Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

7.10.10

«Πρόσθετες επιβαρύνσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων».

Ερώτηση
Προς την αξιότιμη Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: «Πρόσθετες επιβαρύνσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων».


Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, από τις 9 Ιανουαρίου του 2011 θα εφαρμοστεί η υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για κάθε κτήριο που θα πωλείται ή θα ενοικιάζεται.
Το ΠΕΑ θα εκδίδεται από ειδικό σώμα ενεργειακών επιθεωρητών, θα έχει δεκαετή ισχύ και η δαπάνη του θα βαρύνει τον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη.
Συγκεκριμένα, το κόστος του ΠΕΑ θα κυμαίνεται από 1 έως 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τις κατοικίες και 1.5 έως 2.5 ευρώ για τις άλλες χρήσεις, ενώ στα κτήρια πολυκατοικιών και μεγάρων με κοινόχρηστο σύστημα θέρμανσης προβλέπεται ότι θα μπορεί να διενεργείται κοινή ενεργειακή πιστοποίηση ολόκληρου του κτηρίου, με δαπάνες που θα βαρύνουν όλους τους συνιδιοκτήτες.
Επίσης, με τον νόμο καθιερώνεται και η υποχρεωτική περιοδική επιθεώρηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης και κλιματισμού των κτηρίων.
Επειδή, λοιπόν, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο συσσωρεύει επιπρόσθετα οικονομικά βάρη στις ήδη δυσβάστακτες επιβαρύνσεις (φόροι, τέλη) που έχουν γονατίσει, κυριολεκτικά, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης του κόστους έκδοσης του ΠΕΑ τουλάχιστον στο 1 ευρώ ανά τ.μ. σε όλα τα κτήρια;
2. Πως θα ξεπεραστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν κατά την διαδικασία των επιθεωρήσεων, καθώς στην πράξη πάντοτε υπάρχει απόκλιση εμβαδού μεταξύ τίτλων, σχεδίων και πραγματικότητας;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Αστέριος Γ. Ροντούλης
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ