Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

29.9.10

Την ανάκληση της απόφασης για ενεργοποίηση του πεδίου βολής στη νήσο Σχίζα της Μεσσηνίας, ζητούν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Άμυνας και Περιβάλλοντος, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης.

Να ανακληθεί η απόφαση ενεργοποίησης του πεδίου βολής στη νήσο Σχίζα

ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗ ΚΑΙ ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ



Την ανάκληση της απόφασης για ενεργοποίηση του πεδίου βολής στη νήσο Σχίζα της Μεσσηνίας, ζητούν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Άμυνας και Περιβάλλοντος, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης.
Να σημειωθεί ότι η παραπάνω απόφαση βρίσκει καθολικά αντίθετους τους κατοίκους της ευρύτερης τουριστικά περιοχής, μιας και η λειτουργία του πεδίου βολής είναι σε πλήρη αντίθεση με τη με φυσιογνωμία της περιοχής η οποία είναι ενταγμένη στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο ειδικών ζωνών διατήρησης «NATURA 2000»
Οι δύο βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς εάν θα ανακληθεί η απόφαση ενεργοποίησης του πεδίου βολής της νήσου Σχίζα καθώς και αν θα ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα που περιλαμβάνονται στην «Οδηγία 92/43 ΕΟΚ» για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Για λόγους εκπαίδευσης των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, αποφασίστηκε πρόσφατα η ενεργοποίηση του πεδίου βολής της νήσου Σχίζα στη Μεσσηνία, το οποίο είχε κλείσει από το 2004. Η εν λόγω εξέλιξη βρίσκει καθολικά αντίθετους τους κατοίκους της ευρύτερης τουριστικά περιοχής, η οποία έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 (μαζί με τα νησάκια Σαπιέντζα και Άγια Μαρίνα, γνωστά ως «Σύμπλεγμα Οινουσσών») και γνωρίζει ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη.
Οι κάτοικοι, αιρετοί και πολλοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του Πολεμικού Αεροδρομίου της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος, μεταξύ Καλαμάτας και Μεσσήνης παραδίδοντας παράλληλα ψήφισμα στο διοικητή της μονάδας, θεωρούν ότι στρατιωτικά γυμνάσια και ήπια τουριστική ανάπτυξη δεν μπορούν να συμβαδίσουν. Στο ψήφισμά τους αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «από το 1995 ολόκληρη η νοτιοανατολική Πυλία παλεύει για την κατάργηση του πεδίου βολής στο νησί. Η λειτουργία του πεδίου βολής είναι σε πλήρη αντίθεση με την ανάπτυξη της περιοχής. Δεν είναι δυνατόν σε μια τόσο τουριστικά ανεπτυγμένη περιοχή, που εξαρτάται απόλυτα από τον τουρισμό, να έχουμε τον βομβαρδισμό ενός νησιού που απέχει μόλις τέσσερα μίλια από την ακτή..." Κάτοικοι και φορείς προειδοποιούν πως θα εξαντλήσουν κάθε νόμιμο μέσο, προκειμένου να μην υλοποιηθεί η ενεργοποίηση του πεδίου βολής.
Με δεδομένο ότι η απόφαση ενεργοποίησης του πεδίου βολής της νήσου Σχίζας θα αποτελέσει αρνητικό παράγοντα για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, γνωστής για το σπάνιας ομορφιάς περιβάλλον της, επιβαρύνοντας το οικοσύστημα που ανήκει στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο ειδικών ζωνών διατήρησης «Δίκτυο NATURA 2000»,
ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Θα ανακληθεί η απόφαση ενεργοποίησης του πεδίου βολής της νήσου Σχίζα;
Θα ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα που περιλαμβάνονται στην «Οδηγία 92/43 ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 1992 για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας», ώστε στις ειδικές ζώνες διατήρησης, εν προκειμένω στη νοτιοανατολική Πυλία, να εξασφαλίζεται η διατήρηση των οικοτόπων και να αποφεύγεται η υποβάθμισή τους καθώς και οι σημαντικές διαταραχές των ειδών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Νίκος Τσούκαλης
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ