Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

28.7.10

«Ομιλία Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Θάνου Μωραΐτη στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής»

Ομιλία Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Θάνου Μωραΐτη στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής

Αθήνα, 28 Ιουλίου 2010




Ακολουθεί ομιλία του Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Θάνου Μωραΐτη στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα «Πράσινη Βίβλος και δάση. Έγκριση συμβολής επιτροπής στη διαβούλευση με σχέδιο γνώμης»



Κυρία Πρόεδρε της Επιτροπής

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι



Πριν ένα μήνα στο πλαίσιο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω το Σώμα για την Πράσινη Βίβλο που αποσκοπεί στην προστασία των Δασών και στην Πληροφόρηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Δράσης για τα Δάση.

Το ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για τα Δάση ζήτησε από διάφορους φορείς να αποστείλουν τις απόψεις τους επί της Πράσινης Βίβλου ενώ μετά και την ενημέρωση - συζήτηση που έλαβε χώρα στην κοινή επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος το σώμα έστειλε Σχέδιο Γνώμης με τις απόψεις του.



Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

είναι αυτονόητο ότι τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα καθιστούν αναγκαία την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Δασικής Πολιτικής.

Στο πλαίσιο της Πράσινης Βίβλου, το ΥΠΕΚΑ έλαβε υπόψη τις απόψεις όλων των φορέων που συμμετείχαν στη Διαβούλευσης συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Επιτρέψτε μου να συμφωνήσω και εγώ με τις απόψεις που διατυπώθηκαν από την Επιτροπή και αφορούν τα Δάση διότι διαπιστώνω ότι βρίσκονται σε σύμπνοια με την Εθνική Στόχευση για το ρόλο του Δάσους τόσο ως αυτούσιο και ολοκληρωμένο οικοσύστημα όσο και ως παράμετρο κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ολοκλήρωσης μιας χώρας όπως η Ελλάδα.

Όμως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι για να προστατευτούν τα Δάση και να μπει αυτή πολική στο επίκεντρο χρειάζονται εργαλεία, Κανονισμοί και Πόροι. Δεν αρκεί η εκπεφρασμένη στήριξη από την Ένωση, χρειάζεται και η έμπρακτη συνεισφορά.

Χαιρετίζω επομένως την άποψη της Επιτροπής ότι η Ε.Ε. που έχει υπάρξει πρωτοπόρος σε ζητήματα περιβάλλοντος, στην υιοθέτηση κανονισμών και στη συνεπή της παρουσία στα μεγάλα διεθνή φόρα, πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένη δράση.

Αυτή η άποψη ενισχύεται περαιτέρω καθώς όπως επισημαίνετε και σεις αγαπητοί συνάδελφοι της επιτροπής, η απογοητευτική στάση της διεθνούς κοινότητας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του Ο.Η.Ε. για το κλίμα καταδεικνύει την ανάγκη δυναμικής πρωτοβουλίας από πλευράς ΕΕ.

Και συνεχίζω λέγοντας ότι πράγματι η συμβολή της Ένωσης δύναται αν γίνει πιο ουσιαστική και η πρότασης σας για τη συμβολή της μέσω της ΚΑΠ και της Πολιτικής Εδαφικής Συνεργασίας χρήζουν μελέτης και ενδεχομένως να δύναται να απαντήσουν σε πολλά εγειρόμενα ζητήματα δασικής πολιτικής όπως η διατήρηση των δασικών λειτουργιών μέσω, της τόνωσης της υπαίθρου και ιδιαίτερα των ορεινών ή απομακρυσμένων περιοχών

· παρέχοντας κίνητρα για ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων

· ή κίνητρα για μια ήπιας μορφής και ελεγχόμενη ανάπτυξη πολιτιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων με επίκεντρο το δάσος.

Φαίνεται επίσης ότι η πρόταση για τη σύσταση ενός ανεξάρτητου ταμείου, προορισμένου μόνο για τα Δάση, το οποίο θα εξασφαλίζει σταθερή χρηματοδότηση ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή των πολιτικών, κερδίζει έδαφος ολοένα και περισσότερο αλλά χρειάζεται μια ισχυρή συμμαχία με άλλα Κράτη μέλη που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς με εμάς



Ένα σημείο στο οποίο επίσης αξίζει να εστιάσουμε είναι η βιοποικιλότητα, μια διάσταση που ήταν αποκομμένη από τα Δάση ως τώρα και θα πρέπει εφεξής να υιοθετηθεί ως οριζόντια πολιτική στην Αειφορική Διαχείριση των Δασών.

Ίσως το σημαντικότερο κομμάτι της βιοποικιλότητας είναι η γενετική ποικιλότητα σε επίπεδο ειδών, πληθυσμών, ατόμων και γονιδίων και αυτό γιατί αποτελεί την βάση εξέλιξης και προσαρμογής των ειδών στις εκάστοτε μεταβολές του περιβάλλοντος.

Επειδή η κλιματική αλλαγή αναμένεται να προκαλέσει επιπτώσεις στην κατάσταση και την υγεία των δασών θα πρέπει να γίνεται παρακολούθηση της κατάστασης τους και να προλαμβάνονται στην αρχή ασθένειες και προσβολές από έντομα. Οπότε για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να εξασφαλιστεί σταθερή και συνεχής χρηματοδότηση για την παρακολούθησή της κατάστασης και της υγείας των δασών.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Τα δάση παίζουν ζωτικό ρόλο στην περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξης της Ευρώπης και είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ο ρόλος αυτός διαμέσου της αειφορικής διαχείρισής τους.

Είναι σημαντικό να υπάρξει συνεργασία και συντονισμός σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα πληροφοριών σχετικών με τα δάση, οι οποίες θα πρέπει να είναι συγκρίσιμες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Ο Ευρωπαϊκός Νότος χρειάζεται χρήματα για τη Διαχείριση και την Προστασία των Δασών.

Η αειφορική διαχείριση των δασών λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά παραγόντων όπως

· η κλιματική αλλαγή,

· η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα,

· η προστασία της βιοποικιλότητας

· αλλά και οι διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις μεταξύ των κρατών μελών, του βορά και του νότου,

· καθώς και η αποτελεσματικότητα των δασικών πολιτικών και η ποιότητα των διαθέσιμων πληροφοριών,

αναδεικνύονται ως κυρίαρχα σημεία της Πράσινης Βίβλου.

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα κυρίαρχο ζήτημα μεταξύ άλλων είναι και η Αειφορική Διαχείριση των Δασικών Οικοσυστημάτων λαμβάνοντας υπόψη σε όλες τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες, τη διάσταση της βιοποικιλότητας, ενώ η διατήρηση και η αποκατάσταση της ισορροπίας των δασικών οικοσυστημάτων είναι καθοριστικής σημασίας.

Όμως εδώ πρέπει να δούμε και μια ακόμη διάσταση, η κλιματική αλλαγή, η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα δεν είναι μόνο εθνικό θέμα.

Εκτιμώ ότι η συμβολή όλων των φορέων στη διαβούλευση για την Πράσινη Βίβλο έχει συνεισφέρει στη δημιουργία ενός εργαλείου με θέσεις και απόψεις εθνικής σημασίας οι οποίες μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

· H Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές Επίπεδο για μια δεσμευτική συμφωνία για την Αειφορική Διαχείριση των Δασών

· Είναι ώριμες οι συνθήκες για τη δημιουργία ενός Κοινοτικού Κανονισμού για τη προστασία και την παρακολούθηση των Δασών

· Πρέπει να υπάρξει και να εξασφαλιστεί σταθερή χρηματοδότηση από ανεξάρτητο ταμείο- προορισμένο μόνο για τα Δάση- ώστε να εφαρμοστούν και οι πολιτικές.

· Η βιοποικιλότητα δεν είναι μια θεματική που είναι αποκομμένη από τα Δάση, αντιθέτως πρέπει να υιοθετηθεί ως οριζόντια πολιτική



Αγαπητοί συνάδελφοι,

Επ’ ευκαιρία της συνεδρίασης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΥΠΕΚΑ το τελευταίο διάστημα για ζητήματα Δασικής Πολιτικής και που αρκετά εξ αυτών είχα σημειώσει να απαντήσω, φειδώ χρόνου δεν τα κατάφερα, στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Θα ξεκινήσω χρονολογικά για να σας θυμίσω:

· την Ψήφιση του Νόμου 3818/2010 για τα Καμένα της Αττικής με τον οποίο καταστήσαμε σαφείς τις προθέσεις μας για τα Δάση και τη Διαχείριση τους. Ότι ήταν Δάσος θα ξαναγίνει Δάσος και μετά τη φωτιά.

· Στη συνέχεια ανακοινώσαμε το μεγαλύτερο σε εύρος, πρόγραμμα Αναδάσωσης για την ΑΤΤΙΚΗ. Στόχος μας να αναδασώσουμε 100.000 στρέμματα σε 4 χρόνια. Φιλόδοξος στόχος;

Ναι, αν λάβουμε υπόψη και την οικονομική συγκυρία.

Απαραίτητος;

Απολύτως, χωρίς καμία αμφιβολία.

Πρέπει να ξαναδώσουμε Οξυγόνο στο λεκανοπέδιο



Στο ΥΠΕΚΑ η Δασική Πολιτική καταλαμβάνει ένα μεγάλο τμήμα της καθημερινής δουλειάς μας.

Στο μέτρο που μας αναλογεί και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και τα συναρμόδια Υπουργεία προσπαθήσαμε και δουλεύουμε ασταμάτητα ώστε να συμβάλουμε και εμείς, στο σκέλος της Δασοπροστασίας που μας αντιστοιχεί, το μέγιστο δυνατό.

Δεν σας κρύβω ότι το θέμα της Δασοπροστασίας μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ διότι δεν είναι ένα ζήτημα που το βλέπουμε «ακαδημαϊκά» αλλά το βιώνουμε στην πράξη και έχουμε εικόνα της πολυδιάσπασης των δυνάμεων και των πόρων που πραγματικά αποδυναμώνουν την όποια εθνική προσπάθεια αντί να λειτουργούν αποτελεσματικά.

Γι αυτό και είμαστε στη φάση σχηματισμού μιας πρότασης για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας μεταφέρω κάτι πιο συγκεκριμένο διότι οι εισηγήσεις και οι συζητήσεις είναι ακόμη σε πρωτόλειο στάδιο. Εν καιρώ και εφόσον υπάρχουν περισσότερα στοιχεία θα ενημερώσω το σώμα.

· Θέλω να προσθέσω επίσης ότι έχουμε ξεκινήσει την διαδικασία, συνομιλούμε και συλλέγουμε απόψεις για άλλο ένα απαραίτητο και διαχρονικά απών εργαλείο, το Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης το οποίο στοχεύομε να αποτελέσει την πυξίδα μας για το έτος 2011.

Αντιλαμβάνομαι ότι σας βομβαρδίζω με πολλές πληροφορίες αλλά σας λέω ότι στον Τομέα της Δασικής Πολιτικής αντικρίσαμε ένα τεράστιο κενό σε όλα τα επίπεδα και ταυτόχρονα μεγάλη ανάγκη να απαντηθούν χρονίζοντα προβλήματα.



· Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα αγαπητοί συνάδελφοι, παρουσιάσαμε σε συνέντευξη τύπου στο ΥΠΕΚΑ, το Σχέδιο Νόμου για το Πράσινο Ταμείο και την Κύρωση των Δασικών Χαρτών που είναι σε ανοικτή διαβούλευση. Ένα έργο Εθνικής Σημασίας που έρχεται μετά από 35 χρόνια επιτέλους να εφαρμόσει μια Συνταγματική Επιταγή για κατάρτιση και κύρωση Δασικών Χαρτών.

· Τελευταίο αλλά ίσως το σημαντικότερο όλων, καθώς περιλαμβάνει το σύνολο της προσπάθειας μας, είναι η Κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας. Έργο δυσθεώρητων διαστάσεων που θα λύσει πολλά προβλήματα και επιτέλους θα κλείσει τα κενά και τις αλληλεπικαλύψεις στη Νομοθεσία. Ξεκινήσαμε τις ζυμώσεις και εκτιμώ ότι μόλις εξασφαλίσουμε και τη χρηματοδότηση θα είμαστε έτοιμοι να το ανακοινώσουμε.



Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

η Δασική Πολιτική είναι Εθνική Πολιτική .

Έτσι την αντιμετωπίζουμε και υπό αυτό το πρίσμα θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας στο ΥΠΕΚΑ.

Σας ευχαριστώ για την ουσιαστική συμβολή σας την κατάρτιση ενός χρήσιμου εργαλείου θέσεων και προτάσεων για την προστασία των Δασών στο πλαίσιο της Πράσινης Βίβλου.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ