Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

4.6.10

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2010




Κύριε Καρατζαφέρη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το θέμα που θέτει ο Αρχηγός του ΛΑΟΣ είναι πράγματι ένα χρονίζον και μεγάλο θέμα.

Όποτε συναντώ Εμπορικούς Συλλόγους και Επιμελητήρια, και παλαιότερα ως Αντιπολίτευση, και τώρα, μου το θέτουν ως ένα πρόβλημα που βλάπτει τις δικές τους οικονομίες, βλάπτει γενικότερα τα έσοδα του κράτους και επηρεάζει αρνητικά τη νόμιμη ιδιωτική επιχειρηματικότητα, τους εμπόρους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι και η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και αφορά στους ίδιους τους καταναλωτές, σε ό,τι αφορά την ποιότητα, αλλά ακόμα και την ασφάλεια των προϊόντων που πωλούνται, διότι δεν ελέγχονται από κανέναν αρμόδιο φορέα και, πολλές φορές, είτε έχουν λήξει, είτε περιέχουν επικίνδυνες για την υγεία ουσίες.

Δημιουργεί επίσης πολλά και σοβαρά προβλήματα σε πολλούς επαγγελματίες, αφού στο χώρο αυτό αναπτύσσονται και άλλες παράνομες δραστηριότητες, το λεγόμενο «φαινόμενο του πάγκου», που είναι και η τελική ενέργεια.

Προηγούνται όμως άλλες, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ακόμα σημαντικότερες, τόσο από ποινική, όσο και από οικονομική άποψη. Μιλάμε για το λαθρεμπόριο, την παραβίαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία και άλλα παρεμφερή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, είναι κι αυτό ένα μέρος της μεγάλης μάχης που δίνουμε για τη διαφάνεια και την ευνομία. Ξέρετε ότι η επικρατούσα κατάσταση στην Αθήνα, η Δημοτική Αρχή του Δήμου, αλλά και η Διεύθυνση της Δημοτικής Αστυνομίας, το έχουν θέσει ως προτεραιότητα.

Υπάρχει αστυνόμευση πια των σημείων όπου διαπιστώνεται η ύπαρξη παραεμπορίου, ενώ πραγματοποιούνται καθημερινά πεζές και εποχούμενες περιπολίες - θα τις βλέπετε κι εσείς - που έχουν ενταθεί, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Έχουν σχεδιαστεί και λαμβάνουν χώρα συντονισμένες ενέργειες της Δημοτικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, με την στελέχωση μεικτών κλιμακίων ελέγχου παράνομων μικροπωλητών, τα οποία έχουν προβεί μέχρι σήμερα σε σημαντικό αριθμό κατασχέσεων εμπορευμάτων, επιβολής προστίμων και απομάκρυνσης παραβατών.

Ενδεικτικά σημειώνω κ. Καρατζαφέρη, ότι μόνο το προηγούμενο δίμηνο, από τις 13 Μαρτίου ως τις 11 Μαΐου, μόνο στο Δήμο της Αθήνας, συγκροτήθηκαν 2.541 κλιμάκια μεικτού ελέγχου, τα οποία πραγματοποίησαν 5.864 κατασχέσεις σε αυτό το παράνομο εμπόριο.

Δεν είναι βέβαια δυνατόν να αντιμετωπιστεί το θέμα μόνο με αστυνομικά κατασταλτικά μέτρα, αλλά απαιτείται συλλογική δραστηριοποίηση και συντονισμένη συνεργασία σε βάθος χρόνου, όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο, ενεργούμε προς κάθε κατεύθυνση, μέσω της θεσμοθέτησης κοινών δράσεων και ενεργειών από όλους τους φορείς, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Υπουργεία.

Οπωσδήποτε, η γραφειοκρατία την οποία συναντάμε παντού κ. Καρατζαφέρη, σε όλο το Δημόσιο, σε όλες τις Υπηρεσίες, οι πολλαπλές αρμοδιότητες που υπάρχουν - οι κεντρικές, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Νομαρχιών - δημιουργούν ένα περίπλοκο κουβάρι, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Ο «Καλλικράτης», θεωρούμε ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στο να σπάσει η γραφειοκρατία. Σας φέρνω απλώς ένα παράδειγμα: αρμόδια όργανα για την τήρηση των διατάξεων, που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου και στον έλεγχο των παραβάσεων των σχετικών διατάξεων και με δυνατότητα επιβολής χρηματικών προστίμων, είναι:

Πρώτον, τα συνιστώμενα από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, καθώς και από τις Περιφέρειες κλιμάκια ελέγχου λαϊκών αγορών και υπαίθριου εμπορίου, υπάλληλοι του ανωτέρω Υπουργείου και των οικείων Νομαρχιακών Αρχών, όργανα της Δημοτικής Αστυνομίας του οικείου ΟΤΑ, όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, εφόσον δεν υφίσταται ή δεν επαρκεί η Δημοτική Αστυνομία, ή αν τούτο κριθεί απαραίτητο από τον Νομάρχη ή τον Δήμαρχο, κατά περίπτωση.

Όπως καταλαβαίνετε, εκτός από το παραεμπόριο, πρέπει να καταπολεμήσουμε την αδιαφάνεια και τη γραφειοκρατία, που προκαλεί πολλές φορές τη διαφθορά και την ανομία. Γι΄ αυτό, ήδη συνεργάζονται τα συναρμόδια Υπουργεία, σε έναν κοινό χάρτη, για να δημιουργήσουμε την πόλη που θα είναι βιώσιμη, ανθρώπινη, ανθηρή οικονομικά, ελκυστική για τον πολίτη, τον επιχειρηματία, αλλά και για τον επισκέπτη.

Προχωράμε επίσης σε συγκεκριμένες ενέργειες, που έχουν ως στόχο το μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό του παραεμπορίου, όπως μεικτά συνεργεία ελέγχου λαϊκών αγορών και υπαίθριων αγορών, σε συνεργασία πάντα με τον οικείο Δήμο, ενώ απλουστεύουμε τη διαδικασία κατασχέσεων και προωθούμε τη διαφανή διαχείριση των κατασχεθέντων προϊόντων από τους οικείους Δήμους.

Εντατικοποιούνται, σε συνεργασία με το ΥΠΕΕ - το πρώην ΣΔΟΕ - οι έλεγχοι σε παράνομα καταστήματα και κέντρα, σε πολλά ξένα καταστήματα στο ιστορικό κέντρο, αλλά και ευρύτερα στην Αττική, για τον εντοπισμό προϊόντων που δεν έχουν ταυτότητα προέλευσης, που μεταπωλούνται στη συνέχεια σε μη νόμιμους μικροπωλητές.

Αξιοποιείται και η δυνατότητα χρήσης της FRONTEX, που έχει scanner και κάνει τη σάρωση στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα, ώστε να ανιχνεύονται τα λάθρα προϊόντα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Όπως καταλαβαίνετε, είναι ένα σύνθετο ζήτημα, το οποίο δεν θα έπρεπε - πολύ σωστά, κ. Καρατζαφέρη - να είναι σύνθετο. Εμείς το έχουμε κάνει πολύ πιο σύνθετο, λόγω της απίστευτης γραφειοκρατικής και συγκεντρωτικής αντίληψής μας στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης. Πιστεύω, όμως, ότι μέσα και από τον διάλογο με τους φορείς, αλλά και με τις μεγάλες τομές που κάνουμε με τον «Καλλικράτη, είναι και αυτό ένα από τα θέματα που θα μπορέσει να μπει σε μία διάσταση ευνομίας και σωστής λειτουργίας.

Σας ευχαριστώ.



ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ



Καταρχήν, ξέχασα κ. Καρατζαφέρη να σας ευχηθώ σιδερένιος.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα που θέσατε, το οποίο ήταν αναφορά στην προηγούμενη ερώτηση, του κ. Σαμαρά, παρότι δεν άκουσα ούτε πρόταση μομφής από τον κ. Σαμαρά - ούτε βεβαίως υπάρχει από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - για τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι σωστή η θέση σας για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που ούτως ή άλλως θεωρώ ότι κάνει μια πολύ συστηματική δουλειά.

Γιατί ζητήσαμε, και εμείς ως Κυβέρνηση, αλλά και όλα τα κόμματα, μετά από τη διακομματική συνάντηση που είχαμε, υπό την προεδρεία του κ. Παπούλια, να κάνει μια αξιολόγηση της λειτουργίας των θεσμών, από τη Βουλή μέχρι το κράτος, ώστε να μας φέρει συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση της διαφάνειας, πέραν και από αυτά τα οποία ήδη κάνει η Κυβέρνηση, όπως είναι το θέμα της ανάρτησης όλων των υπογραφών στο διαδίκτυο, της αξιοκρατίας και ούτω καθεξής.

Θεωρώ λοιπόν λογικό ότι αυτή η Επιτροπή θα μπορούσε να εντρυφήσει, αν θέλετε, και στο θέμα της λειτουργίας των αγορών, σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία και όχι μόνον. Είναι ένα μεγάλο θέμα, που παρακολουθούν πολλές χώρες και πολλά Κοινοβούλια, αυτή τη στιγμή. Οπωσδήποτε, θα είναι στην ευχέρεια της Επιτροπής να καλέσει και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, για να συζητήσει και για τα γενικότερα, αλλά και για το ειδικότερο θέμα, το οποίο και εσείς έχετε θέσει, αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για να μην υπάρχουν οι οποιεσδήποτε απορίες και να διαλευκανθούν αυτά τα ζητήματα.

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά το παραεμπόριο, και εγώ κ. Καρατζαφέρη έχω επισκεφθεί το Μαρακές. Εκεί βέβαια, όπως είπατε, υπάρχει ένα φαινόμενο, το οποίο είναι και τουριστικό είδος. Είναι συνειδητή πράξη των τοπικών Αρχών, να διαμορφώσουν μια λαϊκή με τους πάγκους αυτούς, με τα χρώματα αυτά, με την ποικιλία αυτή, για να μπορούν να έχουν αυτή την τουριστική ανάπτυξη.

Αυτό είναι τελείως διαφορετικό, βεβαίως, από το να υπάρχει το παραεμπόριο, να μην ελέγχεται, να είναι αυθαίρετο, να πηγαίνει όπου θέλει και, ουσιαστικά, να υπονομεύει τη λειτουργία της αγοράς και όλων εκείνων που πραγματικά πωλούν, που επιχειρούν με νόμιμο τρόπο και αποδίδουν εισφορές και φόρους. Γιατί ακριβώς αυτό το οποίο λέτε είναι ένα πολύ βασικό πρόβλημα. Ουσιαστικά, έχουμε την απώλεια σημαντικών εσόδων, αλλά έχουμε, όπως λέτε, και το χτύπημα των ελληνικών προϊόντων από τις πρακτικές αυτές, όπως βεβαίως και την πίεση στον παραγωγικό ιστό της χώρας μας.

Μιλήσατε και για το θέμα της ακρίβειας. Είναι ένα πολύ βασικό θέμα. Θα έχω την ευκαιρία, απαντώντας και στον κ. Τσίπρα, ο οποίος έχει θέσει το ίδιο θέμα, να μιλήσω γι’ αυτό το ζήτημα. Είναι κι αυτό ένα θέμα που μας απασχολεί κ. Καρατζαφέρη. Και όπως πολύ σωστά είπατε, το να χτυπήσουμε τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα στα βασικά είδη, είναι επίσης μια μεγάλη μάχη αυτής της Κυβέρνησης, γιατί αυτό είναι που προστατεύει τον μισθό, το εισόδημα, σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή και σ’ αυτή τη δύσκολη κρίση που περνάει η χώρα μας.

Σας ευχαριστώ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ