Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

4.6.10

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη θεσμικών αλλαγών και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να συμβάλει με συγκεκριμένες προτάσεις στην ανατροπή ενός πολιτικού συστήματος που οδήγησε το έθνος στη πιο κρίσιμη στιγμή του, όπως είπε, διαφορετικά, «οι πολίτες θα μας πάρουν με τις πέτρες».

Αντιπαράθεση σε χαμηλούς τόνους, σημειώθηκε στη Βουλή ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με τον Γιώργο Παπανδρέου να εστιάζει στα θέματα της διαφάνειας και τον Αντώνη Σαμαρά να επικεντρώνεται στην οικονομία.



Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη θεσμικών αλλαγών και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να συμβάλει με συγκεκριμένες προτάσεις στην ανατροπή ενός πολιτικού συστήματος που οδήγησε το έθνος στη πιο κρίσιμη στιγμή του, όπως είπε, διαφορετικά, «οι πολίτες θα μας πάρουν με τις πέτρες».

«Βοηθήστε να ξεκαθαρίσουν οι τεράστιες πληγές που μας γυρίζουν πίσω. Είναι εθνική ευθύνη όλων. Μην ακολουθήσετε τη μικροκομματική πολιτική του προκατόχου σας. Εγώ είχα πει και το επαναλαμβάνω και σήμερα. Αν δεν περάσει το αίσθημα δικαίου και της ευνομίας θα μας πάρουν με τις πέτρες. Απαιτώ τη συμβολή όλων και τις δικές σας προτάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

«Ήταν και είναι απαίτηση μας η διαφάνεια παντού με κανόνες λογοδοσίας, χτύπημα της διαφθοράς, να διερευνηθούν σε βάθος όλες οι μεγάλες υποθέσεις κακοδιαχείρισης» είπε ο πρωθυπουργός αναφέροντας μεταξύ άλλων τις υποθέσεις των ομολόγων και της Ζήμενς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι ο μεγάλος εχθρός του τόπου είναι η ανεργία και ότι σε λίγες μέρες το κόμμα του θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τα ζητήματα της οικονομίας χωρίς κομπορρημοσύνη και χαρακτήρισε λάθος να προσπαθούμε να ρίχνουμε τις ευθύνες στο χθες.

Αφορμή της αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών, ήταν η επίκαιρη ερώτηση του κ. Σαμαρά σχετικά με την αλλαγή του διακανονισμού των συναλλαγών των ελληνικών ομολόγων, (Τ+10), αμέσως μετά τις εκλογές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για «λάθος σοβαρό και ασυγχώρητο» που αποδεικνύει, όπως είπε, ότι η κυβέρνηση δεν ήξερε τι έκανε και δεν καταλάβαινε καθώς επί μήνες, ενώ η χώρα μας ήταν στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, το ίδιο διάστημα διευρύνθηκαν τα περιθώρια κερδοσκοπίας χωρίς να ελέγχονται.

«Μόνοι μας παραλείψαμε να ελέγξουμε τους κερδοσκόπους ενώ εμείς οι ίδιοι ήμασταν τα κυρίως θύματα της κερδοσκοπίας. Αυτό το λάθος δεν έχει εξήγηση. Τουλάχιστο ας το παραδεχτείτε. Όπως βλέπετε εξαντλούμε την καλοπιστία μας απέναντι σας. Λάθος σάς καταλογίζουμε όχι πρόθεση. Εσείς ξεκινήσατε να λέτε άλλα θέματα, σαν να υπάρχει μύγα που σας μυγιάζει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Σαμαράς.

Ταυτόχρονα, επέκρινε την κυβέρνηση ότι απαντά με καθυστέρηση 45 ημερών σε ένα θέμα ζήτημα για το οποίο έχουν γίνει κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Όπως υποστήριξε ο κ Σαμαράς με το σύστημα «Τ+10», τόσο οι διεθνείς οργανισμοί όσο και οι διεθνείς οικονομολόγοι τονίζουν επίμονα την ανάγκη αυστηρής τήρησης εποπτείας των καθορισμένων προθεσμιών διακανονισμού ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν ακάλυπτες θέσεις και να διασφαλιστεί συστηματική σταθερότητα στις αγορές.

Ανταπαντώντας, ο κ. Παπανδρέου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του θεσμικού πλαισίου σε ότι αφορά την λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των συναλλαγών και ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να καταθέσει τις δικές του προτάσεις ενώ συμφώνησε ότι η ανεργία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας τονίζοντας ότι για τη κυβέρνηση είναι στις άμεσες προτεραιότητες της.

«Χαίρομαι που θέλετε να είστε εποικοδομητικός. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί σε άλλα κρίσιμα ζητήματα για τον τόπο, όπως τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε, δεν το κάνατε. Θα ήταν πολύ σημαντική η συμβολή της ΝΔ για το έθνος αν τα είχατε στηρίξει και να δώσουμε στον ελληνικό λαό ένα αίσθημα συμπαγούς προσπάθειας. Χαίρομαι επίσης που οι βουλευτές σήμερα παίρνουν μέτρα και πρωτοβουλία για τη διαφάνεια γιατί επί ημερών σας υιοθετήθηκε ένα σύστημα χαλάρωσης των θεσμών», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ