Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

4.6.10

Κύριε Σαμαρά, η ερώτησή σας έχει τρεις πτυχές. Πρώτον, τη λειτουργία ή μάλλον τη δυσλειτουργία των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών. Δεύτερον, τις διαδικασίες διακανονισμού των συναλλαγών των ελληνικών ομολόγων, αλλαγές που ούτως ή άλλως έγιναν επί Νέας Δημοκρατίας. Τέλος, μας λέτε ότι αυτοί οι διακανονισμοί είναι η αιτία για τη σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2010









Κυρίες και κύριοι, καταρχήν, με συγχωρείτε για τη μικρή καθυστέρηση, αλλά ήθελα να έχω μια ενημέρωση για τους Έλληνες πολίτες που ήρθαν από τη Γάζα. Και θέλω να εκφράσω τη βαθιά ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι, χθες, όλοι οι Έλληνες πολίτες επέστρεψαν με ασφάλεια στην πατρίδα. Αυτό ήταν και το πρώτο μέλημά μας και γι' αυτό εργαστήκαμε από την αρχή.

Θέλω να επαναλάβω, βέβαια, για άλλη μία φορά, ότι αυτές οι πράξεις βίας από το Ισραήλ, είναι καταδικαστέες, όπως τονίσαμε με κατηγορηματικό τρόπο από την πρώτη στιγμή.

Κύριε Σαμαρά, η ερώτησή σας έχει τρεις πτυχές. Πρώτον, τη λειτουργία ή μάλλον τη δυσλειτουργία των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών. Δεύτερον, τις διαδικασίες διακανονισμού των συναλλαγών των ελληνικών ομολόγων, αλλαγές που ούτως ή άλλως έγιναν επί Νέας Δημοκρατίας. Τέλος, μας λέτε ότι αυτοί οι διακανονισμοί είναι η αιτία για τη σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας.

Όσον αφορά στη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών, να φρεσκάρω λίγο και τη δική σας μνήμη. Εδώ και δύο χρόνια, έχω πάρει πρωτοβουλίες για το συγκεκριμένο ζήτημα, πολλές και διεθνείς, όταν βεβαίως η προηγούμενη κυβέρνηση παθητικά παρακολουθούσε.

Με συνεχείς διεθνείς επαφές και συναντήσεις, ιδιαίτερα μέσω της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, προτείναμε ρυθμίσεις στις αγορές, διαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, την καταπολέμηση των φορολογικών «παραδείσων» και τη δημιουργία διεθνών εποπτικών αρχών μπροστά στη χαοτική λειτουργία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ενώ εσείς, είχατε παραλύσει από την κατάρρευση των δογματικών σας αντιλήψεων για την αυτό-ρύθμιση - αυτή ήταν η αντίληψή σας και πιθανόν να παραμένει - των αγορών.

Τους τελευταίους μήνες και αφότου αναλάβαμε ως Κυβέρνηση, έχω συστηματικά συναντηθεί με αρχηγούς χωρών, με ακαδημαϊκούς, τραπεζίτες και συνδικαλιστές, με σκοπό την προώθηση προτάσεων, ώστε να ρυθμιστούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, να αντιμετωπιστούν ανορθολογισμοί που προκύπτουν από τη λειτουργία των Διεθνών Οίκων Αξιολόγησης και να καταπολεμηθεί η κερδοσκοπία που σημειώνεται σε βάρος ολόκληρων χωρών και λαών.

Στην αρχή, φωνάζαμε σε κλειστά αυτιά. Σήμερα, δικαιωνόμαστε. Πείσαμε τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι ο παραλογισμός και η υστερία στις αγορές των παραγώγων, δεν ήταν ένα ζήτημα στενά ελληνικό. Ήταν και ευρωπαϊκό και διεθνές. Πήραμε πρωτοβουλία και υπογράψαμε κοινή επιστολή με την κυρία Μέρκελ, τον κ. Σαρκοζί και τον κ. Γιούνγκερ, προς τον κ. Μπαρόζο, για την αποτροπή κερδοσκοπικών ενεργειών που προκαλούν αβεβαιότητα στις αγορές και τη βελτίωση της διαφάνειας στις αγορές των παραγώγων.

Στη συνέχεια, έθεσα προσωπικά το θέμα στη συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, τον κ. Ομπάμα, ο οποίος στήριξε την πρωτοβουλία αυτή και, μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι θα είναι βασικό θέμα στην επικείμενη συνάντηση του G20. Έχει λοιπόν ανοίξει ένας ευρύτατος διάλογος διεθνώς. Ελπίζω ότι στο G20 δεν θα μείνουν στα λόγια και θα υπάρξει επιτέλους και πράξη.

Οι πρωτοβουλίες αυτές, κ. Σαμαρά, δρομολογήθηκαν και από την Ελλάδα. Ναι, από την ταλαιπωρημένη και οικονομικά βυθισμένη στην ύφεση Ελλάδα, η οποία, όμως, με την ανόρθωση της αξιοπιστίας της και την αποφασιστικότητά της, κατάφερε να δώσει σε αυτές τις πρωτοβουλίες διεθνή χαρακτήρα.

Μας κατηγορείτε σήμερα για ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους, όταν τόσα χρόνια ουδέποτε, το επαναλαμβάνω, ουδέποτε πήρατε ως κυβέρνηση, έστω και μία σχετική πρωτοβουλία, είτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, πόσο μάλλον σε ευρύτερο, διεθνές επίπεδο. Όμως, κ. Σαμαρά, οι πρωτοβουλίες μου, οι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, δεν περιορίστηκαν στα διεθνή φόρα.

Επίμονη ήταν και είναι - γιατί, δυστυχώς, δικαιωθήκαμε «πανηγυρικά» - η απαίτησή μας για διαφάνεια στη χώρα μας, για κανόνες και λογοδοσία, για την πάταξη της διαφθοράς. Επίμονη ήταν και η απαίτησή μας να διερευνηθούν μεγάλες υποθέσεις κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας - και επειδή μιλάμε για ομόλογα - όπως αυτή των δομημένων ομολόγων, με τα οποία λεηλατήθηκαν τα αποθέματα των Ασφαλιστικών Ταμείων, δηλαδή οι κόποι των εργαζομένων και των συνταξιούχων της χώρας μας.

Η τότε απάντησή σας, μετά από τη δική μας, επίμονη απαίτηση για διαλεύκανση, ήταν να απολύσετε τον έναν άνθρωπο που τα διερευνούσε, τον οποίο εσείς είχατε ορίσει, τον κ. Ζορμπά, για να κλείσετε άρον - άρον την υπόθεση. Αυτά πληρώνει, κ. Σαμαρά, σήμερα ο Ελληνικός λαός.

Εάν θέλετε λοιπόν να συμβάλετε ουσιαστικά, βοηθήστε να ξεκαθαρίσουν αυτές οι τεράστιες πληγές, αυτές που αφήσατε πίσω σας, για να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα σ' αυτή τη χώρα και να εμπεδώσουμε την ευνομία και το αίσθημα δικαίου. Είναι εθνική ευθύνη όλων. Μην ακολουθήσετε τη μικροκομματική λογική του προκατόχου σας. Είναι ώρα να βάλουμε τάξη στην πατρίδα μας. Και αυτό κάνουμε.

Αυτό κάνουμε ως Κυβέρνηση, διότι ξέρουμε πολύ καλά - και το έχω πει σε ανύποπτο χρόνο - ότι εάν δεν μπει τάξη στη χώρα, αν δεν περάσει το αίσθημα δικαίου, αν δεν υπάρξει ευνομία, θα μας πάρουν όλους - όλους - με τις πέτρες.

Περιμένω - και δικαίως, απαιτώ - κ. Σαμαρά, τη συμβολή σας στα θέματα αυτά, ακόμα και σήμερα, βεβαίως, αν έχετε δικές σας προτάσεις. Γιατί, όπως καταλαβαίνετε κ. Σαμαρά, η διεθνής διάσταση του προβλήματος δεν είναι αρκετή για να δικαιολογήσει την κατάσταση που παραλάβαμε στην ελληνική οικονομία, όπως μας έλεγε ο προκάτοχός σας, ο κ. Καραμανλής. Τα προβλήματα που είχε η χώρα μας ήταν τεράστια. Θα ήταν πολύ βολικό να νομίζουμε ότι για όλα φταίνε οι διαδικασίες διακανονισμού των ελληνικών ομολόγων και, βεβαίως, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ακούστε λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τι μας λέει ο κ. Σαμαράς και διορθώστε με αν δεν έχω καταλάβει. Ότι αυτές οι τεχνικές διεργασίες που υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν επί Νέας Δημοκρατίας το 2009, είναι το αίτιο της ελληνικής κρίσης. Όμως, την ευθύνη γι' αυτή την κρίση, την έχει το ΠΑΣΟΚ! Σας υπενθυμίζω ότι, όχι μόνο είναι αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά ότι αποφασίστηκαν και δρομολογήθηκαν από την Άνοιξη του 2009, δηλαδή επί των δικών σας ημερών.

Και για να είμαστε συγκεκριμένοι, η υλοποίηση του συστήματος που θα υποστήριζε την ηλεκτρονική, αυτοματοποιημένη διαδικασία διακανονισμού των ομολόγων, ξεκίνησε από το Μάιο του 2009, ολοκληρώθηκε στο τέλος Οκτωβρίου του 2009 και μπήκε σε λειτουργία την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου του 2009.

Αν για πρακτικές του τραπεζικού συστήματος, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ως προς τις διαδικασίες διακανονισμού των ελληνικών ομολόγων, έχετε νέες σκέψεις, διαφορετικές από ό,τι εφαρμόζατε επί των ημερών σας, βελτιωτικές, ευχαρίστως να σας ακούσω.

Καταθέστε τις και, μάλιστα, άμεσα. Καταθέστε προτάσεις και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπως έχω κάνει εγώ, στο Κόμμα στο οποίο ανήκω. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον, όμως, κ. Σαμαρά, να μας μεταφέρετε και τις αντιδράσεις τους στη νέα σας θεωρία, ότι για όλα φταίει ο διακανονισμός, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο νυν Υπουργός Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, κ. Σαμαρά, θα σας παρακαλούσα, πρώτα να πείσετε τους ομογάλακτούς σας ιδεολογικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, μετά, να έρχεστε εδώ και να μας τα λέτε αυτά. Πείστε τους δηλαδή ότι, στην Ελλάδα, δεν υπήρχαν τεράστια ελλείμματα, ούτε χρέη, ούτε σπατάλη, αλλά όλα ήταν ένα τέχνασμα της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Εξηγήστε τους, ότι δεν φταίνε τα δικά σας πεπραγμένα. Εξηγήστε στον Ελληνικό λαό, ότι δεν είχε σημασία η διαφθορά και η αδιαφάνεια παντού. Πείτε τους, ότι δεν έφταιξε η πελατειακή διόγκωση του κράτους. Πείτε τους, ότι ήταν άνευ σημασίας τα σκάνδαλα των ομολόγων, του Βατοπεδίου, των υποκλοπών, του «ΓΕΡΜΑΝΟΥ», των κουμπάρων, των καρτέλ, των άγονων γραμμών, της SIEMENS, που δεν θελήσατε ποτέ, ούτε το φάκελο να ανοίξετε, παρά τις εκκλήσεις μου.

Σκάνδαλα, που έδωσαν παντού το σήμα για πάρτι ασυδοσίας, αυθαιρεσίας και ανομίας, για τα κυβερνητικά στελέχη, για τη Δημόσια Διοίκηση, αλλά τελικά και για τον ίδιο τον πολίτη, λέγοντάς του ότι η φοροδιαφυγή είναι θεμιτή όταν δεν έχει offshore, για να το κάνει με νόμιμο, αν όχι ηθικό τρόπο!

Πείτε τους, ότι δεν φταίει η ανύπαρκτη ανταγωνιστικότητα, ότι δεν φταίνε τα ψέματα που λέγατε επισήμως, με τη βούλα και την υπογραφή σας, στους εταίρους μας και στην Επιτροπή, για το ύψος του ελλείμματος, ότι δεν φταίει το κράτος που βρισκόταν σε παράλυση.

Κυρίες και κύριοι, εγώ είμαι ανοιχτός να ακούσω κάθε πρόταση, που μπορεί να βελτιώσει τις διαδικασίες διαφάνειας στη χώρα μας. Όμως κ. Σαμαρά, γι' αυτή την υπόθεση, πρέπει να είμαστε και αυστηροί, αλλά να είμαστε και σοβαροί στις προτάσεις μας, ώστε αυτή την υπόθεση της ανόρθωσης της αξιοπιστίας των θεσμών του Κοινοβουλίου, πραγματικά, να την κερδίσουμε.

Και δεν θα την κερδίσει μόνο το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, δεν θα την κερδίσει μόνο η Κυβέρνηση, θα την κερδίσουμε αυτή την υπόθεση όλοι μας, όλοι οι βουλευτές αυτού του Κοινοβουλίου, για το καλό του έθνους.

Ευχαριστώ πολύ.



ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ



Δεν ξέρω, κύριοι συνάδελφοι, ποιος έχει τη μύγα και ποιος μυγιάζεται, αλλά φοβάμαι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ήξερε πολύ καλά τι έκανε. Ήξερε πολύ καλά τι έκανε, όταν έστελνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις αρχές Οκτωβρίου, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, μια ολόκληρη έκθεση, με βούλα και υπογραφή, ότι το έλλειμμα του ελληνικού κράτους, του ελληνικού προϋπολογισμού, ήταν 6%, όταν εμείς το βρήκαμε στο 12%.

Αυτή ήταν μια συνειδητή πράξη, ξέρατε πολύ καλά τι κάνατε και αυτά πληρώνουμε σήμερα. Βεβαίως, χαίρομαι κ. Σαμαρά, παρότι στην ερώτησή σας άλλο είναι το ύφος - διαβάστε το και εσείς ξανά - που λέτε ότι ο διακανονισμός δεν ήταν το πρόβλημα και δεν μας κατηγορείτε ότι αυτό είναι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.

Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Να ξεκαθαρίσουμε τώρα, ποιο ήταν το πρόβλημα. Το έχουμε συζητήσει πολλές φορές, το ξέρετε πολύ καλά. Και αν έχουμε και σήμερα ανεργία, το οποίο είναι ένα θέμα πρώτης προτεραιότητας για μας, βεβαίως, αυτό έχει σχέση με πολιτικές επιλογές, οι οποίες έγιναν στο παρελθόν.

Όπως για παράδειγμα, αντί να γίνουμε ανταγωνιστική οικονομία και να βρούμε πραγματικά δουλειές για τους νέους ανθρώπους, που να είναι βιώσιμες δουλειές, είχε γεμίσει το κράτος με τα STAGE και με κομματικές προσλήψεις από το παράθυρο. Αυτή ήταν η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, την οποία εσείς παραδώσατε. Και μετά, μας λέτε γιατί υπάρχει ανεργία.

Πάντως, κύριε Σαμαρά, χαίρομαι που, από την πλευρά σας, θέλετε να είστε εποικοδομητικός και σε αυτό το ζήτημα. Γιατί είναι κάτι το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό. Γιατί σε άλλα θέματα, όπως προχθές, που είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το μεγάλο ζήτημα των μέτρων που αναγκαστήκαμε να πάρουμε, θα ήταν πολύ σημαντική η συμβολή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που κυβέρνησε 6 χρόνια αυτή τη χώρα. Θα ήταν πολύ σημαντική η συμβολή σας και διεθνώς, για το ελληνικό έθνος, αν είχατε στηρίξει και αν είχατε δώσει το μήνυμα και διεθνώς, ότι εδώ υπάρχει μια συμπαγής προσπάθεια του Ελληνικού λαού, ευρύτερα των ελληνικών κομμάτων, γι’ αυτές τις προσπάθειες που κάνει σήμερα η Κυβέρνηση.

Εγώ χαίρομαι που οι βουλευτές μας παίρνουν πρωτοβουλίες για τη διαφάνεια. Σε ό,τι αφορά όμως το τεχνικό θέμα, και θα το κάνουμε, και θα το συνεχίσουμε, γιατί αυτή είναι η κεντρική μας θέση και η κεντρική μας γραμμή, είτε είναι Εξεταστικές, είτε οτιδήποτε άλλο.

Όμως χαλάρωση, κ. Σαμαρά, ήταν το σύστημα το οποίο υιοθετήθηκε επί των ημερών σας, βέβαια, από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η αυτοματοποιημένη διαδικασία είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα που έχει τεθεί διεθνώς. Μάλιστα, πριν από ένα μήνα περίπου, έπεσε η Wall Street κατά περίπου 1.000 μονάδες. Και πολλοί το ερμηνεύουν αυτό, ότι είχε σχέση με τη λεγόμενη «αυτοματοποιημένη» διαδικασία αποφάσεων, δηλαδή αποφάσεων που δεν περνούν από τον ανθρώπινο νου, αλλά μέσα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Αλλά μιλήσατε για τεχνικά ζητήματα, για τα οποία εγώ είμαι ανοιχτός να ακούσω σκέψεις και προτάσεις σας. Αν έχετε προτάσεις, εγώ θα πρότεινα, όπως έχουμε πει κ. Σαμαρά και στη Διακομματική Συνάντηση που κάναμε, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τη διαφάνεια, τα θέματα της διαφάνειας να τα κοιτάξει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που είναι θεσμός της Βουλής.

Φέρτε αυτές τις προτάσεις, να δούμε τη λειτουργία των αγορών, να δούμε τη λειτουργία αυτών των αυτοματοποιημένων πρακτικών. Να δούμε αν υπάρχουν και να προτείνουμε και εμείς, ως κράτος ή ως Κοινοβούλιο, αναγκαίες αλλαγές και διορθώσεις αυτών των συστημάτων, και στα άλλα Κοινοβούλια, καθώς και στο Ευρωκοινοβούλιο και, βεβαίως, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και τότε, θα είναι θετική, ελπίζω, η συμβολή όλων των κομμάτων.

Βρισκόμαστε σε μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας. Το οικονομικό πρόβλημα που ζει ο Ελληνικός λαός, ο συνταξιούχος, η νέα γενιά και η ελληνική οικογένεια, είναι συμπτώματα μιας βαθύτερης κρίσης, όχι τεχνοκρατικής, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων σε κάποιο διακανονισμό.

Είναι βαθύτερα συμπτώματα, που έχουν στο επίκεντρό τους το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας. Και το πολιτικό σύστημα, κυρίες και κύριοι, το γνωρίζουμε και το ζούμε αυτές τις μέρες, είναι ένα σύστημα που δεν ήταν ανεξάρτητο από κάθε λογής συμφέροντα, μικρά, μεγάλα, επιχειρηματικά, μιντιακά, συντεχνιακά, ρουσφετολογικά, ιδιοτελή.

Και είναι χρέος μας να αλλάξουμε ριζικά αυτό το πολιτικό σύστημα. Είναι χρέος μας να λυτρώσουμε τον πολιτικό, τον βουλευτή, από ένα σύστημα που τον θέλει εξαρτημένο. Να καταρρίψουμε αυτή την ακραία λογική, που λέει «φταίνε οι 300 της Βουλής».

Σήμερα, ένα ολόκληρο σύστημα πρακτικών και αντιλήψεων διακυβέρνησης πρέπει να ανατραπεί. Και αυτό κάνουμε εμείς κ. Σαμαρά. Αυτό κάνουμε εμείς, αυτό κάνει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, φέρνει αλλαγές και ανατροπές. Περιμένω από εσάς, να συμβάλετε με σοβαρότητα σε όλα τα θέματα της διαφάνειας, γιατί θα είναι και προς όφελος της παράταξής σας, πόσο μάλλον του έθνους και ιδιαίτερα της Δημοκρατίας.

Σας ευχαριστώ πολύ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ