Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

30.4.10

Εξεταστική Επιτροπή για Siemens

Ο δικηγόρος της μητρικής SIEMENS A.G., αλλά και της θυγατρικής ελληνικής SIEMENS Α.Ε., Αλέξανδρος Λυκουρέζος, εξετάσθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή διερεύνησης της ομώνυμης υπόθεσης.


Τόνισε ότι κλήθηκε από τη μητρική εταιρεία, τον Ιανουάριο 2008, για να την εκπροσωπήσει στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης, που διεξαγόταν από την Εισαγγελία, και ήρθε σε επαφή με τον εκπρόσωπο της Νομικής Εταιρείας Debevoise & Plimpton, Κάρολο Ζίγκερ, στον οποίον είχε ανατεθεί ο εσωτερικός έλεγχος της SIEMENS στην Ελλάδα.

Κατά τον μάρτυρα, ο ρόλος του ήταν ουσιαστικά να παραλαμβάνει το υλικό, που είχε ετοιμάσει η ελεγκτική εταιρεία, και να το παραδίδει αρχικά στον εισαγγελέα και μετά στον ανακριτή.

Σε ερώτηση πόσα και ποια πρόσωπα αναγράφονται στα στοιχεία αυτά, ως παραλήπτες χρημάτων, ο κ. Λυκουρέζος δήλωσε άγνοια. «Εντοπίσθηκαν και ανιχνεύτηκαν όλες οι ροές των χρημάτων, αλλά χωρίς να αποκαλύπτονται, ή να εντοπίζονται συγκεκριμένα πρόσωπα, πλην του πρώην αναπλ. γενικού διευθυντή του ΟΤΕ, Γιώργου Σκαρπέλη», είπε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, σχετικά μάλιστα με δήλωση που είχε κάνει ο ίδιος έξω από το γραφείο του εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, υπογράμμισε: «Από το υλικό, που μου παρέδωσε η Debevoise και το οποίο εν συνεχεία παραδώσαμε στον εισαγγελέα και στον ανακριτή, δεν προέκυπταν συγκεκριμένα ονόματα, ούτε πολιτικό πρόσωπο».

Είπε ακόμη, ότι ουδέποτε του έκανε κάποια αναφορά ο κ. Ζίγκερ και σε ό,τι αφορά τα ονόματα των Τάσου Μαντέλη, Θεόδωρου Τσουκάτου, Κώστα Γείτονα και Γιάννη Βαρθολομαίου, δήλωσε ότι «αυτά βγήκαν αργότερα».

Απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ, Πάνο Καμμένο, δήλωσε άγνοια για τυχόν πρωτοβουλία του ελληνικού δημοσίου, ή φυσικού προσώπου, ενώπιον ποινικών δικαστηρίων στη Γερμανία, ενώ για την προσφυγή του ΟΤΕ είπε ότι το γνωρίζει από τις εφημερίδες χωρίς να έχει κληθεί ο ίδιος από τη Siemens.

Σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) για πώς γίνεται να έχει πληρώσει ως τώρα η Siemens εκατοντάδες εκατομμύρια στις ΗΠΑ και στη Γερμανία για αποζημιώσεις και «στους μόνους που δίνει "τσάι και συμπάθεια" και δεν έχει δώσει δεκάρα τσακιστή είναι το ελληνικό δημόσιο», ο κ. Λυκουρέζος απάντησε: «Αυτό είναι θέμα του ελληνικού Δημοσίου».

Ακολούθως, εξετάσθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Καρτάλης, ύστερα από αίτημά του υπό την ιδιότητα του πρώην γενικού γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων και τη συμμετοχή του, τόσο στη Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Ολυμπιακής Προετοιμασίας, όσο και στην «πενταμελή επιτροπή».

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη επιτροπή, η οποία συνδυάστηκε -σύμφωνα με δημοσιεύματα- με τη ρήση Χριστοφοράκου ότι «χρειάστηκε να πληρώσει 10 εκ σε πέντε υπουργεία», είπε ότι η επιτροπή αυτή ήταν συντονιστικού χαρακτήρα και αντικείμενο είχε την παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου των Ολυμπιακών Επιχειρησιακών Κέντρων Ασφαλείας, ως προς τη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Ήταν άτυπη -είπε- και κατ’ ουσίαν ad hoc ομάδα εργασίας, χωρίς να τηρούνται πρακτικά.

Κατά συνέπειαν -πρόσθεσε- δεν είχε καμία αρμοδιότητα να καταρτίσει προδιαγραφές, να αξιολογήσει προσφορές ή να εισηγηθεί στο ΚΥΣΕΑ για την προτίμηση του συστήματος ασφαλείας C4 I.

Ταυτόχρονα, διευκρίνισε ότι με τη θέση του αυτή δεν αφήνει αιχμή έναντι αυτών, που κατήρτισαν προδιαγραφές, αξιολόγησαν προσφορές ή εισηγήθηκαν την προμήθεια, η οποία εν τέλει αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ.

Ο μάρτυρας σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα, ότι η προμηθεύτρια κοινοπραξία του C4I, SAIC, παρουσίαζε προβληματικούς ρυθμούς τους πρώτους τέσσερις μήνες εκτέλεσης του έργου κι ότι η κυβέρνηση πίεζε για επιτάχυνση των ρυθμών.

Σημείωσε, τέλος, ότι η πίεση της διεθνούς κοινότητας ήταν τεράστια ως προς το θέμα της ασφάλειας κι ότι αν δεν προχωρούσε το έργο, εκτιμάτο ότι θα υπήρχαν προβλήματα με τη συμμετοχή ξένων αθλητικών αποστολών.

Ο κ. Καρτάλης διέψευσε τον ισχυρισμό ότι συνάντησε κατ’ ιδίαν τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκο, λέγοντας ότι η αναγραφή του ονόματός του στο ημερολόγιο του φυγόδικου μεγαλοστέλεχους, τον Ιούλιο΄03, ήταν πιθανόν κλήση της γραμματέως του, Αικατερίνης Τσακάλου, στη δική του γραμματέα για να μάθει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου, που δεν της δόθηκε.

Ο μάρτυρας είπε ότι, τόσο την πρώτη φορά, που κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός, επειδή οι προσφορές ήταν υπερβάλλουσες σε σχέση με το τίμημα, το οποίο είχε βγει στην προκήρυξη, όσο και τη δεύτερη φορά, όταν κατακυρώθηκε το έργο στην SAIC, την εισήγηση προς το ΚΥΣΕΑ την έκανε η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που είχε και την ευθύνη.

Από την πλευρά του, ο κ. Τζαβάρας εξέφρασε την αμφιβολία του για το άτυπο της «πενταμελούς επιτροπής» και ζήτησε να κατατεθούν στην εξεταστική όλα τα πρακτικά, τα οποία έχουν τηρηθεί στις επιτροπές των συναρμόδιων υπουργείων, που είχαν ως αντικείμενο την παρακολούθηση των εργασιών ολοκλήρωσης του C4I.

Το έργο της εξεταστικής θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα με την εξέταση του Γιάννου Παπαντωνίου, πρώην υπουργού Άμυνας, που συναποφάσισε στο ΚΥΣΕΑ την προμήθεια του C4 I.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ