Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

17.3.10

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΛΑ.ΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ.

Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΛΑ.ΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ «ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ & ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ-ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ(ΕΙ.Σ.Ε.Π) ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ





Για το αξίωμα του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης:



«Κάνουμε πολύ κουβέντα για το άρθρο 82 και διυλίζουμε τον κώνωπα, και στο 81 έχει περάσει έναν ελέφαντας και εσείς της Ν.Δ. όλοι οι ειδικοί δεν πήρατε χαμπάρι. Είναι παράνομος ο διορισμός του κ. Πάγκαλου και το λέει ασφαλέστατα το άρθρο 81 και ουδείς έχει μιλήσει., Και εξηγώ: Λέει το άρθρο 81 «την Κυβέρνηση την αποτελεί το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς. Νόμος ορίζει τα σχετικά με τη σύνθεση και τη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου. Με διάταγμα που προκαλεί ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης μπορεί να διοριστούν ένας ή περισσότεροι από τους Υπουργούς Αντιπρόεδροι του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Πάγκαλος δεν είναι Υπουργός. Έπρεπε να γίνει πρώτα Υπουργός, έστω και άνευ χαρτοφυλακίου, για να γίνει Αντιπρόεδρος. Άρα λοιπόν το οτιδήποτε έχει υπογράψει ο κ. Πάγκαλος μπαίνει στον πειρασμό διαφόρων διαδικασιών. Είναι ξεκάθαρο, δεν αφήνει καμία παρερμηνεία. Άρα διυλίζετε το άρθρο 82 και δεν ασχολείστε με το 81 που είναι ένα κορυφαίο θέμα που θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει μια ευρύτερη συζήτηση και ίσως και μία ανασύνθεση.



Για το Νομοσχέδιο: .



Επί της ουσίας, όταν ήρθε το ‘94 ο Πεπονής εδώ σ’ αυτήν την αίθουσα να φέρει το ΑΣΕΠ, δεν τον αφήναμε να συνεχίσει κάναμε ψηφοφορίες επί ψηφοφοριών και βεβαίως αντιδρούσαμε τότε για να προστατεύσουμε τα παιδιά της ΔΕΗ. Τελικώς, ήταν ένας καλός νόμος τον οποίο εφαρμόσατε κι εσείς με τη «σοβαρότητα» που αρμόζει σ’ αυτόν το νόμο, στα 5,5 χρόνια που γίνατε κυβέρνηση. Τώρα έρχεται το ίδιο πράγμα. Τι έρχεται σήμερα στη Βουλή; Μια πιο αντικειμενική αντιμετώπιση των ηγετών της Δημόσιας Διοίκησης. Αυτό το οποίο γίνεται σήμερα είναι η επιλογή του υπουργού δια μέσου των υπηρεσιακών συμβουλίων, που εν πολλοίς ελέγχει ο υπουργός. Έρχεται η κυβέρνηση τώρα και προτείνει μια διαδικασία πιο αντικειμενική; Εσείς έχετε να προτείνετε κάποια λύση πιο αντικειμενική από αυτή; Να πάμε στη δική σας άποψη. Αυτό που έρχεται σήμερα είναι πιο αντικειμενικό από αυτό που ισχύει ήδη, μην προσπαθούμε να βρούμε συνέχεια ψεγάδια. Το λέω εγώ, που έχω ένσταση. Δε χρειάζεται μεταβατικό, δε θα πάθετε τίποτα 2 μήνες να είναι οι υπάρχοντες στη Δημόσια Διοίκηση. Σε 2 μήνες μπορείτε να συστήσετε το Συμβούλιο και να αρχίσει να δουλεύει. Αυτό λοιπόν το μεταβατικό είναι ύποπτο. «Μεταβατικό αορίστου χρόνου» είναι ύποπτο και δε μπορεί να υπάρχει. Εμείς θέλουμε να το ψηφίσουμε όμως αυτό το μεταβατικό αορίστου, μας βάζει σε πειρασμούς. Ποιο θα είναι το διάστημα αυτό; 1,2,3 χρόνια; Πείτε λοιπόν ότι σε 2 μήνες θα έχουν αντικατασταθεί θα υπάρχει σύνθεση και θα πάμε σε αλλαγή οι οποίοι είναι όντως ημέτεροι της ΝΔ. Επειδή είναι ένα θέμα εξαιρετικά σοβαρό είμαστε έτοιμοι να το ψηφίσουμε -μην το ψηφίσετε μονοκομματικά- αν βάλετε το αυτό που σας είπαμε, ότι σε 2 μήνες θα γίνουν οι κρίσεις και μέχρι τότε θα έχει συσταθεί το Συμβούλιο. Ποια είναι η δυσκολία δηλαδή της σύνθεσης που χρειάζεται ένα μεταβατικό χρονικό όριο αόριστο;



Για την τροπολογία που αφορά τον πρωθυπουργό:



Πάμε στο θέμα του Πρωθυπουργού, ίσως δεν έχουμε καταλάβει ότι ζούμε στιγμές εκτάκτου ανάγκης. Φάγαμε χαστούκι από παντού, ακόμα και από τη Μέρκελ που της δώσαμε τα πάντα, μιλάμε γύμνωμα !!! Ως και τα υποβρύχια που γέρνουν τα βρήκαμε σωστά και τα παίρνουμε για να την ικανοποιήσουμε χωρίς καμία αντιπαροχή. Εγώ είπα μάλιστα και την πολύ τραβηγμένη εκδοχή αν είναι να πάρουμε τα 25 και να σωθεί η χώρα να σταματήσουμε την εξεταστική της SIEMENS. Και ξέρετε πόσο πολέμιος ήμουν της υπόθεσης και του Χριστοφοράκου και πόσες ώρες έχω φάει γι αυτό εδώ μέσα, αλλά είναι για το καλό της χώρας είπα να σταματήσουμε. Έρχεται η κ. Μέρκελ και λέει να πάρουμε τα υποβρύχια που γέρνουν να ξεφορτωθώ και να φύγω και από το Σκαραμαγκά και δε μας δίνει τίποτα.

Η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετική ανάγκη και πρέπει να ξέρουμε ότι είναι μονόδρομος πια να καταφύγουμε στο ΔΝΤ, όσες ενστάσεις και αιτιάσεις να έχει ο καθένας από εμάς.

Σ’ αυτή λοιπόν την κατάσταση έρχεται ο Πρωθυπουργός και σου λέει θέλω μια ευχέρεια.

Θέλω μια ευχέρεια. Θέλω μια ευλυγισία. Όταν συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό του είπα ορισμένα πράγματα που συμβαίνουν στην Αμερική. Στους Times και τους Washington Post και ποιοι είναι οι κονδυλοφόροι. Και αν ήξερε κανείς σήμερα στους Times και στην Washington Post, ποιες γραφίδες διαμορφώνουν την άποψη θα ανατρίχιαζε. Και ποιες ιδιότητες είχαν πριν πάρουν την γραφίδα. Και είπα βεβαίως ότι αυτό το θέμα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί και σταματάω εκεί βεβαίως και δεν προχωράω παραπέρα.



«Ένορκος» των πολιτικών είναι ο λαός:



Εκεί λοιπόν ο Πρωθυπουργός χρειάζεται μια ευελιξία. Δεν μπορεί να έρθει εδώ και να ψάχνει να βρει την σύμφωνη γνώμη του οποιουδήποτε για το οτιδήποτε, για κάποιον χειρισμό που πρέπει να κάνει με τρόπο κατά τον οποίο να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρα, χωρίς αυτό να βγει προς τα έξω. Θα μπορούσε κάλλιστα ο πρωθυπουργός να κάτσει και να πει «έρχομαι εδώ εις τη Βουλή και ζητάω αύξηση, όπως είχε κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, των μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών και να κάνει χρήση αυτών των κονδυλίων. Τι το απλούστερο των πραγμάτων. Αλλά έρχεται και λέει «έρχομαι εδώ»! Και ευτυχώς άκουσε ο υπουργός τη παρατήρηση που έκανα εδώ και έβαλε πλαφόν 193000. Όταν συζητάγαμε με τη δική μου κοινοβουλευτική ομάδα, και τους είπα ότι πρέπει να θέσουμε το πλαφόν, εμείς εδώ είχαμε πει «να ζητάει 1000000 ο πρωθυπουργός;» Τι να ζητάει; 193000 ζητάει. Θα ρίξει έξω την Ελλάδα ο πρωθυπουργός με 2 ή 3 επιτροπές που θα κάνει; Ή είναι εν δυνάμει παλιάνθρωπος αυτός ο πρωθυπουργός και οποιοσδήποτε αύριο πρωθυπουργός χρειαστεί να κάνει αυτή τη χρήση; Ή ήταν παλιάνθρωπος ο χθεσινός πρωθυπουργός της χώρας και για τον οποίο όσο κι αν δεν μου πέφτει λόγος, ενοχλούμαι όταν συμπεριλαμβάνεται στην αυτοκάθαρση που ακούω. Και να καταλάβουν κάποιοι επιτέλους, αυτό που είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου στην Κοζάνη. Ότι «ένορκος των πολιτικών είναι ο λαός». Δεν χρειάζονται τα τσιτάτα για οποιονδήποτε λόγο ανασφάλειας. Αυτοκάθαρση στον πρωθυπουργό… Και επιτρέψετε να έχω αγανάκτηση με αυτά που γίνονται σήμερα, όταν έχουμε πόλεμο, να καταδικάζουμε τους πρώην πρωθυπουργούς, είτε είναι ο Καραμανλής είτε ο Σημίτης και γι αυτό δεν είμαι και στην εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή.



Για την πρόταση του ΛΑ.Ο.Σ.:



Έρχομαι και λέω λοιπόν, σαφώς και πρέπει ο πρωθυπουργός να έχει τον χειρισμό. Βάλτε όμως ποια επιτροπή το ελέγχει. Μια επιτροπή. Αν δεν θέλετε την Θεσμών και Διαφάνειας, κάντε μια ολιγομελή επιτροπή με έναν βουλευτή από κάθε κόμμα. Να ξέρουμε επιτέλους κάποια πράγματα. Δεν θα ζητήσουμε ποτέ την ουσία, αλλά να ξέρουμε ότι αυτή η επιτροπή έγινε γι αυτό το λόγο. Και επαναλαμβάνω γι άλλη μια φορά, για όλους εκείνους που ενδεχομένως να μην αντιλαμβάνονται: δεν διπλασίασε η ΝΔ τα μυστικά κονδύλια στο Υπουργείο Εξωτερικών. Τα πολλαπλασίασε! Θα μπορούσε λοιπόν, τώρα το ΠΑΣΟΚ, να ‘ρθει κι αυτό να τα πολλαπλασιάσει. Εγώ λοιπόν, από τα μυστικά κονδύλια προτιμώ αυτά τα κονδύλια στα οποία θέλω να πιστεύω ότι εν τέλει, θα μπορεί να έχει έναν έστω και στοιχειώδες έλεγχο η Βουλή.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ