Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

21.1.10

AΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΥΕΘΑ κ. Π.ΜΠΕΓΛΙΤΗ

Σε ερώτηση που έθεσε ο κ. Χαλβατζής σχετικά με άσκηση Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων στη Χαλκιδική, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτης επεσήμανε τα ακόλουθα:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης του κ. ΑΝΥΕΘΑ:
«Θέλω να πω ευθύς εξαρχής ότι ευχαριστώ τον συνάδελφο για την επίκαιρη ερώτησή του, που ορίζει ουσιαστικά τον δημοκρατικό κοινοβουλευτικό έλεγχο για κρίσιμα ζητήματα, για τα οποία η χώρα πλήρωσε κατά το παρελθόν σε τραυματικές περιόδους. Θύμα αυτών των περιόδων ήταν και ο ίδιος ο συνάδελφος, ο κ. Χαλβατζής. Συμφωνώ λοιπόν, απολύτως με την δημοκρατική του ευαισθησία, όπως αποτυπώνεται στην επίκαιρη ερώτηση. Δεν θα συμφωνήσω όμως με την ανησυχία που εκπέμπει η ερώτησή του. Σήμερα η χώρα μας έχει εμπεδωμένους δημοκρατικούς θεσμούς και βεβαίως τα αρμόδια Υπουργεία, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα άλλα Υπουργεία έχουν, ασκούν, επιβάλλουν τον δημοκρατικό έλεγχο πάνω στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας.



Πάνω απ’ όλους και πάνω απ΄ όλα είναι η δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση, οι δημοκρατικοί θεσμοί της χώρας, που ελέγχουν συμπεριφορές, ενδεχομένως και συμπεριφορές οι οποίες κινούνται σε γκρίζες ζώνες μεταξύ δημοκρατικής νομιμότητας και εξωθεσμικών ή παράνομων λειτουργιών.



Δεν θα συμφωνήσω με τον κ. Χαλβατζή στο ζήτημα του μισθοφορικού ή επαγγελματικού στρατού σε σχέση με την Ελλάδα. Όπως γνωρίζετε όλοι η χώρα μας ασφαλώς δεν έχει μισθοφορικό στρατό και ούτε πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει με μισθοφορικό στρατό.



Βεβαίως, σε πορεία χρόνου και σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, διαμορφώσαμε πλευρές των Ενόπλων Δυνάμεων με όρους επαγγελματικού στρατού, γιατί πιστεύουμε ότι έτσι συμβάλλουμε καλύτερα στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας.



Ασφαλώς - και το λέω αυτό στο ελληνικό Κοινοβούλιο - σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καταργηθεί η στρατιωτική θητεία. Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν πρόκειται να συναινέσουμε ποτέ στην κατάργηση της στρατιωτικής θητείας.



Η μείωση της στρατιωτικής θητείας που έγινε κατά τρόπο εσπευσμένο τον περασμένο Αύγουστο του 2009 από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μας έβρισκε και μας βρίσκει αντίθετους, γιατί έγινε κατά έναν τρόπο πρόχειρο, απροετοίμαστο, με συνέπειες πάνω στην επιχειρησιακή λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.



Μάλιστα, η εκρηκτική αντίφαση της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας από τη μία πλευρά κατά τρόπο πρόχειρο και απροετοίμαστο να μειώνει τη στρατιωτική θητεία και από την άλλη να αυξάνει, εξυπηρετώντας τοπικά πολιτικά συμφέροντα, τον αριθμό των στρατοπέδων, ουσιαστικά έχει δημιουργήσει σοβαρά λειτουργικά και επιχειρησιακά προβλήματα.



Όσον αφορά, στη συγκεκριμένη ερώτηση με βάση τα στοιχεία που καταθέτει στην επίκαιρη ερώτησή του ο κ. Χαλβατζής, πράγματι, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που διαθέτουμε και από τα συναρμόδια Υπουργεία έγινε αυτή η εκδήλωση. Δεν ελέγχεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για Νομικό Προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου, άρα για σωματείο που είναι αναγνωρισμένο, όπως πληροφορούμαστε από το Πρωτοδικείο Χαλκιδικής και λειτουργεί με βάση το νόμο.



Από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν υπάρχει ασφαλώς χρηματοδότηση, πολύ περισσότερο δεν τίθεται υπό την εποπτεία του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η Λέσχη Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων του Νομού Χαλκιδικής ούτε η Πανελλήνια Ένωση Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων της χώρας. Και ασφαλώς, δεν διετέθησαν υλικά και μέσα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.»



Στη συμπληρωματική ερώτηση που έθεσε ο κ. Χαλβατζής στον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο κ. Μπεγλίτης απάντησε τα εξής:



«Θέλω να διαβεβαιώσω και εσάς και το ελληνικό Κοινοβούλιο ότι η Κυβέρνησή μας δεν προτίθεται και δεν πρόκειται να μειώσει περαιτέρω τη στρατιωτική θητεία, πολύ περισσότερο να την καταργήσει. Θεωρούμε, εσπευσμένη και πρόχειρη τη μείωση της θητείας που έγινε τον περασμένο Αύγουστο. Θεωρούμε, επίσης, ότι είναι στοιχειώδης δημοκρατική υποχρέωση, θα την χαρακτήριζα και πατριωτική υποχρέωση, της ελληνικής νεολαίας να προσφέρουν στην πατρίδα για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας. Άρα, αυτό είναι ένα ζήτημα, πάνω στο οποίο πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει.



Από κει και πέρα, δεν πρόκειται η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο εκπροσωπώ εδώ, να επιτρέψουν είτε το συγχρωτισμό είτε τη συνεργασία, άτυπη ή θεσμική, ένστολων των Ενόπλων Δυνάμεων με διάφορες ιδιωτικού δικαίου οργανώσεις.



Πράγματι, όπως πληροφορήθηκα, ζητώντας στοιχεία, δυο εκπρόσωποι του Γενικού Επιτελείου πήγαν σε αυτήν την εκδήλωση χωρίς την άδεια της πολιτικής ηγεσίας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις. Δεν παίζουμε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Και αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους.



Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει την εντολή από την Κυβέρνηση και έχει τη νομιμοποίηση μέσω των εκλογών να ασκεί την πολιτική διεύθυνση σύμφωνα με το πρόγραμμα της Κυβέρνησης και τον δημοκρατικό έλεγχο πάνω στις Ένοπλες Δυνάμεις.



Βεβαίως, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και άλλα συναρμόδια Υπουργεία, που πρέπει όλοι μαζί σε συνεργασία να δούμε τι συμβαίνει με όλες αυτές τις οργανώσεις, με όλα αυτά τα σωματεία. Πρέπει να δούμε πώς κινούνται, πώς λειτουργούν.



Πράγματι, έχετε δίκιο - το έψαξα και το βρήκα - ήταν Αμερικανός εκπαιδευτής και Ιταλός έφεδρος των ειδικών δυνάμεων εκπαιδευτής σε αυτήν την εκδήλωση - άσκηση, στην οποία συμμετείχαν, απ΄ ό,τι πληροφορήθηκα, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί διατέθηκε και το Δημοτικό Θέατρο Πολύγυρου Χαλκιδικής.



Εξηγούμαι, λοιπόν: Όχι στην κατάργηση της στρατιωτικής θητείας, όχι σε έναν πλήρη επαγγελματικό στρατό, ασφαλώς σε καμία περίπτωση μισθοφορικό στρατό, ασφαλώς σε καμία περίπτωση ιδιωτικοποίηση του σκληρού πυρήνα άσκησης της εθνικής κυριαρχίας, που είναι η υπεράσπιση της εθνικής άμυνας και των συμφερόντων της χώρας. Η Ελλάδα δεν θα γίνει όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ζητήματα εθνικής άμυνας ασκούνται από ιδιωτικούς μισθοφορικούς στρατούς, που τους είδαμε στην περίπτωση του Ιράκ. Σήμερα, υπάρχει μια πολύ μεγάλη συζήτηση στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τις δυνάμεις κατοχής των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ιράκ.



Άρα, λοιπόν, ελέγχουμε και οφείλουμε να ελέγξουμε τη λειτουργία αυτών των οργανώσεων και τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Εσωτερικών.



Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις από την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού, γιατί, χωρίς να το γνωρίζει η πολιτική ηγεσία, εστάλησαν παρατηρητές σε μια καθ΄ όλα, θέλω να ελπίζω, ιδιωτική εκδήλωση.»
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ