20/01/2010
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ Σ/Ν «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Το λόγο έχει η κυρία Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς στη Β΄ Θεσσαλονίκης, για επτά λεπτά.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, κυρία και κύριοι συνάδελφοι, η Εισηγήτριά μας Ηρώ Διώτη και οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου, εμπεριστατωμένα εξέθεσαν τις απόψεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που έχουν να κάνουν με το δασικό πλούτο και τις δημόσιες εκτάσεις της χώρας, αλλά και βέβαια για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που συζητούμε.
Είναι πάγιες θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. η διασφάλιση του περιβάλλοντος και του δημόσιου πλούτου και βέβαια, πρώτα απ’ όλα, η σύνταξη των δασικών χαρτών και του Δασολογίου και στη συνέχεια η σύνταξη του Κτηματολογίου και ο καθορισμός των χρήσεων γης. Είναι σημαντικά εργαλεία όλα όσα προανέφερα και για να διασώσουμε βέβαια από τους λογής καταπατητές παρανομούντες ό,τι έχουμε δανειστεί από τις επόμενες γενεές.
Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει χάσει σημαντικό μέρος του δασικού πλούτου από καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια όχι μόνο το 2009, αλλά ειδικά τα τελευταία χρόνια, την τελευταία δεκαετία.
Οι βασικοί λόγοι είναι, πρώτον, η έλλειψη ενός εθνικού σχεδίου και μιας στρατηγικής πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, δεύτερον, η καταστολή με σύγχρονα μέσα, με ενιαίο συντονισμό –το είπε και ο προηγούμενος συνάδελφός μου ο Νίκος Τσούκαλης- απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και, τρίτον, η άμεση αναδάσωση, όταν το ίδιο το δασαρχείο και η Δασική Υπηρεσία το κρίνει.
Δεν μπορεί η Δασική Υπηρεσία που είναι ο κατ’ εξοχήν γνώστης του δασικού μας βασιλείου, να μην έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και μαζί με τα προηγούμενα και τη σύνταξη των δασικών χαρτών και βέβαια με στελέχωση των απαξιωμένων υπηρεσιών της Δασικής Υπηρεσίας. Άλλωστε ποιος γνωρίζει καλύτερα το δάσος; Η Δασική Υπηρεσία και οι δασοπυροσβέστες -και μιλάω γι’ αυτούς τους 5.500 συμβασιούχους δασοπυροσβέστες που για χρόνια οι κυβερνήσεις και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας, τους έχουν σε μια ομηρία με οκτάμηνες συμβάσεις- θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τους τέσσερις χειμερινούς μήνες για την πρόληψη των πυρκαγιών, για καθαρισμούς δασών και συγχρόνως να συμβάλουν -όπου οι δασικές υπηρεσίες θεωρούν απαραίτητο- στο άνοιγμα δασικών ζωνών πυροπροστασίας. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι θα τους μονιμοποιήσετε και όχι ότι θα τους πετάξετε στο δρόμο, γιατί στο κάτω-κάτω δεκαπέντε-είκοσι χρόνια είναι οι άνθρωποι αυτοί με συμβάσεις και άρα γνωρίζουν το αντικείμενο.
Έπειτα ακολουθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι Ο.Τ.Α., οι ομάδες εθελοντών και όλοι όσοι εμπλέκονται. Αυτό είναι ο ενιαίος φορέας διαχείρισης της πρόληψης πρώτα και μετά της καταστολής.
Και μετά από τις πυρκαγιές έρχονται βέβαια οι επιτήδειοι καταπατητές -οι οποίοι εάν δεν ήταν οι ίδιοι οι εμπρηστές και άρα οι αρχικοί υπεύθυνοι για τις δασικές πυρκαγιές- και καταπατούν, αυθαιρετούν, παρανομούν σε βάρος του συνόλου με την ανοχή της πολιτείας. Ε, δεν πρέπει αυτό να σταματήσει;
Επικρατεί, λοιπόν, σύγχυση σε πάρα πολλά ζητήματα αυτού του σχεδίου νόμου όπως στο θέμα των αυθαίρετων που χτίζονται μέσα σε δασικές εκτάσεις, το θέμα της κατεδάφισης των αυθαιρέτων. Αυτό έπρεπε να είχε σταματήσει επίσης εδώ και χρόνια, δεν μπορούν να ξεφυτρώνουν ανάμεσα στα καμένα διάφορες βίλες.
Και επειδή το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που συζητούμε αναφέρεται στις καταστροφικές πυρκαγιές –όπως προανέφερα στις πυρκαγιές του 2009- μόνο της Βορειοανατολικής Αττικής, εγώ ρωτώ, γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον όλος ο Νομός Αττικής που, επίσης, είχε στο ίδιο χρονικό διάστημα καταστροφικές πυρκαγιές; Η υπόλοιπη Ελλάδα δεν έχει την ανάγκη μίας προστασίας; Η Πελοπόννησος, η Εύβοια, η Χαλκιδική δεν έχουν καεί; Και όχι μόνο.
Θεωρείτε, δηλαδή, πιλοτικό το σχέδιο νόμου για τις συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής και θέλετε να δείτε πρώτα τα αποτελέσματα της εφαρμογής σ' αυτό το τμήμα της χώρας και μετά στο σύνολο της επικράτειας;
Το σχέδιο νόμου παρ’ ότι έχει θετικά στοιχεία –όπως για παράδειγμα την αναστολή οικοδομικών αδειών στα καμένα μέχρι τη σύνταξη δασικών χαρτών- είναι τελείως αποσπασματικό. Καταργείτε, επίσης, τη διάταξη του νόμου 3208/2003, ενώ εμείς ζητάμε από την ψήφισή του όλη την κατάργηση του δασοκτόνου νόμου Δρυ. Θα πρέπει, όμως, να μας πείτε πότε θα νομοθετήσετε και θα δώσετε τον τελικό ορισμό του δάσους που θα βάζει επιτέλους τα όρια, τα οποία θα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα για να γνωρίζουμε τελικώς όλοι τι είναι δάσος.
Βεβαίως, έστω και αν αυτή η κατάργηση είναι θετική και γι’ αυτό ψηφίζουμε στο σχέδιο νόμου επί της αρχής «παρών», δεν βλέπουμε, όμως, εκείνες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που θα δώσουν ένα οριστικό τέλος στην παρανομία.
Θέλω να αναφέρω, επίσης, έναν άλλο νόμο. Είναι ο νόμος 3147/2003 που πρέπει να καταργηθεί. Διότι, είναι η αιτία εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και της εισροής χρημάτων στα κρατικά ταμεία για να κλείσουν μαύρες τρύπες. Είναι ο νόμος 3147/2003 που διευθετεί εκτάσεις αγροτών και κτηνοτρόφων, τους οποίους χρησιμοποιεί ως προκάλυμμα, γιατί από πίσω είναι κάποιοι άλλοι. Έχουν αναπτυχθεί πελατειακές σχέσεις με τις Διευθύνσεις Πολιτικής Γης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στις περισσότερες εποικιστικές περιοχές, όπου υπάρχουν διαθέσιμες εκτάσεις μέσα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και δίνονται στο 1/3 της αντικειμενικής, της αγοραίας αξίας –όπως αναφέρει ο ν.3147 αλλά δεν είναι αγοραίας, όλοι γνωρίζουμε ότι πάει επί της αντικειμενικής αξίας και οφείλεται στην πελατειακή σχέση που προανέφερα- και με αυτόν τον τρόπο εκποιούνται στον κάθε καταπατητή.
Εάν εσείς θεωρείτε ότι αυτός ο νόμος πρέπει να συνεχίσει να ισχύει, να βγείτε και να το πείτε. Έχουν φύγει όλες οι διαθέσιμες εκτάσεις. Είναι δημόσιες εκτάσεις και δεν ανήκουν σε κανέναν άλλον, εκτός από το σύνολο της χώρας μας. Πάνω σ’ αυτό έχουν γίνει πράξεις χαρακτηρισμού. Μετά από πιέσεις «άνωθεν» σε κάποιες περιπτώσεις εκτάσεις δασικές και αναδασωτέες έχουν γίνει γεωργική γη, γιατί; Για να δοθούν στη Μονή Βατοπεδίου, στο Νομό Χαλκιδικής, σε εκείνο το γνωστό σκάνδαλο που θα το ξανασυζητήσουμε στη Βουλή μέσα από Εξεταστική Επιτροπή μετά από πρόταση που έχετε καταθέσει.
Λοιπόν, σε όλα αυτά που συμβαίνουν θα πρέπει η Κυβέρνησή σας να δώσει ένα τέλος, διότι θα πρέπει να είναι συνεπής με όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες της. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, κύριε Υφυπουργέ.
Τελειώνοντας θέλω να πω ότι ο δημόσιος πλούτος δεν μπορεί να ξεπουλιέται για να γεμίζετε εσείς τις «τρύπες» των ταμείων σας, να κάνετε τις ιδιωτικοποιήσεις που θέλετε, ενώ από την άλλη μεριά δεν έχετε καταστείλει τη διαφθορά που υπάρχει τόσα χρόνια στη χώρα μας.
Ως προς το σχέδιο νόμου είπαμε ότι θα ψηφίσουμε «παρών» επί της αρχής. Εμείς με τις θέσεις μας περιμένουμε τις τελευταίες τροποποιήσεις, αλλιώς θα καταψηφίσουμε το σύνολο του σχεδίου νόμου.
Ευχαριστώ.