Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

21.1.10

Η βουλευτής της Ν. Δ. κυρία ΕΛΙΖΑ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ

Η βουλευτής της Ν. Δ. κυρία ΕΛΙΖΑ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ, αρμοδία του Τομέως Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κόμματος, υπέβαλε ΕΡΩΤΗΣΗ, προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντοπούλου, με θέμα : Η εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών

ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο προεκλογικό της πρόγραμμα έθεσε ως βασική της προτεραιότητα την παροχή υψηλής ποιότητας δημόσιας και δωρεάν παιδείας για όλους.
Αναμφίβολα ο βασικότερος παράγων για την τήρηση αυτής της προεκλογικής δέσμευσης και για την επιτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος εν γένει, δεν είναι άλλος από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.
Όμως η ομαλή επιτέλεση του λειτουργήματός των εκπαιδευτικών και κατ’ επέκταση η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, συναρτώνται άμεσα με τις συνθήκες εργασίας τους.
Όταν αυτοί αναγκάζονται να εργασθούν κάτω από ένα καθεστώς συνεχούς εργασιακής ανασφάλειας και αβεβαιότητας είναι ανθρώπινο και αναπόφευκτο να επηρεάζονται αρνητικά κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι βιώνουν επί σειρά ετών μια κατάσταση, η οποία μόνο ως πολιτική ομηρία θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί.
Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται να γυρνούν την ελληνική επικράτεια υπηρετώντας τη δημόσια εκπαίδευση, μη γνωρίζοντας εάν θα εργάζονται και την επόμενη χρονιά και αδυνατώντας να προγραμματίσουν τη ζωή τους όπως θα επιθυμούσαν.
Επιπρόσθετα ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει έχει να κάνει με την αντικειμενική αδυναμία πλήρους σύνδεσης και ομαλής ένταξής τους στο σχολικό περιβάλλον, εντός του οποίου απασχολούνται, εξαιτίας του προσωρινού χαρακτήρα της εργασιακής τους σχέσης.
Είναι προφανές το πόσο αρνητικά λειτουργεί αυτή η αδυναμία ένταξης στις σχέσεις τους με τους μαθητές και τους συναδέλφους τους και κατ’ επέκταση στην ποιότητα του έργου τους.
Οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί εργάζονται κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες και υφίστανται αυτήν την ταλαιπωρία με την προσδοκία του διορισμού τους βάσει της προϋπηρεσίας τους.
Όμως η Υπουργός Παιδείας εκδήλωσε την πρόθεσή της να τροποποιήσει τη διαδικασία πρόσληψης των εκπαιδευτικών με την ένταξή της στο ΑΣΕΠ, προκαλώντας όχι μόνο τη μεγάλη απογοήτευση, αλλά και την έντονη αγανάκτηση των αδιόριστων εκπαιδευτικών.
Τα αισθήματα αυτά κρίνονται ως απολύτως εύλογα και δικαιολογημένα από τη στιγμή που με τη σχεδιαζόμενη από το Υπουργείο κατάργηση του Ενιαίου Πίνακα Αναπληρωτών οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί θα βρεθούν πάλι πίσω στο σημείο από το οποίο ξεκίνησαν, χάνοντας όλα τα πλεονεκτήματα που θα τους εξασφάλιζε η προϋπηρεσία τους.
Οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι ανέρχονται σήμερα σε περίπου 30.000, διαπίστωσαν με το χειρότερο τρόπο ότι η ρητή δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για «εξασφάλιση πλήρους απασχόλησης και αξιοπρεπούς εργασίας για όλους» δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά ένα ακόμη προεκλογικό τέχνασμα επικοινωνιακού χαρακτήρα.
Η έκπληξή τους δε είναι ακόμη μεγαλύτερη εξαιτίας του γεγονότος ότι η σημερινή Υπουργός είχε συνυπογράψει ως Βουλευτής της αντιπολίτευσης στις 26-2-2008 αντίστοιχη ερώτηση προς τον τότε Υπουργό Παιδείας υπερασπιζόμενη με σθένος τα δικαιώματα των αδιόριστων εκπαιδευτικών, τα οποία σήμερα ως Υπουργός τους αρνείται!

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρά τις έντονες και οργανωμένες αντιδράσεις που συνάντησε, επιτέλεσε ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο στον τομέα της παιδείας, το οποίο όμως σε ορισμένους τομείς δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει.
Η παρούσα κυβέρνηση, που υποσχέθηκε στους πάντες τα πάντα, καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει με τη δέουσα ευαισθησία το πρόβλημα χιλιάδων εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, που αισθάνονται ότι αδικούνται κατάφωρα, αν και έχουν υπηρετήσει με συνέπεια επί σειρά ετών τη δημόσια εκπαίδευση και μάλιστα συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται η κα Υπουργός :

Τι προτίθεσθε να πράξετε για την ικανοποίηση των εύλογων και δίκαιων αιτημάτων των αδιόριστων εκπαιδευτικών?

Ποια μέτρα θα λάβετε για τον οριστικό τερματισμό της εργασιακής ομηρίας χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών?

Η ερωτώσα Βουλευτής
Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ