Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

20.1.10

ΟΜΙΛΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΑΧΙΝΙΔΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΑΧΙΝΙΔΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΩΡΕΩΝ, ΓΟΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα με προσοχή την τοποθέτηση των συναδέλφων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά διαπίστωσα, ότι οι θέσεις τους συνοψίζονται στη θεσσαλική ρήση «τρία πλιά κι ένα τσόνι».
Εκτιμώ ότι είναι τέτοια η μετεκλογική σύγχυση στο χώρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που για πολύ καιρό ακόμη οι τοποθετήσεις των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας θα παραπέμπουν σε αυτή τη στη ρήση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φέραμε στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος σχεδίου νόμου το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γιατί μετακινήθηκε το κέντρο βάρους της συζήτησης στις διαδικασίες και τις εντυπώσεις κι όχι στην αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων. Γιατί έτσι ο Έλληνας πολίτης θα μπορεί να έχει μία σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. Γιατί τώρα γίνεται κατανοητό πόσο απαράδεκτες ήταν οι ρυθμίσεις της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες ευνοούσαν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο επιδιώκουμε να διαφυλάξουμε φορολογική ύλη στο πεδίο των γονικών παροχών και δωρεών ώστε να πάψουν οι γονικές παροχές των φτωχών και των μικρομεσαίων πολιτών να χρηματοδοτούν τις γονικές παροχές των πλουσίων και κατεχόντων μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Δεδομένου ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου στις Δ.Ο.Υ Ψυχικού, Κηφισιάς και Γλυφάδας παρατηρήθηκαν αθρόες γονικές παροχές ακινήτων μεγάλης αντικειμενικής αξίας με προφανή σκοπό την ακύρωση του κοινωνικού διαλόγου που έχει αρχίσει και τη μη συμμετοχή των περιουσιών αυτών στην όποια φορολογική αναδιανομή επρόκειτο να ακολουθήσει την ολοκλήρωση της κοινωνικής διαβούλευσης.
Άκουσα από ορισμένους συναδέλφους να επικαλούνται, ότι είχαμε αυξήσεις και σε άλλες Δ.Ο.Υ. Ναι, αλλά εκεί οι αυξήσεις ήταν αριθμητικές και όχι ποσοτικές, καθώς πήγαιναν για γονικές παροχές μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες γιατί ανησυχούσαν.
Στις Δ.Ο.Υ. που επικαλεσθήκαμε εμείς, δηλαδή στις τρεις Δ.Ο.Υ. όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι πολύ μεγάλες, είχαμε και ποσοτικό άλμα, είχαμε περιουσίες μεγάλης ακίνητης αξίας ανά φυσικό πρόσωπο που μεταβιβάζονταν και αυτό κάνει τη μεγάλη διαφορά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Επίσης, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιδιώκουμε να αυξήσουμε άμεσα τα δημόσια έσοδα αυξάνοντας το φόρο κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα και το αλκοόλ εν όψει του υπέρογκου ελλείμματος που διαμόρφωσαν οι πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα, όμως, επιχειρούμε μέσω της πολιτικής αυτής να αποτρέψουμε το κάπνισμα, που όλοι αναγνωρίζουμε ότι επιβαρύνει την υγεία του πολίτη.
Με το νομοσχέδιο αυτό δίνουμε οριστικό τέλος στη φιλελεύθερη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που αγνοούσε ουσιαστικά τις ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων και τους εξίσωνε με τους κατέχοντες.
Εμείς μένουμε συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Οι φόροι θα επιβάλλονται ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Θα χρησιμοποιήσουμε το φορολογικό σύστημα όχι μόνο για να εξυγιάνουμε τα δημοσιονομικά της χώρας, αλλά για να ελαφρύνουμε τα φτωχά και τα μικρομεσαία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Θα χρησιμοποιήσουμε το φορολογικό σύστημα σε αναδιανεμητική κατεύθυνση. Στη βάση αυτή ξεκίνησε, άλλωστε, η κοινωνική διαβούλευση για τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Ας δούμε, λοιπόν, τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις:
Αυξήθηκε το αφορολόγητο από 95.000 ευρώ σε 150.000 για την Α’ κατηγορία, δηλαδή, για τη μεταβίβαση περιουσίας μεταξύ παππούδων, παιδιών και εγγονών και σε 30.000 ευρώ για τη Β’ κατηγορία, δηλαδή για τους υπόλοιπους συγγενείς. Η φορολόγηση για την Γ’ κατηγορία παραμένει ως έχει.
Καθιερώνεται κλίμακα υπολογισμού του φόρου που κυμαίνεται από 1% έως 10% για την Α’ κατηγορία και από 5% έως 20% για τη Β’ κατηγορία. Με τον τρόπο αυτό καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση με 1% που ευνοούσε τη μεγάλη ιδιοκτησία και εισήγαγε την έννοια της αντίστροφης προοδευτικότητας στο φορολογικό σύστημα. Αυτή ήταν η συνεισφορά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στη φορολογική πολιτική της χώρας.
Έρχομαι στο σημείο αυτό να απαντήσω στην άποψη που διατυπώθηκε, ότι κακώς περιορίζουμε τον ανώτατο συντελεστή στο 10% στα ακίνητα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η επιλογή αυτή που κάναμε, έγινε γιατί αν τεθεί ο συντελεστής πάνω από 10%, τότε οι γονείς αντί για γονική παροχή επιλέγουν την εικονική πώληση με φόρο μεταβίβασης κοντά στο 10%.
Παραμένει αφορολόγητη η περιουσία που κληρονομείται από σύζυγο ή ανήλικα τέκνα του αποβιώσαντος μέχρι του ποσού των 400.000 ευρώ ανά δικαιούχο. Έτσι, όταν πεθαίνει κάποιος από τους γονείς, μένει το σπίτι στην οικογένεια χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει φόρους. Παραμένει η αυτοτελής φορολόγηση των χρηματικών ποσών με 10% για την Α’ κατηγορία και με 20% για τη Β’ κατηγορία, αλλά χωρίς την ύπαρξη αφορολόγητου ορίου, καθώς με το ισχύον καθεστώς καταστρατηγείτο ο θεσμός του «πόθεν έσχες».
Πολλοί συνάδελφοι αντέδρασαν σε αυτή την επιλογή. Αντέδρασαν θεωρώντας ότι φορολογούμε άσκοπα.
Απαντάμε: “Όσοι υποστηρίζουν ότι κακώς κάνουμε αυτή τη ρύθμιση, ουσιαστικά διευκολύνουν αυτούς οι οποίοι μέχρι σήμερα καταστρατηγούσαν τις διατάξεις του νόμου για να εξασφαλίσουν πόθεν έσχες για τα παιδιά τους”.
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Όλοι εδώ μέσα ή τουλάχιστον οι περισσότεροι, είμαστε γονείς. Και γνωρίζουμε ότι οι γονείς δεν δωρίζουν χρήμα στα παιδιά τους. Τα παιδιά μας παίρνουν χρήματα όποτε το θελήσουν, όποτε παραστεί ανάγκη.
Άλλωστε, οι περισσότεροι γονείς έχουν κοινό λογαριασμό με τα παιδιά τους για να αποφύγουν το φόρο κληρονομιάς σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Ατυπη δωρεά που πραγματοποιείται στη Δ.Ο.Υ., σημαίνει ότι ο γονιός θέλει να καλύψει το «πόθεν έσχες» του παιδιού του.
Γι’ αυτό επιβάλλεται η αυτοτελής φορολόγηση χωρίς αφορολόγητο όριο. Αλλιώς, θα χρησιμοποιούσαν το όποιο αφορολόγητο για να ξεπλύνουν το «πόθεν έσχες». Και όπως ήταν η διάταξη μέχρι τώρα, θα μπορούσε η ευρύτερη οικογένεια να δώσει μέχρι και 600.000 ευρώ και να δικαιολογηθεί «πόθεν έσχες» για την αγορά ακινήτου με αντικειμενική αξία μέχρι και 600.000 ευρώ.
Κατά τον υπολογισμό του φόρου, επίσης, προβλέπεται ότι θα συνυπολογίζονται όλες οι προγενέστερες δωρεές και γονικές παροχές και μέχρι το χρονικό όριο της 1ης/1/1990.
Και μένω έκπληκτος από την κριτική που άκουσα από την αριστερή πτέρυγα του Κοινοβουλίου. Προχωρήσαμε σε αυτή την πρόβλεψη, διότι αν δεν γινόταν συνυπολογισμός όλων των προηγούμενων γονικών παροχών, το σύστημα θα ήταν άδικο.
Θα ωφελούσε, κύριοι συνάδελφοι της ευρύτερης Αριστεράς, με επαναληπτικό τρόπο, όσους έχουν μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία σε βάρος των μικροϊδιοκτητών. Διότι αυτοί είναι που θα έκαναν χρήση του αφορολόγητου επανειλημμένως. Αυτοί που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και τη μεταβιβάζουν σταδιακά.
Επομένως, όταν κάνετε κριτική κοιτάξτε να δείτε ποιους ακριβώς εξυπηρετείτε με τις τοποθετήσεις σας. Επιπλέον, θέτουμε υπ' όψιν των συναδέλφων ότι ο συνυπολογισμός όλων των προγενέστερων γονικών παροχών ίσχυε παγίως εδώ και ογδόντα χρόνια από το 1919. Και ήρθε ο συνάδελφος της Νέας Δημοκρατίας, ο προηγούμενος Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Αλογοσκούφης και κατήργησε έναν θεσμό που υπήρχε για πάνω από ενενήντα χρόνια.
Τέλος, ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης ισχύος των ρυθμίσεων η 8η Ιανουαρίου του 2010 για τις γονικές παροχές και δωρεές και ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου σε ΦΕΚ για τις κληρονομιές.
Ως προς το ζήτημα της φορολόγησης των γονικών παροχών στις μετοχές, που άκουσα και χθες στη συζήτηση, επισημαίνεται ότι το θέμα αυτό θα ρυθμιστεί πολύ σύντομα στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο και με το πέρας της διαβούλευσης, καθώς είναι ένα σύνθετο θέμα που αφορά παράλληλα και την φορολόγηση εισοδήματος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προκειμένου να καταστεί σαφές σε όλους πόσο ευνοημένοι ήταν οι κατέχοντες μεγάλης ακίνητης περιουσίας με το ισχύον σύστημα φορολόγησης, σας προτρέπω όλους να ανατρέξετε στο σχετικό παράδειγμα που περιλαμβάνεται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου.
Να τονίσω ότι για περιουσίες μέχρι 315.000 ευρώ ο φόρος που προκύπτει με τις προτεινόμενες κλίμακες είναι μικρότερος από αυτόν του ισχύοντος καθεστώτος, ενώ για τις μεγαλύτερες περιουσίες η επιβάρυνση είναι αναλογικά μεγαλύτερη όχι, όμως, υπέρμετρη.
Προς τι λοιπόν, η έκπληξη όλων αυτών που κατηγορούν την Κυβέρνηση για την συγκεκριμένη πολιτική; Ποιούς πραγματικά υπερασπίζονται; Ρωτώ επίσης ποιά ήταν η θέση όλων αυτών όταν η Νέα Δημοκρατία προχώρησε σε μείωση των φορολογικών συντελεστών στο 1%;
Πού ήταν το ενδιαφέρον όλων αυτών όταν η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρείχε την ίδια φοροαπαλλαγή στην πρώτη κατοικία για κάποιον που μένει στην Ηρώδου Αττικού και για κάποιον που διαμένει στο Κερατσίνι, στα Φάρσαλα, ή στο Μουζάκι;
Ή δεν είναι μήπως γνωστό σε όλους ότι μ' αυτό τον τρόπο φορολόγησης είχε επί της ουσίας καταργηθεί κάθε στοιχείο αναδιανομής και αναλογικότητας; Ότι τα έσοδα είχαν καταρρεύσει και ότι η φορολογία λειτουργούσε αναδιανεμητικά σε αντίστροφη κατεύθυνση; Δηλαδή, είχαμε φθάσει σε ένα σημείο οι φτωχοί να χρηματοδοτούν τους πλούσιους.
Αυτό το αδιανόητο είχε κάνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Επιδοτώντας ουσιαστικά από τον πολύ κόσμο τους λίγους. Είναι προφανές, επομένως, γιατί κάποιοι εναντιώνονται στο παρόν σχέδιο νόμου, γιατί ουσιαστικά αποβλέπει στην φορολόγηση εκείνων που πραγματικά έχουν, γιατί δεν θέλουν να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και να πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για τη Νέα Δημοκρατία οποιαδήποτε πολιτική φόρων παρεκκλίνει του ενιαίου συντελεστή είναι ξένη προς την ιδεολογική της αντίληψη. Μην περιμένετε, όμως, από εμάς -μία σοσιαλιστική κυβέρνηση- να υιοθετήσουμε τέτοιες πολιτικές. Πολιτικές, δηλαδή, όπου υπερισχύει η αντίστροφη προοδευτικότητα στους φόρους και που για το λόγο αυτό επιβαρύνονται δυσανάλογα οι οικονομικά ασθενέστεροι.
Με το σχέδιο νόμου αυτό ανατρέπουμε τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως είχαμε δεσμευθεί προεκλογικά.
Σας ευχαριστώ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ