Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

20.1.10

Ομιλία Χρήστου Παπουτσή

Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την προστασία δασών του Νομού Αττικής, και την σύσταση Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούσαμε μόλις προηγουμένως τον αξιότιμο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ τον κ. Μαρκόπουλο, να αναφέρεται στα πλαίσια της κριτικής του για το νομοσχέδιο σε ορισμένες υπόνοιες. Τον ακούσαμε μάλιστα με πολύ μεγάλη ευκολία να μας προετοιμάζει για το γεγονός ότι κάποια δουλειά ετοιμάζεται. Εγώ κύριε συνάδελφε, δεν ξέρω ποια δουλειά ετοιμάζεται ή ποια δουλειά σας χαλάσαμε. Εκείνο που ξέρω είναι ότι το ΠΑΣΟΚ εδώ ήρθε για άλλη δουλειά. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην κυβέρνηση για να βγάλει τη χώρα από την κρίση και κυρίως για να τακτοποιήσει αυτά τα οποία αφήσατε πίσω σας. Ακούσαμε επίσης ότι δεν γνωρίζει η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ να νομοθετεί, και εσείς που γνωρίζατε να νομοθετείτε, τι αποτέλεσμα είχατε; Το πάρτι συμφερόντων το οποίο είδαμε παντού σε ολόκληρη τη χώρα. Συμπεριλαμβανομένου και του δασικού χώρου της χώρας. Συμπεριλαμβανομένης και της οικονομίας συνολικά. Όπου και αν σταθούμε, όπου και αν βρεθούμε πάρτι συμφερόντων αποκαλύπτεται. Κάποιοι έτρωγαν και έπιναν καλά, πολύ καλά. Και μάλιστα σε βαθμό που οδήγησε την παράταξη σας σε πολύ μεγάλη ραθυμία από ότι φαίνεται από τη συμμετοχή των συναδέλφων εδώ στη Βουλή. Όλοι είναι κάπου ευχαριστημένοι. Ο ελληνικός λαός όμως στενάζει. Και στενάζει όχι από την τρίμηνη διακυβέρνηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά στενάζει από τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ. Εσχάτως, βέβαια, μετά την ανάδειξη της νέας ηγεσίας, βλέπουμε και κάτι άλλο. Βλέπουμε μία κινητικότητα στο μαζικό χώρο. Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μεγάλη κινητικότητα στον αγροτικό χώρο. Τολμάει βλέπω η ΝΔ να βγαίνει ξανά στο προσκήνιο. Μετά από 6 χρόνια εγκατάλειψης του αγροτικού κόσμου η ΝΔ είναι ξανά, λέει, κοντά τους, είναι στο πλευρό τους. Βλέπω επίσης πολλή μεγάλη κινητικότητα πολιτικών αρχηγών αυτές τις μέρες στα μπλόκα. Προφανώς, κάποιοι εργάζονται για τα μπλόκα. Εμείς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εργάζεται για το ξεμπλοκάρισμα των προβλημάτων της χώρας από εκεί που την οδηγήσατε εσείς. Από την κατάσταση που οδηγήσατε την οικονομία της χώρας και ιδιαίτερα τον αγροτικό κόσμο. Και, ναι πήγε ο κ. Παπανδρέου στον Πειραιά, αλλά πήγε την στιγμή που δεν επιτρέπατε στους αγρότες της Κρήτης να αποβιβαστούν, προσβάλλοντας βάναυσα την περηφάνεια του κρητικού λαού, γιατί στο όνομα του κρητικού λαού ήταν οι αγρότες τη Κρήτης εδώ και δεν τους αφήνατε να αποβιβαστούν από τα πλοία. Και δεν τους αφήνατε να βγουν έξω από τη λιμενική ζώνη του Πειραιά. Για αυτό ήταν εκεί και ο κ. Παπανδρέου και οι βουλευτές μας.

Και σήμερα πολλοί συνάδελφοι βουλευτές, και από το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να είναι για διάλογο στα μπλόκα. Εκείνο το οποίο όμως λέμε από το βήμα της Βουλής προς τον αγροτικό κόσμο της χώρας είναι ότι απευθύνουμε έκκληση αυτή η κινητοποίηση να μην λειτουργήσει εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Αυτή η κινητοποίηση να μην ταλαιπωρήσει τους Έλληνες, του επιχειρηματίες, τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ανάγκη να περάσουν το δρόμο και κυρίως να μη διαταράξει τις σχέσεις της χώρας μας με τις γειτονικές χώρες. Αυτή η κινητοποίηση, όπως και όποια κινητοποίηση που έχει δικαίωμα ο κάθε αγρότης, ο κάθε εργαζόμενος να κάνει δεν μπορεί να λειτουργεί εις βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας. Για αυτό και απευθύνουμε έκκληση για οργανωμένο διάλογο. Για αυτό και η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη έναν ουσιαστικό διάλογο γύρω από τα αγροτικά προβλήματα.

Φαίνεται όμως ότι ορισμένους η συζήτηση για τα αγροτικά προβλήματα δεν τους βολεύει, δεν τους αρέσει. Και κυρίως, δεν αρέσει σε εκείνους οι οποίοι αντιλαμβάνονται, έξυπνοι όντες, ότι όταν η συζήτηση προχωρά στα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο, όταν η συζήτηση αφορά το μέλλον του αγροτικού τομέα της χώρας μας, όταν η συζήτηση αναφέρεται σε όλες τις σύγχρονες μεθόδους με τις οποίες πρέπει να προσεγγίσουμε το αγροτικό ζήτημα στην Ελλάδα, τότε οι ίδιοι απομονώνονται και πολιτικά, και ιδεολογικά και πάνω από όλα απομονώνονται στη συζήτηση των αγροτών. Για αυτό δεν θέλουν τον οργανωμένο διάλογο. Ακούμε μάλιστα ορισμένους να λένε είμαστε στα μπλόκα, ειμαστε κοντά σας γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει το διάλογο. Αποσιωπούν, όμως όλοι αυτοί ότι αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η μεγάλη διαδικασία του διαλόγου η οποία γίνεται στα πλαίσια της οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής με την παρουσία και την αιγίδα όλων των παραγωγικών τάξεων για το αγροτικό θέμα, το οποίο είναι στις 25 και 26 Ιανουαρίου στο Ζάππειο, με την παρουσία βεβαίως της κυβέρνησης στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Αυτή την αλήθεια επιχειρούν να σταματήσουν, αυτόν τον διάλογο επιχειρούν να ακυρώσουν. Και πάνω από όλα επιχειρούν να ακυρώσουν την προοπτική του αγροτικού κόσμου της χώρας μας. Γιατί ειδικά από την ΝΔ, τα άλλα κόμματα δεν έχουν έρθει στην εξουσία, αλλά εσάς σας γνώρισαν οι αγρότες. Γνώρισαν ότι επί πέντε μισή χρόνια υπήρξε η πλήρης απο-επένδυση στον αγροτικό τομέα. Επί πέντε μισή χρόνια υπήρξε η πλήρης εγκατάλειψη των αγροτών. Και γνωρίζουν επίσης τι οφείλει ο αγροτικός κόσμος στο ΠΑΣΟΚ και τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, όπως επίσης προκύπτει από παντού, από όλες τις έρευνες και τις συζητήσεις η εμπιστοσύνη των αγροτών για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί με καλύτερο τρόπο τις μείζονες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο στην Ε.Ε., αλλά και τα επόμενα χρόνια ενόψει της νέας αναθεώρησης της κοινής αγροτικής πολιτικής μετά το 2013. Αυτές τις πραγματικότητες επιχειρείτε με έναν κομπογιαννίτικο τρόπο να τις ακυρώσετε. Δεν το δεχόμαστε, δεν θα περάσει.

Έρχομαι, όμως στο νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο το οποίο περίμενα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής να το υποδεχτούν όχι απλώς με χαρά, αλλά να το υποδεχτούν με θέρμη και απόλυτη υποστήριξη. Πρώτα από όλα για λόγους συμβολικούς. Γιατί είναι το πρώτο νομοσχέδιο του νεοσύστατου υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ένα υπουργείο που αποτελεί την απόδειξη της δέσμευσης του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ για μία διαφορετική προσέγγιση και διαφορετικές προτεραιότητες στην κυβερνητική διαχείριση της χώρας. Δεν το είδαμε. Ούτε ένας εκ των συναδέλφων που έλαβαν το λόγο δεν σημείωσαν αυτή την αλλαγή. Σήμερα, είναι η πρώτη φορά που η υπουργός, η κα Μπιρμπίλη, βρίσκεται εδώ με τη νομοθετική της πρωτοβουλία ενώπιον του σώματος. Συμβολικά για εμάς έχει σημασία, για εσάς ενδεχομένως όχι. Θέλετε να το ξεχάσετε. Εμείς λοιπόν δεν το ξεχνάμε. Θεωρούμε ότι είναι η απόδειξη μιας μεγάλης δέσμευσης του ΠΑΣΟΚ και για αυτό το λόγο χαιρετίζουμε αυτό το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου περιβάλλοντος.

Είναι ταυτόχρονα, όμως, και ένα στοχευμένο νομοσχέδιο. Που θέλει να δείξει ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ είμαστε αποφασισμένοι να μη δεχτούμε άνομη συμπεριφορά παντού σε όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα όμως στα θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και το δάσος. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε την καταπάτησή των δασικών εκτάσεων. Να μην επιτρέψουμε να αναπτυχθεί το κύμα της αυθαίρετης δόμησης που καιροφυλακτεί στην Ανατολική Αττική. Και πάνω από όλα η κυβέρνηση θέλει να δώσει το δείγμα γραφής και να στείλει και ένα μήνυμα σε ολόκληρη τη χώρα για τις προθέσεις μας πάνω στις οποίες θα οικοδομήσει η υπουργός περιβάλλοντος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και η κυβέρνηση το νέο νομοσχέδιο για το δασικό νόμο όπως έχει εξάλλου εξαγγείλει η ίδια η υπουργός.

Εμείς υποσχεθήκαμε να κάνουμε, και το κάνουμε μια νέα αρχή για την προστασία των δασών και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό το σχέδιο θέτει τα θεμέλια για τις σημαντικές αλλαγές που θα ακολουθήσουν. Είναι το δείγμα γραφής επαναλαμβάνω. Ναι, για την Αττική, αλλά ακριβώς με τις ίδιες αρχές θα οικοδομήσουμε κα θα παρουσιάσουμε το νέο νόμο ο οποίος έρχεται.

Οι πολιτικές για τα δάση αφορούν στην προστασία τους, αλλά και στην ανάπτυξή τους. Στόχος είναι η μείωση των καμένων εκτάσεων, είναι η κατά προτεραιότητα προστασία των πλέον πολύτιμων χερσαίων οικοσυστημάτων ή ακόμα και αυτών που παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο και η αποφυγή απωλειών ανθρώπινων ζωών και καταστροφών σε περιουσίες και υποδομές.

Σε τρεις άξονες πρέπει να κινούνται οι δράσεις μας, η αντίληψη μας, η προσέγγιση μας και η νομοθετική μας πρωτοβουλία για την προστασία των δασών: πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση.

Λέτε ότι το σχέδιο νόμου είναι αποσπασματικό. Για εμάς με το αυτό το σχέδιο νόμου αλλάζει ο τρόπος που η πολιτεία αντιμετωπίζει την φυσική καταστροφή και πιστεύουμε ότι αυτός ο τρόπος που ισχύει πρέπει να αλλάξει, γιατί δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να αδιαφορούμε και να προσποιούμαστε ότι όσα συμβαίνουν και φέρνουν τις φυσικές καταστροφές είναι μόνο τυχαία γεγονότα. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να είναι δογματικός σε αυτό το θέμα, φυσικά υπάρχουν και φυσικές καταστροφές, υπάρχουν και τυχαία γεγονότα. Αλλά η πρόληψη και η μελέτη του ενδεχόμενου κινδύνου είναι βασική αποστολή της οργανωμένης πολιτείας. Και εδώ ακριβώς είναι που κρίναμε και κατακρίναμε την πολιτική της ΝΔ τα πεντέμισι χρόνια. Όχι, γιατί προκάλεσε η ίδια τις φυσικές καταστροφές του 2007 και του 2009, αλλά γιατί κατέστησε πλήρως αμήχανο τον κρατικό μηχανισμό να μπορέσει να ανταποκριθεί και να περισώσει τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα ως πολιτεία δεν έχουμε καταφέρει να θωρακίσουμε το φυσικό μας πλούτο, έναν πλούτο που δεν μας ανήκει. Και μπορεί να είναι χιλιοειπωμένο κλισέ αλλά επιτρέψτε μου να το πω και εδώ ξανά από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό τον πλανήτη στον οποίο φιλοξενούμαστε δεν τον κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, τον δανειστήκαμε ουσιαστικά από τους προγόνους μας, για να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές και με βάση αυτή τη λογική θα πρέπει στο μέτρο του δυνατού, στο μέτρο που επιτρέπουν οι αναπτυξιακές διαδικασίες και οι ανάγκες της χώρας να φέρνουμε ολοένα και περισσότερο τους κανόνες της προστασίας του περιβάλλοντος στο προσκήνιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι η προστασία του περιβάλλοντος, η οικονομική ανάπτυξη, η πράσινη ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον είναι μια βασική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ. Θα έλεγα, όμως, ότι πέρα από τη δική μας επιλογή είναι αδήριτη ανάγκη της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Είναι αδήριτη ανάγκη της σύγχρονης ευρωπαϊκής κοινωνίας για αυτό και δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο σε όλα τα επίπεδα στην Ε.Ε που να μην περιλαμβάνει τη διάσταση της προστασίας του περιβάλλοντος ως μία διάσταση δεσμευτική και καθοριστική για την εξέλιξη αυτών των πολιτικών. Και εδώ στην Ελλάδα αρχίζουμε με αυτό το νομοσχέδιο και θα συνεχίσουμε με όλα τα επόμενα αυτή η διάσταση να αποτελεί την κυρίαρχη διάσταση στο σύνολο της πολιτικής μας.

Σας ευχαριστώ πολύ
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ