Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

4.12.09

Αγόρευση του Παντελή για το σχέδιο νόμου ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων


«Δεν μας ενδιαφέρει μόνο να μειώσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα. Επιχειρούμε και αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των πιο αδύναμων» υποστήριξε ο Παντελής, αγορεύοντας για το σχέδιο νόμου περί έκτακτης ενίσχυσης των εισοδηματικά ασθενέστερων την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αγόρευσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ : Θα ήθελα να σας γνωρίσω την μεγάλη μου ευχαρίστηση, η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να είναι μια ένδειξη συνέπειας και μια ανατροπή της δίκης προθέσεων που πολλές δυνάμεις προεκλογικά είχαν κάνει κεντρικό τους σημείο. Θυμίζω ότι κατηγορηθήκαμε ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. για κρυφή ατζέντα από διάφορες πλευρές με κακοπιστία σε βαθμό που περίσσευε και θα έλεγα ότι είναι μια επιτυχία, ένα τεκμήριο πολιτικής αθωότητας η συνεπής στάση απέναντι στα όσα λέμε επιβεβαιώνοντάς τα με όσα πράττουμε. Ας το κάνουμε ασφαλές δεδομένο και για την Αίθουσα αυτή, αλλά και για το δημόσιο βίο ευρύτερα.
Και θα έλεγα, σε αντιδιαστολή με τη στάση και τη συμπεριφορά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που ενώ προς τιμήν της και πολύ ορθώς υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, κατήγγειλε πριν από λίγο την Κυβέρνηση για την απουσία από την Αίθουσα, ενώ την ίδια στιγμή, την περισσότερη ώρα –και αυτό δεν αφορά βέβαια το φίλο κύριο Γιακουμάτο που μόλις μπήκε στην Αίθουσα- απουσιάζει σχεδόν σύσσωμη η κοινοβουλευτική της ομάδα. Όπως επίσης είναι απογοητευτικός και ο αριθμός των Βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που συμμετέχουν, ενώ έχουν ύλη, έχουν μια ενδιαφέρουσα θέση, υπερψηφίζουν σχέδιο νόμου που φέρνει η Κυβέρνηση και κανονικά θα έπρεπε να μιλήσουν όλοι για να υπερασπιστούν την θέση τους αυτή.
Έχουμε όμως και άλλου είδους τοποθετήσεις ενδιαφέρουσες, από την πλευρά της παλιάς Αριστεράς. Είναι στο γενικό πλαίσιο ότι όλοι είναι το ίδιο, ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέα Δημοκρατία, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει αντιλαϊκές πολιτικές και άλλα παρόμοια. Μέχρι του σημείου να χαρακτηριστούν οι ενισχύσεις που προβλέπει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ως προκλητικά και προσβλητικά φιλοδωρήματα, σε σημείο που να μας οδηγήσουν στο ερώτημα : μήπως προτείνουν στα μέλη,στους οπαδούς και στα στελέχη τους να μην το αποδεχθούν, να το επιστρέψουν κιόλας Αλλά το θέμα είναι το εξής : είναι τελείως λάθος την απαράδεκτη και πολύ δυσάρεστη κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι πολλοί και αδύναμοι της κοινωνίας, να την μετατρέπουμε σε τεκμήριο ενοχής μιας νέας Κυβέρνησης. Δεν οδηγεί πουθενά αυτού του είδους η λογική. Και μάλιστα λίγες μόνο εβδομάδες μετά από μια εκλογική αποτυχία των δυνάμεων που έλεγαν τα ίδια και πριν τις εκλογές. Υπήρξε μια εκλογική αποδοκιμασία αυτής της στάσης. Και, συνεχίζουν, σαν να μην τρέχει τίποτα, σαν να μην ψήφισε ο λαός, σαν να μην αποφάνθηκε. Υπάρχει συνέχεια της ίδιας συμπεριφοράς και μετά τις εκλογές.
Ακούσαμε, όμως κι άλλου είδους τοποθετήσεις, με τρία χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι η γνωστή τακτική της κριτικής από όλους για όλα και από οποιοδήποτε σημείο, χωρίς κεντρική ιδέα. Ρουμπρίκες γενικώς. Το δεύτερο, μια καλλιέργεια φοβίας σε μια εποχή που η οικονομία δεχόταν πλήγματα, επίθεση από κερδοσκόπους. Άρχισε να διακινείται και όχι μόνο από κερδοσκόπους, αλλά και από πολιτικές δυνάμεις, η «αγωνία» περί πτώχευσης. Απολύτως ανυπόστατη με αντικειμενικό αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι επιθέσεις κατά της εθνικής οικονομίας. Και βέβαια ακούσαμε ως κορωνίδα και το τρίτο και το πιο απίθανο, να γίνουν εκλογές την άνοιξη. Ακούσαμε κι αυτό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: …(Δεν ακούστηκε)
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ : Δεν είπα για σας. Για όνομα του Θεού! Αντιλαμβάνομαι ότι ως μεγαλύτερο κομμάτι της πολυκατοικίας, θέλετε να τα πάρετε όλα πάνω σας. Αφήστε κάτι για τα μικρότερα κομμάτια. Αυτό πράγματι δεν αφορά στη Νέα Δημοκρατία. Δεν έχω κανένα σκοπό να σας κατηγορώ για πράγματα που δεν κάνατε. Δεν χρειάζεται άλλωστε. Έχω να σας κατηγορήσω για τόσα πολλά που πράγματι κάνατε.
Εμείς είχαμε μια δυσκολία την οποία θέλω να σας την εξηγήσω πραγματικά. Υπάρχει μια επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η επίθεση έχει πάψει να έχει τη σημασία που είχε πριν από δύο, τρία, πέντε χρόνια. Εξακολουθούμε να λέμε από συνήθεια ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλλει αντιλαϊκές πολιτικές κ.λ.π. Πρέπει να καταλάβουμε το εξής : έχει καταρρεύσει και το Μάαστριχτ και το Σύμφωνο Σταθερότητας και η δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει τέτοιες πολιτικές. Δεν μπορεί να το κάνει. Γιατί οι πολιτικές αυτές έχουν καταρρεύσει, όπως κατέρρευσε το Τείχος παλιότερα, κατέρρευσε και η Lehman Brothers πέρσι. Κι αυτό πρέπει να το καταλάβουμε, αν θέλουμε να δούμε πού βρισκόμαστε και τι κάνουμε σήμερα.
Η Κυβέρνηση όταν πήγε έξω, είχε άλλες δυσκολίες. Η πρώτη ήταν να εξηγήσουμε ότι δεν είμαστε κακοί άνθρωποι. Οι Ευρωπαίοι μας είπαν, είστε κακοί άνθρωποι, γιατί μαγειρεύετε νούμερα για να μας κοροϊδέψετε. Και εμείς έπρεπε να τους πείσουμε ότι δεν είμαστε κακοί άνθρωποι, χωρίς να τα ρίξουμε στους προηγούμενους κάνοντας απογραφή. Και το πετύχαμε. Και το δεύτερο, έπρεπε να τους εξηγήσουμε ότι η δική μας οικονομική πολιτική δεν είναι αυτή την οποία μας λένε. Οι άνθρωποι απλώς θέλουν να μειώσουμε το έλλειμμα και το χρέος. Εμείς τους είπαμε ότι έχουμε και άλλο σκοπό. Θέλουμε να κάνουμε αναδιανομή. Αυτό δεν τους ενδιαφέρει αυτούς. Ενδιαφέρει εμάς, όμως. Το είπαμε στον ελληνικό λαό και μας ψήφισε για να το κάνουμε. Κι αυτό επιχειρούμε να κάνουμε με αυτό το νομοσχέδιο. Απόδειξη της πρόθεσής μας είναι αυτό το νομοσχέδιο. Γι’ αυτό είπα και στην αρχή ότι αποτελεί ένα τεκμήριο πολιτικής αθωότητας, το οποίο πρέπει να το χαιρετίσουμε όλοι.
Εγώ αυτό το οποίο θα ήθελα να σας καλέσω να συζητήσουμε, να αρχίσουμε να το σκεπτόμαστε για να το συζητήσουμε στη συνέχεια, είναι πώς αυτή η πολιτική θα αποκτήσει διατηρησιμότητα. Φέτος η αναδιανομή γίνεται με έκτακτη φορολογία, με έκτακτες επιβαρύνσεις, εκεί που πρέπει. Του χρόνου πώς θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη αναδιανομή με τακτικά έσοδα και όχι με έκτακτες εισφορές ; Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Αυτή δεν είναι μια πολιτική που την κάνουμε για φέτος, είναι μια πολιτική που την κάνουμε φέτος κάτω από δύσκολες συνθήκες και του χρόνου πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τη συνεχίσουμε. Σας καλώ λοιπόν να υπερψηφίσουμε το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου και ταυτοχρόνως να προβληματιστούμε από κοινού για το πώς μπορεί να έχει συνέχεια.
Σας ευχαριστώ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ