Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

4.12.09

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Ή ΕΡΓΟΥ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ
ΟΧΙ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΟΥ

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για τους συμβασιούχους, ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων τόνισε:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


«Θα ήθελα πολύ σύντομα να κάνω ένα σχόλιο σε όσα είπε ο κ. Καρατζαφέρης. Κατανοώ απολύτως την αγωνία του τις τελευταίες μέρες να είναι στο φως της δημοσιότητας. Ιδίως τώρα που έχουμε νέο διαχειριστή στην πολυκατοικία και πολλοί βουλευτές του λοξοκοιτάζουν προς το ρετιρέ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί σε τόσο σημαντικά θέματα να μιλάει στο Κοινοβούλιο με περίσσια ανευθυνότητα. Και ιδίως σε τόσο σοβαρά θέματα να καταφέρετε αβάσιμα και αστήριχτα απέναντι στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Σε σοβαρά θέματα χρειάζεται σοβαρότητα.

Έρχομαι στο θέμα της ερώτησης. Μιλήσατε στην προηγούμενη ερώτηση για τη βία και την τρομοκρατία και θέλω να σας πω κύριε Υπουργέ, ότι η μεγαλύτερη βία και τρομοκρατία είναι η τρομοκρατία της ανασφάλιστης εργασίας, της ανεργίας, της εργασιακής αβεβαιότητας. Μόλις χθες είδαμε τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι πάνω από 715.000 -100.000 περισσότεροι από ότι ήταν τον Οκτώβριο- και στις αρχές του 2010 θα είναι 800.000. Έχω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση σ΄αυτό το τεράστιο θέμα της ανεργίας και της εργασιακής επισφάλειας πορεύεται δίχως στρατηγική. Είναι φανερό ότι έχετε επιλέξει δύο πράγματα. Πρώτον την άνεργη ανάπτυξη. Οδεύουμε από τον εργασιακό μεσαίωνα της επισφάλειας στην βαρβαρότητα της ανεργίας. Δεύτερον επιλέγετε την απαξίωση του δημόσιου τομέα και φοβάμαι ότι πολύ σύντομα και άλλοι πολύ πιο κρίσιμοι τομείς της δημόσιας σφαίρας θα παραδοθούν στον ιδιωτικό τομέα. Η αλήθεια δεν είναι ότι το κάνατε για να πατάξετε το ρουσφέτι και τις πελατειακές σχέσεις, αλλά για να περιορίσετε τις δαπάνες στο δημόσιο τομέα. Έτσι όμως θα περιορίσετε τις δαπάνες;

Άκουσα τον Υπουργό να λέει ότι το νομοσχέδιο ήταν ένα βήμα. Το νομοσχέδιο αυτό ήταν μισό και ατελές βήμα, το οποίο έγινε διότι συνειδητοποιήσατε ότι οι επιλογές σας διαλύουν τη δημόσια διοίκηση των χιλιάδων οργανικών κενών. Βεβαίως αν δεν το κάνατε από 1ης Ιανουαρίου θα έκλειναν τα ΚΕΠ και θα διαλυόντουσαν οι Δήμοι. Και οι ημερομηνίες που δώσατε –Απρίλης του 2010, δύο χρόνια για τους Δήμους- προφανώς σχετίζονται με τις δεσμεύσεις που έχουμε από την Ε.Ε. για πάγωμα των προσλήψεων.

Κύριε Υπουργέ, εγώ θέλω να σας πω ότι είστε αναντίστοιχοι με αυτά που λέγατε προεκλογικά. Στο πρόγραμμα σας, που το καταθέσατε τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, μιλάτε για ετήσιο πολυμορφικό διαγωνισμό εισαγωγής στο δημόσιο με συνδυασμό μορίων και γραπτών εξετάσεων. Που είναι η προκήρυξη αυτών των διαγωνισμών; Παγώσατε όλους τους διαγωνισμούς.
Βεβαίως δεν είναι μόνο όσα λέγατε πριν τις εκλογές. Είναι και αυτά που λέγατε παλαιότερα. Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, Νοέμβριος του 2004, για «ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου και μέτρα για την αποτροπή καταστρατήγησης των εργασιακών τους δικαιωμάτων». Πρόταση δική μας την οποία ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Και βεβαίως, κύριε Υπουργέ, η δική μας αίσθηση είναι ότι αυτό που πρέπει να κάνετε είναι το αυτονόητο. Να δώσετε οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία. Είναι χιλιάδες, είναι στρατιές ομήρων συμβασιούχων, ομήρων από την εποχή που κυβέρνηση ήταν ακόμη το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί η λύση στο πρόβλημα αυτό να είναι να παραπέμπουμε στις καλένδες τους διαγωνισμούς. Προκηρύξτε λοιπόν άμεσα διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ, υπερασπιστείτε τη δημόσια σφαίρα, το δημόσιο τομέα και το κοινωνικό της έργο. Και αν επικαλεσθείτε το Σύνταγμα στην δευτερολογία σας έχω να σας πω ότι το Σύνταγμα δεν το ορίζουμε α λα καρτ και ότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει και η Απόφαση 18/ 2006 του Αρείου Πάγου που εκτιμά πώς το Σύνταγμα δεν απαγορεύει τη μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου . Και σας ενημερώνω, κάτι το οποίο θα το ξέρετε και εσείς, ότι λίγες μέρες πριν το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαίωσε και ζήτησε αποκατάσταση συμβασιούχου εργαζόμενης.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι πρέπει να προχωρήσετε με τόλμη και δεν μπορείτε να παραπέμπετε τόσο σοβαρά θέματα στις καλένδες διότι οι στρατιές των ομήρων συμβασιούχων μας παρακολουθούν και μας κρίνουν όλους και γι΄αυτά που λέγαμε πριν τις εκλογές και γι΄ αυτά που πράττουμε μετά.»


Απαντώντας στις απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη δήλωσε:

«Νομίζω ότι με τη σημερινή σας τοποθέτηση ρίχνετε πάρα πολύ το επίπεδο της συζήτησης εντός της Αιθούσης του Κοινοβουλίου. Και θα σας παρακαλούσα να ανακαλέσετε διότι αυτό το επίπεδο διαλόγου και συζήτησης δεν τιμά εσάς που έχετε κοινοβουλευτική εμπειρία.
Εγώ δεν έχω κοινοβουλευτική εμπειρία. Νομίζω όμως ότι εσείς που έχετε, δεν δείχνετε την ευθύνη να διατηρήσετε το επίπεδο της συζήτησης. Το να αντιδικεί κανείς πολιτικά, ή να καταφέρεται με πολιτικό τρόπο απέναντι σε απόψεις και θέσεις είναι θεμιτό. Το να μιλάτε με αυτό τον τρόπο αναδεικνύει αυτό που είπα πιο πριν. Ότι τούτες τις μέρες έχετε ένα πολύ μεγάλο άγχος να προσελκύσετε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω σας. Νομίζω ότι δεν το κάνετε με το σωστό τρόπο.»
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ