Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

11.11.13

Τοποθέτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.





Η χώρα, παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού, βρίσκεται πάλι σε ένα σημείο καμπής. Η αναποτελεσματικότητα προς την κατεύθυνση της  ανάταξης μονιμοποιεί την απαισιοδοξία. Η αδυναμία του κράτους σε κρίσιμους τομείς παγιώνει μια εικόνα κατακερματισμένης κοινωνίας.



Συγκρουστήκαμε με τη ΝΔ για την υπόθεση της ΕΡΤ. Όχι για τον αριθμό των εργαζομένων μόνο, αλλά και για το λουκέτο. Για το μαύρο. Για τη δημοκρατική παρεκτροπή. Θεωρήσαμε την υπόθεση αυτή ως επιτομή της λογικής των οριζόντιων απολύσεων  που συνιστά απορρύθμιση  του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Ήρθαμε σε ρήξη με τις αυταρχικές επιλογές. Από πού κι ως πού σε μια κυβέρνηση συνεργασίας θα υπάρχει ο εκβιασμός του πρώτου κόμματος για τη στήριξη των επιλογών του; Αυτό δεν είναι, δεν θα είναι ποτέ κυβέρνηση συνεργασίας. Θα είναι ο εκβιασμός του πρώτου κόμματος. Όποιο και αν είναι αυτό.
Σήμερα είναι λάθος οι χειρισμοί για τη Δημόσια τηλεόραση. Λάθος και αυταρχισμός η επέμβαση των ΜΑΤ.

Σε ποια φάση όμως βρίσκεται η χώρα σήμερα;
Σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.
Μια πρόταση δυσπιστίας αυτήν την ώρα αποδυναμώνει την διαπραγματευτική ισχύ της χώρας.

Διαφωνούμε με την κυβερνητική πολιτική. Δεν πιστεύουμε ότι δίνουν διέξοδο οι συντηρητικές της επιλογές και η υποχώρησή της  στις πιέσεις της τρόικας που οδηγούν σε μια διαρκή υποβάθμιση την κοινωνία και την οικονομία. Το λέγαμε κι’ όταν είμασταν στην κυβέρνηση, το λέμε και τώρα.
Αποδείχθηκε εξάλλου πως η «γραμμή» των υποχωρήσεων απέναντι στην τρόικα αυξάνει τις απαιτήσεις της.

Τώρα, αυτή η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί. Πρέπει να διαπραγματευτεί με τρόπο συγκεκριμένο. Να μη δεχθεί νέα μέτρα που θα επιδεινώσουν την κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία. Να διεκδικήσει τροποποιήσεις στο πρόγραμμα προσαρμογής ώστε αυτό να συνδεθεί με την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία. Να αλλάξουν τα μέτρα που αποδεικνύονται αναποτελεσματικά και κοινωνικά επώδυνα.

Εμείς δεν  επιθυμούμε την όξυνση των προβλημάτων, τη λήψη νέων μέτρων ώστε να επιβεβαιωθούμε πολιτικά. Δεν επενδύουμε στην καταστροφή της χώρας. Είμαστε μέρος του πολύμορφου αγώνα για αποτροπή των νέων μέτρων και για την αλλαγή της πολιτικής.

Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Όμως τι σημαίνει πολιτική σταθερότητα; Εννοούμε όλοι το ίδιο πράγμα;

Πολιτική σταθερότητα για εμάς σημαίνει αναβάθμιση της πολιτικής αντιπαράθεσης και όχι επικοινωνιακές αντεγκλήσεις πολεμικού τύπου και στενοκομματικών οριζόντων.
Πολιτική σταθερότητα σημαίνει να μην απαξιώνεις την κοινοβουλευτική διαδικασία.  Σημαίνει πως δεν σταματά ο χρόνος της Δημοκρατίας και κυλά ανεπηρέαστος ο χρόνος των αγορών, ο χρόνος των αξιώσεων των δανειστών.
Πολιτική σταθερότητα σημαίνει να διεκδικείς οι αποφάσεις να λαμβάνονται με πολιτική αυτονομία στην Ελλάδα και μόνο η επίτευξη των στόχων να παρακολουθείται από τους εταίρους και δανειστές.
Πολιτική σταθερότητα σημαίνει να διεκδικείς αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής -  το οποίο, όπως ομολογούν, άλλωστε, ακόμη και οι εμπνευστές του -έχει σημεία αποτυχίας.
Επίσης πολιτική σταθερότητα σημαίνει να υποστηρίζεις τα ίδια εντός Ελλάδας και τα ίδια εκτός. Να μην αντιμετωπίζεις τους Έλληνες ως εκλογική πελατεία  και να μιλάς με διαφορετικό περιεχόμενο αναλόγως του γεωγραφικού πλάτους και μήκους που βρίσκεσαι  – και είμαι σαφής σε αυτό.

Αντί αυτών γινόμαστε θεατές μιας δεξιάς και αριστερής ανωριμότητας πάνω στο όνειρο των Ελλήνων για μια διαφορετική Ελλάδα. Αντί αυτών, γινόμαστε μάρτυρες ενός προωθούμενου σουρεαλιστικού διπολισμού, αποκομμένου από τις πραγματικές ανάγκες  της χώρας και τις αγωνίες του Έλληνα. 

Ανεξάρτητα από τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση δυσπιστίας ευνοεί σήμερα την πλευρά της ΝΔ. Ας δούμε τη συγκυρία. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας ανησυχούν. Υπάρχουν διαφωνίες για τον φόρο ακινήτων, η συγκρότηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχει ρήγματα. Η πρόταση δυσπιστίας σε αυτή τη χρονική στιγμή δημιουργεί συνθήκες συσπείρωσης του κυβερνητικού στρατοπέδου.
Η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται επίσης έξω από τα κρίσιμα δεδομένα της εποχής. Δηλαδή, την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα, το ενδεχόμενο νέων υποχωρήσεων της κυβέρνησης, την πιθανότητα νέων δυσβάστακτων μέτρων.

Αλήθεια, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση νέων μέτρων τί κοινοβουλευτικά όπλα θα έχει; Με πόση ευκολία θα επανέλθει σε επιθετικές πολιτικές όταν θα έχει απορριφθεί η σημερινή του πρόταση;
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να εξαντλήσει μια κοινοβουλευτική διαδικασία για επικοινωνιακούς λόγους. Πρόκειται για κίνηση τακτικισμού.

Όμως πλανώνται όσοι πιστεύουν ότι με τέτοιους τρόπους, με τέτοιες πρωτοβουλίες και με τέτοια ψευδεπίγραφα διλήμματα θα αναγκάσουν όλους όσοι διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική να στοιχηθούν πίσω από τις γραμμές τους.

Οι πολιτικές θέσεις και πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστούν πρόταση διεξόδου από την κρίση. Όπως είναι επίσης αυτονόητο, κύριε Πρωθυπουργέ, πως η συνέχιση της ίδιας πολιτικής, χωρίς αλλαγές,  δεν οδηγεί πουθενά. Οδηγεί μόνο σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο.

Πλανώνται όσοι πιστεύουν πως οι πολίτες θα εγκλωβιστούν σε ξεπερασμένες λογικές « ή αυτοί ή εμείς», σε λογικές «άσπρο- μαύρο».

Οι κοινωνίες που προοδεύουν έχουν απορρίψει τέτοιες λογικές εδώ και χρόνια. Και η δική μας κοινωνία τις απορρίπτει. Δεν τις δέχεται. Το γνωρίζετε, το γνωρίζουμε όλοι μας. Μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού γυρίζει την πλάτη στην πόλωση που επιχειρείτε να παγιώσετε.

Την αδυναμία σας - και απευθύνομαι και στις δύο πολιτικές δυνάμεις, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ- θέλετε να την κρύψετε πίσω από πολώσεις. Τα αδιέξοδα των πολιτικών σας πίσω από την όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Δεν υπηρετείτε όμως έτσι ούτε τη χώρα, ούτε την κοινωνία. Εμμένετε σε ένα παίγνιο πολιτικών και κομματικών τακτικισμών πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες.
Πόσο μπορεί να αφορά τους πολίτες αυτού του τύπου η πολιτική αντιπαράθεση; Πόσο μπορεί να αφορά τη μικρομεσαία επιχείρηση που στενάζει; Πόσο αφορά τον άνεργο, τους νέους και τις νέες που παίρνουν το δρόμο προς το εξωτερικό;

Η Δημοκρατική Αριστερά δεν συμπαρατάσσεται με αυτήν την πολιτική τακτική. Δεν στοιχίζεται πίσω από αυτές τις δύο αδιέξοδες επιλογές.

Η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι και δεν θα γίνει παρακολουθηματική δύναμη κανενός. Με αυτοτέλεια παρεμβαίνουμε στα πράγματα με τις δικές μας θέσεις, προτάσεις και διεκδικήσεις για την Ελλάδα και την κοινωνία.
Το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγείτε τη χώρα αλλά και την κοινωνία, δεν θα επιτρέψουμε, με όσες δυνάμεις διαθέτουμε,  να γίνει μονόδρομος.

Ψηφίζουμε ΠΑΡΩΝ στη σημερινή διαδικασία.

Είναι μια υπεύθυνη στάση.
Θέση που δε συνιστά υπεκφυγή να τοποθετηθείς με τον ένα ή τον άλλο, ακριβώς γιατί αυτό δεν το χρειάζεται η χώρα και οι πολίτες.

ΠΑΡΩΝ, όπως παρόντες είμαστε από θέσεις ευθύνης στα προβλήματα και στην προσπάθεια της χώρας για την έξοδο από την κρίση.

Παρόντες στον αγώνα για να μη ληφθούν άλλα μέτρα, για να αλλάξει η δημοσιονομική πολιτική και να συνδεθεί με την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία. Ευρισκόμενοι σε αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική, δεν παραγνωρίζουμε ότι η χώρα βρίσκεται σε φάση διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, γεγονός που  δεν επιτρέπει τακτικισμούς από καμιά πλευρά, ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την αντιπολίτευση.
Παρόντες διεκδικούμε  την αλλαγή πολιτικής, καλώντας σε συμπαράταξη  όλους όσοι θέλουν να αλλάξουν την κατάσταση στη χώρα.

Διεκδικούμε ένα διαφορετικό δρόμο. Πιστεύουμε ότι αυτός ο δρόμος είναι η μόνη διέξοδος και εκεί θέλουμε να οδηγήσουμε την πολιτική για τη χώρα.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ