Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

25.6.10

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με την απόφαση αυτή γίνεται προσπάθεια να εμπεδωθεί ένα κλίμα σιγουριάς, ασφάλειας και εμπιστοσύνης στον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο, τα άτομα με αναπηρία και γενικά στον κάθε Ελληνα πολίτη.

Σημαντική χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο επικύρωσε τη σχετική απόφαση.


Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με την απόφαση αυτή γίνεται προσπάθεια να εμπεδωθεί ένα κλίμα σιγουριάς, ασφάλειας και εμπιστοσύνης στον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο, τα άτομα με αναπηρία και γενικά στον κάθε Ελληνα πολίτη.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπανδρέου, το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να έχει τις εξής αρχές:

Πρώτα από όλα να είναι βιώσιμο. Και πρόσθεσε ότι ακόμα και αν δεν υπήρχε το μνημόνιο οι τομές θα έπρεπε να γίνουν, ορισμένες από αυτές με πιο γρήγορο ρυθμό σήμερα, έστω και αν ορισμένες αποφάσεις είναι πιο επώδυνες για κάποια κοινωνικά στρώματα.

Δεύτερο, η εμπέδωση αισθήματος δικαιοσύνης.

Τρίτο να καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την αναπλήρωση και τη βελτίωση της θέσης του συνταξιούχου, καθώς θα καλυτερεύει η δημοσιονομική κατάσταση και η οικονομία.

Ο Γ. Α. Παπανδρέου επισήμανε την απουσία ενός αρθρωμένου και οργανωμένου προνοιακού συστήματος και ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσει η ουσιαστική οργάνωση ενός τέτοιου συστήματος.

Το σύστημα αυτό, όπως είπε, θα περιλαμβάνει όλους όσοι έχουν ανάγκη προνιακής στήριξης, από τον συνταξιούχο, τον ανάπηρο, μέχρι τον άνεργο, με τρόπο που να βοηθούνται να είναι ενεργοί πολίτες. Θα υπάρχει, όπως είπε, μια ουσιαστική και συστηματική βοήθεια.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για το θέμα αυτό, είπε ο πρωθυπουργός, θα παρουσιαστούν πιθανότατα στις αρχές του φθινοπώρου.

Και θα περιλαμβάνουν και επιμέρους πολιτικές διαφόρων υπουργείων που εμπλέκονται στον τομέα αυτό.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα εργασιακά, τονίζοντας ότι υπάρχει μια ελπίδα οι κοινωνικοί φορείς να βρουν σημεία επαφής κατά τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως και συμφωνίες οι οποίες θα καλύπτουν τόσο τα εργασιακά όσο και τα μισθολογικά ώστε να υπάρξει μια συλλογική σύμβαση για τα επόμενα έτη.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου εφόσον υπάρξουν παρόμοιες συμφωνίες, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται στο πλαίσιο του μνημονίου, θα τις υιοθετήσει και θα τις περιλάβει στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει.

Γι΄αυτό και δίνει ένα περιθώριο χρόνου προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί πολύ νωρίτερα από το Σεπτέμβριο.

*** Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού. Θα εισαχθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τρίτη, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία και θα εισαχθεί την μεθεπόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Ελεγκτικό Συνέδριο: Προβλήματα αντισυνταγματικότητας

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τη σημερινή διάσκεψή της επεξεργάστηκε για δεύτερη ημέρα το νομοσχέδιο που αφορά "τις βασικές συνταξιοδοτικές διατάξεις" και θα συνεχίσει την επεξεργασία του νομοσχεδίου την ερχόμενη Δευτέρα 28 Ιουνίου.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου αντιμετωπίζουν συνταγματικά προβλήματα, ενώ αντίθετα κρίθηκε ομόφωνα συνταγματική η επιβολή ΛΑΦΚΑ στις μεγάλες συντάξεις μέχρι το 2015.

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι διατάξεις εκείνες του νομοσχεδίου που προβλέπουν την ενοποίηση ταμείων, όπως και την ένταξη στο ΙΚΑ των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο μετά την 1.1.2011.

Όπως επίσης κρίθηκε αντισυνταγματική η εξουσιοδότηση που παρέχει το νομοσχέδιο στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να καθορίζουν με κοινή απόφαση τους το ποσό της βασικής σύνταξης.

Ακόμη, κρίθηκε αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία αναστέλλεται η σύνταξη σε περίπτωση που ο συνταξιούχος απασχοληθεί ως μισθωτός ή ως αυτοαπασχολούμενος. Αντίθετη με τις συνταγματικές επιταγές κρίθηκε και η διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι το κράτος από την 1.1.2011 δεν θα καλύπτει ελλείμματα των επικουρικών ταμείων .

Συζήτηση στη Βουλή

«Δεν θα γκρεμίσετε τον καπιταλισμό γκρεμίζοντας την Ελλάδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός στη Βουλή Γιώργος Παπανδρέου, αντεπιτιθέμενος στις βολές της γγ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, για τις «αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις» στο ασφαλιστικό.

«Σήμερα είναι η δική σας ώρα να απολογηθείτε» ανέφερε ο κος Παπανδρέου. «Θεωρείτε πως πράξεις δικές σας, των συνδικαλιστών σας, ή φοιτητών που υποδύονται συνδικαλιστές, πως συμβάλλουν στην ευρωστία των ταμείων ή τη μείωση της ανεργίας;

Όταν στελέχη σας δημοσίως αρνούνται την τήρηση του Συντάγματος και των αποφάσεων των δικαστηρίων, δηλαδή να παίρνει ο καθένας τον νόμο στα χέρια του, το θεωρείτε προοδευτικό; Προβάλλουν την πατρίδα οι πράξεις αυτές, ή μήπως αφαιρείτε με την συμπεριφορά σας εθνικό εισόδημα από τη χώρα, θέτοντας σε κίνδυνο και τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας;»

«Ποιος αποτρέπει τον τουρισμό και τους τουρίστες να έρχονται στην πατρίδα μας, κρουαζιέρας που φέρνει συνάλλαγμα εισφορές στα ταμεία, με την δημιουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Εσείς!» ανέφερε ο Πρωθυπουργός. «Πόσο κοστίζει σε θέσεις εργασίας ο με κάθε τρόπο και μέσο, αποκλεισμός των λιμανιών; Για τα νησιά, τουριστικές επιχειρήσεις, συγκοινωνίες; Μία μόνο από τις εταιρείες με κρουαζιερόπλοια θα έφερνε το 2011 47.000 επιβάτες, δρομολογώντας δύο ακόμα πλοία. Θα άφηναν χρήματα σε ελληνικά εστιατόρια, ελληνικά ξενοδοχεία, ελληνικές επιχειρήσεις. Με όσα γίνονται στα λιμάνια, οι περισσότερες εταιρείες σκέφτονται τον αποκλεισμό της Ελλάδας το 2011 και 2012. Από αυτήν την εταιρεία μόνον, χάνουμε 4 εκ. ευρώ και κινδυνεύουμε να χάσουμε 14 εκ. το 2011. Σε 77 από τα 450 ξενοδοχεία της Αττικής, οι ακυρωμένες νύχτες είναι 40.000 μετά από τα επεισόδια απ' τον Απρίλιο και τις σκηνές απ' τα λιμάνια μας. Πόσοι άνθρωποι θα μπορούσαν να βρουν δουλειά στο μεταξύ; Από πού θα βρουν δουλειές; Θα βρουν ελεημοσύνη απ' το ΔΝΤ;»

«Δεν καταδικάζετε τον καπιταλισμό, αλλά κομμάτι του ελληνικού λαού με απαράδεκτες εικόνες που κάνουν το γύρο της υφηλίου» τόνισε ο κος Παπανδρέου. «Πρέπει να γίνουν αλλαγές και στον εργασιακό χώρο, να ενταχθούν οι ναυτικοί στα κρουαζιερόπλοια. Με την άρση του καμποτάζ περιμένουμε 45000 νέες θέσεις εργασίας. Εσείς δεν θέλετε καμία εξέλιξη στις εργασιακές σχέσεις, λες και είναι ο κόσμος στάσιμος δίπλα μας. Ο συντηρητικός σας δογματισμός, βάζει σε ομηρία ανέργους» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Από τους αγώνες για το δεκάωρο και το οκτάωρο, την κατάργηση της παιδικής εργασίας και την ισότητα ανδρών και γυναικών στις αμοιβές, δεν υπήρξε εργατική κατάκτηση που να μην αναπτύχθηκε κόντρα στο νόμο της κυρίαρχης πολιτικής» απάντησε η Αλέκα Παπαρήγα. «Κι εσείς μας βάζετε να παλεύουμε σήμερα, για κατάργηση της εργασίας των 15χρονων - ακόμα και για τα παιδιά που πηγαίνουν στο γενικό λύκειο».

«Δεν σας κατηγορούμε ότι δεν κάνετε συμφωνίες ανάπτυξης. Είμαστε όμως ριζικά αντίθετοι, στο να γίνει η Ελλάδα πόλος έλξης κεφαλαίων με εργασιακούς όρους Κίνας, Ινδίας, ή Αφρικής» συνέχισε η κα Παπαρήγα. «Με τις συμφωνίες σας με τον Ερντογάν, ανοίξατε το δρόμο, ώστε ελληνικές εταιρείες που έχουν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα να εξάγουν τα κεφάλαιά τους στη γειτονική Τουρκία δηλαδή να μειώνουν τις θέσεις εργασίας εδώ. Κλείσατε συμφωνία με την Κίνα για την ναυπήγηση πλοίων εκεί, καταδικάζοντας παραγωγικούς χώρους εδώ. Θέλετε να συμφωνήσουμε να μετατραπούν χώροι κατασκευής πλοίων σε συσκευαστήρια εμπορευμάτων και να κλείσουν και μικρές βιοτεχνίες που κάνουν σήμερα την συσκευασία ή την παραγωγή υλικών συσκευασίας».

«Αυτό που λέτε εσείς, είναι μια άλλη λογική συντηρητισμού και δογματισμού που κρατά το λαό σε συνθήκες μοιρολατρίας» ανταπάντησε ο Πρωθυπουργός.

«Δεν νομίζω ότι η ελληνική λαϊκή οικογένεια δεν θέλει τις επενδύσεις από την Κίνα, το Κατάρ, την Λιβύη, ή τη Ρωσία που μπορούν να συμβάλλουν στις θέσεις εργασίας».

«Ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, παλεύω ώστε να υπάρξει δικαιότερη κατανομή πλούτου, να χτυπήσουμε την φτώχεια και την εκμετάλλευση σε αναδυόμενες οικονομίες που τις κάνουν προσωρινά πιο ανταγωνιστικές από μας. Δεν είναι αυτό το μοντέλο που εμείς θέλουμε, να κάνουμε τον αγώνα ανταγωνιστικότητας με την μείωση των μισθών και των συντάξεων, αλλά με την αύξηση της αξίας. Και θέλουμε να υπάρξουν συστήματα κοινωνικής ασφάλειας. Δεν θα γίνουμε εμείς χώρα μισθωτών τριτοκοσμικής λογικής.

Κάνοντας αυτά όμως, δεν κλείνουμε λιμάνια στην Ελλάδα. Δώστε κι εσείς τον αγώνα παγκοσμίως, αλλά σκεφτείτε και την Ελλάδα, τους έλληνες εργαζόμενους και όχι απλώς την επαναστατικότητά σας. Δεν θα γκρεμίσετε τον καπιταλισμό γκρεμίζοντας την Ελλάδα. Σας καλώ άμεσα να σταματήσετε ότι διασύρει τη χώρα» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ