Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

25.6.10

Κύριε Καρατζαφέρη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από την ημέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, δίνουμε μια τιτάνια μάχη. Γνωρίζετε πολύ καλά ποιο ήταν το σημείο αφετηρίας, σε τι κατάσταση βρισκόταν η χώρα. Δώσαμε και δίνουμε καθημερινά τη μάχη για την ανασύνταξη, την ανάταση της χώρας.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ, ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Αθήνα, 25 Ιουνίου 2010




Κύριε Καρατζαφέρη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από την ημέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, δίνουμε μια τιτάνια μάχη. Γνωρίζετε πολύ καλά ποιο ήταν το σημείο αφετηρίας, σε τι κατάσταση βρισκόταν η χώρα. Δώσαμε και δίνουμε καθημερινά τη μάχη για την ανασύνταξη, την ανάταση της χώρας.

Και βέβαια, αυτό αφορά κατά μείζονα λόγο στην οικονομική ανάπτυξη, στην τόνωση της αγοράς, στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που άλλωστε αποτελούν ένα από τα πιο δημιουργικά και δυναμικά τμήματα της κοινωνίας μας. Αλλά ας μην ξεχνάμε πως πρώτο μας, υπέρτατο καθήκον, ήταν να διασφαλίσουμε ότι συνεχίζει να υπάρχει η ελληνική οικονομία.

Πρώτο μας καθήκον ήταν να αποτρέψουμε την απειλή της χρεοκοπίας, τις αλυσιδωτές, τραγικές επιπτώσεις που θα είχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο σύνολο των πολιτών, στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις και βεβαίως στις μικρές επιχειρήσεις. Γνωρίζουμε καλά ότι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν κρίσιμα προβλήματα, δεν το αγνοούμε, όπως και το σύνολο της οικονομίας μας, εξάλλου.

Γνωρίζουμε καλά, δεν το κρύβουμε, ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις περνάνε δύσκολες στιγμές. Όπως και οι εργαζόμενοι, όπως και οι συνταξιούχοι. Όπως και η χώρα, συνολικά.

Πληρώνουν και πληρώνουμε ως χώρα το τίμημα εγκληματικών σφαλμάτων και παραλείψεων, που μας οδήγησαν εδώ όπου βρισκόμαστε σήμερα, στη μέση της μεγαλύτερης κρίσης που έζησε ποτέ η χώρα μας, τις τελευταίες δεκαετίες.

Χρέος αυτής της Κυβέρνησης είναι να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Και αυτό κάνουμε. Με πρώτο και κρίσιμο στάδιο, αυτό που πετύχαμε και που ήταν η αποτροπή του κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας. Έχοντας σταθεροποιήσει το οικονομικό περιβάλλον, μπορούμε τώρα και οφείλουμε να χτίσουμε μαζί μια διαφορετική οικονομία, να κάνουμε αλλαγές, να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο της υστέρησης, της χαμηλής ανταγωνιστικότητας, των χρεών και των ελλειμμάτων, να φτιάξουμε μια βιώσιμη οικονομία.

Γιατί, κ. Καρατζαφέρη, δεν υπάρχει πολιτική που να εξασφαλίζει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πάνε καλά, αν το σύνολο της οικονομίας δεν πάει καλά. Πρώτη προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ήταν και είναι η υπέρβαση της κρίσης της χώρας.

Και αυτή η Κυβέρνηση είναι απολύτως προσηλωμένη στο να κάνει τις μεγάλες αλλαγές, όποιες χρειάζονται, που θα βάλουν την οικονομία σ' ένα διαφορετικό δρόμο, και την κοινωνία σ' έναν δρόμο δικαιοσύνης. Είμαστε αποφασισμένοι να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων, της φοροδιαφυγής και της σπατάλης. Με το νοικοκύρεμα του κράτους, με δικαιότερη κατανομή των βαρών, με σεβασμό στο κάθε ευρώ του πολίτη.

Ξέρετε βέβαια ότι, ήδη, στους λίγους μήνες που εφαρμόζουμε το πρόγραμμα ανάταξης, έχουμε πετύχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα - και δεν το λέμε μόνο εμείς - που δείχνουν ότι είμαστε σε σωστό δρόμο, ότι οι προσπάθειες, οι θυσίες του Ελληνικού λαού πιάνουν τόπο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παραμένουν προκλήσεις για τη χώρα.

Προκλήσεις, και στο διεθνές οικονομικό κλίμα, που έχει σκαμπανεβάσματα - το βλέπουμε, το παρακολουθούμε - από τα οποία σήμερα προστατευόμαστε μέσω του μηχανισμού στήριξης, αλλά και της συνεπούς πορείας μας, προκλήσεις και για τις μεγάλες αλλαγές που φέρνουμε, εφαρμόζουμε, αλλά και σχεδιάζουμε.

Κάνουμε ριζικές τομές για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ήδη, μειώσαμε το χρόνο ίδρυσης μιας επιχείρησης, σε μία μόλις ημέρα. Δεν αρκεί, γι' αυτό σύντομα θα φέρουμε προτάσεις για τη ριζική απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης μιας επιχείρησης - γιατί αυτό χτυπά τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά, που είναι μάστιγα για την επιχειρηματικότητα και επιβαρύνει σημαντικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - όπως βεβαίως και ένα σοβαρό πτωχευτικό δίκαιο.

Γιατί έχουμε μια λογική στη χώρα μας, ότι δεν πρέπει να πάρει ρίσκο κάποιος, ή ότι αν αποτύχει, σημαίνει ότι είναι αποτυχημένος, ενώ π.χ. στην επιχειρηματικότητα αλλού, λόγου χάρη στις ΗΠΑ, εάν δεν έχεις αποτύχει μία ή δύο φορές, δεν θεωρείσαι ότι είσαι εκπαιδευμένος επιχειρηματίας.

Γι' αυτό το λόγο, θέλω να καλέσω από αυτό το βήμα, όλα τα κόμματα, αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους, να συμβάλουν, με το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας, καταθέτοντας και τις δικές τους προτάσεις και ιδέες, ώστε να κάνουμε ριζικά βήματα απλοποίησης της διαδικασίας στο Δημόσιο, απελευθερώνοντας δυνάμεις της οικονομίας μας.

Το λέω, γιατί το ίδιο το Δημόσιο πολλές φορές αναπαράγει τον εαυτό του. Δεν έχει πάντα τις δυνατότητες να φεύγει έξω από τη λογική της γραφειοκρατίας. Υπάρχουν όμως και άλλα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που σέρνονται εδώ και καιρό, δεκαετίες.

Πέρσι και πρόπερσι, μάλιστα, χτυπούσαν καμπανάκια και κώφευε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με έρευνα που είχε κάνει η ΓΣΕΒΕΕ, υπήρχε κλίμα απογοήτευσης στην αγορά, μείωση της ζήτησης και του τζίρου, έλλειψη ρευστότητας, αύξηση του χρόνου είσπραξης οφειλών, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έδινε ψευδή στοιχεία, για να προστατέψει την εικόνα της.

Κανείς όμως δεν ασχολήθηκε μέχρι τότε, με το εγχείρημα να κάνει τις ελληνικές επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές και το επενδυτικό περιβάλλον πιο ελκυστικό. Δίνονταν χρήματα, επιδοτήσεις, για εξυπηρετήσεις σε "ημέτερους", χωρίς αυτά τα κρατικά ή ευρωπαϊκά κονδύλια να χρησιμοποιηθούν παραγωγικά.

Κάτι σαν αυτό που συνέβαινε επί χρόνια και με τις αγροτικές επιδοτήσεις. Δισεκατομμύρια ευρώ ξοδεύτηκαν, χωρίς καμία πρόοδο, ούτε στην ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, ούτε στην προσέλκυση επενδύσεων, ούτε στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.

Κύριε Καρατζαφέρη, είμαστε αποφασισμένοι να γυρίσουμε σελίδα. Ήδη, έχουμε πάρει σημαντικά μέτρα. Δεν θεωρώ ότι είναι επαρκή. Η ρύθμιση οφειλών ήταν προεκλογική μας δέσμευση, την οποία έχουμε ήδη κάνει πράξη από τον περασμένο Ιανουάριο. Δώσαμε τη δυνατότητα σε περίπου 27 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, να ρυθμίζουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες. Είναι ο νόμος 3816/2010.

Χιλιάδες επαγγελματίες και καταναλωτές απέκτησαν τη δυνατότητα να βγουν από τον "ΤΕΙΡΕΣΙΑ", εφόσον αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Δώσαμε έτσι, και πολύ νωρίς, μια ανάσα ρευστότητας στην αγορά που, λόγω της πιστωτικής ασφυξίας, πράγματι είχε ήδη μπει στο κόκκινο.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει ψηφιστεί, δίνει κίνητρα για την επανεπένδυση των κερδών στην ανάπτυξη της κάθε επιχείρησης, κίνητρα και για τη διατήρηση θέσεων εργασίας, ενώ φορολογούνται τα κέρδη που διανέμονται.

Αυτά τα φορολογικά κίνητρα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω κ. Καρατζαφέρη, του λεγόμενου "αποθεματικού", της μείωσης της φορολογίας στο αποθεματικό, που επανεπενδύονται, μπορούν να αυξηθούν, δηλαδή να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, μόλις δούμε πιο σταθερά και συστηματικά αποτελέσματα στα δημοσιονομικά μας.

Δουλεύουμε ήδη για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Μιλάμε για τη λεγόμενη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη, έννοιες που ήταν ξένες στην πλειοψηφία των σημερινών ελληνικών επιχειρήσεων, αναγκαίες όμως για τη στροφή σε μια ανταγωνιστική οικονομία, για να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας, να απεξαρτηθούμε από το συνεχή δανεισμό και να βάλουμε την ελληνική ταυτότητα στα προϊόντα μας.

Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι αυτή η στροφή θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Ούτε είμαστε και διατεθειμένοι, όμως, να αφήσουμε στο έλεος του Θεού τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Τη μετάβαση, θα την κάνουμε ομαλά, με όλα τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, από το ΕΣΠΑ, μέχρι βεβαίως το φορολογικό σύστημα, τις επιδοτήσεις, τα κίνητρα, δημιουργώντας παράλληλα σημαντικά κίνητρα και για τους εργαζόμενους.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι, ζούμε σε μια έκτακτη κατάσταση, χωρίς προηγούμενο. Αυτή η κρίση είναι μια κρίση βαθιά. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Και είναι ριζικές οι αλλαγές που χρειάζονται, για να δημιουργήσουμε επιχειρήσεις, επιχειρηματικότητα, ανταγωνιστικότητα και, βεβαίως, μια ευνομούμενη Πολιτεία, που θα επιτρέπει, η επένδυση του Ελληνικού λαού, αλλά και η επένδυση ενός Έλληνα ή ξένου επενδυτή, να μπορούν πραγματικά να πιάσουν τόπο.

Σας ευχαριστώ πολύ.



ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ



Κύριε Καρατζαφέρη, κατ' αρχήν, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, όχι μόνο η χήρα του Γιώργου Βασιλάκη, αλλά κάθε χήρα, θα έχει την απαιτούμενη πρόνοια. Είτε είναι σύνταξη, είτε μέσα από το σύστημα πρόνοιας το οποίο αναπτύσσουμε, θα έχει την υποστήριξη της ελληνικής Πολιτείας. Γιατί αυτό δεν αποτελούσε μέρος του μνημονίου. Αυτό είναι ξεκάθαρο και είναι δέσμευσή μας.

Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα που αναφέρατε, θέλω να τονίσω ότι υπάρχουν και νέα προγράμματα, που παρέχουν εγγυήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για χαμηλότοκα δάνεια, ώστε να καλύψουν δαπάνες αγοράς, πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών, να αποκτήσουν δυνατότητα, σε μια δύσκολη συγκυρία για την παραγωγική διαδικασία, σε στέρεες βάσεις.

Ένα δεύτερο πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνει τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, δηλαδή να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση σε πιστώσεις. Ταυτόχρονα, παρέχουμε φορολογικά έσοδα και μια ένεση ρευστότητας στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ήδη, οι τράπεζες έχουν λάβει αιτήσεις από πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πράγματι, όμως, υπάρχουν καθυστερήσεις.

Καθυστερήσεις που, όπως μας ενημερώνει το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, οφείλονται και στις ίδιες τις τράπεζες. Γι' αυτό, ήδη από τις 11 Ιουνίου, η Υπουργός απέστειλε προς όλες τις διοικήσεις τραπεζών μία επιστολή, η οποία εφιστούσε την προσοχή τους, ώστε να μην καθυστερούν αδικαιολόγητα στο να προχωρούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου τα υποκαταστήματα να ενημερώνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να παρέχουν απρόσκοπτα δάνεια, μέσω του ΤΕΜΠΜΕ. Εκεί, πράγματι υπήρχαν καθυστερήσεις. Αυτό θα το παρακολουθούμε συστηματικά.

Υπάρχουν και νέα προγράμματα, όμως, όπως "Πράσινη Επιχείρηση 2010", "Πράσινες Υποδομές", "Ένδυση - Υπόδηση, Νέες προοπτικές", "Μεταποίηση στις νέες συνθήκες".

Αναφερθήκατε και στις ξένες επενδύσεις. Θέλω εδώ να τονίσω ότι, κάνουμε μια εργώδη προσπάθεια, συστηματική προσπάθεια, κ. Καρατζαφέρη, θα το βλέπετε, όχι μόνο εγώ, αλλά όλη η Κυβέρνηση, για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ναι, και στη Ρωσία είχα προσωπικά επαφές, και με τον κ. Πούτιν, και με τον κ. Μεντβέντεφ, με τους οποίους έχουμε μια πολύ καλή, θετική συνεργασία. Είμαστε ανοιχτοί, σε θέματα όπως το "Clearing", με την Κίνα, με το Κατάρ, με τη Λιβύη, με τις γειτονικές χώρες, με το Λίβανο και την Τουρκία, όπου είχα πάει, ώστε να προωθήσουμε σημαντικές επενδύσεις. Δεν νομίζω ότι υπήρξε ποτέ στο παρελθόν τέτοια προσπάθεια από κυβέρνηση, για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Και βέβαια, οι ξένες επενδύσεις δεν είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ξένη επένδυση που έρχεται, όμως, διαχέεται στην οικονομία την τοπική, την ελληνική, δημιουργώντας νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή ενδυναμώνοντας τις υπάρχουσες. Θα δουλέψουν χιλιάδες εργαζόμενοι, ως υπεργολάβοι, προμηθευτές, πάροχοι υπηρεσιών, για να καλύψουν τις ανάγκες από την πολλαπλασιαστική έμμεση ζήτηση που θα προκληθεί.

Δεύτερον, η μεγάλη αλλαγή του "Καλλικράτη" συμβάλλει στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, εξουσιών και αποφάσεων, ώστε προβλήματα που υπάρχουν στις τοπικές αγορές να αντιμετωπίζονται άμεσα, αλλά και η ποιότητα και η ταυτότητα της ανάπτυξης, να μπορεί να κινηθεί με τις ντόπιες και περιφερειακές δυνάμεις, ώστε να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής.

Το λέω αυτό, για να σας δώσω ένα παράδειγμα, επειδή μιλήσατε για τα ελληνικά προϊόντα - και σωστά - για τις προμήθειες στο στρατό. Είμαστε ανοιχτοί σε τέτοιες προτάσεις. Αλλά είχα πάει στη Ρόδο, για να συναντήσω τη Νομαρχιακή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και διαπίστωσα ότι, ουσιαστικά, πρώτη φορά έγινε συζήτηση μεταξύ των υπευθύνων του Αγροτικού Συνεταιρισμού και των ξενοδόχων.

Και τους είπα, "μα, εδώ ο Συνεταιρισμός διαμαρτύρεται, διότι δεν προωθούνται τα ελληνικά προϊόντα, δεν αναπτύσσονται τα ροδίτικα προϊόντα", ενώ οι ξενοδόχοι αγόραζαν από άλλες περιοχές, είτε της Ελλάδας, ή ακόμα και της Τουρκίας. Και τους ρώτησα, "δεν μπορείτε να συνεργαστείτε, να δώσετε στον τουρίστα προϊόν τοπικό, που αναβαθμίζει και το τουριστικό προϊόν συνολικά, αλλά και προσελκύει τουρισμό υψηλής ποιότητας;".

Και μου έλεγαν οι ξενοδόχοι, "βεβαίως μπορούμε, αλλά θέλει συνεργασία με τους Συνεταιρισμούς". Και τους είπα, "μα, χρειάζεται να έρθει Πρωθυπουργός στη Ρόδο, για να σας υποδείξει αυτό το θέμα;".

Ο "Καλλικράτης" σημαίνει ακριβώς ότι σπάμε αυτά τα κάθετα στεγανά μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών εταίρων. Και οι αρμοδιότητες πια, μπορούν όχι μόνο να αποκεντρώσουν τις εξουσίες, αλλά και να συντονίζονται μεταξύ τους οι φορείς, να αναλάβουν ευθύνες και πρωτοβουλίες οι ίδιοι.

Δεν μπορεί καμία κεντρική γραφειοκρατία να τα λύσει αυτά, δεν μπορεί καν να τα σκεφτεί ένας δημόσιος υπάλληλος στην Αθήνα, ότι υπάρχει τέτοιο πρόβλημα ή τέτοια δυνατότητα. Άρα, αυτό θα συμβάλλει, επίσης.

Το τρίτο αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που θα βοηθήσουν σημαντικά, με μεγάλες αλλά και με μικρής κλίμακας επενδύσεις, από τα φωτοβολταϊκά, μέχρι και την αιολική και τη γεωθερμική ενέργεια. Είναι πολύ σημαντικά αυτά για καινοτόμες, περιφερειακές, δημιουργικές ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Είπατε και εσείς για το θέμα του διοξειδίου του άνθρακα. Ναι, συζητιέται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μία πρόταση και επιμένει - και καλώς επιμένει - ο κ. Σαρκοζί, και εμείς το ίδιο, το έχω πει επανειλημμένως, για ένα φόρο επί του διοξειδίου του άνθρακα, που θα προστατέψει ουσιαστικά και τα ευρωπαϊκά προϊόντα. Γιατί εκ των πραγμάτων, τα προϊόντα που δεν έχουν την πιστοποίηση ή την ποιότητα από τρίτες χώρες, θα έχουν μεγαλύτερη φορολογία, η οποία βεβαίως θα είναι προς όφελος και της παραγωγής στην Ευρώπη, αλλά και των εσόδων που θα έχει.

Παράλληλα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος κάνει και μια προσπάθεια για τη δημιουργία, όχι πολλών, αλλά ελάχιστων νέων "MALL", ώστε να πάμε στη λειτουργία εμπορικών δρόμων και γειτονιών, που θα αναπτύξουν τη μικρή και μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση. Και πάλι, αυτό θα δημιουργήσει μία θετική εικόνα για τις γειτονιές και τις πόλεις, για να προσελκύσουν όχι μόνο ντόπιους πελάτες, αλλά και τουρισμό στη χώρα μας.

Όλα αυτά, βεβαίως, όπως καταλαβαίνετε κ. Καρατζαφέρη, είναι αλλαγές οι οποίες έγιναν ή γίνονται, αλλά για να πιάσουν τόπο, θέλουν και χρόνο. Χρόνο και πείσμα στην εφαρμογή. Εφαρμογή, βεβαίως, με ένα δύσκολο Δημόσιο, που δεν έχει μάθει ή, αν θέλετε, έχει ξεμάθει να λειτουργεί αποτελεσματικά και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα εμπόδια.

Γι' αυτό και εγώ τονίζω ότι, χρειαζόμαστε όλα τα κόμματα, και όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, να συμβάλουν σε αυτές τις μεγάλες, τεράστιες αλλαγές και πρωτοβουλίες, που παίρνουμε ως Κυβέρνηση.

Να ξεφύγουμε από την εσωστρέφεια, να ξεφύγουμε από τη μοιρολατρία, από τη μιζέρια μας, να πάρουμε στα χέρια μας τις τύχες μας. Αυτό κάνουμε, απελευθερώνουμε δυνάμεις και πρωτοβουλίες, ώστε να αναπτυχθεί αυτή η χώρα.

Σας ευχαριστώ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ