Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

11.11.13

Εσείς, όταν κυκλοφορείτε στο δρόμο -αφήστε τις δημοσκοπήσεις- ο κόσμος φωνάζει «Τσίπρας, Τσίπρας» ή έστω «Αλέξης, Αλέξης»; Το κάνει αυτό;



ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ (Υπουργός Επικρατείας): Κύριε Πρόεδρε, εάν ήσασταν στην αρχή της ομιλίας μου θα ακούγατε ότι είπα πως προτιμούσα να μην μιλήσω για να μην οξύνω την ατμόσφαιρα στη Βουλή. Άρα, δεν κατάλαβα γιατί ερεθιστήκατε από τη δική μου τοποθέτηση η οποία προκάλεσε δικό σας αίτημα, της δικής σας πτέρυγας. Μίλησα πάρα πολύ ήπια.

Από την άλλη μεριά, επικαλείστε μαρτυρίες –γιατί εγώ σας βλέπω ότι είστε εδώ- κάποιων Βουλευτών σας. Εγώ επικαλούμαι μαρτυρία του αρμόδιου Υπουργού. Και όσο μας αφορά, είναι πολύ πιο αξιόπιστος ο κ. Δένδιας από τις μαρτυρίες των δικών σας Βουλευτών.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ (Υπουργός Επικρατείας): Δεύτερον, είπατε ότι εμείς προκαλούμε και θέλουμε να οξύνουμε την ατμόσφαιρα. Εδώ υπάρχει ένας παραλογισμός. Δηλαδή, αυτοί που πήγαν έξω από την ΕΡΤ, εμείς τους στείλαμε; Εάν δεν πήγαιναν, θα είχαν δημιουργηθεί τα όποια επεισόδια που λέτε ότι έγιναν; Εμείς καλέσαμε όλους αυτούς και τους Βουλευτές σας, να πάνε έξω από την ΕΡΤ για να δημιουργηθεί κλίμα και να οξυνθεί η ατμόσφαιρα;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ (Υπουργός Επικρατείας): Οι συγκεντρωθέντες εκεί, λοιπόν, ήταν με δική σας παρότρυνση. Και εγώ θα μπορούσα να σας χαρακτηρίσω οιονεί ηθικούς αυτουργούς για αυτό που έγινε εκεί.


Εσείς τους καλέσατε, για να προκαλέσουν επεισόδια.
Όπως, επίσης, αναλαμβάνετε μεγάλο ρίσκο, εκτός από το γεγονός ότι είναι πρωτόγνωρο κοινοβουλευτικά, να καλείτε αύριο, την ώρα που η Ελληνική Βουλή θα ψηφίζει, σε συγκέντρωση έξω, για να κάνουν τι; Να προπηλακίσουν και να υποχρεώσουν Βουλευτές να αλλάξουν συμπεριφορά; Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Την ώρα που θα προσέρχονται οι Βουλευτές στο Κοινοβούλιο θα βρίσκονται υπό το καθεστώς του υποτιθέμενου φόβου που προσπαθείτε εσείς να εμποιήσετε. Λοιπόν, κάνετε λάθος. Είναι έξω από τα κοινοβουλευτικά ήθη, αλλά ταυτόχρονα είναι μια παρότρυνση σε άσκηση βίας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ (Υπουργός Επικρατείας): Θα σας απαντήσω.
Θα ήθελα με αυτήν την ευκαιρία να σας κάνω μια ερώτηση και έναν παραλληλισμό: Αν αύριο κάποιοι Βουλευτές δικοί σας ηγηθούν αυτών που θα μαζευτούν απ’ έξω και θέλουν να μπουν στο ναό της δημοκρατίας, που είναι δημόσιο οίκημα, θα πρέπει οι αστυνομικές δυνάμεις να τους επιτρέψουν ή να τους αποτρέψουν;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ (Υπουργός Επικρατείας): Αφήστε, κύριε. Ξέρετε πολύ καλά ποιοι θέλανε.
Αν αυτοί, λοιπόν, είναι απ’ έξω, ποιο είναι το χρέος της Αστυνομίας; Να επιτρέψει να μπουν και αυτοί που θα συνοδεύουν τους Βουλευτές, που θα είναι οι συγκεντρωθέντες έξω από τη Βουλή; Έτσι αισθάνεστε εσείς την ευταξία και τους κανόνες της δημοκρατίας; Εμείς δεν τους καταλαβαίνουμε έτσι.
Επίσης, με αυτήν την ευκαιρία θα ήθελα να σας πω κάτι. Γιατί λέτε ότι παραδώσαμε τις ψηφιακές παροχές προχθές με την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας; Παράταση δώσαμε, για να εφαρμοστεί σωστά ο νόμος και να μπορέσει να εισπράξει χρήματα το ελληνικό δημόσιο.
Αλλά από την άλλη μεριά ειπώθηκε και κάτι άλλο ανακριβές. Ότι, δηλαδή, απεμπολήσαμε τα δικαιώματα της δημόσιας τηλεόρασης, τα οποία διά νόμου έχουμε ξεχωρίσει και είναι αναπαλλοτρίωτα.
Όμως, μιλάτε για μία δημοκρατία και κατ’ επανάληψη σας έχω ακούσει να ζητάτε άμεση προσφυγή στις εκλογές. Καταθέσατε μάλιστα και μια πρόταση η οποία λογικά θα έπρεπε να έχει ως σκοπό αυτό. Να πέσει, δηλαδή, η Κυβέρνηση και να πάμε σε εκλογές. Καταρχήν όταν έχουμε μια πρόταση δυσπιστίας από την αντιπολίτευση εναντίον της κυβέρνησης πρέπει –διότι είναι μεγάλη κοινοβουλευτική πράξη- να πληροί τρεις κανόνες: Ο πρώτος κανόνας είναι να γίνεται για πολύ σοβαρό λόγο. Ο δεύτερος, στον κατάλληλο χρόνο. Ο τρίτος, να έχει συγκεκριμένη πολιτική στόχευση.
Εσείς, πιστεύετε ότι ο λαός που σας ακούει θεωρεί μείζονα, σπουδαίο πολιτικό λόγο την κατάληψη του κτηρίου της ΕΡΤ από αστυνομικές δυνάμεις; Πιστεύετε ότι αυτό και μόνο μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της Κυβέρνησης; Συγκινηθήκατε από αυτό και δεν συγκινηθήκατε από το γεγονός ότι υπάρχει, ομολογουμένως, μία αυξημένη ανεργία που δικαιολογημένα θα μπορούσε να προκαλέσει από μέρους σας πρόταση μομφής της Κυβέρνησης; Σας έπιασε πρεμούρα και ενδιαφέρον για την ανακατάληψη δημόσιου κτηρίου από τις αστυνομικές αρχές; Αυτός είναι ο σοβαρός ο λόγος; Είναι σοβαρός λόγος να βγαίνετε αγκαλιά με τον Πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ; Να το κάνετε και φωτογραφία να το κορνιζώσετε, για να βλέπει ο ελληνικός λαός με ποιους κάνετε παρέα.

Γιατί, κύριε Τσίπρα, την καταθέτετε αυτήν την ώρα; Σε λίγες μέρες η Βουλή θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό. Από τη φύση του η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι πράξη εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Εσείς γιατί βιάζεστε να το κάνετε νωρίτερα; Εάν πείθατε με τα επιχειρήματα τους Βουλευτές, θα τους πείθατε και δεν θα ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός. Για ποιο λόγο μία σφαίρα που έχετε στη θαλάμη ανά εξάμηνο την εξαντλείτε τώρα και δεν περιμένατε τον προϋπολογισμό, ώστε να σας μείνει η άλλη σφαίρα; Μήπως θέλετε στην πραγματικότητα να χάσετε αυτήν τη σφαίρα, να μην την έχετε στη θαλάμη; Είναι ένα ερώτημα αυτό.
Και τελικώς ο σκοπός: Γιατί το κάνετε; Εγώ να υποθέσω ότι επιτυγχάνει, πείθονται οι Βουλευτές και πέφτει η Κυβέρνηση και γίνονται εκλογές.
                                           
 Τι νομίζετε ότι θα συμβεί; Υπάρχουν κάποια δημοσκοπικά χαρακτηριστικά που τα βλέπουμε. Πλην κάποιων δημοσκοπήσεων που νομίζω ένας κουμπάρος σας κάνει, σε όλες τις υπόλοιπες ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτω από τη Νέα Δημοκρατία.

Ρωτώ, λοιπόν, και διορθώστε με, αν κάνω λάθος: Για να ζητά ένας Αρχηγός της αντιπολίτευσης εκλογές, σημαίνει ότι αισθάνεται το ρεύμα, Εσείς, όταν κυκλοφορείτε στο δρόμο -αφήστε τις δημοσκοπήσεις- ο κόσμος φωνάζει «Τσίπρας, Τσίπρας» ή έστω «Αλέξης, Αλέξης»; Το κάνει αυτό; Το διαπιστώσατε, για να αισθάνεστε αυτή τη δύναμη της λαϊκής βούλησης για να οδηγήσετε τη χώρα στις εκλογές; Γιατί, κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, αν οδηγηθεί η χώρα στις εκλογές, κύριε Τσίπρα, θα πρέπει πιο μπροστά να πείτε ποια θα είναι η κυβερνητική λύση την επόμενη ημέρα, πώς θα σχηματιστεί κυβέρνηση.
Με τα σημερινά δημοσκοπικά χαρακτηριστικά μόνο ανεύθυνος μπορεί να προκαλέσει εκλογές στη χώρα, εκτός αν έχετε κάνει μεγάλες συμφωνίες. Φαντάζομαι ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα σάς έχει πει εκατό φορές όχι. Εντάξει, ο συνεταίρος σας, ο κ. Καμμένος, είναι σίγουρος. Εντάξει. Μήπως με τη Χρυσή Αυγή έχετε καμία συμφωνία;
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ