Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

2.11.12

Συζήτηση Επίκαιρη Ερώτησης της βουλευτού Α' Θεσσαλονίκης Ασημίνας Ξηροτύρη - Αικατερινάρη για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και την αποτελεσματικότητά τους στην υλοποίηση Δημοσίων Επενδύσεων και στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας


Συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ασημίνας Ξηροτύρη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης σχετικά με «τις παρεμβάσεις και την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και τα αποτελέσματά τους στην υλοποίηση των Δημόσιων Επενδύσεων και στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας».
Η βουλευτής επισήμανε την ανάγκη να επιταχυνθούν περαιτέρω οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια που καθυστερούν την υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε α) στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ που κατατέθηκε προς έγκριση στην ΕΕ, με την οποία μεταφέρονται πόροι προς την επιχειρηματικότητα, ενώ αφαιρούνται πόροι από Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα με χαμηλή απορρόφηση πόρων, β) στην πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργού με την οποία ανακατανέμονται οι πιστώσεις συγχρηματοδοτούμενων έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), και γ) στην καθυστέρηση ενίσχυσης της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας μέσω της ενίσχυσης των ΜΜΕ και την παγίωση της αντίληψης ότι η καθυστέρηση αυτή οφείλεται εν πολλοίς στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Η βουλευτής ρώτησε τον Υπουργό εάν α) υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η ΕΤΕπ θα προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίηση της συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση για παροχή εγγυήσεων προς τις ΜΜΕ και β) η εγκύκλιος του Υπουργού θα συμβάλει αποτελεσματικά στην μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων ή απλά θα βοηθήσει στην εναρμόνιση των εγκεκριμένων πιστώσεων του ΠΔΕ με τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2012.
Στην απάντησή του ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Καλογιάννης τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η στροφή σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης, παραθέτοντας μια σειρά από στοιχεία τα οποία είναι ήδη γνωστά εδώ και αρκετούς μήνες, χωρίς ωστόσο να αναφέρει καμία περαιτέρω εξέλιξη σε ότι αφορά την οριστικοποίηση των διμερών συμβάσεων μεταξύ ΕΤΕπ και ελληνικού κράτους, παρά μόνο, ότι αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Σε σχέση με την ανακατανομή των πιστώσεων των συγχρηματοδοτούμενων έργων στο ΠΔΕ, επισήμανε ότι είναι μία διαδικασία που επιταχύνει την εισροή κονδυλίων από την ΕΕ και ότι σε καμία περίπτωση η ανάκληση των πιστώσεων δεν σημαίνει απένταξη των σχετικών έργων.
Στη δευτερολογία της η βουλευτής τόνισε ότι οι προθέσεις της ΕΤΕπ σε επίπεδο ηγεσίας μπορεί να είναι καλές, αλλά οι γραφειοκράτες της έχουν την αίσθηση ότι η χώρα δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο της χρεωκοπίας και γι αυτό καθυστερούν. Τέλος, επισήμανε την ανάγκη της πιο σκληρής διαπραγμάτευσης με την ΕΤΕπ, τόσο στο θέμα των ΜΜΕ, όσο και στο θέμα της επανεκκίνησης των μεγάλων οδικών έργων, το χρονοδιάγραμμα των οποίων έχει καθυστερήσει πολύ.

02 / 11 / 12
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ