Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

1.2.12

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό
Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Πρόβλημα βιωσιμότητας αντιμετωπίζει το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού».



Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (Ι.Υ.Π.), το οποίο ιδρύθηκε το 1965, στεγάζεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που εποπτεύεται και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Παρέχει εξειδικευμένο κλινικό-εργαστηριακό έργο με έμφαση στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την αντιμετώπιση και τη γενετική συμβουλευτική νοσημάτων με σοβαρές συνέπειες.
Από το 1973 το Ινστιτούτο ξεκίνησε την εφαρμογή του Προληπτικού Ανιχνευτικού Προγράμματος Νεογνών -δωρεάν για κάθε παιδί που γεννιέται στη χώρα μας- και μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 2.500.000 παιδιά. Το 2010 εξετάστηκαν περί τα 100.000 νεογέννητα για τέσσερα νοσήματα (φαινυλκετονουρία, γαλακτοζαιμία, συγγενής υποθυρεοειδισμός και έλλειψη του ενζύμου G6PD). Εντοπίστηκαν όσα έπασχαν και ξεκίνησαν έγκαιρα την κατάλληλη θεραπεία, ώστε να μην εμφανίσουν νοητική υστέρηση, ίκτερο, αιμολύσεις κ.ά.
Σημαντικές δραστηριότητες του Ι.Υ.Π. αποτελούν η διερεύνηση, η κλινική αντιμετώπιση και η γενετική συμβουλευτική σε πλήθος σπάνιων παθήσεων, γενετικών και κληρονομικών μεταβολικών νοσημάτων, αναπτυξιακών διαταραχών διαταραχών του μεταβολισμού των οστών και των ενδοκρινικών νοσημάτων, ενώ αποτελεί το μοναδικό κέντρο διάγνωσης για τις σπάνιες νόσους Gaucher, Fabry, Pompeκα. Επίσης, παρέχει έργο κοινωνικής και αναπτυξιακής παιδιατρικής, ψυχικής υγείας, πρωτοβάθμιας φροντίδας, προαγωγής της υγείας και της ποιότητας της ζωής του παιδιού.
Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού αποτελεί τον μοναδικό φορέα στη χώρα, που προσφέρει δημόσια, δωρεάν και ολοκληρωμένη έρευνα και φροντίδα για την υγεία του παιδιού, ωστόσο υποστηρίζεται στοιχειωδώς και με μικρό κόστος.
Σήμερα, το σημαντικό κοινωνικό, ερευνητικό και επιστημονικό έργο του Ι.Υ.Π., εξαιτίας της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης και της ένταξης μεγάλου μέρους του ειδικού επιστημονικού προσωπικού του στο καθεστώς εφεδρείας, απαξιώνεται και κινδυνεύει να συρρικνωθεί ή και να διακοπεί.
Συγκεκριμένα, το Ι.Υ.Π. καλείται να μειώσει το προσωπικό του, όταν απασχολεί μόνο 56 εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης στο μεγαλύτερο ποσοστό τους και χαμηλά αμειβόμενους. Μάλιστα, το τελευταίο έτος, το συνολικό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 16% λόγω συνταξιοδότησης, χωρίς τη δυνατότητα αναπλήρωσης των απωλειών μέσω προσλήψεων. Η προβλεπόμενη στα δύο επόμενα χρόνια μείωση του συνολικού αριθμού των εργαζομένων όλων των βαθμίδων κατά 30% λόγω συνταξιοδότησης, προοιωνίζει τον κίνδυνο διακοπής όλων ή μερικών από τα έργα που επιτελούνται.
Επίσης, έχει σημειωθεί δραματική μείωση της εγκεκριμένης χρηματοδότησης για το έτος 2011, που οδήγησε το Ινστιτούτο σε ελλειμματική οικονομική κατάσταση, ενώ ο προϋπολογισμός, που έχει κατατεθεί από τη Διοίκηση του Ι.Υ.Π. για το έτος 2012, καλύπτει μόνο τις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας του.
Σε σχετική μας ερώτηση για το θέμα, που καταθέσαμε στις 7.10.2011 προς τα Υπουργεία (Οικονομικών και Υγείας), το πρώτο μας απάντησε ότι: «σε εφαρμογή του Ν. 3985/11 προσαρμόστηκαν οι σχετικές πιστώσεις του προϋπολογισμού του ΥΥΚΑ στο ύψος των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, η διαχείριση των οποίων ανήκει στην αρμοδιότητα του ΥΥΚΑ. Το ΥΥΚΑ μας απάντησε ότι: «σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, προωθεί τη διαδικασία ενίσχυσης του κρατικού προϋπολογισμού του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, από τον τακτικό του προϋπολογισμό, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες μισθοδοσίας του προσωπικού για το τρέχον οικονομικό έτος.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να επανεξετάσει την απόφασή του για μείωση επιχορήγησης και ένταξη των ειδικών επιστημόνων του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού στο καθεστώς εφεδρείας, με τις συνακόλουθες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας;
2. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί, ώστε να προωθηθεί η διαδικασία ενίσχυσης του κρατικού προϋπολογισμού του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, από τον τακτικό του προϋπολογισμό και να καλυφθούν οι ανάγκες μισθοδοσίας του προσωπικού για το τρέχον οικονομικό έτος;
1.2.12


Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ