Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

13.1.12

Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2012
ΟΜΙΛΙΑ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ



Κύριε Πρόεδρε της Βουλής,
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Κύριε Πρόεδρε του ΛΑΟΣ,
Έχετε θέσει ένα επίκαιρο ζήτημα μεγάλης σημασίας. Το λαθρεμπόριο καυσίμων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Και δεν είναι μόνο η απώλεια εσόδων για το Δημόσιο, που πιθανόν φτάνουν σε ετήσιο ύψος ενός δισ. ευρώ. Είναι, επίσης, το γεγονός ότι η απώλεια αυτή των εσόδων συμβαίνει σε μια εποχή που η χώρα δοκιμάζεται από ένα δημοσιονομικό πρόβλημα και που οι νομοταγείς φορολογούμενοι επιβαρύνονται στα όρια της οικονομικής αντοχής, με φορολογικά βάρη και απώλειες εισοδήματος.
Γι’ αυτούς τους λόγους, συμφωνώ το λαθρεμπόριο καυσίμων δεν είναι μόνο μια πηγή στέρησης εσόδων του προϋπολογισμού και πληγή στο κράτος δικαίου και τη νομιμότητα. Συνιστά, επίσης, ένα κραυγαλέο πρόβλημα κοινωνικής αδικίας, διότι κάποιοι επιτήδειοι πλουτίζουν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Ζήτησα να ενημερωθώ για το ζήτημα αυτό από τα αρμόδια Υπουργεία, γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν είχα την ευκαιρία να το παρακολουθήσω στο παρελθόν.
Το ζήτημα του λαθρεμπορίου καυσίμων είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες. Και επομένως οι σωρευτικές επιπτώσεις τους προσεγγίζουν αυτές τις οποίες αναφέρετε. Σας το λέω ευθέως, δεν είμαι ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της ελληνικής πολιτείας στο ζήτημα αυτό. Όμως έχουν γίνει προσπάθειες και υπάρχουν ορισμένα αξιόλογα αποτελέσματα.
Και θα ήθελα πρώτα, να σας μιλήσω για τα ήδη υπάρχοντα συστήματα αστυνόμευσης του λαθρεμπορίου καυσίμων. Και στο δεύτερο μέρος της απάντησής μου, θα αναφερθώ στα πρόσθετα μέτρα που σκοπεύει να πάρει αυτή η κυβέρνηση, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο το πρόβλημα αυτό.
Θα αρχίσω με ένα σημαντικό επίτευγμα, το οποίο απαντά ευθέως στην καθυστέρηση ηλεκτρονικού ελέγχου του λαθρεμπορίου καυσίμων, στην οποία και αναφερθήκατε.
Έχει τεθεί σε λειτουργία ένα ολοκληρωμένο και ηλεκτρονικά σφραγισμένο, ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου εισροών-εκροών όγκου καυσίμων, το οποίο προβλέπεται να καλύψει το σύνολο των πρατηρίων υγρών καυσίμων εντός του τρέχοντος έτους. Το σύστημα αυτό προωθείται βάσει προγράμματος του Υπουργείου Ανάπτυξης και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Αυτή τη στιγμή καλύπτει τουλάχιστον 700 πρατήρια, κυρίως ιδιοκτησίας των εταιριών.
Είναι πάντως αλήθεια ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπεγράφη στις 21 Δεκεμβρίου 2010 και η εφαρμογή της καθυστέρησε.
Το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου διασυνδέει -θα μου επιτρέψετε ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες που πιστεύω ότι είναι χρήσιμες- τη δεξαμενή του πρατηρίου με την αντλία, λειτουργεί ηλεκτρονικά και έχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής μετάδοσης όλων των στοιχείων και δεδομένων που μετρά και καταγράφει, τα οποία κρίνονται απαραίτητα για την διαφάνεια και τον έλεγχο της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.
Με τη λειτουργία αυτού του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου επιτυγχάνεται ο εκσυγχρονισμός και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Διευκολύνεται η λειτουργία των πρατηρίων υγρών καυσίμων, των εταιριών εμπορίας και των διανομέων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με σκοπό τον περιορισμό του παράνομου εμπορίου της νοθείας, της καταδολίευσης αλλά και της φοροδιαφυγής.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η ήδη υπογεγραμμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών & Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που ρυθμίζει τις διαδικασίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις εγκατάστασης, για κάθε είδος καυσίμου, των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, καθώς και το ακριβές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, όπως προβλέπει ο νόμος 3784/09.
Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε αναδιοργάνωση και ενίσχυση των τελωνείων και του ΣΔΟΕ με τα κατάλληλα μέσα για την αντιμετώπιση του διασυνοριακού λαθρεμπορίου.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν παραδοθεί στο ΣΔΟΕ και ενεργοποιηθεί δύο ταχύπλοα σκάφη για τον έλεγχο της λαθρεμπορίας ναυτιλιακού πετρελαίου. Φέτος, θα είναι η πρώτη χρονιά δράσης τους.
Όσον αφορά τα τελωνεία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν ηλεκτρονικά συστήματα αυτόματης καταγραφής των οχημάτων που περνάνε και γίνεται η προεργασία για να τοποθετηθούν τα ηλεκτρονικά αυτά συστήματα κατά μήκος των οδών, για μια πιο αποτελεσματική παρακολούθηση των βυτιοφόρων.
Επίσης, έχει δημιουργηθεί σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της πορείας των εφοδιαστικών πλοίων, γνωστό ως AIS, δηλαδή, automatic identification system -αυτόματο σύστημα αναγνώρισης. Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Οκτώβριο ολοκληρώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός και η επιλεγείσα εταιρεία ανέλαβε την ανάπτυξη της συγκεκριμένης υπηρεσίας, η οποία θα είναι έτοιμη για χρήση από τα τελωνεία και το ΣΔΟΕ μέσα στον αμέσως επόμενο μήνα.
Να έρθω τώρα σύντομα στα περαιτέρω μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων.
Η κυβέρνηση επιδιώκει, πρώτον, να επεκτείνει το προαναφερθέν ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής εισροών και εκροών καυσίμων στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, από τα διυλιστήρια μέχρι και τα πρατήρια διάθεσης καυσίμων, μία αρμοδιότητα που έχει αναληφθεί από τη ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων και τη ΓΓ Ενέργειας.
Δεύτερον, επιδιώκει να ενισχύσει το ΣΔΟΕ με κατάλληλη τεχνολογία, εκπαίδευση και πιο αποφασιστικό και σαφή προσανατολισμό όσον αφορά τους επιτόπιους ελέγχους.
Να τοποθετήσει -στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των τελωνείων- έξι σταθερά συστήματα με ακτίνες «Χ» στις μεθοριακές περιοχές, για την παρακολούθηση των βυτιοφόρων.
Έχει αποφασιστεί πολύ στενή συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Προστασίας του Πολίτη, για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων που αποτελεί αυτή τη στιγμή βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Πιστεύω, κ. Πρόεδρε, ότι με την εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας, του συντονισμού αλλά και της συνεργασίας όλων των ελεγκτικών μηχανισμών θα αποδώσουν πιο αποτελεσματικά και οι πόροι οι οποίοι επενδύονται από το κράτος για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων.
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι η προστασία της νομιμότητας και η υπεράσπιση του κράτους δικαίου, είναι κορυφαίες προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης. Σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται σκληρά και η χώρα παλεύει για την οικονομική της επιβίωση, η συστηματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και του οικονομικού εγκλήματος είναι στοιχειώδης υποχρέωση απέναντι στον Έλληνα πολίτη, και είναι η τελευταία γραμμή υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οφείλουμε όλοι, από την κορυφή της πολιτικής ηγεσίας μέχρι κάθε υπάλληλο και λειτουργό του κράτους, να δίνουμε την καθημερινή μάχη στο πεδίο αυτό. Και σκοπεύουμε να το κάνουμε.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ

Κύριε Πρόεδρε του ΛΑΟΣ, όπως ανέφερα προηγουμένως, μέσα από την ενίσχυση του ελέγχου, καθώς και με την ενίσχυση και αναδιοργάνωση των τελωνείων και του ΣΔΟΕ, επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί αυτό το σημαντικό πρόβλημα του λαθρεμπορίου καυσίμων.
Όσον αφορά τις άλλες διαπιστώσεις, τις οποίες κάνατε πριν, θα τις εξετάσουμε με προσοχή, και πρέπει να είστε σίγουρος ότι ο νόμος πρόκειται να επιβληθεί.
Σας ευχαριστώ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ