Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

19.10.11

Αθήνα 19 Οκτωβρίου 2011
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Χάρη Καστανίδη

Θέμα: Ανασχεδιασμός του Χωροταξικού του «Καλλικράτη» στη Λέσβο



Η δογματική και αδικαιολόγητη εφαρμογή της χωροταξικής αρχής του σχεδίου «Καλλικράτης», «όλο το νησί ένας δήμος», έχει γίνει η αιτία πολλών δεινών για την Λέσβο. Υπάρχει υποβάθμιση της ποιότητας ζωής ενώ σημαντικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν για την οικονομική δραστηριότητα. Ο ανασχεδιασμός του χωροταξικού του σχεδίου «Καλλικράτης» είναι αναγκαία συνθήκη για να καταστεί το νησί εκ νέου λειτουργικό.
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το Πλωμάρι, το οποίο υφίσταται τις συνέπειες με τον πιο επώδυνο τρόπο. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λέσβου, με σημαντικό πληθυσμιακό δυναμικό και αξιόλογο παραγωγικό ιστό, υφίσταται μία λαίλαπα καταργήσεων ή υποβαθμίσεων όλων των ζωτικών υπηρεσιών και λειτουργιών που εδρεύουν στην πόλη (ΔΟΥ, ΙΚΑ, Ειρηνοδικείο, Αστυνομικό Τμήμα, Εθνική και Αγροτική Τράπεζα). Η ποιότητα ζωής των κατοίκων θα υποβαθμιστεί. Οι επενδύσεις θα συναντήσουν τόσα εμπόδια και δυσκολίες που θα εκμηδενιστούν. Κάθε εμπορική και επαγγελματική δραστηριότητα θα καταστεί τόσο δυσχερής που τελικά θα παύσει. Την έξοδο των υπηρεσιών αυτών, αυταπόδεικτα θα ακολουθήσει η έξοδος του πληθυσμού, και η μετατροπή τους σε εσωτερικούς μετανάστες, καθώς και η ερημοποίηση του Πλωμαρίου και αποσάθρωση του παραγωγικού ιστού της περιοχής.
Για να πραγματωθεί, όμως, το εθνικό πρόταγμα της αναζωογόνησης του παραγωγικού ιστού της χώρας και της δημιουργίας προστιθέμενης αξίας στην πρωτογενή παραγωγή, πρέπει η επαρχία να παραμείνει ενεργή, δραστήρια και ζωντανή. Για να πραγματώσει η Ελλάδα τις δυνατότητές της, πρέπει περιοχές όπως το Πλωμάρι να ενισχυθούν με κάθε τρόπο και όχι να οδηγηθούν σε τεχνητή και δια πολιτικών αποφάσεων παρακμή. Αντίστοιχα βέβαια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι άλλες περιοχές της Λέσβου.
Δεδομένου ότι η λογική της εγκατάλειψης υποδαυλίζεται και κινητοποιείται από το χωροταξικό σχεδιασμό του «Καλλικράτη», αποτελεί ιστορική, κοινωνική, οικονομική και λειτουργική αναγκαιότητα η άμεση και συνολική επανεξέταση της εφαρμογής του «Καλλικράτη» στην Λέσβο, για την αναδιαμόρφωση του χωροταξικού του σχεδιασμού και της δημιουργίας νέων δήμων.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Τι θα πράξει για να υπάρξει άμεσα επανασχεδιασμός της χωροταξικής διάστασης του «Καλλικράτη» για την Λέσβο;


Ο Ερωτών Βουλευτής


Σπύρος Γαληνός
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ