Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

21.7.11

Ομιλία του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Άρτας κ. Δημήτρη Τσιρώνη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στις 20.7.2011, κατά την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για το ζήτημα της διαχείρισης και απορρόφησης των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ.

Ομιλία του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Άρτας κ. Δημήτρη Τσιρώνη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στις 20.7.2011, κατά την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για το ζήτημα της διαχείρισης και απορρόφησης των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ.





Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα σήμερα, 20 Ιουλίου 2011, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13.20΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γ. Παπασπύρου» (150) συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Αθανάσιου Παπαγεωργίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.5 του Κανονισμού της Βουλής, από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχαήλ Χρυσοχοΐδη, για το ζήτημα της διαχείρισης και απορρόφησης των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ.
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός, ο Αναπληρωτής Υπουργός και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. κ. Μιχαήλ Χρυσοχοΐδης, Σωκράτης Ξυνίδης και Θάνος Μωραΐτης, αντίστοιχα, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): ... Το λόγο έχει ο κ. Τσιρώνης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Να ευχαριστήσουμε σύσσωμη τη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, που πήρε αυτή τη πρωτοβουλία να ενημερώσει με το πιο υπεύθυνο τρόπο για το σχεδιασμό που έχει, έτσι ώστε να ξεκολλήσει το ΕΣΠΑ και να έρθει αυτή η πολυπόθητη ανάπτυξη για τη χώρα. Πλην όμως, η ανάπτυξη μιας κοινωνίας, μιας χώρας, μιας οικονομίας μπορεί μεν να σχεδιασθεί, σχεδιάζεται, αλλά δεν προστάζεται η ανάπτυξη, δεν εντέλλεται. Δεν αποτελεί μόνο υπόθεση μιας κυβέρνησης, μιας Βουλής. Δεν αρκεί μόνο να νομοθετήσουμε εμείς εδώ μέσα και αυτόματα να επέλθει η ανάπτυξη. Η ανάπτυξη είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και ασφαλώς η πολιτεία έχει την υποχρέωση να θεσπίσει τους κανόνες, τις αρχές, το πλαίσιο, τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Από την άλλη μεριά όμως, υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες, είναι η αγορά, το κλίμα, οι προσδοκίες των επενδυτών, η διάθεση και οι πόροι που έχουν οι επενδυτές να επενδύσουν, οι ενδιάμεσοι φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι 13 νέες περιφέρειες, τα Επιμελητήρια. Εάν όλοι δεν συμβάλλουν στο να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να πετύχουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης. Ασφαλώς, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να πετύχουμε γρήγορους και ταχείς ρυθμούς απορρόφησης στο ΕΣΠΑ.
Εγώ αναγνωρίζω και τα δέκα βήματα, τις θετικές προσπάθειες που γίνονται, αλλά δεν θα πρέπει, διαπιστώνω κύριε Υπουργέ ένα υπερβάλλων άγχος όλων μας και δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου, να έχουμε μόνο ταχείς ρυθμούς αφήνοντας στην άκρη την ποιότητα των εκτελούμενων έργων. Πλην όμως, η εμπειρία του παρελθόντος μάς έχει δείξει ότι παρά το γεγονός ότι είχαμε υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης σε πολλούς τομείς. Εγώ θα σας πω ένα παράδειγμα, στην περιφέρεια της Ηπείρου είχαμε τους πιο μεγάλους ρυθμούς απορρόφησης. Αυτό σημαίνει ότι η περιφέρεια της Ηπείρου σήμερα θα έπρεπε να ήταν μια περιφέρεια η οποία δεν θα είχε κανένα αναπτυξιακό πρόβλημα. Το ίδιο έγινε και στον αγροτικό τομέα. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υπουργείο Γεωργίας είχε πάντα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Βελτιώθηκε καθόλου η θέση του αγροτικού τομέα στη χώρα μας; Ασφαλώς όχι. Τα λέω αυτά σαν παραδείγματα, για να δούμε ότι να μη μας πιάσει, κ. Υπουργέ, το άγχος της απορρόφησης. Να πάμε να δούμε την ποιότητα των έργων. Αυτά τα οποία δημιουργούν πολλαπλά και πολλαπλασιαστικά οφέλη στην εθνική οικονομία, στις τοπικές κοινωνίες, στις τοπικές οικονομίες. Διαφορετικά, αν εντάξουμε λάθος έργα, νομίζω ότι δεν θα κάνουμε τίποτα. Γιατί, εγώ θα έλεγα το εξής. Και τι θα γίνει αν απορροφήσουμε πολλούς πόρους από το ΕΣΠΑ σε λάθος έργα; Θα ωφελήσει αυτό την ανάπτυξη, την εθνική οικονομία; Θα δημιουργηθεί κανενός είδους ανάπτυξη; Θα υπάρξει όφελος για την εθνική οικονομία και για τις τοπικές οικονομίες; Θα έχουμε περιορισμό της ανεργίας; Ασφαλώς, όχι. Απλά, όπως το παρελθόν, σε πολλές περιπτώσεις, θα καταλήξουν αυτοί οι πόροι στις τσέπες κάποιων επιτήδειων, που τελευταία αυτοί οι ίδιοι επιτήδειοι, που είχαν βγάλει αυτούς τους πόρους, τα έβγαλαν στο εξωτερικό. Μόνο το τελευταίο χρόνο, 40 δις έφυγαν στο εξωτερικό. Έχουν γεμίσει στο εξωτερικό οι ελβετικές τράπεζες και άλλων χωρών από πόρους από διάφορα κοινοτικά πλαίσια στήριξης, επειδή κατέληξαν στις τσέπες κάποιων επιτήδειων.
Εγώ, θα έλεγα το εξής, κ. Υπουργέ. Να κάνουμε μια πολιτική συμφωνία με την Ε.Ε., να μας δώσει όλο αυτό τον απαραίτητο χρόνο που χρειαζόμαστε, λίγους μήνες, ενδεχομένως, να ωριμάσουν αυτά τα έργα που εμείς θέλουμε. Όχι αυτά τα οποία ενδεχομένως είναι ώριμα και τρέχουμε αυτά τα ώριμα έργα να τα εντάξουμε. Να δούμε εμείς, ποια είναι αυτά τα έργα που εμείς πρώτα απ' όλα θέλουμε να κάνουμε, για την εθνική μας οικονομία και για τις τοπικές κοινωνίες, αυτά να τρέξουμε να τα ωριμάσουμε εμείς και να τα εντάξουμε, και πραγματικά να έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
Σε ότι αφορά τους πέντε μεγάλους οδικούς άξονες που είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών, αυτά τα έργα, κύριε Υπουργέ, είναι συμβολαιοποιημένα έργα. Είναι έργα τα οποία οι συμβάσεις τους έχουν κριθεί από τη Βουλή, με νόμο. Αντιλαμβάνεστε ότι αν αυτά τα έργα γίνει κάτι και ακυρωθούν, και πάμε πίσω και κηρύξουμε ενδεχομένως έκπτωτους τους εργολάβους και ούτω καθεξής, αντιλαμβάνεστε ότι θα πάμε πίσω τουλάχιστον μία δεκαετία και ενδεχομένως αυτά τα έργα δεν θα γίνουν ποτέ. Οι τράπεζες ξέρουν το πρόβλημα που δημιουργούν. Θα πρέπει να βρεθεί λύση, έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν. Εγώ θα σας πω μόνο το εξής. Η Ιόνια οδός, που αφορά όλο το βορειοδυτικό άξονα, δηλαδή από το Αντίρριο μέχρι το σημείο που τέμνει την Εγνατία οδό έξω από τα Γιάννενα, όταν θα ξεκινήσει αυτό το έργο θα απασχολεί 3000 άτομα σ' αυτό το άξονα για πέντε χρόνια. Δηλαδή, από το Αντίρριο, όλο το βορειοδυτικό άξονα, 3000 κόσμο για πέντε χρόνια.
Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό σε περιόδους κρίσης. Μόνο από ένα έργο. ο κ. Υφυπουργός το ξέρει αυτό διότι η Ιόνια οδός περνάει από τον Νομό του και ο ίδιος περιμένει πότε θα ξεκινήσει αυτό το έργο που είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα πρέπει να ρίξουμε τις προσπάθειές μας σ’ αυτό, διότι αυτά είναι τα αναπτυξιακά έργα για τη χώρα. Εκεί θα πρέπει να τα στοχεύσουμε και να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να τα λύσουμε.
Πολλές φορές, οι απαλλοτριώσεις πολλαπλασιάζουν το κόστος ενός έργου, όχι αθώα. Ο σχεδιασμός και ειδικά στα οδικά έργα και στους οδικούς άξονες, γίνεται καθοδηγούμενα, ώστε να περάσουν από περιοχές «φιλέτα», έτσι ώστε να αποζημιωθούν κάποιοι και αυτό κάνει απαγορευτικό το κόστος, πολλές φορές, ορισμένων έργων και ειδικά των οδικών αξόνων. Όλα αυτά θα πρέπει να προσεχθούν, έτσι ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να έχουμε το όφελος. Εγώ είμαι βέβαιος και προσωπικά ξέρω πόσο έχετε ενσκήψει σ’ αυτά και με το νέο Υφυπουργό που έχει αναλάβει την ευθύνη του ΕΣΠΑ υπάρχει αυτή η εμπιστοσύνη ότι μπορούμε πραγματικά να λύσουμε τα προβλήματα, αλλά να τα λύσουμε σε μια θετική κατεύθυνση και με σωστά, κατάλληλα έργα, όχι απλώς με ώριμα έργα που να είναι λάθος. Χρειαζόμαστε ώριμα, χρήσιμα και αναπτυξιακά έργα. Ευχαριστώ.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ