Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

21.7.11



Παρέμβαση του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκου Τσούκαλη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση προκαταρτικής επιτροπής για την υπόθεση της Siemens





Σε ένα μήνα, στο τέλος Αυγούστου, συμπληρώνεται μια τριετία σκανδαλοθηρίας στην πατρίδα μας. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να θυμίσω ότι τέλος Αυγούστου του 2008 ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.



Κλείνουμε, λοιπόν, τρία χρόνια κυνήγι μαγισσών απ’ ό,τι φαίνεται σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα και βεβαίως βρισκόμαστε μόλις δεκαπέντε εργάσιμες ημέρες, δεκαπέντε κοινοβουλευτικές ημέρες μέχρι τη λήξη αυτής της κρίσιμης θητείας που θα εξαλείψει το αξιόποινο όσων εμπλέκονται ή προτείνεται να εξεταστούν αυτήν την περίοδο.



Αλήθεια, ο απολογισμός συνολικά όλης αυτής της πορείας πότε θα γίνει ολοκληρωμένα σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα; Τι κάναμε αυτά τα τρία χρόνια; Και μιλάω μετά λόγου απολύτου γνώσεως γιατί συμμετείχα στις περισσότερες από αυτές τις επιτροπές. Από τη μεριά μου και από το χώρο που εκπροσωπούσα και μαζί με τους άλλους συναδέλφους των επιτροπών κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις «ρηγματώσεις» του απίστευτου αυτού συστήματος που υπήρχε στη χώρα μας, των παράπλευρων λειτουργιών και θεσμών που είχαν αγκαλιάσει ασφυκτικά τις επιτροπές και δεν μας επέτρεπαν πραγματικά να αποδώσουμε αυτή τη δικαιοσύνη που έπρεπε. Και κάναμε πολλά σ’ αυτές τις επιτροπές.



Όμως το μεγάλο ερώτημα ήταν το εξής: Ποιο ήταν αυτό το σύστημα που δεν επέτρεπε σε μας να κάνουμε αυτό το έργο; Τι ήταν αυτό που κάλυπτε όλα τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα αυτών των επιτροπών, όταν έφταναν εδώ μέσα;



Είναι προφανές αυτό το οποίο είπε κάποιος μάρτυρας σε μια Επιτροπή για το σκάνδαλο των ομολόγων.



Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να πω ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε -και θα πρέπει να αναφερθεί σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα- ότι το πόρισμα των ομολόγων είναι στα αζήτητα. Σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα έχουν συζητηθεί όλα τα σκάνδαλα, αλλά το πόρισμα των ομολόγων μάλλον έχει ξεχαστεί πλήρως.



Αυτός, λοιπόν, ο μάρτυρας είπε ότι το σύστημα ήταν επιμελώς ανοργάνωτο ή επιμελώς ατημέλητο, ούτως ώστε να καλύπτει ακριβώς αυτές τις συμπεριφορές του πελατειακού συστήματος.



Υπάρχει, λοιπόν, η δίκαιη -και εξακολουθεί ακόμα να υπάρχει- απαίτηση και του τελευταίου Έλληνα πολίτη να αποδοθεί δικαιοσύνη. Αυτό το ζητούμενο υπάρχει ακόμα και μέχρι αυτή τη στιγμή. Όμως, ποια δικαιοσύνη απαιτούν οι Έλληνες πολίτες; Έχετε την εντύπωση ότι αυτή η απαίτηση τελειώνει στο να πάει απλώς κάποιος φυλακή;



Φαίνεται ότι τα αιτήματα του Έλληνα πολίτη είναι απλά κατανοητά από τους περισσότερους, αλλά δυστυχώς όχι από τους πολιτικούς.



Πρώτον, ακούστηκαν πολλά για διαφθορά. Άραγε, υπάρχει διαφθορά στην πατρίδα μας, σ’ αυτήν εδώ τη χώρα; Αδιαμφισβήτητα. Υπάρχει κάποιος που δεν συμφωνεί μ’ αυτό; Όμως, από το 2008 μέχρι και αυτή τη στιγμή που μιλάμε και παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα, η Ελλάδα φιγουράρει στην ένατη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης από άποψη διαφθοράς.



Δεύτερον, στο σημείο αυτό θα ήθελα να θυμίσω μία μεγαλεπήβολη διακήρυξη του κ. Παπανδρέου προεκλογικά, για να αποκτήσει επιτέλους αυτή εδώ η Ελλάδα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κατά της διαφθοράς, σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ κατά της διαφθοράς. Πρόκειται για ζητούμενο, χωρίς κόστος. Δεν το έχουμε.



Όσον αφορά τώρα το πολιτικό χρήμα, εδώ έχουμε μια συγκεκριμένη καταγγελία που αν γινόταν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα είχαν σηκωθεί και οι πέτρες. Αυτή η καταγγελία αφορά το ότι τα δύο κόμματα χρηματίστηκαν. Και δεν είναι μόνο η αναφορά στα γερμανικά δικαστήρια, αλλά έχει ομολογηθεί εμμέσως πλην σαφώς και από στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων ότι πράγματι υπήρχε χρηματισμός, ότι διακινήθηκαν χρήματα προς τα ταμεία. Κι όμως, δεν έχει γίνει κάτι προς την κατεύθυνση διερεύνησης του πολιτικού χρήματος, των οικονομικών των κομμάτων. Τι πιο απλό υπάρχει από το να διερευνηθεί αυτό;



Τρίτον, όσον αφορά την αποζημίωση του ελληνικού δημοσίου, αλήθεια μπορεί να μας πει κάποιος πόσες αγωγές έχουν γίνει, κατά ποίων και για ποια χρηματικά ποσά για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, για το σκάνδαλο της SIEMENS, των υποβρυχίων, των ομολόγων ή για οτιδήποτε άλλο εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου; Δεν γνωρίζουμε κάτι.



Αλήθεια, πόσες από τις καταληκτικές προτάσεις των πορισμάτων προς την εκτελεστική εξουσία και προς το πολιτικό σύστημα έχουν υλοποιηθεί αυτή τη στιγμή;



Βεβαίως, πρέπει να υπάρξει και η τιμωρία των υπαιτίων.



Το σκάνδαλο εκτός από τη νομική του πλευρά, που, κατά την εκτίμηση τη δική μου, είναι απλή- απλώς, όπως συνηθίζουμε κάποιοι νομικοί, διαχειριζόμαστε τους όρους με ένα δικό μας τρόπο- είναι και πολιτικό και κοινωνικό και αξιακό. Στους άλλους όρους, δυστυχώς, δεν έχουμε κάνει μέχρι αυτή τη στιγμή τίποτα.



Οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς θα ψηφίσουν κατά συνείδηση. Η εκτίμησή μας είναι πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διάχυτη εντύπωση στους πολίτες και στον ελληνικό λαό ότι αυτό που κάνουμε σήμερα εδώ είναι το αποκορύφωμα της υποκρισίας και της προσπάθειας του να κουκουλώσουμε κάποια πράγματα. Η ψήφος μας θα αποτυπωθεί στην κάλπη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.





21 / 07 / 2011
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ