Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

1.7.11

Αθήνα , 1 Ιουλίου 2011


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. ΑΘ. ΠΛΕΥΡΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΟΥ κ. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ


Κύριες επισημάνσεις του εισηγητή του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Αθ. Πλεύρη, κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για την παραπομπή του κ. Τσοχατζόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή επί του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής για τις ευθύνες του πρώην υπουργού, κ. Τσοχατζόπουλου, ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι:

Α) Ο ΛΑ.Ο.Σ. δεν θέλησε να συμμετάσχει σε μία επιτροπή όπου διερευνήθηκαν μόνο οι ευθύνες ενός προσώπου –του κ. Τσοχατζόπουλου- παρ’ όλο που το διαβιβαστικό της Εισαγγελίας επέβαλε τη διερεύνηση των ευθυνών όλων των τότε μελών του ΚΥΣΕΑ, καθώς και των επόμενων κυβερνήσεων που παρακολούθησαν την εκτέλεση των συμβάσεων για τα υποβρύχια. Υπάρχει συνεπώς πολιτική συγκάλυψη.

Β) Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας όσο και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος δεν εμπίπτουν στα υπουργικά καθήκοντα –συνεπώς οι όποιες ευθύνες θα έπρεπε να διερευνηθούν από την τακτική ποινική Δικαιοσύνη. Υπήρξε επιλεκτικός έλεγχος αδικημάτων και επιλεκτική επικοινωνιακή διαχείρισή τους.

Γ) Ο ΛΑ.Ο.Σ. πιστεύει ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος, για τον οποίο υπάρχουν στοιχεία ενοχής, πρέπει να παραπεμφθεί στο φυσικό του δικαστή που είναι τα τακτικά ποινικά δικαστήρια.
Πιο αναλυτικά:

ΑΘ. ΠΛΕΥΡΗΣ:
Εμείς, ως ΛΑ.Ο.Σ., δεν συμμετείχαμε στην προανακριτική επιτροπή και στη σύνταξη του πορίσματος. Όταν το έλαβα, ξεκίνησα να διαβάζω τις πορισματικές θέσεις των κομμάτων από τις οποίες ανακύπτουν τα εξής ερωτήματα:
1) Εξετάστηκε η Εισαγγελική πρόταση όπως μας ήρθε; Η απάντηση είναι όχι, διότι η εισαγγελική πρόταση αναφερόταν σε αναζήτηση Α) ποινικών ευθυνών του κ. Τσοχατζόπουλου και των λοιπών μελών του τότε ΚΥΣΕΑ και Β) όλων των αρμοδίων Υπουργών και Υφυπουργών των επόμενων κυβερνήσεων που ανέλαβαν την εκτέλεση και παρακολούθηση των επίμαχων συμβάσεων.
Γιατί δεν ελέγχθηκαν όλα τα άτομα του ΚΥΣΕΑ;
Εδώ επικεντρωθήκαμε μόνο στο σκέλος των ευθυνών Τσοχατζόπουλου και για τους υπόλοιπους συμφωνήσαμε να γίνει μία επιτροπή, τύπου Εξεταστικής, η οποία όμως ακόμα δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά! Φτάσαμε Ιούλιο και τον Οκτώβρη υποχρεωτικά κλείνει η Β’ Σύνοδος, οπότε και έχουμε εξάλειψη αξιοποίνου.
Φταίμε λοιπόν εμείς που σας κατηγορούμε για συγκάλυψη;
2) Όλα τα νομικά θέματα που προκύπτουν για το ξέπλυμα, την εξάλειψη του αξιοποίνου, το εάν είναι ή όχι αρμόδια η Βουλή, θα είχαν λυθεί με το γνωμοδοτικό, με το νέο νόμο του κ. Καστανίδη. Γιατί δεν περιμένατε να εφαρμόσετε το νέο νόμο στη διαδικασία; Κατά τη γνώμη μας, εσκεμμένα το ΠΑΣΟΚ δεν το έκανε, αφού μία ημέρα μετά τη συζήτηση που έγινε εδώ για το θέμα, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος νόμος. Προφανώς θα μπορούσε να περιμένει.. Αλλά δεν το έκανε για επικοινωνιακούς λόγους.
3) Στο πόρισμα αναφέρεται ότι η παθητική δωροδοκία αλλά και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος δεν σχετίζονται με τα καθήκοντα του υπουργού, που σημαίνει ότι δεν είναι αρμόδιο το Ειδικό Δικαστήριο, αλλά τα κοινά ποινικά δικαστήρια. Δεν έχουμε αρμοδιότητα ως Βουλή, άρα πώς θα ασκήσουμε ποινική δίωξη; Ή θα πούμε ξεκάθαρα ότι διακόπτουμε τη διαδικασία διότι δεν έχουμε αρμοδιότητα ή θα στείλουμε φοβικά την υπόθεση στο Ειδικό Δικαστήριο για να αποφανθεί.
Επιπλέον όποιο ποσό έχει λάβει ο κ. Τσοχατζόπουλος από το 2002 που σταματάει να είναι υπουργός -ακόμα και γι’ αυτούς που πιστεύουν ότι η δωροδοκία εμπίπτει στα καθήκοντα του υπουργού- αποτελεί αυτοτελή πράξη δωροδοκίας και δεν ελέγχεται από τη Βουλή αλλά από τα ποινικά δικαστήρια.
Υπήρξε επιλεκτικός έλεγχος αδικημάτων!
Εμείς θα είμαστε συνεπείς στη θέση μας! Αφού δεν συμμετείχαμε στην Επιτροπή και στη διαμόρφωση του πορίσματος, θα αποχωρήσουμε από τη διαδικασία! Πιστεύουμε ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος πρέπει να παραπεμφθεί στο φυσικό του δικαστή που είναι τα τακτικά ποινικά δικαστήρια και όχι το Ειδικό Δικαστήριο.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ