Αθήνα, 30 Ιουνίου 2011
photo:Β. ΜΠΕΤΑΣΣυζήτηση στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2012-2015" (δεύτερη ημέρα)
Καταληκτική ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου πριν την ψηφοφορία
«Θα εκφωνήσω τις νομοτεχνικού χαρακτήρα αλλαγές και θα κάνω μια πολύ σύντομη καταληκτική δήλωση μετά από την πολύ έντονη αλλά και ενδιαφέρουσα και κατά βάθος αισιόδοξη συζήτηση που έγινε εδώ:
Στην παράγραφο 2Α του άρθρου 11, μετά τις λέξεις “Πυρήνες εθνικών δρυμών” τίθεται κόμμα και προστίθενται οι λέξεις “σε εθνικά πάρκα, σε υγρότοπους διεθνούς σημασίας” και συνεχίζει το κείμενο όπως έχει. Ήταν μια παρατήρηση που είχε κάνει ο κ. Καρτάλης ως Πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής για το Περιβάλλον.
Τώρα στο άρθρο 29, στην παράγραφο 2, στο πρώτο εδάφιο μετά την κλίμακα που περιλαμβάνεται στο άρθρο αυτό, και πιο συγκεκριμένα μετά τις λέξεις “και άτομα με ειδικές ανάγκες” προστίθεται η φράση “ή συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας με παιδιά με ειδικές ανάγκες”.
Επίσης στο άρθρο 38, η παράγραφος 5 που κατατέθηκε χθες, επειδή προέκυψαν ορισμένα αριθμητικά προβλήματα, αριθμητικά σφάλματα δηλαδή στη διατύπωση, επανακατατίθεται. Παρακαλώ να επανακατατεθεί στα πρακτικά. Δεν αλλάξει τίποτε επί της ουσίας. Αριθμούνται ορθά οι σχετικές διατάξεις.
Στην περίπτωση Γ της παραγράφου 11 του άρθρου 44 προστίθενται οι λέξεις “ή πρόκειται για θύματα τρομοκρατικών ενεργειών ή βίαιων συμβάντων καθώς και οι ορφανικές οικογένειες αυτών”.
Για να εξηγήσω πιο συγκεκριμένα, με τις διατάξεις αυτές οι συνταξιούχοι ανεξαρτήτως ηλικίας που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες τυχαίνουν μιας δίκαιης, ευνοϊκής μεταχείρισης σε σχέση με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.
Έπρεπε οπωσδήποτε δίπλα στους εθνικούς δρυμούς να μνημονεύσουμε τα εθνικά πάρκα και τους υγροβιότοπους.
Kαι τέλος, από την παρακράτηση της σύνταξης άνω των 1.700 ευρώ, εξαιρούνται και τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών ή βίαιων συμβάντων και οι ορφανικές τους οικογένειες.
Επίσης έχουν υποβληθεί διάφορες τροπολογίες συναδέλφων, εκ των οποίων αποδέχομαι τη με γενικό αριθμό 438 και ειδικό 71 που κατάθεσε η συνάδελφος κα Χαρά Κεφαλίδου και τη με γενικό αριθμό 440 και ειδικό 73 που κατέθεσαν οι συνάδελφοι κύριοι Βλατής, Δαμανάκης και Τσελέπης.
Τώρα, κ. Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να κλείσω με μία φράση. Ήδη έχει αρχίσει η επόμενη φάση. Κατά τη διάρκεια και της χθεσινής και της σημερινής συζήτησης διεξάγεται μια πάρα πολύ σοβαρή, μια πάρα πολύ κρίσιμη διαπραγμάτευση.
Είχα την ευκαιρία αυτές τις ημέρες και εντέλει σήμερα, απαντώντας στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να παρουσιάσω εκ μέρους της Κυβέρνησης το ολοκληρωμένο σχέδιο με το χρονοδιάγραμμα που πρόκειται να ακολουθήσουμε, καλώντας την Αντιπολίτευση να βοηθήσει, να συμπράξει, να στηρίξει, να ελέγξει αλλά εντέλει να ενισχύσει τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας.
Επίσης, παρουσίασα τις αλλαγές που ούτως ή άλλως έχουμε δρομολογήσει και που τείνουν στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και στην αποκατάσταση της ηθικής ισορροπίας των μέτρων, γιατί ο κόσμος είναι έτοιμος να δεχθεί θυσίες αρκεί να πεισθεί ότι υπάρχει ένα σχέδιο, ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα, ότι υπάρχει ελπίδα και ότι υπάρχει εσωτερική δικαιοσύνη στις θυσίες και τους περιορισμούς.
Τα μηνύματα που παίρνουμε από μόνο το γεγονός ότι η Βουλή των Ελλήνων τήρησε το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα της 30ής Ιουνίου και ψηφίζει το Μεσοπρόθεσμο και τον Εφαρμοστικό Νόμο, είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά. Ενισχύουν τη θέση της χώρας, διευκολύνουν τις κινήσεις μας και τους χειρισμούς μας επί της ουσίας οι αποφάσεις αυτές της Βουλής των Ελλήνων.
Βεβαίως, έχουμε μπροστά μας τεράστιες δυσκολίες γιατί το πρόβλημα δεν είναι το τι κάνουμε εμείς ως πολιτικό σύστημα, ως χώρα, ως κοινωνία. Μακάρι να ήταν αυτό μόνο. Το θέμα δεν είναι πώς διαπραγματευόμαστε εμείς με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Ζώνη του Ευρώ ή με τους θεσμικούς εταίρους και δανειστές μας όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το ζήτημα είναι ότι είμαστε ακόμη μέσα στην περιδίνηση των παγκόσμιων αγορών, του διεθνούς τραπεζικού συστήματος και είμαστε βεβαίως σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό θύματα αυτής της κατάστασης γιατί στην ελληνική περίπτωση δοκιμάζεται η αντοχή θεσμών και καταστάσεων.
Άρα, χρειάζεται να έχουμε συνείδηση των προβλημάτων, των κινδύνων και βεβαίως των υποχρεώσεών μας που απορρέουν από την κατάσταση αυτή. Έτσι βοηθάμε τον πολίτη. Έτσι μπορούμε να δώσουμε απάντηση στην αγωνία του συνταξιούχου, του άνεργου, του ανθρώπου με χαμηλά εισοδήματα, του νέου ανθρώπου που ψάχνει να δει αν έχει ελπίδα στον τόπο του.
Εδώ δεν υπάρχουν ούτε εισαγγελείς ούτε κατηγορούμενοι. Νομίζω ότι πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι νομίζουν ότι μπορούν με ευκολία να σπεύσουν και να καταλάβουν την έδρα του εισαγγελέα και να τοποθετήσουν αυτούς που έχουν την ευθύνη και σηκώνουν το βάρος της συγκυρίας στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Όποιοι νομίζουν ότι με ψευτοδικανικό ή ψευτοεισαγγελικό λόγο θα κερδίσουν πολιτικά μέσα σε θολά νερά, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Εδώ χρειάζεται με καθαρή καρδιά, με απόλυτη ειλικρίνεια, με ανάταση να βοηθήσουμε τη χώρα να σταθεί και πάλι όρθια.
Η ανόρθωση η ψυχολογική, η ηθική, η οικονομική, η θεσμική, είναι το αίτημα της εποχής αυτής, και νομίζω ότι αυτό το έχουμε καταλάβει όλοι είτε το ομολογούμε είτε δεν το ομολογούμε. Το να οχυρώνεται οποιοσδήποτε πίσω από κομματικές ή εκλογικές σκοπιμότητες είναι πολύ κάτω από την ανάγκη των καιρών και από τις περιστάσεις. Και με τα λόγια αυτά ευχαριστώ πάρα πολύ όλους τους συναδέλφους και τους καλώ και τους παρακαλώ να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο».