Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

28.6.11

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2011
ΟΜΙΛΙΑ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ:
«ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2012-2015»






Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θυμίζω το άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας: τη διαχείριση του υπέρογκου χρέους που κληρονομήσαμε όλοι από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ένα χρέος, χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Που ουσιαστικά, διπλασιάστηκε σε 5,5 χρόνια, με 36 δις έλλειμμα το 2009, αλλά ταυτόχρονα και με 2% ύφεση. Μιλάμε για καταστροφική διακυβέρνηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Αυτά πληρώνει σήμερα κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα.

Ας έχει ο κάθε πολίτης εικόνα, για το τι θα πει 36 δις ευρώ έλλειμμα. Το ποσό, δηλαδή, που μας έβαλε μέσα η Νέα Δημοκρατία σε ένα μόλις χρόνο. Μιλάμε για τα τριπλάσια χρήματα από αυτά που δίνουμε κάθε χρόνο για όλο μας το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μιάμιση φορά, το ποσό που πληρώνει το κράτος σε συντάξεις. Αυτή ήταν η υπεύθυνη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μια πραγματικότητα σκληρή, αδιαμφισβήτητη. Εκεί μας φτάσατε.

Αν είχαν γίνει διορθωτικές έστω κινήσεις το 2009, θα είχαμε αποφύγει αυτή την κατάσταση. Αντιθέτως, μπροστά στα δύσκολα, φυγομαχήσατε.

Σήμερα, έξω από το χορό, συνεχίζετε να φυγομαχείτε. Μηδενίζετε κάθε προσπάθεια και θυσία του Ελληνικού λαού. Εύκολη, ανέξοδη κριτική. Μιλούν για επαναδιαπραγμάτευση, αλλά αρνούνται να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη, όταν καλούνται σε συνδιαπραγμάτευση.

Θέλουν τα χρήματα που εμείς, με τις θυσίες του Ελληνικού λαού εξασφαλίζουμε, αλλά δεν θέλουν το πολιτικό κόστος των δύσκολων αποφάσεων. Ευκαιρία ζητούν να σηκώσουν τη σημαία, αλλά δεν αντέχουν το βάρος της ευθύνης να στηριχθεί σε πραγματικές, ισχυρές βάσεις η γαλανόλευκη. Είναι πρώτοι στα εύκολα, αλλά κρύβονται στα δύσκολα.

Καιροφυλακτούν και ποντάρουν στη φθορά μας. Και η πολιτική τους αυτή, τους αναγκάζει να ταυτίζονται με όσους ποντάρουν, κερδοσκοπούν και προπαγανδίζουν την αποτυχία μας, την αποτυχία τελικά της Ελλάδας.

Δεν ζητώ να ακούσετε τις έξωθεν πιέσεις. Ζητώ να ακούσετε την ψυχή σας, την εσωτερική σας πατριωτική συνείδηση. Η ψήφος μεθαύριο αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία που έχει η χώρα μας να ορθοποδήσει. Αυτό είναι το Μεσοπρόθεσμο και οι πολιτικές που περιλαμβάνει, το αναγκαίο ενδιάμεσο στάδιο για να λειτουργήσει η χώρα.

Δικό μου πατριωτικό καθήκον και καθήκον της Κυβέρνησης αυτής και της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, ήταν να μην αφήσουμε τον μισθωτό και τον συνταξιούχο στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Χτίζουμε πρώτα απ' όλα με σκληρή δουλειά, μαζί με ολόκληρο τον Ελληνικό λαό, την αξιοπιστία μας. Γιατί αυτό ήταν το βασικό έλλειμμα της χώρας: η έλλειψη αξιοπιστίας.

Και αυτή μας η επιμονή και η δουλειά, μαζί με τις προσπάθειες ολόκληρου του Ελληνικού λαού, ήταν που μας έδωσαν και τη δύναμη να κάνουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας. Προσπάθησαν να μας πείσουν, να πείσουν τους πολίτες, ότι υπάρχουν ανέξοδες λύσεις, χωρίς κόπο, σαν να μην ήταν ποτέ εδώ, σε αυτή τη χώρα, στο παρελθόν.

Σήμερα, η πατρίδα δεν χρειάζεται ούτε φυγόπονους, ούτε φυγόμαχους, ούτε μάντεις κακών, ούτε κήρυκες μαγικών λύσεων. Πατριωτική στάση είναι να μην το βάζεις στα πόδια στα δύσκολα.

Τη λέξη «επαναδιαπραγμάτευση», εμείς την κάναμε πράξη. Όταν το Μάρτιο του 2011, πριν από 3 μήνες, αλλάξαμε βασικούς όρους, όταν εξασφαλίσαμε την επιμήκυνση του δανείου και τη μείωση των επιτοκίων, όταν κερδίσαμε 6 δις ευρώ για τον Ελληνικό λαό. Με διαπραγμάτευση πολύμηνη, σκληρή και επίπονη, πετύχαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Παρασκευής αποφάσεις καθοριστικές. Καθοριστικές για το μέλλον μας, καθοριστικές για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τολμώ να πω.

Κατ' αρχήν, με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, εξασφαλίζουμε με το σπαθί μας την πέμπτη δόση, ύψους 12 δις ευρώ. Θέλω να μπορούμε να εγγυηθούμε τη σταθερότητα της χώρας στο άμεσο μέλλον, την ομαλή λειτουργία του κράτους και των υπηρεσιών, την ασφάλεια να καταβληθούν κανονικά μισθοί και συντάξεις.

Δεύτερον, εξασφαλίζουμε τη σιγουριά για τα επόμενα χρόνια, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη χρηματοδότηση της οικονομίας μας, με νέο πρόγραμμα στήριξης.

Τρίτον, πετυχαίνουμε μια συμφωνία για τη μεταφορά τεχνογνωσίας. Ναι, να βοηθηθούμε σε τομείς, σε τόσους τομείς, ιδιαίτερα της Δημόσιας Διοίκησης, που ξέρουμε ότι χωλαίνουν εδώ και χρόνια.

Να κάνουμε το άλμα στην ποιότητα των υπηρεσιών. Την ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού. Ένα σύστημα πρόνοιας, που να στηρίζει τους έχοντες ανάγκη. Μια Διοίκηση διαφάνειας και στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας. Μια παιδεία, που θα εξοπλίζει τους νέους με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Ένα σύστημα υγείας, χωρίς σπατάλες και διαφθορά.

Με τη διαπραγμάτευσή μας, κατορθώσαμε και την επιτάχυνση της χρηματοδότησης της χώρας μας από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από όλα τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βασική στόχευση δύο βασικούς πυλώνες:

Πρώτον, τη βιώσιμη και υγιή αναπτυξιακή μας πορεία, επενδύοντας στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, όχι στον παρασιτισμό. Δεύτερον, τη στήριξη της απασχόλησης, τη στήριξη της εργασίας, τη στήριξη του ανέργου. Τη δημιουργία προϋποθέσεων άμεσων δομών, που θα φέρουν ευκαιρίες δουλειάς και κατάρτισης για τους πολίτες, οι οποίοι σήμερα ζουν το δράμα της ανεργίας ή το φόβο της απόλυσης.

Προϋπόθεση και πάλι, είναι να κάνουμε και εμείς το καθήκον μας τις ημέρες αυτές, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ένα δύσκολο καθήκον, αλλά απόλυτα αναγκαίο, βάζοντας πάνω απ’ όλα την Ελλάδα, την πατρίδα μας και όχι το στενό κομματικό συμφέρον.

Και θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην πράξη, όχι με λόγια. Εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις, όχι στα τηλεπαράθυρα. Στα δύσκολα, όχι στα εύκολα. Πείθοντας γιατί, χωρίς πειθώ, χωρίς αξιοπιστία, δεν διαπραγματεύεσαι, δεν πετυχαίνεις.

Από το χείλος της καταστροφής, εξασφαλίζουμε αγαπητοί συνάδελφοι, ναι, εξασφαλίζουμε τη μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε τη χώρα μας. Το χρόνο και τη στήριξη για να ορίσουμε εμείς - κανένας άλλος - ένα καλύτερο μέλλον.

Να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια, για να μπορέσουμε να την αλλάξουμε. Φτάσαμε να εξασφαλίζουμε αυτές τις ημέρες μια μεγάλη και σημαντική περίοδο σταθερότητας, για να αλλάξουμε τη χώρα μας, να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου. Να κάνουμε την επανάσταση για την αξιοπρέπεια του κάθε πολίτη, που σήμερα πληγώνεται με αυτά που βλέπει, που ακούει και που αισθάνεται στην καθημερινή του ζωή.

Γι' αυτούς κάνουμε τον αγώνα, χωρίς να υπολογίζουμε κόστος, προσωπικό ή πολιτικό. Για την Ελλάδα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, αλλά και του Εφαρμοστικού Νόμου, θα κλείσει μια μεγάλη περίοδος αβεβαιότητας για όλους τους Έλληνες. Και ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο στον αγώνα που καταβάλλει η χώρα μας, να κάνει ένα νέο, υγιές ξεκίνημα.

Χωρίς τις εξωτερικές πιέσεις και το κλίμα αβεβαιότητας από τις αγορές, χωρίς τη διαχείριση μιας καθημερινής κρίσης, θα μπορέσουμε να αφιερωθούμε και να δουλέψουμε συστηματικά για τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ακόμα χρειάζεται η χώρα, αυτές για τις οποίες ζητήσαμε και λάβαμε την ψήφο του Ελληνικού λαού.

Απόλυτη προτεραιότητα των επόμενων μηνών, η βιώσιμη, υγιής ανάπτυξη, η απασχόληση, οι αλλαγές στο κοινωνικό κράτος, στην παιδεία και την υγεία, με τη μεγάλη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ και τις αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Με τις προσπάθειες που έχουμε ήδη κάνει και θα αρχίσουν να αποδίδουν, αλλά και με την άρση της αβεβαιότητας για το μέλλον της χώρας μας, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φέρουμε πιο γρήγορα τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και να στηρίξουμε τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, καθώς και τους ανέργους.

Για ποια ανάπτυξη μιλάμε; Ας είμαστε ειλικρινείς. Κανείς δεν θα επένδυε σε μια χώρα, η οποία βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού. Κανείς ξένος δεν θα επένδυε τα χρήματά του, όταν ο Έλληνας δεν έχει αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Θα πήγαινε σε μια άλλη, που θα εξασφάλιζε στον επενδυτή σταθερότητα και ασφάλεια.

Κανείς δεν θα πήγαινε να επενδύσει τα χρήματά του σε μια χώρα με 15,4% έλλειμμα του ΑΕΠ, αλλά θα έρθει να επενδύσει πάλι σε μια χώρα που παρέχει την εμπιστοσύνη, που έχει σημαντική μείωση των ελλειμμάτων της μέσα σε ένα χρόνο, που εξασφάλισε τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα χρόνια και που έχει ένα πρόγραμμα μεγάλων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα λύσουν τα δομικά προβλήματα της οικονομίας μας. Έτσι πάει κανείς σε πολιτικές ανάπτυξης. Όχι καταφεύγοντας στο μηδενισμό, στις αερολογίες ή την καταστροφολογία.

Τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι το τέλος της θητείας της Κυβέρνησής μας, όλη μας η προσπάθεια, εκτός από την αυτονόητη δημοσιονομική εξυγίανση, θα έχει ως επίκεντρο το εθνικό μας σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας, ούτως ώστε να μην κινδυνεύσει ποτέ ξανά η Ελλάδα από οικονομικούς κινδύνους.

Να ξεκινήσουν οι Έλληνες μια νέα σελίδα στην ιστορία της χώρας μας. Αυτός είναι ο πήχης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γι' αυτή την τετραετία: να φτιάξουμε μια νέα υγιή αφετηρία και αυτό συνεπάγεται αλλαγές παντού. Αλλαγές, που θα οδηγήσουν σε μια οικονομία παραγωγική, που θα αφήσει πίσω της τον παρασιτισμό και την υπερκατανάλωση και θα παράγει σύγχρονα, ποιοτικά ελληνικά προϊόντα.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μια οικονομία που έχει τριπλάσιες εισαγωγές από ό,τι εξαγωγές. Αυτή η κατάσταση πρέπει και μπορεί να ανατραπεί. Ποιος δεν το πιστεύει μέσα του; Έτσι θα λύσει η πατρίδα μας το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Και βέβαια, αλλάζοντας άμεσα το φορολογικό μας σύστημα και ιδιαίτερα τους απαρχαιωμένους φορο-εισπρακτικούς μηχανισμούς. Αποτελεί για όλους μας μια ηθική πρόκληση η δημιουργία ενός φορολογικού συστήματος πιο λιτού, πιο απλού, που καταργεί τη γραφειοκρατία, που επιβραβεύει τον καλοπληρωτή και ελαφρύνει τον συνεπή φορολογούμενο, ενώ εγγυάται ότι διευρύνεται δικαίως η φορολογική βάση. Και θα το κάνουμε, ζητώντας τη συνεργασία όλων των κομμάτων, αλλά και των κοινωνικών εταίρων.

Στόχος, το 2013, να έχουμε μια διαφορετική οικονομία, βασισμένη σε γερά θεμέλια, σε πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς τα ελλείμματα για τα οποία σήμερα αγωνιούμε να βρούμε λύση, με ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, με επίκεντρο τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας στον τουρισμό, στην ενέργεια, στην πράσινη ανάπτυξη, στην καινοτομία, στην αγροτική παραγωγή, στο ανθρώπινο δυναμικό.

Με ένα φιλικό περιβάλλον για την υγιή επιχειρηματικότητα και τη δημιουργικότητα, χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς μεσάζοντες, με τη σωστή και διαφανή επιτέλους αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που θα δώσει ώθηση και σε επενδύσεις, με την απόκτηση τεχνογνωσίας και, φυσικά, τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Όχι μόνο για να ελαφρύνουμε το βάρος του χρέους, αλλά και για να κάνει το κράτος αυτό που πρέπει και σωστά: να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες.

Με μεγαλύτερη ένταση θα δουλέψουμε για τους στόχους του εθνικού μας σχεδίου για ένα κράτος ευέλικτο, αποτελεσματικό, μικρότερο και σύγχρονο, που σέβεται τον πολίτη και στέκεται δίπλα του κυρίως στις πιο δύσκολες στιγμές του, όπως όταν είναι άνεργος, με πρόβλημα υγείας ή αναπηρία, όταν απειλείται η ασφάλειά του. Με την αδιαπραγμάτευτη καταπολέμηση κάθε εστίας ανομίας και διαφθοράς. Γιατί ανάπτυξη χωρίς διαφάνεια, χωρίς κανόνες, δεν υπάρχει. Ούτε και σοβαροί επενδυτές, μόνο αεριτζήδες και καιροσκόποι.

Με ρήξη με τη νοσηρότητα και την ανομία, όπως γίνεται αυτές τις ημέρες στο χώρο του ποδοσφαίρου. Και χαιρετίζουμε την προσπάθεια της Δικαιοσύνης, που βασίστηκε στη συστηματική έρευνα που έκαναν κρατικές Υπηρεσίες. Έτσι θα συνεχίσουμε για ό,τι περνά από το χέρι της Κυβέρνησής μας. Αυτή είναι η βούλησή μας και αυτό κάνουμε πράξη.

Με τη ριζική αλλαγή των διαδικασιών για την έκδοση πολεοδομικών αδειών, για να πάψει και εκεί η γραφειοκρατία και η διαφθορά. Αλλά και με ένα πολιτικό σύστημα, που θα ανταποκρίνεται στη σημερινή απαίτηση των πολιτών για μεγαλύτερη διαφάνεια, καλύτερη εκπροσώπηση, διεύρυνση της Δημοκρατίας, απελευθέρωση - αν θέλετε - από την αιχμαλωσία πολλών παραγόντων της ίδιας της Κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας. Με θεσμούς που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μιας ποιοτικά σύγχρονης, συμμετοχικής, δημοκρατικής και ευρωπαϊκής χώρας.

Αυτό είναι το στοίχημά μας τους επόμενους μήνες και αυτό θα κάνουμε. Το 2013, στις επόμενες εκλογές, θα έχουμε πίσω μας ένα ιστορικό απολογισμό, έχοντας κάνει το βασικότερο βήμα, ώστε μακροπρόθεσμα να λύσουμε και το μεγάλο πρόβλημα που μας πνίγει, το τεράστιο δημόσιο χρέος.

Αγαπητοί συνάδελφοι, στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γίνεται για πρώτη φορά - και είναι ιστορική - αναφορά στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διευθέτηση του χρέους της Ελλάδας. Δηλαδή, στο να σηκώσουν ένα βάρος από τις πλάτες του Ελληνικού λαού και οι δανειστές μας.

Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να ασχοληθεί οργανωμένα με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους - και αυτό προϊόν διαπραγμάτευσης - ώστε να μειωθεί το συνολικό βάρος που πέφτει στην ελληνική κοινωνία.

Και να είστε βέβαιοι ότι θα κρατήσουμε όλα τα κόμματα ενήμερα για τις επόμενες διαπραγματεύσεις μας στο ζήτημα αυτό. Και όσο παραμένουμε αξιόπιστοι και συνεπείς στο δικό μας πρόγραμμα, τόσο τα περιθώρια καλύτερης διαχείρισης του χρέους μας θα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας.

Αλλά ο απολογισμός του 2013, δεν θα είναι μόνο η σωτηρία από τη βέβαιη χρεοκοπία και η αντιμετώπιση του χρέους, όσο σημαντικά κι αν είναι αυτά. Θα είναι και μια οικονομία, που θα έχει ανακάμψει, θα έχει ξαναπάρει μπροστά σε υγιείς βάσεις, θα παράγει επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Θα είναι ένα καλύτερο σύστημα υγείας και παιδείας, ένα καλύτερο κράτος. Αλλαγές τόσες και τέτοιες, που καμία κυβέρνηση δεν έφερε σε πέρας τις τελευταίες δεκαετίες.

Με αυτό τον απολογισμό, θα προσέλθουμε στους πολίτες, ξέροντας ότι κάναμε το καθήκον μας, ότι λάβαμε τις δύσκολες αποφάσεις όταν χρειάστηκε, για να διασώσουμε τη χώρα μας, αλλά και ότι αλλάξαμε το μέλλον μας και διασφαλίσαμε ένα καλύτερο αύριο και για τα παιδιά μας και για τις οικογένειές μας.

Με αυτό τον απολογισμό, θα ζητήσουμε τότε την ψήφο του Ελληνικού λαού. Πρώτο μας βήμα είναι να ψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο, που θα μας πάει από τα ελλείμματα, στα πρωτογενή πλεονάσματα. Ένας δύσκολος δρόμος, αλλά και ο μόνος που μας δίνει την ευκαιρία να χτίσουμε αυτή τη διαφορετική Ελλάδα.

Όλοι οι Έλληνες περνάμε δύσκολες ημέρες. Ξέρω την αγωνία κάθε οικογένειας, αλλά και κάθε νέου, κάθε επαγγελματία, κάθε ανέργου. Όμως, είμαστε εδώ για να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση και θα το πετύχουμε. Ναι, με κόστος, με επιμονή, με υπομονή, αλλά θα το πετύχουμε. Όπως όταν χρειάστηκε να κάνουμε - και τελικά, τα καταφέραμε ενωμένοι - και σε άλλες κρίσιμες στιγμές της ιστορίας μας.

Από εκεί όπου η Ελλάδα ήταν έτοιμη να χρεοκοπήσει και να παρασύρει μαζί της τα όνειρα και τις ελπίδες γενεών ολόκληρων, δεν θα είχε καταφέρει να πείσει ότι μπορεί να αλλάξει, ότι μπορεί να διαχειριστεί πρώτα η ίδια τα προβλήματά της, ότι αξίζει και την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση των εταίρων της, αν πρώτα ο ίδιος ο Ελληνικός λαός δεν είχε δείξει αυτή την πρωτοφανή στάση και ωριμότητα απέναντι στην πατρίδα, απέναντι στις δύσκολες πράγματι συνθήκες.

Στάση, που συνεπάγεται βεβαίως δυσκολίες και ξεβόλεμα για όλους, οικονομικό στρίμωγμα και θυσίες. Έτσι καταφέραμε όμως μέχρι τώρα να θέσουμε τις βάσεις για να αλλάξουμε, με τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να βάζουν πλάτη. Χωρίς αυτή την πατριωτική συμπεριφορά του λαού μας, δεν θα είχαμε πετύχει τίποτα.

Είμαι περήφανος γι' αυτή την Ελλάδα. Για την Ελλάδα που παλεύει. Για την Ελλάδα που αντέχει. Για την Ελλάδα που προσπαθεί. Για την Ελλάδα που δεν το βάζει κάτω.

Η Ελλάδα παλεύει και κερδίζει έδαφος. Και κερδίζει, επειδή είναι αξιόπιστη και συνεπής στη δύσκολη προσπάθεια. Διεκδικεί και πετυχαίνει, επειδή έδειξε και θα εξακολουθήσει να δείχνει σε όλους ότι, παρά τον πόνο, είναι αποφασισμένη να αλλάξει οριστικά. Και είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε.

Είμαστε πια τόσοι πολλοί αυτοί που θέλουμε να δούμε τον τόπο μας να αλλάζει, να επικρατεί η ευνομία, η ανάπτυξη, η δικαιοσύνη, οι ίσες ευκαιρίες, που καμία δύναμη συντήρησης και επιστροφής στο παρελθόν δεν θα μας σταματήσει. Αυτό τον αγώνα έχουμε μπροστά μας και θα τον κερδίσουμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για όλους μας. Ξέρω ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα κάνει το καθήκον της απέναντι στο μέλλον, στα παιδιά μας. Και η ψήφος της αρκεί, για να σφραγίσουμε και τυπικά τη δημιουργία αυτής της νέας προοπτικής για την πατρίδα μας.

Όμως, θέλω ακόμη και σήμερα, μερικές ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, να απευθυνθώ σε όλους τους συναδέλφους, σε όλα τα κόμματα, σε όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς.

Η ψηφοφορία που θα ακολουθήσει, δεν είναι απλώς μια εθνική και πατριωτική μας υποχρέωση. Είναι και μια μεγάλη ευκαιρία για όλες τις δυνάμεις. Για τις δυνάμεις, που θέλουν η Ελλάδα να αφήσει πίσω της την κρίση, που θέλουν την Ελλάδα να αλλάξει, που θέλουν τις μεταρρυθμίσεις, που θέλουν να προχωρήσουμε σε μια καλύτερη πατρίδα. Και σε αυτό, θα επιμείνουμε μέχρι τέλους.

Είναι ευκαιρία, με μια φωνή, να αποδείξουμε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι είμαστε ενωμένοι. Ότι δεν μας διχάζουν οι σκοπιμότητες, αλλά ότι μας ενώνει το κοινό καλό. Ότι υπερβαίνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς και αφήνουμε οριστικά πίσω μας τα λάθη μας.

Ναι, όλοι μπορεί να έχουμε κάνει λάθη. Όλοι είμαστε υπεύθυνοι για τη διόρθωση της πορείας της χώρας μας, άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Εμείς, όμως, αναλαμβάνουμε την ευθύνη σήμερα, την υπεύθυνη στάση απέναντι στην πατρίδα.

Δεν σας καλώ απλώς να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο. Σας καλώ να ψηφίσετε με το χέρι στην καρδιά για την πατρίδα, για την Ελλάδα.

Σας καλώ να ψηφίσετε επιβίωση, ανάπτυξη, δικαιοσύνη, προοπτική για τους πολίτες της χώρας μας.

Σας καλώ να επικυρώσετε την εθνική επιτυχία στην Ευρώπη. Γιατί εμείς είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την πατρίδα, αλλά ζητάμε και η Ευρώπη να κάνει το ίδιο, με τη σειρά της: να δώσει στην Ελλάδα το χρόνο, αλλά και τους όρους, που της επιτρέπουν να αποπληρώσει πραγματικά το χρέος της, χωρίς να πνίξει την ανάπτυξη, χωρίς να πνίξει τους πολίτες.

Δώστε στην Κυβέρνηση την ψήφο που χρειάζεται, για να μπορέσει να συνεχίσει αυτή τη σκληρή διαπραγμάτευση. Να διεκδικήσει, ναι, ακόμη καλύτερους όρους για την αποπληρωμή του χρέους της χώρας μας, περισσότερο χρόνο, καλύτερα επιτόκια, λιγότερο βάρος για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Έλληνα. Όπως το πετύχαμε το Μάρτιο, μπορούμε και τώρα, αρκεί να είμαστε αταλάντευτοι σε αυτή την πορεία.

Σας καλώ να δώσετε με τη σημερινή σας ψήφο στη χώρα αυτή τη δύναμη. Τη δύναμη στην Ελλάδα, τη δύναμη σε όλους να παλέψουμε για τη χώρα μας, για τον εαυτό μας, για το μέλλον μας.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί, όλοι οι Έλληνες θα τα καταφέρουμε.

Σας ευχαριστώ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ