Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

5.5.11

Αθήνα 5 Μαΐου 2011
ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ

«Βοήθεια για το Σπίτι»; Βρείτε Άνεργους Συγγενείς!



Στην ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Λέσβου κ. Γαληνός σχετικά με την ομαλή συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» απάντησε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κατσέλη.
Στην απάντησή της επιβεβαιώνει ότι ο χαρακτήρας του προγράμματος έχει αλλάξει.
Εξαιτίας της Ευρωπαϊκής Συγχρηματοδότησης έχει πάψει να είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας και έχει μετατραπεί σε πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας. Ο πραγματικός, δηλωμένος σκοπός του προγράμματος δεν είναι να βοηθήσει τον ανήμπορο άνθρωπο αλλά να απαλλάξει τον άνεργο συγγενή του από την υποχρέωση να τον φροντίζει ώστε να μπορέσει να εργαστεί.
Σύμφωνα με την κ. Υπουργό «η ένταξη του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού εξυπηρετούμενων στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος της πράξης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την κάλυψη του μισθοδοτικού κόστους των εργαζομένων του 2011 όσο και για την εξοικονόμηση εθνικών πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».
Δηλαδή για να μπορέσουν να υπάρξουν οι μονάδες της τοπικής αυτοδιοίκησης που παρέχουν την «βοήθεια στο σπίτι» πρέπει να βρουν «τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό εξυπηρετούμενων οι οποίοι να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές»
Και όσοι δεν ανταποκρίνονται στα προδιαγραφές τι θα γίνουν;
Τι θα γίνει με όσους εξυπηρετούνταν από το πρόγραμμα και δεν έχουν κανέναν συγγενή άνεργο ή που να κινδυνεύει η δουλειά του; Αυτοί προφανώς είναι εκτός προδιαγραφών.

Σύμφωνα με τον κ. Γαληνό τα ερωτήματα που τίθενται είναι κεντρικά για το είδος της κοινωνίας που διαμορφώνεται στην Ελλάδα του μνημονίου και της τροϊκας;
Τι τύχη θα έχουν όσοι είναι «εκτός προδιαγραφών»;
Ξαναγυρίζουμε στην εποχή που εάν δεν έχεις παιδιά να δουλεύουν (ή να πρέπει να δουλέψουν) στερείσαι ουσιαστικές υπηρεσίες περίθαλψης;
Πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης που να εξασφαλίζουν τον προνοιακό χαρακτήρα του προγράμματος.
Απέναντι στην εισαγόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση σκληρότητα και αναλγησία πρέπει να αντιπαραθέσουμε την Ελλάδα του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ