Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

27.1.11

Τούτων δοθέντων, ερωτάται η κ. Υπουργός: 1. Προτίθεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να εντάξει τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες στην ομάδα ωφελουμένων με τα ευνοϊκότερα κίνητρα, ήτοι στην πρώτη κατηγορία, ανεξαρτήτως οικογενειακού εισοδήματος; 2. Σκέφτεται η Κυβέρνηση να στηρίξει ευπαθή νοικοκυριά (π.χ. ανέργους, μονογονοϊκές οικογένειες, συνταξιούχους ΟΓΑ) με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 22.000€, παρέχοντας μεγαλύτερο ποσοστό κρατικής επιδότησης, δηλαδή μεγαλύτερο του 30% που ισχύει βάση του Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»; Ο Ερωτών Βουλευτής Αστέριος Γ. Ροντούλης

Ερώτηση
Προς την αξιότιμη Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Θέμα: «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» σε Τρίτεκνες και Πολύτεκνες Οικογένειες»
 

Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με διάρκεια υλοποίησης από 01.02.2011 και για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών, δηλαδή έως 31.03.2011, προβλέποντας την επιδότηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας για νομίμως υφιστάμενα παλαιά κτήρια σε όλη τη χώρα, που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια επιλεξιμότητας όπως π.χ. να χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία, να έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980 κ.α.
Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε πολίτες, οι οποίοι, εισοδηματικά, εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες, με διακριτά κίνητρα ανά κατηγορία. Συγκεκριμένα:
1: Ωφελούμενοι με ατομικό εισόδημα μέχρι 22.000€ ή σε περίπτωση εγγάμων με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000€. Για την κατηγορία αυτή, τα κίνητρα περιλαμβάνουν δάνειο ύψους 70% με επιδότηση επιτοκίου 100% (Άτοκο δάνειο) και επιχορήγηση ύψους 30%, επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού.
2: Ωφελούμενοι με ατομικό εισόδημα από 22.000 € μέχρι 40.000 € ή σε περίπτωση εγγάμων με οικογενειακό εισόδημα από 40.000€ μέχρι 60.000€. Για την κατηγορία αυτή, τα κίνητρα περιλαμβάνουν χαμηλότοκα δάνεια ύψους 85% και επιχορήγηση ύψους 15%, επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού.
3: Ωφελούμενοι με ατομικό εισόδημα από 40.000 € μέχρι 60.000 € ή σε περίπτωση εγγάμων με οικογενειακό εισόδημα από 60.000€ μέχρι 75.000€. Για την κατηγορία αυτή, το κίνητρο αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκου δανείου το οποίο ανέρχεται στο 100% του τελικού επιλέξιμου Προϋπολογισμού.
Όμως, από το πρόγραμμα απουσιάζουν παντελώς κοινωνικά κριτήρια με τα αντίστοιχα κίνητρα.
Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει καμία μέριμνα από τη μεριά του Υπουργείου για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Οι συγκεκριμένες οικογένειες εκ φύσεως, λόγω του πλήθους των μελών τους, στεγάζονται σε μεγαλύτερους χώρους και κατ’ επέκταση έχουν ανάγκη κατανάλωσης περισσότερης ενέργειας.
Επιπροσθέτως, από τους ωφελούμενους του Προγράμματος, απουσιάζουν ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως άνεργοι, μονογονοϊκές οικογένειες, συνταξιούχοι ΟΓΑ, κλπ, που αντιμετωπίζουν ούτως ή άλλως ιδιαίτερες οικονομικές δυσχέρειες.
Από τα παραπάνω συνάγεται, ότι οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες θα έπρεπε να εντάσσονται ανεξαρτήτως οικογενειακού εισοδήματος στην πρώτη ευνοϊκότερη κατηγορία ωφελουμένων και οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες να στηριχθούν περαιτέρω.
Τούτων δοθέντων, ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να εντάξει τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες στην ομάδα ωφελουμένων με τα ευνοϊκότερα κίνητρα, ήτοι στην πρώτη κατηγορία, ανεξαρτήτως οικογενειακού εισοδήματος;
2. Σκέφτεται η Κυβέρνηση να στηρίξει ευπαθή νοικοκυριά (π.χ. ανέργους, μονογονοϊκές οικογένειες, συνταξιούχους ΟΓΑ) με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 22.000€, παρέχοντας μεγαλύτερο ποσοστό κρατικής επιδότησης, δηλαδή μεγαλύτερο του 30% που ισχύει βάση του Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»;


Ο Ερωτών Βουλευτής
Αστέριος Γ. Ροντούλης
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ