ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ
Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2011
Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, απάντησε χθες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την πιστοποίηση των μηχανοδηγών, σε παρέμβαση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στην κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών από λαθρομετανάστες και επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.
Σας αποστέλλουμε την τοποθέτηση του κ. Ρέππα:
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων):
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι τα ονόματα που καθορίζουν την ιστορία. Είναι οι πράξεις των συγκεκριμένων προσώπων που καθορίζουν την ιστορία και η ιστορία εν συνεχεία είναι αυτή, η οποία χτίζει τα πρόσωπα και τα ονόματα. Έτσι κτίστηκε το επίθετο Παπανδρέου. Όχι επειδή υπήρξε από καταβολής κόσμου ως σημαντικό. Έγινε σημαντικό στην ιστορική διαδρομή με συγκεκριμένες αποφάσεις, πράξεις και πρωτοβουλίες. Ο σημερινός Πρωθυπουργός είναι ένας προοδευτικός σοσιαλιστής πολιτικός.
Είπε σήμερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε εμπόριο ανθρώπινης ζωής, ανθρώπινης δυστυχίας, ανθρώπινου πόνου. Είναι προοδευτικός πολιτικός και δεν είναι ψευδομοίωμα προοδευτικού πολιτικού, που να εξαντλεί την παρουσία του στη δημόσια ζωή με ωραίους λόγους.
Στη ζωή των ανθρώπων, αν δεν υπάρχουν κανόνες, αυτός που συνθλίβεται από τυφλές συγκρούσεις είναι ο ανίσχυρος, είναι ο αδύναμος. Αν θέλουμε, όμως, να υπάρχουν κανόνες, ώστε αυτοί να οριοθετούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο, μέσα από τις διαφορές μας μπορούμε να συνυπάρχουμε, πρέπει όταν θα θεσπίζονται αυτοί οι κανόνες να τους σεβόμαστε και να τους τηρούμε. Να τροφοδοτούμε την ευνομία και όχι την ανομία, την αστάθεια και τη ρευστότητα, κάτι το οποίο ευνοεί τα σχέδια εκείνων που δεν θα ήθελαν κανόνες. Γιατί οι κανόνες δεν περιορίζουν τον αδύναμο, περιορίζουν τον ισχυρό και όσο πιο ισχυροί είναι οι κανόνες, τόσο περισσότερο ελέγχονται οι ισχυροί και τόσα περισσότερα δικαιώματα αποδίδονται στους αδύναμους της κοινωνίας. Αξίες, όπως η κοινωνική συνοχή, τα κοινωνικά δικαιώματα, αν θέλουμε στην πράξη να αποδείξουμε ότι τις προωθούμε και τις σεβόμαστε, θα πρέπει να είμαστε δημιουργικοί και να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας.
Άκουσα τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με πολύ προσοχή και αγάπη. Κύριε Πρόεδρε απευθυνόμενος σε σας, με σεβασμό στο αξίωμά σας και στο πρόσωπό σας, σας λέω ότι οι λέξεις που χρησιμοποιήσατε "προβοκάτσια σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ" ή "λάσπη που ρίχνουν κάποιοι σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ", αποτελούν μία άμεση αυτοκριτική που κάνετε για ένα θέμα, το οποίο θεωρείτε ότι σας πλήττει. Αυτοί οι ισχυρισμοί που λέτε ότι σας αδικούν, θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν πολύ εύκολα από τη δική σας πλευρά, αν από την πρώτη στιγμή, ως ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, παίρνατε μία ξεκάθαρη θέση και δεν το κάνατε. Αισθανθήκατε την ανάγκη να έρθετε τώρα στη Βουλή να μιλήσετε.
Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πήρε πρωτοβουλία, οι πρυτάνεις πήραν πρωτοβουλία. Άλλα όργανα της δημόσιας ζωής πήραν πρωτοβουλία και έρχεστε εσείς να εγκαλέσετε κιόλας μία Κυβέρνηση, την οποία περίπου κατηγορήσατε, ότι τι; Εμείς φέραμε, αυτούς τους δυστυχείς μετανάστες και τους οδηγήσαμε στην Αίθουσα της Νομικής, για να έχουμε ύλη να αντιπολιτευθούμε το ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι βρίσκεται πίσω από αυτήν την κίνηση! Τέτοια φαντασία; Είπαμε φαντασία στην εξουσία, μην το παρακάνουμε, όμως. Να έχουμε και ένα μέτρο. Γιατί χάνεται η κοινή λογική.
Εγώ θα έλεγα ότι αυτό το οποίο έχει αξία να δούμε τώρα, είναι πώς θα δώσουμε μία λύση σε ένα πραγματικό πρόβλημα. Είμαστε Κυβέρνηση που δίνει λύση στα προβλήματα. Δεν είμαστε εμείς που ψηφίσαμε και προωθήσαμε τους πιο προοδευτικούς και δίκαιους για τους μετανάστες νόμους, που έχουν γίνει στην περίοδο της μεταπολίτευσης; Θεσπίσαμε το πλαίσιο για τα πρώτα κέντρα υποδοχής και ο Υφυπουργός πήγε ως Υφυπουργός της Κυβέρνησης στο κολαστήριο της Παγανής για να το καταργήσουμε. Και οι φράχτες στους οποίους αναφέρεστε μπορεί να συμβάλλουν στο να αντιμετωπίσουμε το κύμα της λαθρομετανάστευσης και μόνο εκ του λόγου ότι θα εμπεδωθεί η πεποίθηση σε δυστυχείς πληθυσμούς ότι στην Ελλάδα δεν είναι εφικτό να περάσει κανείς. Υπάρχουν εμπόδια.
Τα σύνορα δεν έχουν καταργηθεί. Τα σύνορα φυλάσσονται. Ασφαλώς για το πρόβλημα των μεταναστών τα αίτια βρίσκονται στις κοινωνικές αδικίες, στις διακρίσεις, στις ανισότητες. Αλλά με συγχωρείτε πολύ, εμείς θα ανεχόμαστε τις αρνητικές συνέπειες του προβλήματος για την Ελλάδα μέχρι τη στιγμή εκείνη που θα λυθεί το πρόβλημα του πλανήτη, το πρόβλημα δηλαδή της ισότητας και της δικαιοσύνης, μεταξύ λαών και κρατών; Και αν δεν λυθεί αυτό που δημιουργεί το πρόβλημα της μετανάστευσης, εμείς θα πρέπει να υπομένουμε μέχρι τότε τις αρνητικές συνέπειες αυτού του φαινομένου; Προκύπτει πράγματι από πραγματικά αίτια. Να αντιμετωπίσουμε τα αίτια. "Και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι", θα έλεγε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος με τον οποίο επικοινωνήσατε.
Κατά τα άλλα, επιτρέψτε μου να πω ότι και στις τελευταίες εκλογές για την αυτοδιοίκηση ψήφισαν μετανάστες που νομίμως έγιναν Έλληνες πολίτες. Άρα, λοιπόν, είμαστε ανοιχτοί σε μια τέτοια πολιτική, αλλά πολιτική με κανόνες, με σεβασμό στους νόμους, μία πολιτική δημιουργική. Και η Αριστερά πρέπει να είναι δημιουργική, δεν μπορεί να συμφιλιώνεται με τη βία και την καταστροφή. Γιατί σας άκουσα να αναφέρεστε και σε άλλα θέματα, μιλώντας για τα διόδια και άλλα τινά ή για την υποδομή των σιδηροδρόμων, την οποία δεν σεβόμαστε και αυτό απευθύνεται και στον εισηγητή του Κομμουνιστικού Κόμματος. Περίπου έχει επικρατήσει η τάση να κοινωνικοποιούμε τα ελλείμματα των διαφόρων Οργανισμών, γιατί αυτή είναι η πολιτική πρόταση φαίνεται κάποιων δήθεν προοδευτικών δυνάμεων για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα: Οργανισμοί με ελλείμματα, αυξήσεις των μισθών, δεν πληρώνει κανείς για τις υπηρεσίες που έχει από αυτούς τους οργανισμούς. Και η υποχρέωση για να καλύψουμε την ανάγκη λειτουργίας αυτών των Οργανισμών, θα αναληφθεί από ποιους; Από τους Έλληνες πολίτες όλους αδιακρίτως. Είναι δίκαιο αυτό; Είναι αριστερό και προοδευτικό αυτό;
Μιλήσατε για τη σιδηροδρομική υποδομή. Ασφαλώς έδωσε χρήματα ο ελληνικός λαός μαζί με πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να έχουμε αυτήν την υποδομή και είναι στη διάθεση κάθε παρόχου. Ο οποιοσδήποτε επί ίσοις όροις μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την υποδομή. Πώς θα υποχρεώσετε μία εταιρεία, η οποία βρίσκεται σε βαθύτατη κρίση και ακολουθεί ένα πρόγραμμα εξυγίανσης να εκτελεί δρομολόγια, τα οποία είναι εξαιρετικά ζημιογόνα σε βάρος των συμφερόντων της, για να πληρώσει τα ελλείμματά της; Πώς λέτε ότι δεν πρέπει να πληρώσουμε διόδια στην Εγνατία Οδό; Έναν αυτοκινητόδρομο 700 χιλιομέτρων, που περίπου επί μία δεκαετία το χρησιμοποιούν πάρα πολλοί, ιδίως Τούρκοι και Βούλγαροι μεταφορείς, χωρίς να πληρώνουν διόδια και είστε αντίθετοι στο να καταβάλλουν διόδια οι χρήστες των δρόμων; Από την Κοινότητα ήρθαν 2.500.000.000 ευρώ για το δρόμο αυτό. Το ελληνικό κράτος τη συμμετοχή του την άντλησε από πόρους δανειακούς και τώρα θα πρέπει να πληρώσει αυτά τα δάνεια. Ποιος θα πληρώσει για τη συντήρηση αυτού του δικτύου, κυρίες και κύριοι; Και επειδή είπατε ότι καταστρέφουμε τις συγκοινωνιακές υποδομές: Τις καταστρέφουμε, όταν επιτρέπουμε στους Τούρκους και Βούλγαρους μεταφορείς με τα μεγάλα καμιόνια να καταπονούν τους δρόμους αυτούς, χωρίς να πληρώνουν, για να πληρώσουν οι φορολογούμενοι Έλληνες την αποκατάσταση της όποιας βλάβης σε αυτό το δίκτυο.
Επιτέλους, αν θέλουμε να συζητήσουμε, ιδίως στη Βουλή των Ελλήνων, σας παρακαλώ να έχουμε συναίσθηση ευθύνης για την περίοδο στην οποία βρίσκεται η χώρα. Να έχουμε έναν αυτοσεβασμό, αλλά και σεβασμό προς την Κυβέρνηση που ανέλαβε σε δύσκολη στιγμή να οδηγήσει τα πράγματα σε έξοδο από την κρίση. Αυτό κάνουμε, γιατί σε τελευταία ανάλυση, εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να διατυπώνουμε μόνο απόψεις. Έχουμε την υποχρέωση να παίρνουμε και αποφάσεις, που συχνά ερμηνεύονται από πολλούς, ως δυσάρεστες, αλλά είναι "οι ευχάριστες αποφάσεις" αυτές που κατά καιρούς έχουν ληφθεί, που μας οδήγησαν εδώ που ήρθαμε σήμερα και γι' αυτό πασχίζουμε να ξεπεράσουμε αυτό το τέλμα.
Κυρίες και κύριοι, η συζήτηση που γίνεται, επιτρέψτε μου να πω ότι θα πρέπει να γίνει με έναν τρόπο αποτελεσματικό, μεταξύ των οργάνων της Πολιτείας, του Πανεπιστημίου, της Αυτοδιοίκησης, που έχουν λόγο στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν προσφέρεται για κορώνες και μάλιστα αντιπολιτευτικές απέναντι σε μία Κυβέρνηση, η οποία έχει δείξει στην πράξη ότι και κανόνες θεσπίζει και κάνει τα πάντα, ώστε να πρωτοστατεί στην τήρηση αυτών των κανόνων.
Η Κυβέρνηση εγγυάται τη νομιμότητα και την ευνομία. Τα δικαιώματα των πολιτών που νομίμως ζουν στην Ελλάδα γίνονται απολύτως σεβαστά, αλλά θα πρέπει και εσείς και όλοι να αντιληφθείτε ότι τα δικαιώματα αυτά αφορούν όλους τους Έλληνες εξίσου, όχι κάποιους οι οποίοι χωρίς τη θέλησή τους κιόλας με τους χειρισμούς που κάνατε -και φαίνεται ότι έχετε ευθύνη και εσείς, κύριε Πρόεδρε- καθίστανται τελικώς αντιπαθείς στον ελληνικό λαό, λες και είναι αντίπαλοι της χώρας και του ελληνικού λαού, ενώ δεν είναι οι δυστυχείς αυτοί άνθρωποι. Αυτή είναι η αλήθεια.
Αυτή η συζήτηση δεν θα έπρεπε να έχει γίνει σε αυτή την Αίθουσα τουλάχιστον, αλλά αφού έγινε, ας αποτελέσει ένα δίδαγμα, ένα μάθημα, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα τα οποία αδικούν τη χώρα μας με τις εικόνες γι' αυτήν που μεταδίδονται ανά τον κόσμο και αδικούν τελικά και εκείνους οι οποίοι μιλούν στο όνομα της προοδευτικότητας, γιατί άλλα λένε τα λόγια, άλλα λένε οι πράξεις.