Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

27.1.11

Ομιλία του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Άρτας κ. Δημήτρη Τσιρώνη στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής στις 20.1.2011, κατά την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον κ. Ιωάννη Ραγκούση, Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ομιλία του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Άρτας κ. Δημήτρη Τσιρώνη στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής στις 20.1.2011, κατά την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον κ. Ιωάννη Ραγκούση, Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.







Στην Αθήνα σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2011, ημέρα Πέμπτη και ώρα 17.15΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Γιάννη Νικ. Αλευρά» (151) του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, υπό την Προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Αθανασίου Παπαγεωργίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Η συμβολή της νέας Περιφερειακής Διοίκησης στην ανάπτυξη των Περιφερειών.
Τα μέλη της Επιτροπής θα ενημερώσει ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Ιωάννης Ραγκούσης.
Στη συνεδρίαση παρέστησαν, ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο κ. Ιωάννης Ραγκούσης, ο κ. Γεώργιος Ντόλιος, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
..................................................................................................................................................................................................................................................................................

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Τσιρώνης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα, αλλά και οι συνεργάτες σας, κύριε Υπουργέ, με τους οποίους είχα την τιμή να συνεργαστώ ως υπάλληλος στο Υπουργείο Εσωτερικών, ως απόφοιτος τότε της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, που έκανα, μάλιστα, και το τμήμα περιφερειακής ανάπτυξης και τοπικής αυτοδιοίκησης το 1987 μέχρι το 1989, θέλω να πω ότι τότε μελετούσαμε ακριβώς αυτά τα ζητήματα, των μεταρρυθμίσεων, και για μας τότε, ήταν ένα όνειρο θερινής νυκτός, εάν θα μπορούσε ποτέ και η δική μας χώρα, να κάνει μία τέτοια είδους μεταρρύθμιση. Και μάλιστα, μελετούσαμε τις μεταρρυθμίσεις άλλων χωρών, των Σκανδιναβικών χωρών, των κρατών της Κεντρικής Ευρώπης και έντεκα χρόνια μετά, το 1998, κάναμε την πρώτη μεταρρύθμιση, τον «Καποδίστρια».
Νομίζω ότι ο «Καποδίστριας» ήταν ένα πρώτο στάδιο να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και τις τοπικιστικές αντιλήψεις, οι οποίες είχαν αναπτυχθεί σε υπέρμετρο βαθμό, αλλά ο « Καποδίστριας» έκλεισε τον κύκλο του. Χρειαζόμασταν πιο ισχυρούς δήμους και μία περιφερειακή αιρετή Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει άλλες προϋποθέσεις και άλλες δυναμικές για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας που είχε μείνει πίσω, ίσως και εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν τελεστεί.
Πράγματι, πριν ένα χρόνο, τον Ιανουάριο, κάνατε μία διαβούλευση στον παραπάνω όροφο τότε, πριν δώσετε το σχέδιο νόμου στη δημοσιότητα, με τους Βουλευτές του δικού μας κόμματος. Περίπου 20 Γενάρη θα ήταν, όπως και σήμερα. Εγώ, τότε και ίσως και οι περισσότεροι, δεν πίστευα ότι, ένα χρόνο μετά, στις 20 Γενάρη, θα είχαμε ήδη εγκατεστημένες νέες τοπικές και περιφερειακές αρχές. Πραγματικά, κάνατε ένα τεράστιο άθλο στο Υπουργείο και δε σας κολακεύω. Όσες φορές χρειάστηκε και μαζί σας προσωπικά να μιλήσω στο κινητό σας τηλέφωνο και με τον Υφυπουργό και με τον Γενικό Γραμματέα, και να πω και για την ημέρα που κατετέθησαν τα ψηφοδέλτια, που υπήρχαν τεράστια ερωτηματικά, βρήκα τον Γενικό Γραμματέα στο Υπουργείο. Μίλησα πολλές φορές μαζί του και με τον νομικό σύμβουλο, την κυρία Βλάχου, με όλους. Πραγματικά, νομίζω ότι αυτό που στήθηκε, στήθηκε βήμα – βήμα, με τεράστια προσπάθεια και με ανθρώπους που, πραγματικά, ήξεραν τί ήθελαν. Νομίζω ότι αυτό, δίνει και τη σιγουριά στις νέες τοπικές αρχές σήμερα ότι θα τα καταφέρουν.
Δεν θα συμμεριστώ τις ανησυχίες των συναδέλφων, διότι, αν θέλετε και στην δική μου ιδιαίτερη πατρίδα, την Άρτα, στο μητροπολιτικό δήμο που έχει συνενώσει και άλλους τέσσερις δήμους, υπάρχουν τεράστια προβλήματα σήμερα. Αλλά, έχει καθίσει ο Δήμαρχος με τους Αντιδημάρχους και τους συνεργάτες του, να συνενώσει όλο αυτό το κολοσσιαίο εγχείρημα, της μεταφοράς του προσωπικού, των κτηρίων, των πόρων, των μηχανημάτων, των υπηρεσιών από την Νομαρχία, από Πολεοδομίες και διευθύνσεις εγγείων βελτιώσεων, ΤΥΔΚ από τη Νομαρχία κ.ο.κ., ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν και να λύσουν τα προβλήματα. Βρίσκονται σε καλό δρόμο. Νυχθημερόν δουλεύουν και έχουν σίγουρα τεράστια προβλήματα, αλλά θα τα ξεπεράσουν, γιατί ξέρουν ότι και το Υπουργείο είναι δίπλα και όλοι είμαστε δίπλα, έτσι ώστε να μπορέσουν να τα ξεπεράσουν.
Αυτή η συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες, μου θυμίζει αυτό που γινόταν πριν μία δεκαετία περίπου, όταν έγινε η μεταφορά του Αεροδρομίου και είχαν χαθεί, τις πρώτες μέρες, κάποιες βαλίτσες. Για αυτές μιλάμε τώρα. Πραγματικά, έτσι νοιώθω. Ότι, δηλαδή, το πρώτο διάστημα, χάσαμε κάποιες βαλίτσες και πρέπει να ανησυχούμε. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε με αισιοδοξία αυτήν την προσπάθεια και θα τα καταφέρουμε.
Επειδή μίλησα για Αεροδρόμιο, αν πετάξει κάποιος με ένα αεροπλάνο πάνω απ’ την πατρίδα μας, θα δει μια άναρχη χώρα με τον καθένα να χτίζει όπου θέλει ανεξέλεγκτα. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι υπηρεσίες και όλοι οι φορείς κοινής ωφέλειας θα πρέπει με ένα τεράστιο κόστος να παρέχουν όλες αυτές τις υπηρεσίες στους πολίτες, όπου κι αν βρίσκονται και η Αυτοδιοίκηση, όλο αυτό το πράγμα να μην μπορεί να συντονιστεί, να υπάρχουν ανεξέλεγκτες χωματερές και από την άλλη πλευρά, αν πάει και ταξιδέψει σε μία χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, σε μία Σκανδιναβική χώρα, θα δει οργανωμένες κοινωνίες και πόλεις 30 ως 50 χιλιάδων κατοίκων με μερικά χωριά γύρω – γύρω, οι οποίες έχουν τα πάντα. Έχουν οικονομική ζωή, νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας στα χωριά, κινηματογράφο, θέατρο στην πόλη, παντού έτσι ώστε όλοι να μπορούν να εξυπηρετηθούν, να έχουν όλες τις παροχές και τις υπηρεσίες όπως π.χ. παιδικούς σταθμούς. Νοιώθουν ότι το κράτος, η Αυτοδιοίκηση είναι κοντά. Μια τέτοια χώρα θέλουμε και είναι ευκαιρία να την οργανώσουμε, διότι το καινούριο στοίχημα είναι να μπορέσουμε να πετύχει αυτή η μεταρρύθμιση και να μπορέσουμε να δώσουμε καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Αυτό θα σημαίνει λιγότερο κόστος και καλύτερη παροχή υπηρεσιών.
Θα κλείσω αναφερόμενος μόνο στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Είναι το νέο μεγάλο στοίχημα της χώρας. Εάν μπορέσουμε, κύριε Υπουργέ, να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα, νομίζω ότι θα έχουμε συμβάλλει αποφασιστικά στο να βοηθήσουμε τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα να εξυπηρετείται από όπου κι αν βρίσκεται. Ακόμη κι αν βρίσκεται καθηλωμένος σ’ ένα αναπηρικό καροτσάκι. Ευχαριστώ.
...................................................................................................................................................................................................................................................................................
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ