Ομιλίες του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Άρτας κ. Δημήτρη Τσιρώνη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στις 25.1.2011 και στις 27.1.2011, στη συζήτση επί της της αρχής και επί των άρθρων αντίστοιχα, στο νομοσχέδιο για την προστασία της Βιοποικιλότητας.
Στην Αθήνα σήμερα, 27 Ιανουαρίου 2011, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.50΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου» (150), συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κυρίου Ιωάννη Δριβελέγκα, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» (4η συνεδρίαση).
Στη συνεδρίαση παρέστησαν η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κυρία Κωνσταντίνα (Τίνα) Μπιρμπίλη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κύριος Νικόλαος Σηφουνάκης καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Τσιρώνης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, νομίζω έγινε μια πάρα πολύ καλή δουλειά αυτές τις μέρες την Επιτροπή και το Υπουργείο έφερε αυτή τη διάταξη για τα 10 στρέμματα, αλλά συγχρόνως άκουσε και τις φωνές των Βουλευτών που μεταφέραμε τα προβλήματα από τις δικές μας περιοχές για την εξαίρεση για τα τέσσερα στρέμματα και νομίζω πως είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Αυτό, όμως, που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όλοι είναι ότι δεν πρόκειται για όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές αφορά μόνο τις περιοχές natura που νομίζω ότι ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει το Υπουργείο.
Εγώ θα κάνω ένα βήμα παραπάνω σήμερα και θα προτείνω να ξεκινήσει από τώρα, για να μην αιφνιδιαζόμαστε ούτε η κοινωνία ούτε οι πολιτικοί ούτε οι Βουλευτές ούτε οι περιβαλλοντολογικές οργανώνεις ούτε κανείς, μια κουβέντα σε ένα μεσομακροπρόθεσμο διάστημα μετά από δέκα χρόνια να απαγορευθεί εντελώς ή εκτός σχεδίου δόμηση. Δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο αυτή η κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό το χάλι που βλέπουμε να συντελείται, αυτή η καταστροφή που τη βλέπουμε να συντελείται στη χώρα μας, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να τη βλέπουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα.. Ο καθένας ας αναμετρηθεί και με τη συνείδηση του, νομίζω μέσα σε δέκα χρόνια όλοι μπορούν και να τακτοποιήσουν τα περιουσιακά τους και μπορούν να δομήσουν και να χτίσουν και εν πάση περιπτώσει όσοι μέσα σε δέκα χρόνια εκδώσουν οικοδομική άδεια που σημαίνει ότι έχουν άλλα πέντε χρόνια για να χτίσουν, ουσιαστικά μιλάμε για 15 χρόνια συν πέντε χρόνια που θα έχουν να χτίσουν από την έκδοση της οικοδομικής άδειας, νομίζω ότι οποιοσδήποτε Έλληνας μέσα σε 15 χρόνια μπορεί να τακτοποιήσει τα περιουσιακά του τα εκτός σχεδίου. Νομίζω ότι εκεί πρέπει να μπει ένα τέλος και ένα φράγμα και αυτό νομίζω ότι θα πρέπει να το περάσουμε και στη συνταγματική αναθεώρηση, να ανοίξει μια κουβέντα για να τελειώνουμε οριστικά με αυτό το ζήτημα.
Λέω ένα τόσο μεγάλο διάστημα, 10 ετών, διότι μέσα σε αυτό το διάστημα μπορούμε να ολοκληρώσουμε το εθνικό κτηματολόγιο, τα ρυθμιστικά θέματα των πόλεων, τα ΚΠΣ και τα ΣΧΟΑΑΠ και να βάλουμε μια τάξη στη χώρα. Αν δε το κάνουμε, εθελοτυφλούμε. Κυρία Υπουργέ, θα ήθελα, όσον αφορά στη δική μου περιοχή, να υπάρξει μια ΚΥΑ και όχι έκδοση προεδρικού διατάγματος, έτσι ώστε, όταν μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, όπως το εθνικό πάρκο Τζουμέρκων, να εξαιρούνται κάποιες νησίδες λίγων στρεμμάτων για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων όπως χιονοδρομικό κέντρο, που θα βοηθήσει την τοπική ανάπτυξη. Να μην μπούμε στη χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης προεδρικού διατάγματος που πολλές φορές καθυστερεί και δεν γίνεται ποτέ.
Σε ό,τι αφορά στον Αμβρακικό Κόλπο που είναι προστατευόμενη περιοχή NATURA και από τη Συνθήκη Ραμσάρ, εάν έχουν βάση όσα κατήγγειλε για λαθραίο κυνήγι σε πάπιες από κουκουλοφόρους, πραγματικά, επειδή πρόκειται για την περιοχή μου, θα πω ότι ντρέπομαι και για λογ/σμο των πολιτών της ζητώ δημοσίως συγγνώμη για το έγκλημα που συντελείται στο περιβάλλον και στην πανίδα της περιοχής. Μπορούμε όλοι μαζί να πετύχουμε μια καλύτερη αστυνόμευση. Οι κυνηγοί είναι οικολόγοι, ζουν μέσα στο δάσος και νομίζω ότι υπάρχουν ζώνες όπου μπορούν να κυνηγήσουν.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΓ΄ - ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ
Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.)
Στην Αθήνα σήμερα, 25 Ιανουαρίου 2011, ημέρα Τρίτη και ώρα 16.35΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223), συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κυρίου Ιωάννη Δριβελέγκα, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» (3η συνεδρίαση).
Στη συνεδρίαση παρέστησαν η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κυρία Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Νικόλαος Σηφουνάκης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Αθανάσιος Μανιάτης, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): .... Το λόγο έχει ο κ. Τσιρώνης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, προέρχομαι από μια περιοχή που έχει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως ο Αμβρακικός Κόλπος, ο οποίος έχει υποβαθμιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Είναι ένας πλούσιος βιότοπος, ένας από τους καλύτερους βιότοπους στον κόσμο, προστατεύεται όχι μόνο από το natura, αλλά και από διεθνείς συνθήκες, από τη Συνθήκη RAMSAR. Έχουν εξαφανισθεί σπάνια είδη πτηνών και τα αλιεύματα έχουν μειωθεί, θα λέγαμε σε επικίνδυνο βαθμό. Για τους ψαράδες και τους αλιείς του Αμβρακικού Κόλπου, αλλά και των αλιευτικών συνεταιρισμών, τα αλιεύματα πλέον δεν επαρκούν για να βγάλουν το ημερομίσθιο, όπως γινόταν επί δεκαετίες στο παρελθόν. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι συνέπειες μιας κακής περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας όλες τις προηγούμενες δεκαετίες οδήγησε σε αυτές τις συνέπειες.
Τις τελευταίες μέρες, τις τελευταίες δύο εβδομάδες το Υπουργείο περιβάλλοντος δέχεται μια άδικη επίθεση που δεν έχει προηγούμενο. Με αυτό το νομοθέτημα πάει να μπει μια σειρά, δεν λέω ότι αυτό είναι το καλύτερο δυνατό, αλλά είναι ένα νομοθέτημα, το οποίο πάει να βάλει μια σειρά. Θα θέσω ένα ερώτημα. Δηλαδή, τι πρέπει να γίνει, να αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν ως έχουν; Είμαστε, δηλαδή, ικανοποιημένοι με την κατάσταση του περιβάλλοντος, με την προστασία της βιοποικιλότητας, η οποία υπάρχει σήμερα στη χώρα; Είμαστε ικανοποιημένοι με τη δόμηση, η οποία υπάρχει στις εκτός σχεδίου περιοχές; Όποιος πετάξει με ένα αεροπλάνο πάνω από την Ελλάδα βλέπει σχεδόν όλη την Ελλάδα να είναι κατοικημένη. Να υπάρχει μία άναρχη δόμηση και αυτό σημαίνει τεράστιο κόστος για τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας που πρέπει να πάνε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, όλες τις παροχές και όλες τις υπηρεσίες. Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης να κατασκευάσουν δημοτική οδοποιία, αγροτική οδοποιία σε όλο το μήκος και πλάτος της χώρας, να μην υπάρχει μια τάξη, να μην υπάρχουν ζώνες, ουσιαστικά, αγροτικές περιοχές, ότι εδώ είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ότι εδώ είναι βιομηχανικές περιοχές και ότι μπορεί να ασκηθεί οικονομική, βιομηχανική, βιοτεχνική και παραγωγική δραστηριότητα, ότι εδώ θα κατασκευασθεί ένα βιοτεχνικό πάρκο ή ένα επιχειρηματικό πάρκο, όπως το λένε σήμερα και εδώ θα είναι περιοχές οικισμού. Σήμερα όλα είναι στο έρμαιο της κατασκευής. Αν αυτό θέλουμε να συνεχιστεί, τότε να το πούμε ευθαρσώς, πραγματικά στο Υπουργείο ότι δεν θέλουμε καμία τάξη στη χώρα, να συνεχίσει να δομείται η χώρα, όπως δομείται μέχρι σήμερα με όλες τις εξαιρέσεις.
Εγώ νομίζω ότι η συμβιβαστική πρόταση που έκανε το Υπουργείο ότι τα τέσσερα στρέμματα, ότι ισχύει μέχρι σήμερα, να ισχύσει, αλλά δεν μιλάμε για όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές, γιατί υπάρχει μια τεράστια παρανόηση στη χώρα, εδώ μιλάμε μόνο για τις περιοχές natura, τις εκτός σχεδίου περιοχές. Αν μιλούσαμε για όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι ακουμπά ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα και θα μπορούσαμε να εξετάσουμε με διαφορετική οπτική ματιά.
Κυρία Υπουργέ στην κοινή υπουργική απόφαση στην οποία καθορίστηκαν οι ζώνες προστασίας για τον Αμβρακικό, δεν έχει εκδοθεί προεδρικό διάταγμα. Δεν ξέρω, αυτό δεν προστατεύει τον Αμβρακικό Κόλπο. Θα σας παρακαλούσα πάρα πολύ το Υπουργείο, εφόσον πραγματικά θέλει να προστατεύσει τον Αμβρακικό Κόλπο και την περιοχή να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση προεδρικού διατάγματος, έτσι ώστε να είναι και τυπικά εντάξει.
Το εθνικό πάρκο Τζουμέρκων, το οποίο ο παριστάμενος Υφυπουργός τότε ο κ. Καλογιάννης το ενέταξε ως προστατευόμενη περιοχή, είναι πραγματικά προς τη σωστή κατεύθυνση, πλην, όμως, δεν επιτρέπεται καμία χρήση στην περιοχή. Σας είχαμε εισηγηθεί πέρσι που σας επισκεφθήκαμε στο γραφείο σας μαζί με τον τότε δήμαρχο της περιοχής να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων και δει ενός χιονοδρομικού κέντρου. Να μας επιτρέψετε, μέσα σε ένα τεράστιο εθνικό πάρκο, όσο χρειαστεί 200 – 300 στρέμματα να εξαιρεθούν από αυτό, έτσι ώστε πραγματικά να δοθεί μια άλλη ακόμα δυνατότητα ανάπτυξης της περιοχής. Νομίζω είναι κάτι λογικό και θεμιτό. Σας ευχαριστώ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ