Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

15.7.10

Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αργύρης Ευάγγελος Κατσούρας Χρήστος Οικονόμου Αθανάσιος Παντούλας Μιχάλης Παπαχρήστος Ευάγγελος Στασινός Παύλος Τσιρώνης Δημήτριος

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς:
Οικονομικών
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

ΘΕΜΑ: «Η ΑΤΕ και το μέλλον της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.»



Οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το μέλλον της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε., έχουν προκαλέσει αναστάτωση και ανασφάλεια όχι μόνο στους γεωργο - κτηνοτρόφους αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία και την οικονομία της Ηπείρου. Οι λόγοι είναι αυτονόητοι: Το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε δεν αφορά μια «τυχαία» επιχείρηση, αλλά μια δυναμική επιχείρηση άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγροτική οικονομία και ανάπτυξη της Ηπείρου. Η ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ μπορεί να αποτελέσει πρότυπο αναπτυξιακό εργαλείο όχι μόνο για τον αγροτοκτηνοτροφικό ιστό της Ηπείρου αλλά ολόκληρης της χώρας.
Είναι φανερό ότι με τις αλλαγές στο οικονομικό περιβάλλον της γαλακτοβιομηχανικής αγοράς, η ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ με τα προϊόντα της και τις δυνατότητές της, έχει γίνει εμμονή και διακαής στόχος της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας. Με την κατοχύρωση της φέτας ως ελληνικό προϊόν και λαμβάνοντας υπόψη ότι από τους 600.000 t. φέτας η Ελλάδα μόλις καταφέρνει να καλύψει τις 150.000, οι προοπτικές κερδοφορίας της ΔΩΔΩΝΗΣ ΑΕ με την αύξηση παραγωγής φέτας και την παραγωγή νέων γαλακτοκομικών προϊόντων είναι πολλαπλές και ως εκ τούτου αποτελεί δέλεαρ για κάθε είδους ιδιωτικά συμφέροντα.
Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας επιχείρησαν με κάθε τρόπο να περάσουν την Δωδώνη ΑΕ στα χέρια ιδιωτών. Το 1991-92 η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε να την ιδιωτικοποιήσει, εγχείρημα το οποίο απέτυχε κάτω από την καθολική αντίδραση των παραγωγών και των φορέων της Ηπείρου. Την περίοδο 1993-2003, ακολούθησε μια ηρεμία στο κοινωνικό και εργασιακό μέτωπο, που συνέβαλε καθοριστικά στην επιχειρηματική εκτίναξη της «ΔΩΔΩΝΗ» ΑΕ. Παράλληλα το διάστημα 2000-2003, άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μετόχων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, για την επίτευξη συμφωνίας μεταβίβασης των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος σε συνεταιρισμούς – φυσικούς φορείς της Βιομηχανίας. Το 2004 η κυβέρνηση Καραμανλή και η διοίκηση της ΑΤΕ, ξεκίνησαν αμέσως να πιέζουν τις Ενώσεις, προκειμένου να συγκεντρώσει η ΑΤΕ το ποσοστό το οποίο θα της έδινε τη δυνατότητα, να λαμβάνει όποιες αποφάσεις επιθυμεί χωρίς τη συναίνεση των ΕΑΣ, παραβαίνοντας ωμά το άρθρο 8 του ιδρυτικού καταστατικού της Γαλακτοβιομηχανίας πάντα με το πρόσχημα της εξυγίανσης των Ενώσεων και με πραγματικό στόχο την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας.
Έτσι την 28/06/09 εξαγοράζει το ποσοστό της ΕΑΣ Κόνιτσας-Ζαγορίου-Μετσόβου (7.236 μετοχές), την 26/10/2004 εξαγοράζει από την ΕΑΣ Πωγωνίου 34.390 μετοχές από σύνολο 86.887 μετοχών και τέλος την 30/11/2004 εξαγοράζει από την ΕΑΣ Άρτας 98.958 μετοχές από σύνολο 108.958 μετοχών.
Με τον τρόπο αυτό απέκτησε το 67,77% των μετοχών (η αρχική σχέση ήταν 60-40%).
Στη συνέχεια το έτος 2008 η ΑΤΕ χωρίς καν να ενημερώσει τις ΕΑΣ μετόχους, λαμβάνει την απόφαση να εξαγοράσει το εργοστάσιο ζωοτροφών της ΕΛΒΙΖ στα Ιωάννινα με υψηλό τίμημα, συστήνοντας Α.Ε. «ΖΩΔΩ» με κεφάλαιο 100.000,00 ευρώ με συμμετοχή 100% της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε., η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιούνιο του 2009.
Οι δανειακές επιβαρύνσεις της εταιρίας «ΖΩΔΩ», ένα χρόνο από τη λειτουργία της, φθάνουν περίπου τα 12.000.000,00 ευρώ, για τα οποία έχει εγγυηθεί η Γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε., επομένως διατρέχει τον κίνδυνο να επιβαρυνθεί με ζημιές ισόποσες.
Κατά τη λειτουργία της βιομηχανίας από το 2004 μέχρι το 2009, από κακή διαχείριση, έφθασε σε σημείο να υποβαθμιστούν προϊόντα αξίας 2.373.000,00 ευρώ, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν τα αποτελέσματα της εταιρίας ισόποσα και κατά συνέπεια να ζημιωθούν οι ΕΑΣ και κατ’ επέκταση οι παραγωγοί. Η ζημιά αυτή βεβαίως δεν σταματάει εκεί, αλλά θα επεκταθεί και το έτος 2010, διότι υπάρχουν αποθέματα από την περίοδο 2008-2009 τα οποία θα απαξιωθούν και θα ζημιώσουν την εταιρεία.
Η ΑΤΕ έχοντας την ευθύνη της διαχείρισης της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε., δεν μπόρεσε να διατηρήσει τον κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.
Δέθηκε στο άρμα των καρτέλ και πάγωσε ή μείωσε τις τιμές στο γάλα των κτηνοτρόφων, όταν τα προηγούμενα χρόνια οι κτηνοτρόφοι απολάμβαναν όλο και ικανοποιητικότερες τιμές.
Τορπίλισε το καθαρό επιχειρηματικό περιβάλλον της, βάζοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της «ΔΩΔΩΝΗ» ΑΕ αποκομίζοντας ωστόσο εδώ και σαράντα και πλέον χρόνια τεράστια κέρδη, οφέλη και πλεονεκτήματα για λογαριασμό της. Συγκεκριμένα έναντι 94.000 ευρώ που έβγαλε η ΑΤΕ από τα ταμεία της και εισέφερε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας το 1963:
• Κατείχε το 60% του μετοχικού κεφαλαίου της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε. !!!
• Εισέπραξε από μερίσματα από το 1963 έως σήμερα πάνω από 2.500.000 ευρώ.
• Έχει μονοπωλιακά τη χρηματοδότηση της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε. μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη εισπράττοντας από το 1963 έως σήμερα πάνω από 70.000.000 ευρώ σε τόκους κ.λ.π. χρηματοοικονομικά έξοδα.
• Έχει μονοπωλιακά 9.000 βιβλιάρια καταθέσεων των κτηνοτρόφων εισκομιστών γάλακτος που γίνονται πληρωμές της πρώτης ύλης ύψους πάνω από 65.000.000 ευρώ το χρόνο.
• Απαλλάσσεται από διαχειριστικά έξοδα άνω των 6000 κτηνοτροφικών δανείων που θα χρειαζόταν να διαχειριστεί εάν οι παραγωγοί δεν έκαναν χρήση των προκαταβολών για την εισκόμιση γάλακτος κάθε χρόνο που δίνει η «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε..

Όμως η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ δημιουργήθηκε από τους παραγωγούς της Ηπείρου, αναπτύχθηκε με το μόχθο τους, υπήρξε μοχλός επιβίωσης των παραγωγών της περιοχής, απέκτησε έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά και έγινε αναπτυξιακό εργαλείο για το σύνολο της οικονομίας της Ηπείρου. Απόδειξη γι΄αυτό αποτελεί το ίδιο το ιστορικό της:
Το 1963 η ΕΑΣ Ιωαννίνων πήρε την πρωτοβουλία να ιδρύσει τη βιομηχανία γάλακτος με την επωνυμία «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.
Την προσπάθεια αυτή στήριξε η ΑΤΕ με καταστατική δέσμευση ότι όταν θα αποχωρήσει, να μεταβιβάσει τις μετοχές στην ΕΑΣ (άρθρο 8 του καταστατικού).
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε. είναι κατοχυρωμένο από το ίδιο το καταστατικό της εταιρίας και το οποίο αναφέρει επακριβώς: «αι μετοχαί της Εταιρείας είναι ονομαστικαί και μη μεταβιβάσιμοι. Κατ’ εξαίρεσιν, μετ’ έγκρισιν του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, αι μετοχαί τας οποίας αναλαμβάνει η Πιστωτική Ένωσις Γεωργικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων δύνανται να μεταβιβασθούν εις άλλας Συνεταιριστικάς οργανώσεις, αι δε μετοχαί τας οποίας αναλαμβάνει η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, ωσαύτως μετ’ έγκρισιν του Διοικητικού Συμβουλίου, δύνανται να μεταβιβασθούν εις την Πιστωτικήν Ένωσιν Γεωργικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων ή λοιπούς μετόχους Συνεταιριστικάς Οργανώσεις».
Σκοπός της ίδρυσης της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε. δεν ήταν αποκλειστικά και μόνο η δημιουργία κερδών και υπεραξιών αλλά:
Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο.
Η διασφάλιση και ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών μέσα από την επιχειρηματική δράση της βιομηχανίας.
Η αύξηση της απασχόλησης σε μια περιοχή που μαστιζόταν από τη μετανάστευση.
Αποφασίστηκε να συμμετέχουν:
ΕΑΣ Ιωαννίνων κατέχοντας το 24,78% των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.
Η ΕΑΣ Άρτας –Φιλιππιάδας το 6,02% των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.
ΕΑΣ Πωγωνίου το 4,8% των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.
ΕΑΣ Πρέβεζας το 2,4% των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.
ΕΑΣ Θεσπρωτίας το 1,6% των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.
ΕΑΣ Κόνιτσας το 0,4% των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.
ΑΤΕ το 60% των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.
Η «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε. στα σαράντα και πλέον χρόνια λειτουργίας της είχε μια ομαλή πορεία σε κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο.
Όλο αυτό το διάστημα διέγραψε μια θετική τροχιά συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της Ηπείρου.
Η σχέση της με την κτηνοτροφία της Ηπείρου ήταν ισχυρή, ήταν σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοϋποστήριξης
Οι παραγωγοί στήριζαν τη «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.
Απέτρεψαν τη δημιουργία ανταγωνιστικών επιχειρήσεων στην περιοχή.
Παρέδιδαν την παραγωγή τους στη «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε. και ορισμένες φορές σε χαμηλότερες τιμές.
Θεωρούν τη «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε. δική τους επιχείρηση που ενδιαφέρεται και στηρίζει το μόχθο τους.
Έχουν ταυτιστεί με τη «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.
Οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι δεν ενδιαφέρονται:
Να αυξήσει τον τζίρο και τα κέρδη της η «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε. μέσω:
Μείωσης της τιμής του γάλακτος
Εισαγωγών γάλακτος
Εμπορίας τυροκομικών προϊόντων που δεν παράγονται στην Ήπειρο
Ούτε να δημιουργηθούν υπεραξίες για την εξυγίανση της ΑΤΕ.
Ενδιαφέρονται όμως για:
Την παραγωγή άριστης ποιότητας γάλακτος
Την παραγωγή υψηλής ποιότητας γαλακτοκομικών προϊόντων από τη «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε..
Την αποδοτική διαχείριση του προϊόντος τους από τη «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε., για να τους αποδίδει την καλύτερη τιμή στο παραγόμενο από αυτούς γάλα.
Από το 2004 και μετά οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας και της Διοίκησης της ΑΤΕ οδήγησαν τη «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε. στη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση, χωρίς να ευθύνονται καθόλου οι παραγωγοί, αφού όλα αυτά τα χρόνια, είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται και τη «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε. να απομακρύνεται από δίπλα τους. Στην τελευταία γενική συνέλευση, διαπιστώθηκε η δεινή οικονομική κατάσταση της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε., με τις ΕΑΣ μετόχους να επιφυλάσσονται, με αποφάσεις των συνελεύσεών τους, να προσφύγουν σε ένδικα μέσα για την κακοδιαχείριση και την ζημία που υπέστησαν από αυτή.
Επειδή η «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε. με τον οικονομικό και κοινωνικό χαρακτήρα που έχει αποτελεί πρωτεύον και αναπόσπαστο τμήμα της νέας αναπτυξιακής προοπτικής της Ηπείρου, προσφέροντας νέα δυναμική και ρόλο στην ηπειρώτικη κτηνοτροφία και σε όλους τους οικονομικούς κλάδους που συνδέονται με αυτή,
Επειδή στο νέο οικονομικό περιβάλλον εταιρείες, όπως η «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε., που έχουν ήδη μια θετική λειτουργία και πλούσια εμπειρία στην καθετοποιημένη κτηνοτροφική παραγωγή όλης της Ηπείρου, αποτελούν αναγκαία και ικανή συνθήκη ανάπτυξης της περιοχής μας,
Επειδή η ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ δεν αποτελεί μια εσωτερική υπόθεση μεταξύ της ΑΤΕ και των Συνεταιρισμών αλλά έχει να κάνει κυρίως και πρωτίστως με τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και την αντίληψή της για την πράσινη ανάπτυξη και την παραγωγή καθαρών προϊόντων




ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. Υπουργοί:

Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης για το μέλλον της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε. ώστε, ανεξάρτητα από την πορεία της ΑΤΕ να παραμείνει στην Ήπειρο και στους παραγωγούς της
Πως σκοπεύει να διασφαλίσει τους παραγωγούς και κτηνοτρόφους της Ηπείρου ότι η «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε. θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον οικονομικό και κοινωνικό χαρακτήρα που έχει όλες αυτές τις δεκαετίες, ανεξάρτητα από τις αλλαγές που ενδεχομένως προκύψουν στο τραπεζικό μας σύστημα και επί του προκειμένου των σχεδιασμών και εξελίξεων της ΑΤΕ.
Αθήνα 13.07.10

Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Αργύρης Ευάγγελος
Κατσούρας Χρήστος
Οικονόμου Αθανάσιος
Παντούλας Μιχάλης
Παπαχρήστος Ευάγγελος
Στασινός Παύλος
Τσιρώνης Δημήτριος
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ