Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

15.7.10

ΟΜΙΛΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΑΧΙΝΙΔΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
«ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»
(14 Ιουλίου)




Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Δεν είχα σκοπό να καταχραστώ το χρόνο από τους συναδέλφους Βουλευτές, αλλά θεωρώ ότι δεν καρδίζει ο δημόσιος διάλογος όταν προστρέχουμε σε αυτόν με γενικούς αφορισμούς ότι «ξέρετε, κάνετε όλα αυτά στον τομέα του συνταξιοδοτικού, αλλά δεν τα κάνετε σε άλλους τομείς απ’ όπου θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε έσοδα, να βοηθήσετε πραγματικά τη χώρα». Είναι μια προσέγγιση η οποία έρχεται σε σύγκρουση με τα πραγματικά στοιχεία. Γιατί η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, φάνηκε από το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίσαμε. Τότε, δηλώσαμε ποιες είναι οι προθέσεις μας.
Πριν από λίγες ημέρες, είχαμε βγάλει μια ανακοίνωση από την οποία προέκυπτε ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίοι ταυτόχρονα είχαν ακίνητα στη Σαντορίνη και στη Μύκονο. Σήμερα, λοιπόν, κύριε Παπαδημούλη, μια και ενδιαφερθήκατε να μάθετε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Κυβέρνηση και οι οποίες δείχνουν ποια είναι η πολιτική βούληση, μπορώ να ενημερώσω επίσημα τους συναδέλφους της Βουλής, ότι από τους εννιακόσιους ογδόντα εννέα οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίοι είχαν ακίνητη ιδιοκτησία σε Μύκονο και Σαντορίνη, αμέσως μετά την ανακοίνωση που έκανε η Κυβέρνηση και τη διασταύρωση των στοιχείων, προσέτρεξαν να πληρώσουν έως τώρα τις οφειλές τους διακόσιοι είκοσι έξι. Δεν μπορούσε να το κάνει αυτό η προηγούμενη κυβέρνηση; Βεβαίως, και μπορούσε να το κάνει, αλλά δεν είχε την πολιτική βούληση. Ανακοινώσαμε την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων λόγω φορολογικών παραβάσεων. Δεν μπορούσε να το κάνει αυτό η προηγούμενη κυβέρνηση; Βεβαίως, και μπορούσε να το κάνει. Δεν το έκανε όμως. Το έκανε αυτή η Κυβέρνηση.
Πετύχαμε με το νομοσχέδιο και την πρόβλεψη που είχαμε μέσα για τις off shore εταιρείες, στις οποίες πολλοί πήγαιναν και γράφανε τα ακίνητα, να υποχρεώσουμε τους κατόχους ακινήτων μέσω off shore εταιρειών, να αναγκαστούν να τις μεταβιβάσουν σε φυσικά πρόσωπα, διότι το κόστος διατήρησης ακινήτου μέσω off shore εταιρείας είναι ασύμφορο. Και αυτό δείχνει ποια είναι η πολιτική μας βούληση.
Και μια άλλη πληροφορία την οποία θέλω να καταθέσω είναι ότι εμείς χτυπήσαμε όλους αυτούς οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τις διατάξεις που υπήρχαν για τα σκάφη, τα οποία χρησιμοποιούσαν ορισμένοι για προσωπική τους αναψυχή, αλλά τα είχαν χαρακτηρισμένα ως επαγγελματικά και κατάφερναν και φοροδιέφευγαν και δεν πλήρωναν φόρους, να υποχρεωθούν να πάνε να τα μεταβιβάσουν πλέον στον εαυτό τους. Και εκεί που μέχρι τώρα είχαν το χαρακτήρα των επαγγελματικών σκαφών, καταφέραμε να είναι σκάφη ιδιωτικά και βεβαίως, να έχουν πληρώσει και τους σχετικούς φόρους.
Ενδεικτικά απαρίθμησα κάποιες πρωτοβουλίες, περισσότερο για να ενημερώσω το συνάδελφο μου, για να μη λέγεται, να μην καταγράφεται μέσα στη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή, ότι μέσα σε αυτούς τους εννιά μήνες δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία και καμία διάθεση από την Κυβέρνηση, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που με τα χρόνια είχαν συσσωρευτεί και που επέτρεπαν σε κάποιους να ζουν σε βάρος των έντιμων και φορολογούμενων πολιτών.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ