Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

1.7.10

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, Γεώργιος Ανατολάκης, Βαΐτσης Αποστολάτος, Κυριάκος Βελόπουλος, Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Άγγελος Κολοκοτρώνης, Ιωάννης Κοραντής, Παύλος Μαρκάκης, Ουρανία Παπανδρέου – Παπαδάκη, Αθανάσιος Πλεύρης, Ηλίας Πολατίδης, Αστέριος Ροντούλης, Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ



Οι Βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. κατέθεσαν επερώτηση προς την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με θέμα την διαφθορά στο χώρο της υγείας. Το κείμενο της επερώτησηςτων Βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ. έχει ως εξής:
Ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση έχουν προκαλέσει τα αμέτρητα περιστατικά διαφθοράς που εδώ και πολλά χρόνια λαμβάνουν χώρα σε νευραλγικούς τομείς της Υγείας. Δυστυχώς το μεγαλύτερο και πολυτιμότερο αγαθό, έχει απαξιωθεί τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ και Νέας Δημοκρατίας.
Η αρχή έγινε με τις διαδικασίες στελέχωσης των διοικητών στα νοσοκομεία. Εκτός από τη μεγάλη καθυστέρηση στις τοποθετήσεις διοικητών από την παρούσα κυβέρνηση, οι επιλογές που γίνονται από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις ακολουθούν πιστά την πρακτική της στελέχωσης των νοσοκομειακών διοικήσεων με κομματικά στελέχη, ανειδίκευτους γιατρούς κι άλλα πρόσωπα που δεν έχουν γνώση των προβλημάτων του χώρου.
Μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας αγοράζονται από τα δημόσια νοσοκομεία σε τιμές πολύ υψηλότερες από ό,τι στη διεθνή αγορά ή στον εγχώριο ιδιωτικό τομέα. Μηχανήματα αγοράζονται πανάκριβα και μένουν αχρησιμοποίητα, διότι κανείς δεν φροντίζει να στελεχώσει τα αντίστοιχα τμήματα με ειδικευμένο προσωπικό. Επιπλέον είναι πολύ υψηλότερες οι τιμές συντήρησης των μηχανημάτων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η ίδια και χειρότερη κατάσταση λαμβάνει χώρα αναφορικά με τους προμηθευτές ιατρικών υλικών στα νοσοκομεία, οι οποίοι δεν διστάζουν να προχωρούν ακόμη και σε έμμεσο εκβιασμό χωρίς να αναλογίζονται τον κίνδυνο και χωρίς να σέβονται την ανθρώπινη ζωή.
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα στα νοσοκομεία όπου τα αποθέματα των αντιδραστηρίων για την εκτέλεση γενικής αίματος στην πρωινή καθημερινή ρουτίνα έχουν τελειώσει. Τα εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται μόνο με την εκτέλεση αιματοκριτών στο χέρι. Τα επείγοντα περιστατικά της απογευματινής εφημερίας εξυπηρετούνται με τα ελάχιστα αντιδραστήρια που παραχωρεί η προμηθεύτρια εταιρεία, στο πλαίσιο της εκτέλεσης γενικής αίματος, μόνο όταν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του ασθενούς. Το 70% των προγραμματισμένων χειρουργείων έχει ακυρωθεί.

Οι τιμές στη χώρα μας απέχουν κατά πολύ συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Έτσι είναι υψηλότερες απ΄ ό,τι στην Ευρώπη οι τιμές αναλώσιμων υλικών, όπως τα φίλτρα αιμοκάθαρσης, οι βελόνες παρακέντησης, τα διαλύματα κ.λπ.
Όσον αφορά τους ενδοφακούς στις οφθαλμιατρικές κλινικές, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα, όπου ένας ακρυλικός υδρόφιλος ενδοφακός χρεώνεται 295 ευρώ στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», 280 ευρώ στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών και 120 ευρώ σε Ευρωπαϊκά νοσοκομεία.
Σχετικά με τα νεφρολογικά υλικά, παρατηρείται ότι ένα φίλτρο υψηλής διαπερατότητας αγοράζεται από το ελληνικό Δημόσιο 50 ευρώ, ενώ στην Κύπρο κοστίζει 7 ευρώ και στις ΗΠΑ 8,5 δολάρια.
Στα ορθοπεδικά υλικά τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς οι αυξήσεις στα υλικά έχουν αγγίξει το 70%, ενώ σε ογκολογικό νοσοκομείο έχουν φτάσει στο 127%.! Ένας στειλεός κοστίζει 1.400 ευρώ στην Ελλάδα και 700 στην Κύπρο και μια κοτύλη 960 ευρώ στην Ελλάδα και 300 ευρώ στην Κύπρο.
Στα καρδιολογικά υλικά, ένας αμφικοιλιακός απινιδωτής χρεώνεται 22.000 ευρώ στην Ελλάδα, 12.600 στην Ευρώπη και 13.076 στην Κύπρο και ένας μονοεστιακός ως 34.467 ευρώ στην Ελλάδα, 10.800 στην Ευρώπη και 8.590 στην Κύπρο. Με αυτές τις τιμές, η συνολική δαπάνη για την Υγεία στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει πλέον το 10,1% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 9%. Οι εταιρείες μοσχοπουλάνε με κέρδος έως και 773%!
Παντού ακούγεται για ελέγχους από τη Δικαιοσύνη, η οποία θα πρέπει εδώ να ασκήσει αυστηρό έλεγχο προκειμένου να λογοδοτήσουν όσοι πλούτισαν εις βάρος του δημοσίου χρήματος, τις τελευταίες δεκαετίες.
Παράλληλα, γίνεται πολύς λόγος για απευθείας αναθέσεις χωρίς διαγωνισμούς, υλικών σε προμηθευτές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2001 μιλούσαμε για απευθείας ανάθεση αναφορικά με 150 υλικά, ενώ το 2005 φτάσαμε στα 3500 υλικά.!
Η συνταγογράφηση τόσο στα δημόσια νοσοκομεία όσο και στο ΙΚΑ, γίνεται χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο. Οι φαρμακευτικές εταιρείες απευθύνονται σε γιατρούς και ιδίως σε εκείνους που χρησιμοποιούν ακριβά φάρμακα, όπως είναι τα κυτταροστατικά ή μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, καταβάλλοντας το αντίτιμο για τα πανάκριβα ταξίδια αναψυχής τους.




Επερωτάται:
1.Με ποιόν τρόπο θα επιτύχετε την εξίσωση τιμών τόσο στα ιατρικά μηχανήματα όσο και στα ιατρικά υλικά στην Ελλάδα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη;
2.Ποια μέτρα θα πάρει το Υπουργείο προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι περιπτώσεις διαφθοράς στο χώρο της Υγείας;
3.Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έρευνα της δικαιοσύνης αναφορικά με καταγγελλόμενες «μίζες» και υπερκοστολογήσεις που έχουν τελεσθεί όλα αυτά τα χρόνια στο χώρο της υγείας;
4.Mε ποια κριτήρια οι απευθείας αναθέσεις των υλικών χωρίς τους απαιτούμενους διαγωνισμούς, έφτασαν από τα 150 υλικά στα 3500 και ο αριθμός είναι συνεχώς αυξανόμενος;
ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ.
Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, Γεώργιος Ανατολάκης, Βαΐτσης Αποστολάτος,
Κυριάκος Βελόπουλος, Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Άγγελος Κολοκοτρώνης, Ιωάννης Κοραντής, Παύλος Μαρκάκης, Ουρανία Παπανδρέου – Παπαδάκη, Αθανάσιος Πλεύρης, Ηλίας Πολατίδης, Αστέριος Ροντούλης,
Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ