Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

1.7.10

Τόσο ο πρωθυπουργός Γ Παπανδρέου με παρέμβαση του, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης χαρακτήρισαν το ν/σ ως ένα ακόμα βήμα για τη διαύγεια και διαφάνεια όλου του πολιτικού συστήματος. Οι αναφορές του πρωθυπουργού και του υπουργού Εσωτερικών για την αναγκαιότητα των οικονομικών μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα καθώς και των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ που πήραν το λόγο.

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση του ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών για το Πρόγραμμα Διαύγεια. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ στήριξαν το ν/σ ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.



Τόσο ο πρωθυπουργός Γ Παπανδρέου με παρέμβαση του, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης χαρακτήρισαν το ν/σ ως ένα ακόμα βήμα για τη διαύγεια και διαφάνεια όλου του πολιτικού συστήματος.

Οι αναφορές του πρωθυπουργού και του υπουργού Εσωτερικών για την αναγκαιότητα των οικονομικών μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα καθώς και των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ που πήραν το λόγο.

«Κοινός παρονομαστής σε ότι κάνουμε είναι η διαφάνεια παντού. Όλες μας οι επιλογές έχουν μοναδικό στόχο να αλλάξουμε οριστικά την Ελλάδα. Να καταφέρει να πατάει γερά στα πόδια της, να βγει από τη κρίση που την οδήγησε ένα παλιό, χρεοκοπημένο, αδιαφανές, πελατειακό πολιτικό σύστημα, και πάνω από όλα, να της δημιουργήσουμε προοπτική», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των μέτρων των οποίων αναγκάστηκε, όπως είπε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η χώρα ήταν ένα ακυβέρνητο καράβι και αναγκαζόμαστε να τα κάνουμε όλα σε πρωτόγνωρους ρυθμούς.»

Απαντώντας ο πρωθυπουργός στον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά που είχε αναφέρει ότι «το κόμμα του θα προσπαθήσει να απαλλαγεί από το μνημόνιο», τόνισε χαρακτηριστικά:

«Αυτό που θέλετε να κάνετε είναι να σβήσετε από τη μνήμη σας τις μνημειώδεις πράξεις σας και την απραξία στα 6,5 χρόνια διακυβέρνησης σας που φόρτωσαν την Ελλάδα αναξιοπιστία. Τη βούληση να φύγουμε από τις δικές μας αδυναμίες, να ορίζουμε εμείς την τύχη της χώρας δεν την δείξατε ποτέ. Φοβηθήκατε. Την έχουμε όμως εμείς και αναλαμβάνουμε και το πολιτικό κόστος και τις ευθύνες μας»

Στο σημείο αυτό, ο Γ Παπανδρέου επεσήμανε:

«Αυτό που βιώνουμε σήμερα δεν είναι τίποτα άλλο από το να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας για να βγει από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της μεταπολίτευσης. Το πρώτο στάδιο ήταν να αποφύγουμε την προδιαγεγραμμένη πορεία της προς την χρεοκοπία. Εξασφαλίσαμε την μεγαλύτερη δανειοδότηση στα παγκόσμια χρονικά, ύψους 110 δισ. ευρώ. Είναι αλήθεια ότι έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο αλλά εγγυώμαι ότι δεν θα επιστρέψουμε στην Ελλάδα της παρακμής».

«Με σειρά πρωτοβουλιών μας αλλάζουμε την Ελλάδα κάθε μέρα για να την βγάλουμε από τη κρίση και να της δημιουργήσουμε προοπτική.

Όλες μας οι επιλογές μόνο στόχο έχουν να αλλάξουμε οριστικά την Ελλάδα», συνέχισε και πρόσθεσε:

Σήμερα κάνουμε μια μεγάλη αλλαγή. Αλλάζουμε οριστικά τον τρόπο που ασκείται η εξουσία και η διοίκηση. Είναι μια επανάσταση. Η Ελλάδα θα πρωτοστατεί ως η πιο διάφανη χώρα στο κόσμο,. Δημιουργούμε νέο κράτος. Αλλάζουμε νοοτροπία για το πώς ασκείται κάθε είδους εξουσία», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Σε άλλο σημείο ο Γ Παπανδρέου επεσήμανε ότι αν υπήρχε διαφάνεια, δεν θα είχε δημιουργηθεί αυτό το καθεστώς ανομίας που οδήγησε στα σκάνδαλα επικαλούμενος ανάμεσα στα άλλα την υπόθεση των ομολόγων.

«Από σήμερα όλα αυτά τελειώνουν. Η απληστία, η ιδιοτέλεια κάποιων, θα είναι στη δημόσια θέα και θα μας απαλλάξει από σκάνδαλα. Αυτή λοιπόν η δημόσια λογοδοσία είναι το στοίχημα για κάθε δημοκρατική κοινωνία, για το κτίσιμο μιας ευνομούμενης κοινωνίας», τόνισε ο κ Παπανδρέου ενώ κατέληξε λέγοντας.

«« Το ν/σ αυτό είναι μια ακόμα επιλογή ανάρτησης της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Αλλάζουμε τον τρόπο άσκησης εξουσίας έτσι στις επόμενες εκλογές οι πολίτες θα κρίνουν μια κυβέρνηση όχι μέσα από καμπάνιες αλλά μέσα από το πραγματικό έργο και τις καθημερινές αποφάσεις αυτών που κυβερνούσαν».

Έντονα επικριτικός ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που αμφισβήτησε τα όσα υποστήριξαν περί διαφάνειας ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών.

«Αν υπήρχε δυνατότητα ανάρτησης πράξεων και αποφάσεων μιας κυβέρνησης θα υπήρχε και παράρτημα με τις μίζες και που πήγαν τεράστια ποσά σε σειρά σκανδάλων που ταλάνισαν τη χώρα; Και ρωτάμε θα αναρτώνται και οι μίζες ή απλά οι αποφάσεις;» αντέτεινε ο κ Τσίπρας ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακή προσπάθεια ώστε να αλλάξει την ατζέντα συζήτησης

«Προσπαθείτε να φτιάξετε το ηλεκτρονικό φύλο της κυβέρνησης γιατί περί αυτού πρόκειται, την ίδια ώρα που ισοπεδώνετε τη χώρα με τους αντιεργατικούς και αντιασφαλιστικούς σας νόμους, Αν σας ενδιέφερε η διαφάνεια δεν θα μαθαίναμε μήνες μετά τα ψιλά γράμματα του μνημονίου. Δεν θα έμενε μυστικό και απόρρητο ποια δικηγορικά γραφεία ανέλαβαν την εκπόνηση του μνημονίου και πόσα εκατομμύρια πληρώσαμε για αυτό αλλά και θα πληρώσουμε σε περίπτωση που καταπέσει η σύμβαση», τόνισε ο κ Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Αυτό που σας ενδιαφέρει πραγματικά είναι να αλλάξετε την ατζέντα. Όμως ο ελληνικός λαός δεν παραπλανάται. Τα επικοινωνιακά σας πυροτεχνήματα δεν φέρνουν πίσω τους μισθούς και τα επιδόματα τους που κόψατε. Δεν βγάζουν τη θηλιά που φορέσατε στην ελληνική κοινωνία. Γιατί στην Ελλάδα θα έχουμε καθεστώς εργασίας Ιαπωνίας και μισθούς Ουγγαρίας με αμερικάνικη επικοινωνιακή πολιτική».

Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε:

«Την ώρα που μας μιλάτε για διαφάνεια, κατεδαφίζετε την κοινωνία. Έχετε εξαπολύσει μια απίστευτη μάχη παρασκηνίου με απειλές και εκβιασμούς απέναντι στους ίδιους τους βουλευτές σας, μη τυχόν και υπάρξει κανείς και ακούσει τη συνείδησή του και αρνηθεί να αποδεχθεί την χειρότερη νεοφιλελεύθερη επιδρομή που γνώρισε ποτέ η χώρα. Αναφέρομαι στις απειλές και στους εκβιασμούς ότι αν δεν υπερψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις θα πέσει η κυβέρνηση. Αναφέρομαι στη βρώμικη δουλειά που έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν τα διάφορα παπαγαλάκια.

Ακόμα όμως και στις απειλές και στους εκβιασμούς ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να γίνει πειστικός. Και δεν μπορεί να γίνει πειστικός γιατί είναι φανερό ότι ακόμη και να ήθελε να πάει σε εκλογές δεν πρόκειται να του το επιτρέψει η τρόικα τουλάχιστον ως το 2013, μέχρι να κάνει δηλαδή τη βρώμικη δουλειά και να τους είναι μετά παντελώς αχρείαστος».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε:

«Γι’ αυτό και δεξιά και αριστερά έχουν αρχίσει να ανθίζουν διάφορα σενάρια εθνικής σωτηρίας, έρχονται και παρέρχονται αναζητώντας πρόθυμους δεξιώθεν και αριστερώθεν. Δεν μπορούν όμως αυτά τα σενάρια να προχωρήσουν διότι δεν μπορεί κανείς να πάει μακριά με την κοινωνία απέναντι».

Στον κ Τσίπρα απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης που τόνισε χαρακτηριστικά:

«Έχετε επιλέξει τον δρόμο της τυφλής σύγκρουσης με την κυβέρνηση. Αν αυτός είναι ο αριστερός δρόμος θα το κρίνει ο ελληνικός λαός».

Ακόμα, ο κ Ραγκούσης επέκρινε τον κ Τσίπρα τονίζοντας ότι θα πρέπει να τεκμηριώνει τις κατηγορίες που εξαπολύει και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να είναι αριστερή η θέση του όταν λέει όχι σε ένα νόμο που επιβάλει για πρώτη φορά την υποχρέωση, σε αυτούς που διοικούν τη χώρα, να δίνουν στοιχεία για τις αποφάσεις τους.

«Είναι εμφανές ότι αυτοί που επέλεξαν τη τυφλή σύγκρουση είστε εσείς. Γιατί τέτοια επίθεση στην κοινωνία δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε» αντέτεινε ο κ Τσίπρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών, υπεραμύνθηκε των νέων ρυθμίσεων τονίζοντας την ανάγκη «βαθιάς, πλατιάς ριζικής αλλαγής στο κράτος που είναι η βασικότερη προϋπόθεση για να μπορέσει η Ελλάδα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και να βγει ο ελληνικός λαός από το αδιέξοδο και την κρίση».

«Κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί το μέγεθος της κατάστασης και τη βιαιότητα της. Η κυβέρνηση κάνει ότι περισσότερο και καλύτερο είναι ανθρωπίνως δυνατό να γίνει.

Ήταν υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει μια κρίση που ξέσπασε με τρομερή βιαιότητα τα τελευταία 30 χρόνια. Αν δεν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει το ποσό των 110 δισ. ευρώ δεν θα συνέχιζε το κράτος τη λειτουργία του», σημείωσε ο κ Ραγκούσης.

Αναφερόμενος αναλυτικότερα στο «Πρόγραμμα Διαύγεια» , ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι θα ωθήσει πέρα από την αντιμετώπιση της διαφθοράς και στην υποχρεωτική λήψη ορθολογικών αποφάσεων ενώ ακόμα και αν είναι νόμιμες θα πρέπει είπε να υπάρχει και πειστική επιχειρηματολογία.

«Είναι ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης και ανάπτυξης ένα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό όπλο», τόνισε ο κ Ραγκούσης.

Κλείνοντας άφησε αιχμές για τη στάση των αριστερών κομμάτων τονίζοντας ότι υπάρχει πολιτικό θέμα και μάλιστα προερχόμενο από αριστερά.

«Όταν ο λαός διψά για διαφάνεια δεν μπορεί να λες όχι. Θα χρειαστεί να γίνει αυτοκριτική. Μόνο όσοι έχουν μάθει και έχουν εκπαιδευτεί να λειτουργούν σε καθεστώτα αδιαφάνειας θα είχαν συμφέρον να πουν όχι σε ένα τέτοιο ν/σ» κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας, αντέτεινε ότι το κόμμα του, όσες φορές έγινε προσπάθεια για ενίσχυση, με πρακτικά μέτρα, της διαφάνειας, και την επικρότησε και την στήριξε.

Ακόμα, μίλησε για «επιτακτικό αίτημα του ελληνικού λαού για καθαρότητα προθέσεων και επικοινωνίας» αλλά και για ανάγκη να γίνει η διαφάνεια κοινοβουλευτικό βίωμα.

«Αυτό που παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση σαν μεγάλη αποκάλυψη και τομή είναι η φανερή δράση της διοίκησης μέσα από νεφελώδη έννοια της διαφάνειας. Προσπαθεί να πείσει για πράγματα που ήδη λειτουργούν στη χώρα μας για χρόνια», συμπλήρωσε ο κ Τζαβάρας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης μίλησε για επικοινωνιακά παιχνίδια και αντιφάσεις της κυβέρνησης για να αποπροσανατολίσει από τα νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει και πρόσθεσε ότι «η νέα εποχή που απαγγέλλεται είναι η νέα κόλαση για τους εργαζόμενους,»

Ακόμα τόνισε ότι η διαφθορά αναδεικνύει το πρόβλημα κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος που προσπαθούν να κρύψουν οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ»

«Νόμιμα έγιναν όλα, με ληστείες του μόχθου των εργαζομένων. Με το να αναρτώνται όλα δεν θα αλλάξει τίποτα. Αν θέλετε τη διαφάνεια κάντε ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών για να ξέρει ο κόσμος ποιος κρύβεται πίσω από τις οφ σορ εταιρίες».

«Υπερψηφίζουμε το ν/σ γιατί το θεωρούμε ως ένα θετικό βήμα στη διαφάνεια, όμως δεν σημαίνει ότι η μίζα θα πάψει να υφίσταται με το να αναρτώνται όλα στο διαδίκτυο, υποστήριξαν ο εισηγητής και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης και Αστέριος Ροντούλης. Ταυτόχρονα κατηγόρησαν το ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια εντυπωσιασμού ώστε να κρυφτεί πίσω από άλλες βάρβαρες αντιλαϊκές ρυθμίσεις που εφαρμόζει.

«Με παλαιά υλικά δεν μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι παλιά υλικά και ας μας αδειάσουν τη γωνιά. Υπάρχουν νέες πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να ηγηθούν μιας νέας προσπάθειας για αναγέννηση του ελληνικού λαού», ανέφερε ο κ Ροντούλης.

«Κουρελόχαρτο κάνατε το σύνταγμα. Παραβιάζονται βασικές διατάξεις του κράτους δικαίου», ανέφερε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος.

Τέλος, να σημειωθεί ότι τόσο ο εισηγητής όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος και Θοδωρής Δρίτσας αναφέρθηκαν στο θέμα των συμβασιούχων της ΕΡΤ προτείνοντας να δοθεί παράταση στις συμβάσεις που λήγουν.

Ακόμα ζήτησαν να γίνουν όλοι οι συμβασιούχοι αορίστου καθώς, όπως είπαν οι δημοσιογράφοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με ορισμένους να εργάζονται πάνω από 10 χρόνια στην ΕΡΤ ενώ υπογράμμισαν ότι τα κριτήρια πρόσληψης τους πρέπει να είναι καθορισμένα και όχι αυθαίρετα.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ