Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

1.7.10

Την έντονη επίκριση της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, συνάντησε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όσο και ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος για τους χειρισμούς του. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δεσμεύθηκε πως η επικείμενη εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, "δεν θα συμβασιοποιήσει το Μνημόνιο" και κατηγόρησε τον υπουργό ότι με τα Προεδρικά Διατάγματα που παρουσίασε για τα εργασιακά, δυναμίτισε τον κοινωνικό διάλογο υιοθετώντας τις θέσεις του ΣΕΒ - και ειδικά σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Διαιτησίας των εργασιακών διαφορών, διαστρέβλωσε και το ίδιο το γράμμα του Μνημονίου.

Συνεχίζεται στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, η επεξεργασία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί στην Ολομέλεια, προς ψήφιση, την επόμενη εβδομάδα.



Την έντονη επίκριση της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, συνάντησε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όσο και ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος για τους χειρισμούς του. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δεσμεύθηκε πως η επικείμενη εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, "δεν θα συμβασιοποιήσει το Μνημόνιο" και κατηγόρησε τον υπουργό ότι με τα Προεδρικά Διατάγματα που παρουσίασε για τα εργασιακά, δυναμίτισε τον κοινωνικό διάλογο υιοθετώντας τις θέσεις του ΣΕΒ - και ειδικά σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Διαιτησίας των εργασιακών διαφορών, διαστρέβλωσε και το ίδιο το γράμμα του Μνημονίου.

Ο κος Παναγόπουλος, τόνισε πως το Μνημόνιο προβλέπει την "ισοτιμία" εργοδοτών και εργαζομένων στο δικαίωμα προσφυγής στην Διαιτησία, για όποια πλευρά δεν έχει απορρίψει προηγουμένως, την συμβιβαστική πρόταση του διαμεσολαβητή - και "αντ' αυτού, ο υπουργός Εργασίας, θεσπίζει ως μοναδική δυνατότητα προσφυγής στη Διαιτησία, την από κοινού προσφυγή". Ο Ανδρέας Λοβέρδος, απάντησε πως οι εκπρόσωποι της "Τρόικας", δίνουν στο Μνημόνιο, ακριβώς την ερμηνεία που περιέχουν τα δημοσιοποιηθέντα Προεδρικά Διατάγματα. "Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι συνομιλητές σας. Εγώ μιλώ καλά ελληνικά και διαβάζω τι αναφέρει το Μνημόνιο" ανταπάντησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. "Τα Προεδρικά Διατάγματα, συνιστούν λεόντεια παρέμβαση υπέρ των μεγάλων εργοδοτικών συμφερόντων, την ώρα που βρισκόμαστε σε έναν δρόμο συνεννόησης, τουλάχιστον με τους εκπροσώπους των μικρών επιχειρήσεων" προσέθεσε.

Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εμφανίστηκαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με αισιοδοξία για την επίτευξη υπογραφής συλλογικής σύμβασης και με ρητή αντίθεση στην κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης, δεσμεύθηκε για τον κλάδο του, ότι θα κάνει ό,τι δυνατόν να μην αυξηθούν οι απολύσεις συνεπεία της ευελιξίας που επιτάσσει το Μνημόνιο και σημείωσε πως "ουσιαστικά βρισκόμαστε εδώ, επειδή το θέλουν οι δανειστές μας" - σε αντίθεση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, που θεώρησε λίαν επώδυνα τα μέτρα επειδή λαμβάνονται καθυστερημένα. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ εργαζομένων και επιχειρηματιών προκειμένου να υπάρξει υγιής επιχειρηματικότητα, καθώς "δεν πρόκειται να πιάσουμε κορόιδα τους ξένους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν εδώ, αν θα έχει αποδομηθεί η ελληνική οικονομία".

Σε ό,τι ωστόσο αφορά την ερμηνεία του Μνημονίου, ο κος Ασημακόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά, πως "θα το ακολουθήσουμε και θα το ερμηνεύσουμε όπως πρέπει. Γιατί και με τη βοήθειά σας κε υπουργέ, μπήκαν κάποια πράγματα στο Μνημόνιο όπως θέλαμε. Θέματα που είναι στα όρια ερμηνειών και εννοιών του Μνημονίου, μπορεί ο Πρωθυπουργός, ή οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου να τα επιλύσουν και να δώσουν πράσινα ή κόκκινα φώτα".

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κατέθεσε επίσης εναλλακτική πρόταση, με την οποία συμφώνησε και ο Β. Κορκίδης, για προσφυγή στην Διαιτησία μία φορά την τριετία, διορισμό "προσώπων εμπιστοσύνης" ως διαιτητών και περιορισμό των αρμοδιοτήτων τους, μονάχα στις οικονομικές και όχι θεσμικές διεκδικήσεις.

Περισσότερο απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημ. Δασκαλόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τη ΓΣΕΕ, για πλήρη αντίθεση σε όσες προτάσεις κατά καιρούς έχει διατυπώσει ο ΣΕΒ, προς την κατεύθυνση των αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς, για απογείωση της επιχειρηματικότητας.

Ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, επανέλαβε την παλαιότερη έκκλησή του προς τους κοινωνικούς εταίρους "να βρουν κοινή συνισταμένη": "Είπαμε επανειλημμένα, πως αν εσείς συμφωνήσετε, το υπουργείο δεν χρειάζεται να είναι παρόν. Και αυτό αφορά όλα τα θέματα που ο 3845 περιλαμβάνει (διαιτησία, απολύσεις κλπ)…" ανέφερε.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, εμφανίστηκαν "εχθρικοί" προς το περιεχόμενο του νέου ασφαλιστικού. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, διέκρινε "μείζον δημοκρατικό ζήτημα" στην εφαρμογή μέτρων που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση εκείνων που επέλεξε ο ελληνικός λαός στις πρόσφατες εκλογές - και κάλεσε τη Βουλή, "αφού η κυβέρνηση δεν απέσυρε το νομοσχέδιο, να της δοθεί το περιθώριο να φέρει νέο". Όσο για τις ρυθμίσεις στην επικουρική ασφάλιση, κατόπιν αναλογιστικών μελετών, τόνισε πως "οι αναλογιστικές μελέτες έχουν και τις παραδοχές τους. Η οικονομία και η κοινωνία, δεν μπορεί να έχει προβλέψεις για το 2040 και το 2060 σε συνθήκες εργαστηρίου. Κι εκεί είναι και η διαφωνία μας με πολλούς ειδικούς, που θέλουν να εκφράζουν απόψεις ως θεϊκή δύναμη ανώτερη απ' τις κοινωνίες".

"Προφανώς υπάρχει απαξίωση της Πολιτείας για τις επικουρικές συντάξεις" παρατήρησε ο Σταύρος Κούκος (ΟΤΟΕ). "Το Σύνταγμα επιτάσσει προστασία της κοινωνικής ασφάλισης και υπάρχει πληθώρα αποφάσεων του ΣτΕ, που λένε ότι η προστασία της κοινωνικής ασφάλισης είναι υποχρέωση του κράτους, τόσο στο μέρος της κύριας, όσο και της επικούρησης. Τίθεται συνταγματικό ζήτημα" ανέφερε ο κος Κούκος.

"Θυμάμαι αναφορές του ΠΑΣΟΚ και του κου Λοβέρδου, που έλεγαν ότι σε καμία περίπτωση το πρόβλημα του Ασφαλιστικού δεν είναι θέμα παροχών, αλλά εισροών. Εδώ δεν βλέπουμε κάτι που να δίνει εγγυήσεις για το χτύπημα της σπατάλης και της εισφοροδιαφυγής, που στον κλάδο μας αγγίζει το 64%" ανέφερε ο Λεωνίδας Καραθανάσης, εκπρόσωπος των υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων. "Για να χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή θα πρέπει να μειωθεί το εργατικό κόστος - ειδικά στις σημερινές συνθήκες κρίσης" υποστήριξε από πλευράς του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Σταύρος Ανδρεάδης.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Κώστας Ζιώγας, έκανε λόγο για "αντιασφαλιστικό τερατούργημα", εντάσσοντας το νομοσχέδιο στους "σχεδιασμούς των Ευρωσυνθηκών για μείωση του κόστους εργασίας". Ιδιαίτερα ο κος Ζιώγας στάθηκε στην κατάργηση του συντελεστή υπολογισμού των ελάχιστων ενσήμων - "κάτι που ήταν ανάχωμα στην εργοδοτική αυθαιρεσία" - και υποστήριξε πως γενικότερα, το κράτος με το νομοσχέδιο, "αποσκοπεί να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις του στο χώρο της ασφάλισης".

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο το νομοσχέδιο

Το μέρος του νομοσχεδίου, που αφορά αποκλειστικά τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, απασχόλησε την κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ).

Διευκρινίζεται ότι η Ολομέλεια του Συνεδρίου, κατά τις προηγούμενες μέρες, είχε επεξεργαστεί το ασφαλιστικό, που αφορούσε τους τομείς δημόσιο και ιδιωτικό. Η συνύπαρξη, ωστόσο, των δύο τομέων στο ίδιο νομοσχέδιο κρίθηκε αντισυνταγματική, με αποτέλεσμα να διαβιβαστεί στο ΕΣ νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που αφορά μόνο τον δημόσιο τομέα, του οποίου οι περισσότερες διατάξεις περιλαμβάνονταν στο προηγούμενο νομοσχέδιο.

Η Ολομέλεια του Συνεδρίου έκρινε και πάλι ορισμένες διατάξεις του νέου νομοσχεδίου αντισυνταγματικές, ενώ ένα άρθρο κρίθηκε αντίθετο στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ειδικότερα, κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 8, που αναφέρει ότι μειώνονται οι συντάξεις της χήρας συζύγου, εφόσον η σύζυγος είχε μεγάλη (πλέον των δέκα ετών) διαφορά ηλικίας με τον αποβιώσαντα σύζυγο, αλλά αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ κρίθηκε και η διάταξη που απαγορεύει στους συνταξιούχους του δημοσίου να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη, που αναφέρει ότι οι δικαστές θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 25 χρόνια, ανεξάρτητα από το υπάρχον συνταγματικό ηλικιακό όριο εξόδου από το δικαστικό σώμα. Ακόμη, κρίθηκε ότι ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου πρέπει να αναδιατυπωθούν και άλλες να διευκρινιστούν.

Τέλος, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου επανέλαβε, για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, τις αντισυνταγματικότητες, που είχε εκφράσει επί του πρώτου νομοσχεδίου, καθώς οι διατάξεις αυτές επαναλαμβάνονται.

Απεργιακές κινητοποιήσεις

"Μαζικό μήνυμα αντίστασης" στην πολιτική που προδιαγράφει το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό έστειλαν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα με την 24ωρη γενική πανελλαδική πανεργατική απεργία.

Στην Αθήνα, απεργιακά συλλαλητήρια οργάνωσαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ξεκινώντας από το Πεδίον του Άρεως, ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε τη δική του συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

Η συμμετοχή στις απεργιακές διαδηλώσεις ήταν μικρότερη από τις προηγούμενες και ιδίως από τη μεγάλη διαδήλωση της απεργίας της 5ης Μαΐου.

Όμως σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η συμμετοχή στην απεργία ήταν και πάλι τεράστια αφού κατά τα στοιχεία της ΓΣΕΕ σε πολλούς εργατικούς χώρους άγγιξε το 100% ενώ επίσης ήταν ορατή στις συγκοινωνίες, στις δημόσιες υπηρεσίες και στις τράπεζες.

Στην απεργία συμμετείχαν και οι δημοσιογράφοι αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι στον Τύπου μετά τις αποφάσεις της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ και των συνεργαζόμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων του διασωματειακού.

Στις ομιλίες στην απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ζήτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, να σταματήσει κάθε απόπειρα υποβάθμισης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι νομοθετική παρέμβαση για το πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα θεωρηθεί αιτία σφοδρής αντιπαράθεσης με τα συνδικάτα.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ συζητούν για νέα 24ωρη απεργία για το ασφαλιστικό, η οποία αναμένεται κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια της βουλής στις αρχές του Ιουλίου.

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Προβλήματα στο λιμάνι του Πειραιά

Με προβλήματα πραγματοποιήθηκαν τα δρομολόγια των πλοίων λόγω της απεργίας των σωματείων ΠΕΜΕΝ και «Στέφενσων», η οποία είχε κηρυχθεί παράνομη από τα δικαστήρια του Πειραιά. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία δεν συμμετείχε στην απεργία της ΓΣΕΕ.

Συγκεκριμένα, από τις 21 γραμμές που συνδέουν τον Πειραιά με τη νησιωτική Ελλάδα, πέντε δεν εξυπηρετήθηκαν. Ειδικότερα, στον Αργοσαρωνικό δεν πραγματοποιήθηκαν 59 δρομολόγια, ενώ σημαντικές καθυστερήσεις σημειώθηκαν στις αναχωρήσεις στα βραδινά δρομολόγια. Για παράδειγμα τα επιβατηγά πλοία με προορισμό την Κρήτη έφυγαν τουλάχιστον με μια ώρα καθυστέρηση.

Στο μεταξύ, εξαιτίας της απεργίας, σημαντικός αριθμός επιβατών δεν μπόρεσε να επιβιβαστεί εγκαίρως στο πλοίο, καθώς ορισμένα πρωινά δρομολόγια έφυγαν 15 περίπου λεπτά νωρίτερα από τον προγραμματισμένο απόπλου τους.

"Κίνδυνος θάνατος για το λαό και για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, είναι το μνημόνιο, η πολιτική της κυβέρνησης, είναι η βία των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, είναι η βία που ασκούν δικαστές που πρακτορεύουν κυριολεκτικά τα συμφέρονται των εφοπλιστών", δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που επισκέφθηκε το λιμάνι του Πειραιά.

"Η κυβέρνηση Παπανδρέου προσπαθεί να ξεθεμελιώσει τις κατακτήσεις της ελληνικής κοινωνίας, του λαού, των εργαζόμενων από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε αυτό. Ο ελληνικός λαός θα σηκώσει ανάστημα. Θα αποτρέψει την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση.

Δηλώσεις του εκπρόσωπου Τύπου της ΝΔ

«Η κυβέρνηση τινάζει στο αέρα τον προγραμματισμό εκατομμυρίων Ελλήνων και Ελληνίδων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος.

«Οι θυσίες, που ζητάει, δεν πιάνουν τόπο», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο και θα υπερψηφίσει ορισμένες διατάξεις, που θεωρεί ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ για ασφαλιστικό

Να ρυθμιστούν επιμέρους ζητήματα όπως είναι η 13η και η 14η σύνταξη, η κρατική χρηματοδότηση των συντάξεων, τα βαρέα και ανθυγιεινά και οι μητέρες ανήλικων παιδιών, ζήτησαν, από τον κ. Αν.Λοβέρδο, βουλευτές που συμμετέχουν στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ.

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του Κινήματος, Γιώργου Παπανδρέου, σε απόφαση του "έκρινε ομόφωνα ότι σ' αυτή την κρίσιμη για τους εργαζόμενους και τη χώρα περίοδο, το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του έχουν χρέος να προχωρήσουν αταλάντευτα στη θεσμοθέτηση ρυθμίσεων που εγγυώνται την βιωσιμότητα και την κοινωνική επάρκεια του Δημόσιου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και κυρίως στην διασφάλιση των συντάξεων και την κατοχύρωση των κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς".

"Η πρόκληση ανάπτυξης και εγκαθίδρυσης ολοκληρωμένων κοινωνικών και προνοιακών δομών, αποτελεί τον άμεσο στόχο του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησής του", αναφέρει η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επίσης εκτίμησε ότι η συνέχιση του διαλόγου μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων για την υπογραφή πλαισίου συμφωνίας "συμβάλλει καθοριστικά στην οικοδόμηση κλίματος συνεργασίας και ισχυροποιεί την συλλογική μας προσπάθεια για την υπέρβαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και οικονομία".

-
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ