ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ:
ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΕΠΑΙΤΕΣ
Συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνη, προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, με θέμα την μετατροπή του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης σε Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.) υπό τον έλεγχο των πολυεθνικών ελεγκτικών εταιρειών.
Τα Υπουργεία κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με τη σκοπιμότητα, τους όρους και τους στόχους της Σύμβασης – η οποία δεν έχει δοθεί στο δημοσιότητα και υπεγράφη στη βάση των κατευθύνσεων του μνημονίου- μεταξύ του ελληνικού κράτους και των μεγαλύτερων πολυεθνικών ελεγκτικών εταιρειών (Grand Thornton, η Deloitte & Touche, η Ernst and Young, η KPMG και η PriceWaterhouse Coopers) για ελέγχους στις λειτουργίες και δαπάνες της δημόσιας διοίκησης και των δημόσιων νομικών προσώπων (Υπουργεία, Νοσοκομεία, Ασφαλιστικά Ταμεία, ΟΤΑ).
Στην Ερώτηση απάντησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδης.
Κατά την τοποθέτησή του, ο Παν. Λαφαζάνης, τόνισε τα εξής:
Πρώτα απ’ όλα, θα ήταν καλό για τον κ. Υφυπουργό να διάβαζε λίγο περισσότερο ιστορία και να έβλεπε υπό ποίων κηδεμονία ήταν αυτή η χώρα στα μεταπολεμικά χρόνια της Ελλάδας και που την είχαν οδηγήσει. Και πολύ φοβούμαι ότι, επειδή δεν διαβάζει ιστορία και το μόνο που ξέρει είναι να κατηγορεί την Αριστερά, δυστυχώς δεν γνωρίζει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά επαναλαμβάνεται ως χειρότερη τραγωδία και όχι ως φάρσα.
Επίσης, θα συνιστούσα στον κ. Υφυπουργό να μελετήσει καλύτερα και τη σύγχρονη πραγματικότητα. Αναφέρθηκε στις 5-6 μεγαλύτερες πολυεθνικές ελεγκτικές εταιρείες. Δεν γνωρίζετε κε Υφυπουργέ ότι αυτές οι ελεγκτικές εταιρείες δεν έχουν καμία αξιοπιστία; Παρακολουθείτε τι γίνεται σε όλο τον κόσμο σήμερα; Δεν ξέρετε ότι οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες βρίσκονται υπό δίωξη στις ΗΠΑ; Δεν γνωρίζετε ότι αυτές, μαζί με τις εταιρείες πιστοληπτικής διαβάθμισης, έχουν βασική ευθύνη για την παγκόσμια οικονομική κρίση; Δεν ξέρετε ότι αυτές οι εταιρείες υπέγραφαν σωρηδόν ισολογισμούς τραπεζών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών, οι οποίες μια προς μία κατέρρεαν μετά ως χάρτινοι πύργοι;
Και φέρνετε αυτές τις εταιρείες εδώ, για να σας συμβουλεύσουν, υποτίθεται, πως να αναμορφώσετε το κράτος και τη δημόσια διοίκηση; Και δεν γνωρίζετε ότι αν φέρετε εδώ τις 5 μεγαλύτερες πολυεθνικές ελεγκτικές εταιρείες για να συμβουλεύσουν, στην ουσία τίθεστε υπό την κηδεμονία τους; Δεν ξέρετε ότι και οι 5-6 αυτές εταιρείες μαζί έχουν πολύ μεγαλύτερη ισχύ απ’ ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση της χώρας; Ότι μπορούν να κάνουν φύλο-φτερό αυτή την κυβέρνηση και να την οδηγήσουν εκεί που θέλουν; Και το που θέλουν να την πάνε είναι γνωστό. Διότι αυτές παίζουν το παιχνίδι του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου; Αυτός είναι ο ρόλος τους και η αποστολή τους.
Και σας ερωτώ: Θα καταθέσετε στη Βουλή τη Σύμβαση που έχετε υπογράψει; Δεν είχατε υποχρέωση να ενημερώσετε τη Βουλή; Έπρεπε εμείς να κάνουμε ερώτηση για αυτή τη Σύμβαση; Όταν υπογράφει το ελληνικό κράτος μια τέτοιου είδους Σύμβαση για παροχή υπηρεσιών σε τόσο κρίσιμους τομείς και αναθέτετε σε αυτές τις εταιρείες να σας «συμβουλεύσουν» πάνω σε θέματα τα οποία έχουν στρατηγική σημασία για την πορεία της χώρας και αφορούν τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, την αναμόρφωση δημόσιων υπηρεσιών, τη διαμόρφωση κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικών προγραμμάτων, τον έλεγχο δαπανών, για όλα αυτά τα θέματα, δεν πρέπει να ενημερώσετε τη Βουλή για το τι κάνετε;
Πολύ φοβούμαι, ότι δεν έχετε καταλάβει ότι σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει μόνο το μνημόνιο το οποίο το έχετε καταστήσει υπερσύνταγμα. Σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχετε μόνο εσείς και η τρόικα. Υπάρχει και μια κοινωνία. Και ούτε το κράτος, ούτε η κοινωνία μπορούν να δουλέψουν με επιστρατεύσεις κε Υφυπουργέ! Αν νομίζετε ότι με τον αυταρχισμό, με την κηδεμόνευση, με την μετατροπή της χώρας σε νεοαποικία των υπαλλήλων της «τρόικα», μπορεί να δουλέψει ποτέ μια κοινωνία και μια χώρα να προχωρήσει μπροστά, έχετε κάνει πολύ μεγάλο λάθος! Ξαναδιαβάστε την ιστορία! Ξαναδιαβάστε πότε ετέθη αυτή η χώρα υπό κηδεμονία, από τον Χαρ. Τρικούπη, με το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν», μέχρι την πτώχευση του ‘32 επί Βενιζέλου και μετά με τον Μεταξά, για να καταλάβετε που οδηγηθήκαμε με τέτοιου είδους πρακτικές και αντιλήψεις.
Πολύ φοβούμαι, λοιπόν, ότι οι απαντήσεις σας δεν είναι καθόλου καθησυχαστικές! Δεν θέλετε να βγάλετε θετικά συμπεράσματα από το που οδηγούμαστε. Μετατρέπετε, δυστυχώς, το Κράτος σε μια εισπρακτική εταιρεία, η οποία το μόνο που κάνει είναι να λεηλατεί τους πολίτες για να συλλέγει έσοδα και να πληρώνει τόκους και χρεολύσια για τους πιστωτές. Και από την άλλη, παραδίδετε το Κράτος, ως μια κάκιστη Ανώνυμη Εταιρεία, στις πολυεθνικές ελεγκτικές εταιρείες για να το αναμορφώσουν.
Θέλει αναμόρφωση και μεταρρύθμιση η δημόσια διοίκηση αλλά όχι μέσω των πολυεθνικών, με αγοραίο τρόπο και με τη διαμόρφωση μιας κατάστασης όπου το δημόσιο θα παραδοθεί πλέον σε ιδιωτικά συμφέροντα και σταδιακά θα ιδιωτικοποιηθεί. Θέλει άλλου είδους μεταρρύθμιση: να χτυπήσετε τη ρουσφετολογία, την πελατειοκρατία, τις σχέσεις των κορυφών της δημόσιας διοίκησης με ιδιωτικά συμφέροντα, να καθιερώσετε την αξιοκρατία, να δώσετε ξανά πνοή, όραμα και στόχους σε αυτή τη χώρα ώστε η δημόσια διοίκηση να τους υπηρετήσει, αντί να καταντάτε τον δημόσιο υπάλληλο επαίτη! Με δημόσιους υπαλλήλους επαίτες δεν θα φτιάξετε ποτέ τη δημόσια διοίκηση!