Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

28.6.10

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΡΩΝΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΡΩΝΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ «ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ»

Αθήνα, 28 Ιουνίου 2010




Με τη σημερινή συζήτηση εισερχόμαστε στην τελική φάση διερεύνησης από τη Βουλή του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου, με τη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών συναδέλφων μας που διετέλεσαν Υπουργοί και Υφυπουργοί στις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Καλείται η Βουλή να αναζητήσει τις ποινικές ευθύνες όσων με τις πράξεις ή με τις παραλείψεις τους δεν τίμησαν την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, δεν τίμησαν τον όρκο που έδωσαν στο Σύνταγμα και στους νόμους της Πατρίδας μας.

Η Βουλή οφείλει να στείλει απόψε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό.

Ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Ότι δεν είμαστε διατιθέμενοι να καλύψουμε κανέναν, να συγκαλύψουμε και να κουκουλώσουμε παρανομίες και ανομίες πολιτικών προσώπων, όσο ψηλά και εάν βρίσκονται, όποιο αξίωμα και εάν έχουν ή είχαν.

Ότι δεν θα μείνουν ατιμώρητοι όσοι ευθύνονται για τη σήψη και τη διαφθορά που έχει δηλητηριάσει το δημόσιο βίο και την πολιτική ζωή του τόπου και έχει οδηγήσει σε μια πρωτόγνωρη και πρωτοφανή κρίση το πολιτικό σύστημα τη χώρας.

Ότι η λύση στην κρίση του πολιτικού συστήματος δεν μπορεί παρά να προέλθει από το υπάρχον πολιτικό σύστημα, από τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας, που έχουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση.

Η λύση, κύριοι συνάδελφοι, θα δοθεί από εδώ μέσα. Από τη Βουλή των Ελλήνων. Από όλους μας.

Η λύση θα δοθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Αρκεί να συλλάβουμε τα μηνύματα της εποχής μας και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και των απαιτήσεων του ελληνικού λαού.

Να στείλουμε ένα ακόμη μήνυμα σε όλους τους έλληνες και τις ελληνίδες, ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν υγιείς και δημοκρατικές λύσεις στην κρίση του πολιτικού συστήματος πρόσωπα και ομάδες συμφερόντων, που αποτελούν μέρος ή και αιτία αυτής της κρίσης.

Ότι δεν μπορεί να αποτελεί λύση για το πολιτικό μας σύστημα η δημιουργία νέων πολιτικών μορφωμάτων μπερλοσκονικού τύπου, της βιτρίνας, της ανευθυνότητας και της διαφθοράς.

Ότι δεν μπορούν να εμφανίζονται ως αυτόκλητοι σωτήρες και να γίνονται τιμητές του πολιτικού συστήματος πρόσωπα που είναι τα ίδια βουτηγμένα μέχρι το λαιμό στα σκάνδαλα και τα οποία μετείχαν ενεργά στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και στο ρεφάρισμα του εθνικού πλούτου.

Απευθύνομαι σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής ότι πρέπει να ανταποκριθούμε στο βαρύ χρέος, το καθήκον και την αποστολή που μας έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός.

Δεν έχουμε κανένα περιθώριο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να κάνουμε πίσω.

Η περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών μελών της προηγούμενης κυβέρνησης για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου δεν αποτελεί πράξη πολιτικής αντεκδίκησης ή ρεβανσισμού.

Το αντίθετο, αποτελεί πράξη ευθύνης και συνέπειας, πράξη τιμής και αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου και της υπόληψής του.

Εμείς θα κάνουμε το χρέος και το καθήκον μας, έχουμε τη βούληση, ελπίζουμε και εσείς.

Πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ και του Πρωθυπουργού της χώρας Γιώργου Παπανδρέου είναι «όλα στο φώς». Καμιά συγκάλυψη.

Έχουμε δεσμευτεί έναντι του ελληνικού λαού για την διαλεύκανση όλων των σκανδάλων και την απόδοση των ευθυνών στα υπαίτια πολιτικά πρόσωπα.

Θέλετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το μαχαίρι να φθάσει ως το κόκαλο;

Θέλετε να φωτίσουμε το σκοτάδι και να έλθουν όλα στο φως;

Θέλετε επιτέλους κάποιοι να ξεσκεπαστούν και να πληρώσουν;

Εάν ναι, να προχωρήσουμε τότε, όπως πρότεινε η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, στη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, σύμφωνα με το άρθρο 86, παρ. 3 του Συντάγματος, που θα αποκαλύπτει και δεν θα συγκαλύπτει τα γεγονότα και τα πρόσωπα.

Προκαταρκτική εξέταση που θα προχωρήσει μια σε βάθος έρευνα για τα πολιτικά πρόσωπα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης σύμφωνα με το πρόσφατο Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

Για να διερευνηθεί για παράδειγμα για ποιο λόγο η προηγούμενη κυβέρνηση παραιτήθηκε από την έκδοση δικαστικής απόφασης μιας κερδισμένης δίκης για το ελληνικό δημόσιο, με αποτέλεσμα η Μονή Βατοπεδίου ενώ δεν διέθετε νόμιμους τίτλους να αποκτήσει κυριότητα της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων;

Πως έγινε και το δημόσιο αμέσως μετά προέβη σε ανταλλαγή της Λίμνης Βιστωνίδας με ακίνητα «φιλέτα» του ελληνικού δημοσίου σε παραθαλάσσιες περιοχές, σε δάση, σε αρχαιολογικούς χώρους, κοκ;

Με ποιανού εντολή υπερεκτιμήθηκε η αξία της λίμνης Βιστωνίδας μέχρι και 400 φορές πάνω, ενώ τα ακίνητα που αντηλλάγησαν με τη Μονή υποεκτιμήθηκαν έως και 100 φορές κάτω;

Ποιοι έδωσαν τις εντολές στην ΚΕΔ και στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης να γίνουν οι ανταλλαγές των ακινήτων με τη Μονή;

Ποιος έδωσε την εντολή για την πώληση του Ολυμπιακού Ακινήτου;

Πιστεύει κανείς ότι δεν ήξεραν τι υπέγραφαν οι Υπουργοί;

Ποιος ήταν ο ιθύνων νους της κυβέρνησης που συντόνισε τις ταχύτατες διαδικασίες με τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι ανταλλαγές δεκάδων ακινήτων μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου;

Ωσάν δηλαδή να κινούσε τα νήματα κάποιο αόρατο χέρι, κάποιος συντονιστής ή εγκέφαλος, υψηλά ιστάμενος, δυνάμενος να κάμψει κάθε αντίσταση, ακόμη και υπουργών ή υφυπουργών;

Αλήθεια, ποιος ήταν ο ρόλος στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου του κ. Αγγέλου του πρώην Διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου και του Υπουργού Επικρατείας κ. Ρουσόπουλου;

Η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης χρειάζεται για να μάθουμε ποια πολιτικά πρόσωπα ωφελήθηκαν τα ίδια ή συνέβαλαν στον πλουτισμό άλλων!!

Ποιοι ήταν οι αποδέκτες του πακτωλού των μετρητών που διακινήθηκαν την επίμαχη περίοδο;

Των αναλήψεων μετρητών ύψους 8 εκατ. € από τους λογαριασμούς της Μονής και των 841 αναλήψεων μετρητών από τις συνδεόμενες εταιρείες άνω των 100.000 € , γεγονός που σημαίνει ότι τουλάχιστον άνω των 85.000.000 € κινήθηκαν με ύποπτο ή ελεγχόμενο τρόπο, χωρίς κανείς να γνωρίζει ποιοι ήταν οι τελικοί αποδέκτες αυτών των χρημάτων και για ποιο σκοπό χρησιμοποιήθηκαν ή τι είδους ανάγκες κάλυψαν.

Δεν νομίζετε ότι οφείλουμε να διενεργήσουμε προκαταρκτική εξέταση για τις διαδρομές και τον προορισμό του χρήματος;

Που πήγαν τα λεφτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου πλούτου;

Ποιοι είναι οι αποδέκτες του πακτωλού των χρημάτων, σε ποιους διακινήθηκε το μαύρο χρήμα, σε ποια χέρια έφθασαν οι βαλίτσες, σε ποιους λογαριασμούς ή τραπεζικές θυρίδες κατατέθηκαν τα κλοπιμαία του ελληνικού δημοσίου, μέσω ποιών εταιρειών έγιναν οι συναλλαγές αυτές - εγχώριων και εξωχώριων (offshore) -, ποια είναι τα ονόματα των μετόχων τους, ποια είναι η σχέση τους με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση;

Ποιοι είναι οι αποδέκτες των ροών του μαύρου χρήματος και εάν οι διαδρομή του σχετίζεται με τη μετατροπή του σε πολιτικό χρήμα;

Που βρίσκεται το πραγματικό λογιστήριο της Μονής Βατοπεδίου;

Δεν θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διερεύνηση των λογαριασμών που έχουν ανοίξει από την Τράπεζα της Ελλάδας και τα 16 Ειδικά Φορολογικά Συνεργεία του Υπουργείου Οικονομικών;

Δεν θα πρέπει να αναμένουμε το Πόρισμα του Υπουργείου Οικονομικών με το οποίο θα προσδιορίζεται η ζημία του Δημοσίου από την υπόθεση του σκανδάλου του Βατοπεδίου;

Ο κατάλογος των ερωτημάτων είναι ανεξάντλητος και συνεχώς μακραίνει.

Η ατιμωρησία όμως θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

Σας καλώ όλους να υπερψηφίσετε την πρόταση της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Για τη περαιτέρω διερεύνηση της ενδεχόμενης τέλεσης του αδικήματος της απιστίας από τους τότε Υπουργούς και Υφυπουργούς κ.κ. Ευάγγελο Μπασιάκο, Πέτρο Δούκα και Αλέξανδρο Κοντό.

Για την ενδεχόμενη ηθική αυτουργία των ιδίων, ως άνω, Υπουργών και Υφυπουργών στις παράνομες πράξεις των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο υπηρεσιακών παραγόντων και λοιπών συμπραττόντων.

Για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος από τον τότε Υπουργό κ. Γεώργιο Βουλγαράκη.

Για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος από τον τότε Υφυπουργό κ. Κωνσταντίνο Κιλτίδη.

Για την ενδεχόμενη ηθική αυτουργία του τότε Υπουργού Επικρατείας κ. Θεόδωρου. Ρουσόπουλου.

Απευθύνομαι σε όλους τους συναδέλφους και περισσότερο στους συναδέλφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι δυνατόν κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να επιθυμείτε να καλύψετε ελεγχόμενες παραβατικές συμπεριφορές πρώην και νυν συναδέλφων μας βουλευτών και υπουργών, χάριν μόνο της κομματικής αλληλεγγύης;

Αδυνατώ να πιστέψω ότι επιθυμείτε την ατιμωρησία και την διαιώνισή της.

Ο πολιτικός κόσμος από αυτή τη δοκιμασία μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει.

Πιο καθαρός στα μάτια της κοινωνίας και συνεπώς πιο ισχυρός.

Ο πολιτικός κόσμος δεν έχει τίποτα να φοβηθεί αν έλθουν όλα στο φως. Όσο και αν ματώσει.

Είναι λοιπόν ζήτημα τιμής για όλους μας η αποκάλυψη της αλήθειας και η αναζήτηση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για όσους εμπλέκονται στο τεράστιο σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Σας ευχαριστώ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ