Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

14.4.10

Εύσημα στην ακροδεξιά, ιδεοληπτική και διχαστική η Αριστερά. Δεν έχω να πω τίποτα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας σας κρίνει όλος ο προοδευτικός κόσμος.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Α.ΤΣΙΠΡΑ
ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ



• Εύσημα στην ακροδεξιά, ιδεοληπτική και διχαστική η Αριστερά. Δεν έχω να πω τίποτα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας σας κρίνει όλος ο προοδευτικός κόσμος.
• Ήρθε την επομένη ο σύντροφός σας ο κ. Στρος – Καν και σας διέσυρε.
• Απ’ ότι φαίνεται δεν θα μας κάνετε Δανία του νότου, Ουγγαρία του νότου πάτε να μας κάνετε.
• Πως όλοι μαζί απέναντι στην κρίση; Είμαστε όλοι μαζί απέναντι στα κέρδη όλο το προηγούμενο διάστημα;
• Τα βάρη πέφτουν στους γνωστούς αγνώστους μισθωτούς και συνταξιούχους.
• Το αφορολόγητο καταργείται. Η εκκλησία κρατάει τους χιτώνες της. Oι εφοπλιστές ταξιδεύουν ανέμελα στο πέλαγος των φοροαπαλλαγών τους. Οι τράπεζες παίρνουν δάνειο ζωής από δημόσιο χρήμα και με αυτό εκβιάζουν όλους μας και την κοινωνία. Και όλοι μαζί πληρώνουν λιγότερο φόρο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Λίγες μόνο ημέρες μετά την νίκη του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές, ο πρωθυπουργός σε αυτήν εδώ την αίθουσα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που είχαμε καταθέσει, ζήτησε, ειδικά από τον δικό μας πολιτικό χώρο, να συμβάλλει με τις προτάσεις του στην πολιτική ζωή του τόπου.
Είχε πει ότι περίμενε τις πρωτοβουλίες και προγραμματικές μας θέσεις.
Από τότε έχουν περάσει σχεδόν πέντε μήνες, δεν έχουμε σταματήσει να καταθέτουμε προτάσεις προγραμματικού περιεχομένου για τα πιο μικρά και τα πιο μεγάλα ζητήματα όμως καμία από τις προτάσεις αυτές ο Πρωθυπουργός φαίνεται να άκουσε.
Αντιθέτως, φαίνεται ότι άκουσε πολλές, πάρα πολλές από τις προτάσεις που κατά καιρούς έχει καταθέσει και εντός της αιθούσης αλλά και εκτός η ακροδεξιά. Από αυτές που τον προέτρεπαν την κυβέρνηση να λοξοκοιτάξει προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παραμερίζοντας την ευρωπαϊκή λύση για χάρη του ΔΝΤ, έως αυτές που έκαναν λόγο ακόμη και για τον επαναπατρισμό κεφαλαίου και υπ’ αυτή την έννοια, τη νομιμοποίηση ακόμη και χρημάτων που με παράνομο τρόπο ή με ανεξέλεγκτο τρόπο έχουν προέλθει ενδεχομένως και από παράνομες ενέργειες, ενδεχομένως και από τα μαύρα ταμεία της Siemens.
Το τελευταίο διάστημα όμως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο πρωθυπουργός δεν μας ζητάει άλλες προτάσεις. Αυτό που μας ζητάει είναι, να προσαρμοστούμε -έτσι λέει- στις νέες συνθήκες, στο νέο περιβάλλον. Να αλλάξουμε και εμείς, όπως αλλάζουν τα πράγματα γύρω μας και να μην είμαστε προσηλωμένοι στην αντίδραση και στον δογματισμό.
Στη πραγματικότητα αυτό που μας ζητάει είναι να μην αντιδρούμε στις δικές του, στις δικές σας κύριοι της κυβέρνησης, αντιδραστικές επιλογές. Ει δυνατόν να μη μιλάμε και καθόλου.
Να σιωπήσουμε γιατί έχουμε μπροστά μας –λέει- μια εθνική περιπέτεια και όποιος σε αυτό τον τόπο δεν συναινεί σε θατσερικού τύπου επιλογές, είτε δεν αντιλαμβάνεται τη πραγματικότητα, είτε είναι ιδεοληπτικός και διχαστικός.
Αυτό είπε χθες ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα για την Αριστερά, στην ίδια συνέντευξη, όπου απέδωσε τα εύσημα στην ακροδεξιά.
Εύσημα στην ακροδεξιά, ιδεοληπτική και διχαστική η Αριστερά. Δεν έχω να πω τίποτα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας σας κρίνει όλος ο προοδευτικός κόσμος.
Εμείς, πάντως να ξέρετε, δεν πρόκειται να σας κάνουμε τη χάρη να μην αντιδρούμε στις επιλογές σας και στις παρά φύση συμμαχίες σας.
Θα συνεχίσουμε και να μιλάμε και να αντιδρούμε, γιατί υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, είναι οι προτάσεις που με ευθύνη καταθέτει ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Όλο αυτό το εξάμηνο, βέβαια, θα μου επιτρέψετε να σας πω, δεν είναι η Αριστερά αυτή που έβαλε σε περιπέτεια τη χώρα επειδή μιλούσε.
Μάλλον τα μέλη της κυβέρνησης, είναι που δεν έπρεπε να μιλούν και όχι η Αριστερά. Γιατί από τη πολύ σας φλυαρία και από τη μαθητεία σας στου κασίδη το κεφάλι, μετατρέψατε τη κρίση δανεισμού σε γόρδιο δεσμό. Το καταλάβατε, αλλά κάπως αργά και κηρύξατε σιωπητήριο. Και από δικές σας επιλογές και με τους νόμους που φέρνετε βυθίζετε την κοινωνία σε μια ύφεση που δεν έχει προηγούμενο. Προφανώς και έχει ευθύνες η προηγούμενη κυβέρνηση, προφανώς και έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και εξ αυτού του λόγου δεν μπορεί και να μιλήσει, δεν δικαιούται να ομιλεί, όμως έξι μήνες τώρα εσείς κυβερνάτε και όχι η Νέα Δημοκρατία.
Και κυβερνάτε με παλινωδίες, με γκάφες, και με ιδεολογικές εκπτώσεις. Εσείς τα λέτε.
Παίρνετε μέτρα σαν αυτά της 3ης του Μάρτη που μπορεί να κάνουν τους έχοντες να πανηγυρίζουν, αλλά οι πολίτες βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά και την πραγματική οικονομία να βουλιάζει.
Και σήμερα, φτάσαμε προ των πυλών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Συγκεκριμένα προσχωρούμε στην βαρβαρότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Και ενώ όλος ο κόσμος αυτό το καταλαβαίνει εσείς πανηγυρίζετε για κάποιο περίεργο λόγο. Δεν έχω καταλάβει γιατί; Γιατί πανηγυρίζετε;
Βεβαίως, εσείς το πρωτοβάλατε στη διεθνή δημόσια συζήτηση το ενδεχόμενο προσφυγής μας εκεί. Και τότε διερωτηθήκαμε γιατί το κάνετε;
Στην αρχή κάποιοι μας είπαν ότι μπλοφάρετε, ότι κάνετε μπλόφα. Έτσι μπλοφάρουν με το μέλλον του τόπου οι σοβαρές κυβερνήσεις;
Δεν γνωρίζατε τι σημαίνει Δ.Ν.Τ. Ή μήπως θαρρείτε πως άλλαξε τώρα επειδή έχει σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο;
Βγήκε μάλιστα ο υπουργός των οικονομικών μετά την 25η Μάρτη για να μας καθησυχάσει και μας είπε ότι το Δ.Ν.Τ. δε θα ζητήσει άλλα μέτρα.
Και ήρθε την επομένη ο σύντροφός σας ο κ. Στρος – Καν και σας διέσυρε. Και ξαναήρθε και χθες σε συνέντευξή του που διαβάσαμε όλοι και στην πραγματικότητα αυτό μας είπε ότι θα πονέσει και θα πονέσει και πολύ μάλιστα σε αντίθεση απ’ ότι λένε κυβερνητικά στελέχη ότι τελειώσαμε με τα μέτρα. Πήρε, το περίστροφο το περίφημο από το τραπέζι, και πυροβόλησε κατ’ ευθείαν στην καρδιά του έλληνα μισθωτού και του έλληνα μικρομεσαίου.
Γιατί τώρα ξέρετε μετά τον δράκο της χρεοκοπίας, που έφαγε, ό,τι έφαγε, έρχεται άλλος δράκος. Είναι ο δράκος της ανταγωνιστικότητας, ο οποίος για να τραφεί θέλει μισθούς του ιδιωτικού τομέα, θέλει τις συλλογικές συμβάσεις και αργότερα ενδεχομένως να θελήσει και συντάξεις.
Γιατί κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της κυβέρνησης, το Δ.Ν.Τ. δεν προσφέρει τεχνογνωσία, δεν συμβουλεύει, δεν διαπραγματεύεται, επιβάλλει πολιτική. Επιβάλει την πιο βαριά, την πιο άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική.
Κι αν νομίζετε ότι μπορείτε εσείς και οι φίλοι σας σοσιαλιστές να εφαρμόζουν τέτοιες πολιτικές χωρίς κόστος, είστε βαθιά γελασμένοι.
Ρίξτε μια ματιά στην Ουγγαρία διότι απ’ ότι φαίνεται δεν θα μας κάνετε Δανία του νότου, Ουγγαρία του νότου πάτε να μας κάνετε. Ρίξετε μια ματιά στην Ουγγαρία να δείτε το πολιτικό κόστος από την εκλογική συντριβή των σοσιαλιστών, που το κάλεσαν εκεί το Δ.Ν.Τ. και βύθισαν τη χώρα στην ανέχεια και την ανεργία.
Και αν έχετε την εντύπωση ότι σε αυτή τη προοπτική της ελεύθερης πτώσης την οποία έχετε επιλέξει, θα συμπαρασύρετε μαζί σας και την Αριστερά, είστε βαθιά γελασμένοι.
Αν θέλετε να συμπαρασύρετε κάποιους μαζί σας, να πιαστείτε χέρι χέρι με αυτούς που σας στηρίζουν σε αυτή την πολιτική, όχι με την Αριστερά.
Και όχι να θυμάστε την Αριστερά κάθε φορά που έρχονται τα δύσκολα.
Και δυστυχώς κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όχι για την κυβέρνηση, για τον τόπο, τα δύσκολα είναι μπροστά, όσο κι αν πανηγυρίζετε για το μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση για να μην πειράξει την ιερά Βίβλο του Συμφώνου Σταθερότητας, για να μην ακουμπήσει τις τράπεζες, έφτιαξε ένα μηχανισμό στήριξης, τον οποίο –όπως φαίνεται- αργά ή γρήγορα θα τον χρησιμοποιήσετε, με συμμέτοχο το Δ.Ν.Τ.
Και η εμπειρία από όλες τις χώρες που είχαν την ατυχία να γνωρίσουν τα νύχια του είναι απολύσεις σε δημόσιο τομέα, απελευθέρωση απολύσεων σε ιδιωτικό τομέα, μείωση μισθών παντού, ξεπούλημα κάθε δημόσιας και κρατικής περιουσίας.
Θέλω να σας πω κάτι: Η κυβέρνηση σας δεν έχει την λαϊκή εντολή για μια τέτοια επιλογή. Δεν είπε τίποτε τέτοιο προεκλογικά, κύριοι και κυρίες της κυβέρνησης, δεν είπατε τίποτα στις προγραμματικές σας δηλώσεις απ’ ότι φαίνεται δεν σκέφτεστε καν να φέρετε το θέμα στη Βουλή. Και εμείς σας λέμε ότι δεν έχετε τη δημοκρατική νομιμοποίηση να μας οδηγήσετε σε επιλογές κατεδάφισης της κοινωνικής συνοχής, διάλυσης του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων. Και δεν την έχετε, διότι αυτές τις επιλογές, δεν τις στηρίζει η κοινωνική βάση του κόμματός σας, των ψηφοφόρων που σας εξέλεξαν. Δεν είναι η Αριστερά που σας εμποδίζει. Η κοινωνία σας εμποδίζει σε τέτοιες επιλογές.
Και έρχομαι στο νομοσχέδιο που συζητάμε. Το είχε χαρακτηρίσει ο κ. Παπακωνσταντίνου, «επανάσταση», ήταν πράγματι η τελευταία ευκαιρία που είχατε κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης να εξιλεωθείτε μπροστά στα μάτια των εργαζομένων που σφίγγουν το ζωνάρι και δεν ξέρουν μέχρι που θα φθάσει αυτή η κατάσταση. Δυστυχώς την χάνετε παταγωδώς αυτή την ευκαιρία, την χάνετε εντυπωσιακά.
Βέβαια, προεκλογικά άλλα μας λέγατε. Μας λέγατε, ότι τα χρήματα που χρειαζόμαστε θα τα πάρετε από τους έχοντες και κατέχοντες από όσους φοροδιαφεύγουν και τώρα τα αναζητάτε στους μισθωτούς και στους έντιμους φορολογούμενους. Από το 1996 μέχρι το 2007 η αύξηση του ΑΕΠ ήταν τεράστια, γύρω στο 50%, μιάμιση φορά πάνω αλλά ταυτόχρονα, εννιά στους δέκα Έλληνες πολίτες είδαν το εισόδημά τους στην καλύτερη περίπτωση να σταθεροποιείται. Ε, λοιπόν, κύριοι της κυβέρνησης, είχε δίκιο ο προεκλογικός κ. Παπανδρέου, όχι ο μετεκλογικός. Ο προεκλογικός και ας τον λοιδορείτε με τη στάση σας εσείς τώρα. Ο προεκλογικός είχε δίκιο όταν έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν. Μόνο που τα λεφτά αυτά δεν είστε εις θέση να τα αναζητήσετε εκεί που υπάρχουν.
• Ούτε στα 11,8 δις κερδών των εισηγμένων στο χρηματιστήριο το 2009 ούτε φυσικά στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή
• Ούτε στις 10.000 υπεράκτιες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που διακινούν γύρω δεκάδες δις € και το δημόσιο χάνει ετησίως από φόρους πάνω από 6 δις.
• 12 δις ευρώ υπολογίζεται η ετήσια φοροδιαφυγή, 8 δις η ετήσια φοροκλοπή ΦΠΑ, 8 δις οι ταξικές φοροαπαλλαγές, 2 δις θα εξοικονομούσαμε αν είχαμε φορολογικό συντελεστή αυτόν που είχαμε την δεκαετία του 90 από τις 300 μόνο πιο κερδοφόρες ανώνυμες εταιρείες. Και τώρα είναι εύκολο να λέει κανείς ρητορείες για τους νέους επενδυτές στο χώρο της καινοτομίας και στην πράσινη ανάπτυξη. Αλλά εδώ ζούμε σε μια πραγματικότητα κύριοι συνάδελφοι και δεν μπορούμε να λέμε τέτοια πράγματα.
Και να σας δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε που ζούμε. Ιδίως όσοι έχετε θητεύσει στην Αριστερά και έχετε διαβάσει και Μαρξ και Λένιν στα εφηβικά σας χρόνια. Μόνο μια εταιρεία σούπερ μάρκετ το 2008 στη χώρα μας είχε τζίρο 1,94 δις ε. κάτι λιγότερο δηλαδή από το 1% του ελληνικού ΑΕΠ. Ξέρετε ποιος είναι ο φόρος που πλήρωσε το οικονομικό έτος 2008, 6,1 εκατ. ε. για 1,94 δις. που είχε τζίρο. Η συγκεκριμένη εταιρεία αριθμεί 12.000 υπαλλήλους. Αν κατά μέσο όρο και δεν είναι υπερβολή, κατά μέσο όρο ο καθένας απ’ αυτούς πλήρωσε φόρο εισοδήματος 500 ε. τότε οι εργαζόμενοι της εταιρείας απέδωσαν πολύ μεγαλύτερο φόρο απ’ ότι ο ίδιος ο κολοσσιαίος όμιλος. Αναρωτιέστε, λοιπόν, αν είστε με το σοσιαλισμό ή τη βαρβαρότητα;
Και έχετε το θράσος, γιατί περί θράσους πρόκειται, να μας λέτε: όλοι μαζί απέναντι στη κρίση. Πως όλοι μαζί απέναντι στην κρίση; Είμαστε όλοι μαζί απέναντι στα κέρδη όλο το προηγούμενο διάστημα; Και θα είμαστε όλοι μαζί απέναντι στην κρίση και βγάζετε και στη δημοσιότητα τα δυο ιδιαιτέρως συμπαθή παιδιά που ήρθαν εδώ να σπάσουν το κουμπαρά τους, την ίδια στιγμή όμως που δεν στέλνετε καμία κάμερα στα πολυτελή γραφεία των φοροφυγάδων μη τυχόν και σπάσει κανένας δικός τους κουμπαράς, μονάχα ο κουμπαράς των μικρών παιδιών να σπάσει.
Σε τι ωφελεί αυτό το μήνυμα που θέλετε να βγάλετε προς τα έξω; Δεν καταλαβαίνω. Τι ακριβώς θέλετε να πείτε στην ελληνική κοινωνία;
Να έχουμε ενοχές και να δώσουμε από το υστέρημά μας όταν ακόμη και σήμερα άλλοι πληρώνουν και άλλοι κερδίζουν; Άλλοι εντίμως φορολογούνται και άλλοι νομίμως φοροδιαφεύγουν;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Έχουν και τα επικοινωνιακά κόλπα και οι αλχημείες τα όρια τους.
Και σας είπαμε και κατά τη διάρκεια και της συζήτησης στην επιτροπή ότι είναι χονδροειδές ψέμα να λέτε πως επιβαρύνονται μονάχα τα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Επιβαρύνονται τα εισοδήματα άνω των 28.000 ευρώ. Και επιμένετε να συγκρίνετε τη νέα κλίμακα με την περσινή και όχι με τη φετινή που έχει ενδιάμεσο συντελεστή 24 και όχι 25%, τεράστιες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, αύξηση του ΦΠΑ και στα καύσιμα, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των επιδομάτων. Και αναρωτιέται κανείς γιατί τόση βία προς τη μεγάλη πλειοψηφία των εντίμων φορολογούμενων πολιτών.
Και επειδή το τελευταίο διάστημα γίνεται μια συνολική επίθεση απέναντι στο δημόσιο χώρο, στη δημόσια περιουσία και μια συκοφαντική επίθεση συλλήβδην απέναντι στους δημόσιους λειτουργούς.
Εμείς θα υπερασπιστούμε τον δημόσιο χώρο και τους δημόσιους λειτουργούς και τους δημόσιους υπαλλήλους. Όχι εκείνους που ρουσφετολογικά εσείς χρησιμοποιήσατε για να φτιάξετε ένα πελατειακό κομματικό κράτος,
Θα υπερασπιστούμε :
• Τις νοσοκόμες που έχουν 40 και 50 ασθενείς στη βάρδια.
• Τους γιατρούς που αγωνίζονται και βλέπουν ότι με το κόψιμο των υπερωριών δεν καλύπτει τις ανάγκες.
• Τους δασκάλους που πασχίζουν να διδάξουν σε ελληνόπουλα και μεταναστόπουλα μέσα σε ασφυκτικά γεμάτες τάξεις σε δυσχερείς συνθήκες.
• Θα υπερασπιστούμε, τους εποχικούς πυροσβέστες που απολύονται και επαναπροσλαμβάνονται χωρίς να ξέρουν τι τους ξημερώνει.
• Τις καθαρίστριες που καθαρίζουν δημόσια κτήρια και ενοικιάζονται λες και είναι αντικείμενα και δέχονται και επιθέσεις από τους εργοδότες.
Όχι τους επίορκους και τους κομματικούς στρατούς που διορίζατε τόσα χρόνια, πέρα από κάθε αξιοκρατική διαδικασία.
Για αυτούς εσείς –τα δυο κόμματα πρέπει να απολογηθείτε και όχι η Αριστερά που υπερασπίζεται την εργασία.
Και να σταματήσετε να συκοφαντείται τον κόσμο.
Και αν θέλετε να συνεχίσετε να συζητήσουμε για τις μεγάλες ελλείψεις που έχει το κράτος στις κοινωνικές υπηρεσίες.
Να πάτε στην Κω και στο Καστελόριζο και στην Κοζάνη να τους πείτε ότι πρέπει να συνεχίσουν να πεθαίνουν παιδιά και ασθενείς, επειδή το ΕΚΑΒ αργεί, επειδή οι παιδιατρικές κλινικές είναι κλειστές, επειδή δεν υπάρχουν κρεβάτια στα νοσοκομεία. Και αν δεν ήταν Υπουργός ο κ. Λοβέρδος και περαστικά του, να είναι καλά ο άνθρωπος, μπορεί να μην είχε αυτή τη θετική εξέλιξη στο πρόβλημα της υγείας του. Όπως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε μέσος έλληνας πολίτης καθημερινά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πληρώνουν παραπάνω οι μη έχοντες. Και οι έχοντες συνεχίζουν να κερδίζουν. Αυτή είναι η ουσία του νομοσχεδίου.
Και να σας δώσω μερικά παραδείγματα πριν κατέβω από το Βήμα.
Οι κοινοπραξίες, οι οποίες δεν διανέμουν μέρισμα και άρα το σύνολο των κερδών τους θα φορολογείται με τον χαμηλό συντελεστή 20%! Να μια τεράστια «τρύπα» νομιμότατης φοροαποφυγής.
Οι τράπεζες στεγνώνουν την αγορά, και την ίδια ώρα που διασώζονται με δημόσιο χρήμα, σπεκουλάρουν πάνω στα ελληνικά ομόλογα. Εμείς λέμε κάτι πολύ απλό. Να επιστρέψουν στον έλληνα φορολογούμενο όσα βγάζουν κερδοσκοπώντας από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Θα έχουν τη δυνατότητα μέχρι και το 2011 να το κάνουν αυτό. Είναι παράλογο αυτό που λέμε; Λέμε να μετοχοποιούν ένα μέρος των κερδών τους και να το αποδίδουν στα ασφαλιστικά ταμεία. Μήπως και αυτό είναι παράλογο; Λέμε να φορολογούνται κλιμακωτά όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά επιτοκίου καταθέσεων χορηγήσεων τόσο μεγαλύτερος ο φόρος. Κι αυτό παράλογο;
Κι εσείς τι κάνετε που κάνετε τα λογικά και η αριστερά προτείνει τα παράλογα; Τους μειώνετε τη φορολογία Με βάση το νόμο της ΝΔ που τόσο κατακρίνεται, για να τα επενδύουν υποτίθεται. Δεν θα τα επενδύουν. Δεν το ξέρετε; Και αν δεν το ξέρετε έπρεπε να σας είχε διδάξει το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία μείωσε σχεδόν στο μισό τους συντελεστές και επενδύσεις δεν είδαμε;
Η εκκλησία. Τι θα γίνει με την εκκλησία. Φορολογείται με 9% στα έσοδα της από ακίνητα μισθώματα και οι δωρεές από 10% σε χρήμα και 5% σε είδος έπεσαν τελικά στο 0,5%. Αυτή είναι μια τραγική κατάληξη ενός τραγικού διαλόγου. Και εδώ αναρωτιόμαστε, σε αυτό τον πόλεμο θα πάνε μόνο οι μισθωτοί; Δεν πρέπει να συμβάλλει και η εκκλησία;
Φοροαπαλλαγές και εκεί.
Αντίθετα στον κινηματογράφο και στο χώρο της τέχνης δεν υπάρχει φοροελάφρυνση. Ακόμα και στους ηθοποιούς οι οποίοι δουλεύουν επί της ουσίας με εξαρτημένη εργασία και πληρώνουν ΙΚΑ, τους βάζετε ΦΠΑ. Μα είστε με τα καλά σας; Αλλά βέβαια δεν χρειαζόμαστε φαίνεται τέχνη. Έχουμε την τηλεόραση και τα λογής, λογής σόου που μας προσφέρει.
Τέλος, δεν γίνεται καμία αναφορά στις εφοπλιστικές και ναυτιλιακές επιχειρήσεις που έχουν την πιο προκλητική φορολογική μεταχείριση.
Αποτέλεσμα: η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, τα φορολογικά έσοδα λιγότερα, απ’ όσα πληρώνουν οι μετανάστες ετησίως με τα παράβολά τους.
Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε ριζικά εναλλακτική πρόταση για μια ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη ο τόπος και το επόμενο διάστημα θα καταθέσουμε την αναλυτική μας πρόταση όπως κάναμε όπως κάναμε και πριν τις εκλογές.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Με αυτό το νομοσχέδιο οι πλούσιοι δεν πληρώνουν τίποτα παραπάνω. Τα βάρη πέφτουν στους γνωστούς αγνώστους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Το αφορολόγητο καταργείται. Η εκκλησία κρατάει τους χιτώνες της. Oι εφοπλιστές ταξιδεύουν ανέμελα στο πέλαγος των φοροαπαλλαγών τους. Οι τράπεζες παίρνουν δάνειο ζωής από δημόσιο χρήμα και με αυτό εκβιάζουν όλους μας και την κοινωνία.
Και όλοι μαζί πληρώνουν λιγότερο φόρο. Ούτε ένα ευρώ παραπάνω. Έτσι για την τιμή των όπλων. Κανένας απ’ αυτούς δεν σπάει τον κουμπαρά του.
Θα το καταψηφίσουμε λοιπόν το νομοσχέδιο. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή εντολή να προχωρήσει σε αυτές τις πολιτικές. Η κοινωνία ακόμα και το κομμάτι που σας στήριξε είμαστε βέβαιοι ότι το επόμενο διάστημα, με αγώνες, με κινητοποιήσεις θα προσπαθήσει να σας αποτρέψει απ’ αυτές τις επιλογές. Και ο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωταγωνιστήσει σε ενωτικούς αγώνες μέσα και έξω από τη βουλή και με τις συγκεκριμένες προτάσεις του για μια εναλλακτική διέξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια και όχι ισοπεδωμένη.
Κύριε Πρόεδρε, στις 14 Απρίλη σαν σήμερα του 1930 έφυγε από τη ζωή ένας μεγάλος ποιητής, ο Μαγιακόφσκι, ο οποίος είχε πει κάτι πολύ προφητικό για την εποχή του, πολύ επίκαιρο για σήμερα: «ξελασπώστε το μέλλον», με την πολιτική σας μας οδηγείται στο βούρκο, εμείς θα αγωνιστούμε για να ξελασπώσουμε το μέλλον, με την κοινωνία και με τους αγώνες.
Αθήνα 14.04.10
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ