Ερώτηση
Προς τον αξιότιμο Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: «Φόρος Πολυτελείας για κοσμήματα και είδη χρυσοχοΐας».
Ο κλάδος της Ελληνικής Αργυροχρυσοχοΐας είναι ένας από τους δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας με 2.500 εργαστήρια παραγωγής, 7.500 καταστήματα και πάνω από 75.000 εργαζομένους. Επίσης είναι γνωστή η συνεισφορά του κλάδου σε συνάλλαγμα, λόγω της σημαντικής προστιθέμενης αξίας των προϊόντων του, αλλά και λόγω των έμμεσων εξαγωγών από τις πωλήσεις των κοσμημάτων στους τουρίστες.
Τα 6.000 χρόνια ιστορίας του κλάδου είναι ενδεικτικά για να αναδείξουν την τέχνη, το μεράκι, αλλά και την διαχρονική ικανότητα επιβίωσης, καθώς και τις μελλοντικές προοπτικές που έχει αυτός ο κλάδος. Έτσι, θα περίμενε κανείς, η ελληνική πολιτεία, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, να τείνει χείρα βοηθείας στον κλάδο των Ελλήνων Αργυροχρυσοχόων.
Όμως, στον πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμο που φέρει τον τίτλο «Προστασία της εθνικής οικονομίας - Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» και στο άρθρο 17 παρ. 4 αυτού αναφέρεται ότι, «Επιβάλλεται φόρος πολυτελείας 10% επί της φορολογητέας αξίας για τα ενδοκοινοτικώς αποκτούμενα και τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες καθώς και επί της τιμής πώλησης προ Φ.Π.Α. για τα εγχωρίως παραγόμενα, κοσμήματα και είδη χρυσοχοΐας».
Η επιβολή φόρου πολυτελείας 10%, πέραν του 2% της αύξησης του ΦΠΑ, σε συνδυασμό με την δυσπραγία στην αγορά και την αύξηση της τιμής των μετάλλων, δημιουργούν συνθήκες αφανισμού στην ελληνική αργυροχρυσοχοΐα αυξάνοντας την ανεργία, τόσο στους εργοδότες, όσο και στους εργαζομένους αυτού του ιστορικού κλάδου.
Συνεπώς, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Το βραχυπρόθεσμο οικονομικό όφελος από την επιβολή του φόρου πολυτελείας δικαιολογεί, σύμφωνα με την άποψη του Υπουργείου, τον κίνδυνο αφανισμού ενός τόσο δυναμικού κλάδου της ελληνικής οικονομίας;
2. Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί σε κατάργηση ή, τουλάχιστον, σε αναθεώρηση της επίμαχης διάταξης, επιβολής φόρου πολυτελείας 10%, στα εγχωρίως παραγόμενα κοσμήματα και είδη χρυσοχοΐας;