Απάντηση του Υπουργού Εργασίας κ Λοβέρδου στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση για ΟΑΕΔ- Σχολιασμός Μέτρων.
04.03.2010ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης):
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι συνάδελφοι, δεν φαντάζεστε πόσο χάρηκα με την ερώτηση αυτή, δεν φαντάζεστε πόσο χάρηκα με την πρωτοβουλία μιας Βουλευτή, της κυρίας Φαρμάκη, κύριε Πρόεδρε, να ρωτήσει τι γίνεται με δύο διαγωνισμούς μέσα από τους οποίους ορισμένα άτομα με αναπηρίες θα βρουν δουλειά. Ο ένας προκηρύχθηκε τον Ιούνιο του 2008 για το Δημόσιο Τομέα και ο άλλος το Νοέμβριο του 2008 για τον Ιδιωτικό Τομέα.
Και έρχεται η κυρία συνάδελφος δύο χρόνια μετά και λέει τι θα γίνει, προφανώς για να ενημερώσει μετά το ερώτημά της τους πολίτες, που θα την πιέζουν ως προς αυτό το θέμα. Παίρνω μία απάντηση από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και το πρώτο πράγμα, μόλις τη διαβάζω, είναι να έχω την ανάγκη να ζητήσω περαιτέρω πληροφορίες. Διοικητής του ΟΑΕΔ είναι ότι το καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στο σχετικό τομέα ο κύριος Ηλίας Κικίλιας, τον οποίον ενέκρινε η Βουλή και μάλιστα με πάρα πολλούς επαίνους. Δεν τον πήρα τηλέφωνο κυρία και κύριοι συνάδελφοι, επίτηδες, δε ζήτησα περαιτέρω ενημέρωση, επίτηδες, για να απαντήσω στηριγμένος μόνο στην Υπηρεσία και να εκδηλώσω στην Εθνική Αντιπροσωπεία τη ντροπή μου για την κατάσταση αυτή.
Δύο χρόνια, λοιπόν, μετά ο ΟΑΕΔ απαντά και κυρία συνάδελφε διά της φωνής μου σας μεταφέρω την υπηρεσιακή απάντηση: Σε ότι αφορά το διαγωνισμό του Ιουνίου του 2008 που αφορά το Δημόσιο Τομέα, ήδη, επειδή έχουν γίνει δεκατέσσερις σχετικές προκηρύξεις σε όλη τη Χώρα, η Κεντρική Επιτροπή απαντά στα ερωτήματα που από τις Περιφέρειες έρχονται και θα ολοκληρώσει τις απαντήσεις, απαντώντας στην τελευταία ερωτώσα Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής τώρα. Μετά από αυτό θα επακολουθήσουν διαδικασίες και σε ένα χρόνο από σήμερα θα υπάρξει κατάληξη! Για τον δε Ιδιωτικό Τομέα, όπου υπήρχε εμπλοκή στο ψηφιακό σύστημα, αποκαταστάθηκε η εμπλοκή και μετά από ένα χρόνο από τώρα θα υπάρξει απάντηση!
Αυτά να πείτε στους ανθρώπους που σας ρωτούν και να ντραπείτε και εσείς όπως και εγώ για την κατάντια αυτού του Κράτους. Για την κατάντια ενός Κράτους που λέει «Τι ώρα είναι τώρα που υποβάλλεις το αίτημα, η εντεκάτη πρωινή του Ιουνίου τάδε δωδεκάτης Ιουνίου 2008. Έλα σε πέντε χρόνια για να πάρεις την απάντηση που θέλεις». Έτσι η Χώρα δεν προχωράει.
Αυτό που εμείς θα κάνουμε, κυρία συνάδελφε, μόλις περάσουμε το Μάιο που είναι ο κάβος της αξιολόγησης της Χώρας -αν όλα πάνε καλά τις επόμενες ημέρες- για την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας, για το οποίο το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να ιδρώσει πάρα πολύ, πρέπει να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να καλυφθεί η υποχρέωσή του να μειώσει τις δαπάνες, τη σπατάλη στο όργιο της συναλλαγής στα φάρμακα και στις ιατρικές υπηρεσίες, να αυξήσει τα κεφάλαιά του από την αύξηση της καταβολής των εισφορών, αμέσως μετά -εάν το Μάιο τα έχουμε καταφέρει, όπως έχουμε υποσχεθεί να είμαστε μέσα στους στόχους του προγράμματος σταθερότητας της Χώρας και να αξιολογηθούμε σωστά- η πρώτη μας προτεραιότητα θα είναι να βελτιώσουμε αυτά ακριβώς : να βελτιώσουμε δηλαδή την ανικανότητα, την αναποτελεσματικότητα, την αβελτηρία και την έλλειψη ντροπής του ελληνικού δημοσίου όταν αντιμετωπίζει τους πολίτες του και ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρία.
Κύριε Πρόεδρε, κάναμε μία αρχή ως Κυβέρνηση, που έχουμε την πολύ μεγάλη στήριξη του ελληνικού λαού, κάναμε μία αρχή. Ο κύριος Παπανδρέου έθεσε το δίλημμα της σωτηρίας της Χώρας, πήραμε τα πιο επώδυνα μέτρα, που είναι έξω από την πολιτική μας οπτική, αλλά όταν η Χώρα έχει πρόβλημα διάσωσης ιδεολογικές ή άλλες διαφορές πάνε στην άκρη.
Το βασικό δίλημμα για εμάς είναι: θα οδηγήσουμε τη Χώρα στη σωτηρία της, έστω και αν στο μεσοδιάστημα χρειαστεί να περάσουμε από μία φάση αναστρέψιμης ύφεσης ή θα την αφήσουμε να διαλυθεί; Και πρέπει να τη σώσουμε. Τώρα, κύριε Πρόεδρε -και κλείνω την πρωτολογία μου- που πήραμε αυτά τα μέτρα υπογραμμίζω ένα νέο σημερινό δεδομένο. Οι δημοσιογράφοι, τα κανάλια, τα Μέσα Ενημέρωσης, κυρίως αυτοί και αυτά τα μέσα που μας έλεγαν μέχρι χθές «πάρτε μέτρα», «σώστε τη χώρα», από το πρωί αρχίζουν μια φιλολογία «γιατί πήρατε τα μέτρα;». Και προσπαθούν να επηρεάσουν τον κόσμο, κερδοσκοπώντας πάνω στην ανασφάλεια του πολίτη ο οποίος λέει : «να κάνω ότι μπορώ, θα σωθεί όμως η Χώρα με αυτά»;
Σας μεταφέρω μία πρωινή εικόνα που έχω από τον κόσμο, γιατί λόγω της αναστάτωσης του κέντρου της Αθήνας ήρθα με το Μετρό. Ο κόσμος είναι μουδιασμένος, αλήθεια είναι αυτό, αλλά μέσα από αυτήν την κρίση πιστεύει ότι υπάρχουν ελπίδες πολλές να σωθεί η Χώρα και μας στηρίζει. Ο αγώνας θα είναι δύσκολος, ο αγώνας προϋποθέτει πειθώ και προϋπόθέση της πειθούς είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας.
Περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τις απαντήσεις που ταιριάζουν στις προσπάθειές μας και εχθές είχαμε ένα πρώτο πολύ θετικό δείγμα. Περιμένουμε τις σχετικές αποφάσεις για τις αξιολογήσεις του Μαρτίου και θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις, θα δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε οι αξιολογήσεις του Μαΐου να είναι οι καλύτερες δυνατές και η Χώρα να δείξει τα πρώτα βήματα της ανάκαμψής της.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Η κυρία Αικατερίνη Φαρμάκη -Γκέκη έχει το λόγο, για να αναπτύξει την ερώτησή της.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΦΑΡΜΑΚΗ -ΓΚΕΚΗ: Κύριε Υπουργέ, πριν από πέντε μήνες όταν είχατε αναλάβει αυτό το Υπουργείο σας ευχήθηκα όχι απλά καλή επιτυχία, αλλά υψηλές αντοχές, για να μπορέσετε σε αυτό το Υπουργείο να εφαρμόσετε μία κοινωνική πολιτική που δυστυχώς για τη Ελλάδας, δυστυχώς για τη Χώρα μας πεντέμισι χρόνια πριν είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη της. Μία κοινωνική πολιτική που σε αυτές τις δύσκολες ώρες εντείνεται και θέλει ακόμα πιο πολύ από εσάς ευαισθησία, προκειμένου να σταθούμε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, σε όλο τον ελληνικό λαό, που σήμερα καλείται να πληρώσει με δυσβάσταχτο κόστος τις ανερμάτιστες πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Είναι μία μέρα μετά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνησή μας. Και πρέπει να πούμε εδώ ότι ο ελληνικός λαός καλείται να συμμετέχει σε αυτά τα μέτρα, γιατί έχει καταλάβει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ακολουθήθηκαν πολιτικές διαφορετικές από αυτές που έπρεπε για την Ελλάδα, πολιτικές που τον έφεραν στο χείλος του αδιεξόδου. Και είναι λογικό σήμερα να αντιδρά.
Εμείς λοιπόν, εσείς ως Υπουργείο Απασχόλησης και Εργασίας πρέπει να σταθείτε δίπλα. Και πρέπει να σταθείτε δίπλα, κυρίως σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες, τις λεγόμενες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Είναι φανερό ότι μία υπηρεσία η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας όλο το προηγούμενο διάστημα, ήταν ο ΟΑΕΔ. Από μία υπηρεσία που έπρεπε να ήταν κοντά στους εργαζόμενους, ώστε να μπορεί και να του δώσει εργασία, αλλά και να προωθήσει όλα τα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, έγινε ένας οργανισμός πελατειακής αναφοράς, ένας οργανισμός που λειτουργούσε επιπόλαια και ψηφοθηρικά.
Είναι φανερό ότι και αυτές ακόμα τις δύο προκηρύξεις που έκανε το 2008, τις έκανε κατόπιν πίεσης, γιατί αν ανατρέξουμε στο παρελθόν από το 2004 μέχρι το 2008 δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα. Ακόμα και το 2004 θεωρώ -εσείς το ξέρετε καλύτερα- ότι η προκήρυξη που έγινε τότε για τα εξακόσια άτομα τα οποία βρήκανε εργασία, ήταν πιστεύω κατόπιν κοινής υπουργικής απόφασης που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Το ότι επικαλείται ο ΟΑΕΔ στις ερωτήσεις που έκανα από τον Νοέμβριο κιόλας μήνα -γιατί αυτές οι ομάδες πρέπει να στηριχθούν- συνεχώς γραφειοκρατικά προβλήματα δύο χρόνια και είμαστε στον τρίτο χρόνο και μηχανογραφικές διαδικασίες, θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο. Και είναι απαράδεκτο για όλους μας να ανεχόμαστε σήμερα αυτή την πρακτική.
Συμφωνώ μαζί σας ότι θα πρέπει αμέσως μετά τα πρώτα δείγματα για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης να στελεχωθεί ο ΟΑΕΔ, να μπορέσει να αναδιοργανωθεί, γιατί η αποστολή του είναι πολύ μεγάλη. Ειδικά σε αυτές τις δύσκολες εποχές, σε αυτήν την πολύ δύσκολη εποχή η ανεργία των ΑΜΕΑ έχει φτάσει στο 85%.
Κύριε Υπουργέ, καλείστε να κάνετε μία κοινωνική πολιτική πράγματι σε δύσκολες συνθήκες.
Ο νόμος αυτός, όμως -θέλω να βάλω και κάτι άλλο στο τραπέζι- ο νόμος αυτός ο 2643 βάζει όλες τις κοινωνικές ομάδες σε ένα καλάθι και την ομάδα αυτή, ξέρετε ότι αναφέρεται και σε πολύτεκνους και σε τέκνα αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν συμβαίνει αυτό, δηλαδή το να πρέπει ένα άτομο με ειδικές ανάγκες να χρειάζεται απέραντες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να μπορέσει να βρει δουλειά γιατί δεν μπορεί να βρει σε κάποια άλλη θέση. Πρέπει να το δούμε από τη σωστή σκοπιά.
Θεωρώ ότι χρειάζεται ένας καινούριος νόμος, αποτελεσματικός για τις κοινωνικές ομάδες αυτές που πρέπει να είναι σ’ αυτό το καλάθι του νόμου. Νομίζω, ότι μπορούμε και να τους στηρίξουμε και να είμαστε αποτελεσματικοί στο να μπορέσουν να βρουν εργασία και να τους ενισχύσουμε για την κοινωνική συνοχή αλλά και την κοινωνική αλληλεγγύη.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο κ. Υπουργός έχει το λόγο για να δευτερολογήσει.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κυρία συνάδελφε, μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου και στην εθνική αντιπροσωπεία είχα πει, αλλά και στην πράξη προσπάθησα να δώσω το μήνυμα της αναβάθμισης των υπηρεσιών του Ο.Α.Ε.Δ.. Συμμετείχα ο ίδιος τρεις φορές στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ο.Α.Ε.Δ. -μάλιστα μου έλεγαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ότι αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ άλλοτε στο παρελθόν- και στις συζητήσεις που κάναμε, κύριε Πρόεδρε, προσπαθούσαμε να δούμε τι είναι αυτά που πρέπει αμέσως να γίνουν, ούτως ώστε να επιταχυνθούν οι δραστηριότητες του οργανισμού μέσα από την αποκέντρωσή τους.
Την κατεύθυνση την είχα δώσει εγώ, συζητώντας με παράδειγμα τις περιπτώσεις της απάντησης, σε περιπτώσεις αρνήσεως αποδοχής επιχορήγησης κάποιων αναπτυξιακών προγραμμάτων, που οι ενστάσεις γίνονται στον οργανισμό τοπικά και εκδικάζονται στην Αθήνα για όλη την Ελλάδα και αυτό παράγει καθυστέρηση. Είχα πει λοιπόν, και είχα δώσει και την κατεύθυνση να ετοιμαστεί η αποκέντρωση προς τις περιφερειακές διευθύνσεις του Ο.Α.Ε.Δ., όσα προβλήματα και αν έχει αυτή η μέθοδος, διότι ο αντίλογος εδώ είναι ότι οι περιφερειακές διοικήσεις έχουν αδυναμία στελέχωσης οργάνων με τόσο μεγάλη ευθύνη και ενδεχομένως το πελατειακό κράτος να ισοπεδώσει την ανάγκη για αξιοκρατία και αμεροληψία στις σχετικές κρίσεις.
Στη συνέχεια διορίστηκε, επαναλαμβάνω, ως διοικητής του οργανισμού ο κ. Ηλίας Κικίλιας -με δική μου εισήγηση- ένας άνθρωπος που δεν ήξερα, σύμβουλος του κυρίου Παπανδρέου με εξαιρετικό βιογραφικό που επήνεσε, σας ξαναλέω, η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όταν αξιολόγησε την υποψηφιότητά του. Ο Ηλίας Κικίλιας είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ στη διοικητική αναβάθμιση του οργανισμού, αλλά σε ό,τι αφορά το Υπουργείο που εποπτεύει η δυνατότητα να ασχοληθούμε με την αποκέντρωση και τη βελτίωση των λειτουργιών του Ο.Α.Ε.Δ., πράγμα το οποίο θα επιφέρει βελτίωση των διαδικασιών του και σε σχέση με την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων που αφορούν τα άτομα με αναπηρία, για μας είναι δραστηριότητα που την έχουμε προγραμματίσει για μετά τον Μάιο.
Ξαναλέω και πάλι ότι η φάση αυτή της κρίσης, είναι μεν διεθνής ως προς την αφετηρία της, αλλά εσωτερική, ελλαδίτικη, ως προς τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τη συνάντηση του κράτους και της οικονομίας. Εκεί όπου το κράτος συναντά την οικονομία στην πατρίδα μας παράγονται καθυστερήσεις, παράγονται αλλοιώσεις, παράγεται αναποτελεσματικότητα, παράγεται μείωση της ανάπτυξης. Αυτή είναι η λειτουργία του ελληνικού κράτους.
Αν δεν αλλάξουμε, κυρία συνάδελφε, τώρα αυτό, η Ελλάδα ακόμη και αν επιτύχει -που θα επιτύχει- στην εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας, θα βγει από τη μέγγενη της επιτήρησης του άρθρου 124, παράγραφος 9 της Συνθήκης, αλλά θα βγει με τα ίδια προβλήματα. Άρα, οι δυνατότητες ανάπτυξης θα είναι πολύ περιορισμένες μετά. Ή αλλάζουμε αυτά που θέτετε και τα αλλάζουμε τώρα ώστε η ατζέντα, η ημερήσια διάταξη όλων των Υπουργείων -πρώτα απ’ όλα του δικού μας- θα κατευθυνθεί στην αλλαγή αυτών των αδυναμιών και το 2013 να μας βρει έξω από την επιτήρηση χωρίς την κρίση αυτής της μορφής, αλλά και με ένα νέο κράτος που θα βοηθάει τους πολίτες, ή η χώρα δεν έχει μέλλον.
Σ’ αυτή την πορεία οι κοινωνικές συμμαχίες πρέπει να είναι πολλές και πρέπει να το σκεφθούν αρκετά όλοι αυτοί οι οποίοι ναι μεν σου λένε «άλλαξε το κράτος», αλλά όταν πας να το αλλάξεις πάνε με τη μεριά αυτών που ξεβολεύονται από την αλλαγή. Είναι η μοίρα όλων των κυβερνήσεων να υφίστανται αυτού του είδους τις αντιπολιτεύσεις από πολιτικές δυνάμεις που θωπεύουν τους ξεβολεβόμενους, από πολιτικές δυνάμεις που κερδοσκοπούν πάνω στο ξεβόλεμα.
Ως αποτέλεσμα αυτής της στρεβλής διαδικασίας έχουμε και την ανάμειξη των Μέσων Ενημέρωσης και τη δημιουργία των προϋποθέσεων της καταστροφής. Τώρα έχουμε αποφασίσει και θα κριθούμε σ’ αυτό, να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της χώρας. Να βγάλουμε την Ελλάδα από αυτή τη δύσκολη διαδικασία, ο καθένας από εμάς, που ο Πρωθυπουργός μας ανέθεσε υπουργική ευθύνη, να αλλάξει τα δεδομένα του συστήματος διοίκησης του Υπουργείου που εποπτεύει.
Κυρία συνάδελφε, αυτές είναι οι υποχρεώσεις μας, ειδάλλως κάθε Υπουργός που παίρνει το ένα ή το άλλο πόστο, την μια ή την άλλη θέση θα γίνεται ο απαντητής στη Βουλή των Ελλήνων, ο φορέας του λόγου της γραφειοκρατίας που λέει σε ένα άτομο με αναπηρία: Πόσα χρόνια περίμενες; Δύο; Περίμενε και άλλα δύο για να σου απαντήσω.
Ευχαριστώ και πάλι για το ερώτημα.