Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

4.3.10

Άκουσα με προσοχή τις εισηγήσεις που έγιναν από τα πολιτικά κόμματα και θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω, κάνοντας μερικές παρατηρήσεις, που αφορούν στη Νέα Δημοκρατία. Όταν μιλάμε σε αυτή την αίθουσα, μας ακούν οι πολίτες και οι πολίτες άκουσαν για άλλη μια φορά τη Νέα Δημοκρατία να μην έχει το πολιτικό θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν. Ρωτάει ρητορικά η Νέα Δημοκρατία, «γιατί οι Έλληνες πολίτες να δείξουν εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ»; Κατ’ αρχάς, δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τη στιγμή που έδειξαν αυτή την εμπιστοσύνη, πολύ συγκεκριμένα και έμπρακτα. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Γιατί το ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνηση, που έχει δημιουργήσει, είναι το μοναδικό πολιτικό κόμμα που είναι σε θέση να βγάλει τη χώρα, αυτή τη στιγμή, από την κρίση.

ΟΜΙΛΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


Η Κυβέρνηση καταθέτει το νομοσχέδιο αυτό με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για ορισμένους πολύ απλούς και προφανείς λόγους. Η χώρα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία και πρέπει να διασφαλίσει, ότι μπορεί να συνεχίζει να κάνει τον διεθνή δανεισμό της και να χρηματοδοτήσει το υπέρογκο δημόσιο χρέος, το οποίο έχει. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη απέναντι στη χώρα από τις διεθνείς αγορές και τους διεθνείς εταίρους μας.
Ήδη, με την ανακοίνωση των χθεσινών αποφάσεων της Κυβέρνησης, υπάρχει μια σαφέστατη βελτίωση στο κλίμα, όμως, ταυτόχρονα, υπάρχει μία αμφισβήτηση, εξαιτίας του ελλείμματος αξιοπιστίας, το οποίο έχει η χώρα, σήμερα, λόγω των πράξεων και παραλείψεων της προηγούμενης Κυβέρνησης. Υπάρχει ένα ερωτηματικό, το οποίο πλανάται, σχετικά με το κατά πόσον η Κυβέρνηση θα υλοποιήσει τα μέτρα, τα οποία ανακοινώνει; Άρα, λοιπόν, και για λόγους που έχουν να κάνουν με τη διεθνή κατάσταση, αλλά και για λόγους που έχουν να κάνουν με την άμεση εφαρμογή μέτρων, που θα βοηθήσουν τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι απαραίτητο, το νομοσχέδιο αυτό να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για να μπορέσουμε πλέον να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των μέτρων και του προγράμματος σταθερότητας.
.....
Άκουσα με προσοχή τις εισηγήσεις που έγιναν από τα πολιτικά κόμματα και θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω, κάνοντας μερικές παρατηρήσεις, που αφορούν στη Νέα Δημοκρατία.
Όταν μιλάμε σε αυτή την αίθουσα, μας ακούν οι πολίτες και οι πολίτες άκουσαν για άλλη μια φορά τη Νέα Δημοκρατία να μην έχει το πολιτικό θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν. Ρωτάει ρητορικά η Νέα Δημοκρατία, «γιατί οι Έλληνες πολίτες να δείξουν εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ»; Κατ’ αρχάς, δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τη στιγμή που έδειξαν αυτή την εμπιστοσύνη, πολύ συγκεκριμένα και έμπρακτα. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Γιατί το ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνηση, που έχει δημιουργήσει, είναι το μοναδικό πολιτικό κόμμα που είναι σε θέση να βγάλει τη χώρα, αυτή τη στιγμή, από την κρίση.
Η Νέα Δημοκρατία έβαλε τη χώρα στη σημερινή κρίση με τις ανεύθυνες πολιτικές της. Θα περίμενα λίγο περισσότερη αυτογνωσία, λίγο περισσότερο μέτρο και λίγη λιγότερη ανευθυνότητα. Κάθε προϋπολογισμός, πέντε χρόνια με τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία, έπεφτε έξω. Το 2009 το έλλειμμα κατέληξε να είναι 25 δισ. ευρώ παραπάνω απ’ ό,τι το είχαν προϋπολογίσει. Αν δεν συνέβαινε αυτό, δεν θα ήμασταν, σήμερα, εδώ. Δεν θα υπήρχε ανάγκη για έκτακτα μέτρα, 5 ή 10 δισ. λιγότερο να ήταν το έλλειμμα από αυτό που τελικά κατέληξε να είναι. Πέντε δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2009, 30 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους. Είκοσι πέντε δισ. ευρώ και 15 δισ. ευρώ μεγαλύτερο από αυτό το οποίο επέμεναν να λένε ψευδώς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι και μερικές μέρες πριν τις εκλογές.
Ρωτάει η Ν.Δ., «γιατί υπάρχει ανάγκη για αυτά τα μέτρα»; Γιατί ουδείς πιστεύει την Ελλάδα σήμερα. Γιατί ουδείς πιστεύει τις πολιτικές της, ουδείς πιστεύει τα νούμερα της όποιας πολιτικής κυβέρνησης. Γιατί έχει χαθεί η αξιοπιστία. Και αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε, πέντε μήνες τώρα, είναι να ξαναχτίσουμε, με προσεκτικά βήματα, την αξιοπιστία που έχει χαθεί. Γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ; Γιατί χρωστάμε πάρα πολλά. Γιατί χρωστάμε 300 δισ. και έχουμε ένα έλλειμμα 30 δισ. ευρώ και γιατί κάθε μήνα παράγουμε νέα ελλείμματα. Η ελληνική οικονομία, το ελληνικό κράτος, όπως είναι διαρθρωμένο, παράγει νέα ελλείμματα.
Φέτος, χρειάζεται να δανειστούμε 54 δισ. ευρώ. Περίπου, 20 δισ. ευρώ, για να καλύψουμε το έλλειμμα, που εκτιμάμε ότι θα είναι στο τέλος του έτους άλλα 13 δισ. για να καλύψουμε τους τόκους, πολύ παραπάνω απ’ ότι παλαιότερα, 2 δισ. για τις δαπάνες για τα εξοπλιστικά και περίπου 20 δισ. για τις δαπάνες των χρεολυσίων. Τα νούμερα αυτά τα ξέρει όλος ο κόσμος και πάνω απ’ όλα τα ξέρει η διεθνής αγορά, η οποία παρακολουθεί την Ελλάδα, με τρόπο, που ποτέ κανείς δεν έχει παρακολουθήσει τη χώρα μας. Σε κάθε επίσκεψη ξένων εκπροσώπων, είτε είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είτε είναι οίκοι αξιολόγησης, με εντυπωσιάζει η λεπτομέρεια της ανάλυσής τους πάνω στα δημοσιονομικά ελληνικά στοιχεία.
Όσοι, λοιπόν, σήμερα, δανείζουν την Ελλάδα, ξέρουν ότι αυτή η χώρα γεννά ελλείμματα. Όσοι δανείζουν την Ελλάδα, φοβούνται ότι μια χώρα που συνεχώς αυξάνει τα ελλείμματά της, μπορεί τελικά να φτάσει και σε αδυναμία πληρωμής. Αυτό σημαίνει ότι θα χάσουν τα λεφτά τους. Και σας διαβεβαιώ ότι καμία ξένη Κυβέρνηση και κανένα ασφαλιστικό ταμείο της Γαλλίας ή της Γερμανίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας είναι διατεθειμένο να χάσει τα λεφτά που επενδύει σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Όλοι αυτοί βλέπουν μία χώρα, που όχι απλώς δεν έχει κάνει τίποτα ως τώρα για να συμμαζέψει τα δημοσιονομικά της, αλλά έλεγε και συνειδητά ψέματα. Έλεγε ψέματα στις αγορές έμμεσα και άμεσα έλεγε ψέματα στους εταίρους μας στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε..
Χάσαμε, λοιπόν, την τελευταία πενταετία ένα τεράστιο απόθεμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, που είχε κατακτήσει αυτή η χώρα. Τη χάσαμε πολιτικά, γιατί δεν καταφέραμε να συμμαζέψουμε τα οικονομικά μας, τη χάσαμε γιατί καταθέταμε Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάοτυξης και Προϋπολογισμούς, που μονίμως έπεφταν έξω. Τη χάσαμε και ως προς τους αριθμούς, τη χάσαμε ως προς τα νούμερα του ελλείμματος. Και όπως χάθηκε αυτή η εμπιστοσύνη, κατέρρευσε και η πολιτική στήριξη. Γιατί οι Κυβερνήσεις των άλλων χωρών θέλουν να διασφαλίσουν ότι όσοι δανείζουν στην Ελλάδα, δεν θα χάσουν τα χρήματά τους. Γιατί πίσω από αυτές τις Κυβερνήσεις είναι λαοί, οι οποίοι βρίσκονται και οι ίδιοι σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση και οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται, γιατί πρέπει να συνεχίσουν να δανείζουν σε μια χώρα, η οποία δεν κάνει τα αυτονόητα πράγματα.
Προφανώς, υπάρχει και μια μεγάλη υπερβολή. Προφανώς, υπάρχει και κερδοσκοπία γύρω από τα ελληνικά ομόλογα. Προφανώς, υπάρχουν αντιδράσεις που μας εξοργίζουν όλους. Πίσω, όμως, από αυτές είναι κάποια βασικά οικονομικά δεδομένα, μίας χώρας, που δεν θέλει μέχρι τώρα να βάλει τάξη στα του οίκου της. Εμείς λέμε ότι αυτή την κατάσταση θα την σταματήσουμε, θα την αλλάξουμε και πέντε μήνες τώρα αυτό επιχειρούμε να κάνουμε.
Ξεκινήσαμε βρίσκοντας την πραγματική κατάσταση στην οποία ήταν τα δημοσιονομικά της χώρας. Ξεκινήσαμε κάνοντας έναν προϋπολογισμό, ο οποίος μείωνε το έλλειμμα σε μονοψήφιο νούμερο. Πήγαμε παραπέρα με ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που έκανε ένα πρόγραμμα τριετίας, για να φέρουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από 3% και να αρχίσει, επιτέλους, να αποκλιμακώνεται το δημόσιο χρέος και να βάζει μπροστά μια σειρά από τομές που έχει ανάγκη η χώρα. Στο πώς γίνεται, ελέγχεται, υλοποιείται ο προϋπολογισμός, για να σταματήσει αυτή η απίστευτη χοάνη, στην οποία ο Έλληνας φορολογούμενος βλέπει να χάνονται τα λεφτά του χωρίς να βλέπει υπηρεσίες. Αλλάζουμε ένα φορολογικό σύστημα που ξέρουμε ότι είναι άδικο και αναποτελεσματικό, κάνουμε το ασφαλιστικό μας σύστημα βιώσιμο και βελτιώσουμε τη Δημόσια Διοίκηση, που όπως δουλεύει σήμερα, προσβάλλει τον Έλληνα πολίτη. Ταυτόχρονα ανοίγουμε πόρτες για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη. Αυτό είναι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Και αυτό είναι το πρόγραμμα, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ομόφωνα ενέκρινε.
Τι συνέβη λοιπόν μετά; Το πρόβλημα είναι ότι δεν ζούμε στο κενό, δεν ζούμε μόνοι μας. Ζούμε και πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη μας το διεθνές περιβάλλον. Και το διεθνές περιβάλλον είναι αυτό που μας δανείζει, είναι οι πιστωτές μας. Εξαιτίας της αναξιοπιστίας της χώρας, οι πιστωτές μας δεν δέχτηκαν ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε αυτά που λέγαμε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Όταν τους λέμε ότι από τη φοροδιαφυγή θα πάρουμε πάνω από 1 δισ. περισσότερο φέτος απ’ ό,τι πέρσι, μας λένε να δούμε πρώτα και μετά μιλάμε. Όταν τους λέμε θα μειώσουμε τις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου σε κάθε Υπουργείο, μας λένε, να το δούμε πρώτα και μετά μιλάμε.
Άρα, λοιπόν, οι πιστωτές μας, μάς ζήτησαν κάποια απλά πράγματα, μάς ζήτησαν περαιτέρω μέτρα, περαιτέρω αποφάσεις, που να διασφαλίζουν πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι θα φτάσουμε στο στόχο. Γι’ αυτό αυτή η Κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να φέρει τα έκτακτα μέτρα. Για να μπορέσει να ισχυροποιήσει ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να πείσει ότι θα το εκτελέσουμε στο ακέραιο, να ανακτήσει την αξιοπιστία που χάσαμε.
Ναι, είναι μόνιμα μέτρα με την έννοια ότι σε αντίθεση με τα μέτρα της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι μέτρα τα οποία ισχύουν φέτος και δεν ισχύουν του χρόνου. Αλλά όταν μια Κυβέρνηση βρίσκεται στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να μειώσει και να περικόψει δώρα και επιδόματα, λέει με κάθε παρρησία στους δημοσίους υπαλλήλους ότι, όταν ξεπεραστεί η κρίση στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου, θα μπορέσει να δώσει πίσω ένα μέρος αυτής της αγοραστικής δύναμης που χάθηκε.
Δεν θα παίξουμε εμείς ένα παιχνίδι, που θα λέει ότι τα μέτρα αυτά υπάρχουν τώρα και δεν θα υπάρχουν σε μερικούς μήνες. Γιατί είναι ζήτημα αξιοπιστίας και εμπέδωσης εμπιστοσύνης διεθνώς. Το παιχνίδι που επιχειρεί να παίξει η Νέα Δημοκρατία, εμείς δεν θα το κάνουμε, διότι αυτό πληρώνουμε σήμερα. Τις λίστες των προηγουμένων Υπουργών Οικονομικών με διάφορα μέτρα και υπομέτρα, τα οποία υποτίθεται ότι θα έπειθαν τους εταίρους μας και τα οποία ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Γι’ αυτό είμαστε εδώ σήμερα, γι’ αυτό είμαστε αναγκασμένοι να ζητήσουμε θυσίες από τους Έλληνες πολίτες.
Δεν ζητάμε όμως αυτές τις θυσίες εν κενώ. Είμαστε μια Κυβέρνηση που πρώτο της νομοθέτημα ήταν η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, μια κίνηση αναδιανομής με την οποία ζήτησε από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις και τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας να χρηματοδοτήσουν μια ενίσχυση αλληλεγγύης σε 2,5 εκατομμύρια πολίτες. Είμαστε μια Κυβέρνηση που σε έναν δύσκολο προϋπολογισμό αύξησε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τις δαπάνες για την Παιδεία - ακόμα και μετά από τη μείωση, τώρα, είναι πολύ αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν.
Είμαστε μια Kυβέρνηση που αύξησε το επίδομα ανεργίας, που αύξησε την επιστροφή του Φ.Π.Α. στους αγρότες, που έδωσε αύξηση στον Ο.Γ.Α.. Είμαστε μια Kυβέρνηση που έχει ήδη παρουσιάσει τις βασικές ρυθμίσεις ενός φορολογικού νομοσχεδίου αναδιανομής, διεύρυνσης φορολογικής βάσης. Ένα νομοσχέδιο που ριζικά χτυπάει αυτό που κανένας δεν τόλμησε να κάνει μέχρι τώρα, τους φοροφυγάδες, όποιοι και να είναι αυτοί. Είμαστε μια Kυβέρνηση που επιχειρεί να επιμερίσει τα βάρη. Ναι, αναγκάζεται να βάλει έκτακτη εισφορά στα υψηλά εισοδήματα γιατί δεν είναι σωστό και δίκαιο να κάνεις περικοπές μόνο στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά να μην επιβαρύνεις και τα υψηλά εισοδήματα.
Βάζει μια έκτακτη εισφορά στο 2%, στην εξαιρετικά υψηλής αξίας ακίνητη περιουσία. Ανεβάζει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα είδη πολυτελείας. Ακούω τη Νέα Δημοκρατία να λέει «αργήσατε» και μετά να λέει ότι διαφωνεί σχεδόν με όλα τα μέτρα. Δύο πράγματα συμβαίνουν, ή δεν έχουν επίγνωση ή εξακολουθούν ναν πιστεύουν ότι αυτά που έλεγαν πριν τις εκλογές μπορούν να τα λένε και σήμερα. Στις εκλογές ο κόσμος κατάλαβε κάποια πράγματα πολύ καθαρά και το είπε με την ψήφο του. Ας συνεχίσει η Νέα Δημοκρατία στον ίδιο δρόμο. Θα παραμείνει στα έδρανα που είναι τώρα για πολύ καιρό.
Οι Έλληνες πολίτες θα στηρίξουν και στηρίζουν μια Κυβέρνηση που παίρνει δύσκολες αποφάσεις, ξέρουν ότι οι καιροί είναι δύσκολοι. Άκουσαν τον Πρωθυπουργό στην τοποθέτηση του, στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, να μιλάει για παθογένειες δεκαετιών. Για την βούληση μας, να αλλάξουμε τα πράγματα. Ξέρουν ότι αν δεν παίρναμε αυτά τα μέτρα, η ύφεση θα ήταν ακόμα χειρότερη. Το τραπεζικό σύστημα θα στέρευε τελείως. Δεν θα μπορούσε να δώσει καμία ρευστότητα στις επιχειρήσεις, τίποτα στα νοικοκυριά. Θα μπαίναμε σε πρωτόγνωρη ύφεση. Έχουμε ήδη τα πρώτα σημάδια της αναστροφής ενός διεθνούς κλίματος για τη χώρα μας.
Χθες και σήμερα, όλοι οι διεθνείς παράγοντες έκαναν θετικές αναφορές στο κουράγιο της Ελλάδας να παίρνει δύσκολες αποφάσεις. Μίλησαν για τους Έλληνες πολίτες, που είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν αυτές τις δύσκολες αποφάσεις, γιατί βλέπουν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ξεφύγουμε από την κρίση σήμερα. Γιατί ξέρουν ότι υπάρχει προοπτική. Υπάρχει μέλλον, υπάρχει ανάκαμψη, υπάρχει η ενίσχυση του εισοδήματος, υπάρχει η αύξηση της απασχόλησης, αλλά όλα αυτά μόνο, όταν καταφέρει κάποιος να ισορροπήσει τα δημοσιονομικά του. Μόνο όταν καταφέρει να ανακτήσει την αξιοπιστία του, τότε μόνο θα γίνουν όλα αυτά. Δεν υπάρχει άλλη στρατηγική για τη χώρα σήμερα. Αν κάποιοι νομίζουν ότι υπάρχει, είτε εν γνώσει τους λένε πράγματα τα οποία δεν ισχύουν, είτε προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους πολίτες. Εμείς δεν θα το κάνουμε ποτέ αυτό.
Βρήκαμε μια κατάσταση πολύ χειρότερη από αυτή που περιμέναμε. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε όλους αυτούς τους μήνες, για να την ανατάξουμε και, σήμερα, βρεθήκαμε αναγκασμένοι να πάρουμε πιο δύσκολα, πιο δραστικά μέτρα. Μέτρα που πέρα από κάθε αμφιβολία θα πετύχουν το στόχο, τον οποίο έχουμε θέσει. Δεν υπάρχει περιθώριο αλλαγής, δεν υπάρχει περιθώριο να κάνουμε πίσω από τους στόχους, που έχουμε βάλει.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, η Κυβέρνηση έχει φέρει αυτό το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, γιατί είμαστε σε μια κατεπείγουσα κατάσταση. Ζητάει, όχι μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από όλες τις πτέρυγες της Βουλής να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν αυτό το νομοσχέδιο. Είναι ένα νομοσχέδιο σωτηρίας για τη χώρα, οι πολίτες ήδη το κάνουν. Ας αναλάβουν και οι βουλευτές τις ευθύνες τους.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ