Η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ενέκρινε σήμερα τον διορισμό των προτεινόμενων από την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, κ. κ. Γεωργίου – Ιωάννη Νυχά και Τιμολέοντα Ράλλη, στις θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου αντιστοίχως του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ).
Υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν λευκό ενώ οι βουλευτές της Ν.Δ. απείχαν από την ψηφοφορία.
Παρουσιάζοντας στα μέλη της Επιτροπής, τις υποψηφιότητες των κ. κ. Γ. Νυχά και Τ. Ράλλη, η Υπουργός, Κατερίνα Μπατζελή έδωσε έμφαση στην επιστημονική τους κατάρτιση και τη συσσωρευμένη εμπειρία τους στα θέματα της ασφάλειας των τροφίμων.
Ταυτόχρονα, η κ. Μπατζελή προανήγγειλε ότι θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, κ. Γιάννη Δριβελέγκα, την διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης για την πολιτική της Κυβέρνησης όσον αφορά την ασφάλεια τροφίμων, η οποία, όπως σημείωσε, αποτελεί κεντρική της προτεραιότητα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, η Υπουργός επαναβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερά εναντίον των Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων (ΓΤΟ) και κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να εισαχθεί στην ελληνική αγορά η ΓΤΟ πατάτα (για την οποία έδωσε άδεια χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) «ούτε για ζωοτροφή» όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μπατζελή.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα προσπαθεί με άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαμορφώσουν κοινό μέτωπο εναντίον των ΓΤΟ στην ΕΕ.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση βουλευτή για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά τις εξαγγελθείσες συγχωνεύσεις των οργανισμών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Υπουργός ξεκαθάρισε ότι σε πρώτη φάση θα υπάρξει συνεργασία σε διοικητικό επίπεδο. Τόνισε μάλιστα με έμφαση ότι θα δοθεί βαρύτητα στην διασταύρωση στοιχείων, «γεγονός από το οποίο πάσχει το Ελληνικό Δημόσιο», όπως εξήγησε.
Αναφερόμενη στον ΕΦΕΤ, η κ. Μπατζελή διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής για την βούληση της Κυβέρνησης για αναβάθμισή του οργανισμού.
Επίσης, η Υπουργός έθεσε στις άμεσες προτεραιότητες και την στελέχωση του ΕΦΕΤ σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.
Ταυτόχρονα, κατέστησε σαφές ότι σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από την πολυσπερμία οργανισμών που εμπλέκονται στο θέμα των τροφίμων, όπως και να διαβαθμίσει τα επίπεδα ελέγχων.
Είπε μάλιστα ότι έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση να αποσαφηνισθούν οι αρμοδιότητες κάθε επιπέδου διοίκησης στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλλικράτης».
Ειδική αναφορά έκανε, πάντως, στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις Αθήνας και Πειραιά σημειώνοντας ότι «παράγουν εξαιρετικό έργο» στον τομέα του ελέγχου της ασφάλειας τροφίμων.