Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

5.2.10

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΩΡΑΊΤΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΩΡΑΊΤΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010





«Κύρωση και τροποποίηση της από 29-10-2009 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Αναστολή εφαρμογής διατάξεων τακτοποίησης ημιυπαίθριων και λοιπών κλειστών χώρων που άλλαξαν χρήση” (ΦΕΚ 218 Α΄)».



ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής):



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει ένα πολιτικό δόγμα, που στην Ελλάδα έχει βρει πολλούς υποστηρικτές. Είναι το δόγμα του μην κάνεις τίποτα, μην αγγίζεις τα προβλήματα, στο κάτω-κάτω μπορεί να μην απολογηθείς και σε κανέναν. Είναι το δόγμα που σε πολλές περιπτώσεις η προηγούμενη Κυβέρνηση ακολούθησε πάρα πολύ πιστά.

Εμείς λέμε ότι αυτή τη φορά η ελληνική πολιτεία πρέπει να σταθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα απέναντι στον εαυτό της, αλλά κυρίως απέναντι στους πολίτες. Η λογική του «ωχ αδελφέ» για το ΕΠΕΚΑ, έχει τελειώσει.

Είμαστε εδώ ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, για να δώσουμε λύσεις. Λύσεις, όμως, που δεν θα είναι αποσπασματικές, ούτε θα κλείνουν το μάτι στην παρανομία. Τα χρόνια και μεγάλα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν με πολιτικές πονηριάς ή αρπαχτής. Απαιτείται σεβασμός στον πολίτη και στο περιβάλλον όπου ζει. Αυτή ακριβώς είναι οι άξονες της δικής μας πολιτικής. Και έχουμε δεσμευτεί να αντιμετωπίσουμε συνολικά και ολοκληρωμένα το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης. Γιατί πολύ απλά η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο.

Δεν μπορεί να είναι οι πολίτες και η πολιτεία σε μια περίεργη κατάσταση ημιπαρανομίας και αυθαιρεσίας. Και δεν θα πρέπει να κρυβόμαστε πλέον πίσω από το δάκτυλό μας. Είναι η ώρα των αποφάσεων. Αποφάσεων που θα υπηρετούν τη λογική, τη νομιμότητα, αλλά και θα δίδουν λύσεις στην πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί απ’ όλες αυτές της χρόνιες παθογένειες. Παθογένειες της πολιτείας, αλλά επιτρέψτε μου να πω και της ελληνικής κοινωνίας.

Είμαστε αποφασισμένοι, λοιπόν, με διαβούλευση να προχωρήσουμε άμεσα: Στην αναθεώρηση του πλαισίου έκδοσης και ελέγχου εφαρμογής των οικοδομικών αδειών. Στην ολοκλήρωση των πολεοδομικών σχεδίων, ώστε η δόμηση να γίνεται οργανωμένα και όχι άναρχα. Στην αναθεώρηση των διατάξεων του Γ.Ο.Κ. που αναπαράγουν τα φαινόμενα της αυθαίρετης δόμησης. Στην ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου, ώστε να πάψει η καταπάτηση των δασικών περιοχών, ακτών και δημόσιων εκτάσεων. Στην αντιμετώπιση των υπαρχουσών αυθαιρεσιών μέσα στα πλαίσια της πολεοδομικής νομοθεσίας με κίνητρα, αλλά βεβαίως και περίοδο προσαρμογής. Και βεβαίως, μηδενική ανοχή σε νέες αυθαιρεσίες με άμεση κατεδάφιση.

Όσον αφορά στην αναστολή, τώρα. Κρίθηκε αναγκαία γιατί; Αγαπητοί συνάδελφοι, η τακτοποίηση δεν αποτελούσε νομιμοποίηση. Η τακτοποίηση δεν αποτελούσε πράξη εξαίρεσης από τη κατεδάφιση. Ο νόμος του κ. Σουφλιά αποτελεί για το ελληνικό Κοινοβούλιο μνημείο προχειρότητας, παράδειγμα προς αποφυγή, αλλά με συνέπειες που ταλαιπωρούν σήμερα αφάνταστα το σύνολο του τεχνικού κόσμου της χώρας και οδηγούν ολόκληρο τον κλάδο της οικοδομής σε μαρασμό, αλλά και την κοινωνία την ίδια, η οποία βλέπει ότι δεν μπορεί να κινηθεί. Μια προχειρότητα που φάνηκε από την είσοδο ακόμα του νόμου στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Διατάξεις που δεν βρίσκουν σήμερα σύμφωνο κανέναν, ούτε έναν φορέα, επιστημονικό ή επαγγελματικό, ψηφίστηκαν προεκλογικά σε αυτή την Αίθουσα ως τροπολογία. Διατάξεις που από τα συμφραζόμενα προσμετρούν το δεύτερο υπόγειο παρκινγκ στον συντελεστή δόμησης. Διατάξεις που επιτρέπουν τη μετατροπή ακόμη και χώρων στάθμευσης σε κατοικίες και μαγαζιά σε πολεοδομικά συγκροτήματα που σήμερα υποφέρουν από την έλλειψη παρόμοιων χώρων. Διατάξεις που ουσιαστικά έδιναν το κίνητρο και το έναυσμα σε κάποιον να παρανομήσει.

Πώς αλλιώς, αλήθεια, θα μπορούσε κάποιος να ερμηνεύσει τη διατύπωση ότι δικαίωμα να τακτοποιήσουν ημιυπαίθριους και λοιπούς χώρους έχουν αυτοί που εξέδωσαν ή αναθεώρησαν οικονομική άδεια μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή άδεια για κτίρια που θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται μετά την έναρξη του ισχύοντος νόμου και θα ολοκληρωθούν με μελλοντικό χρόνο ακόμα και σήμερα.

Φτάσαμε, λοιπόν, να βλέπουμε στις αγγελίες των εφημερίδων πώς πωλούνται διαμερίσματα με τακτοποιημένους ημιυπαίθριους και εργολαβικά να υπογράφονται με πρόβλεψη κλειστών ημιυπαιθρίων ως τμήμα της αντιπαροχής. Η προχειρότητα, όμως, της συγκεκριμένης τροπολογίας δεν σταματάει εδώ. Όχι, μόνο, έδωσε κίνητρο σε κάποιους να παρανομήσουν, αλλά δεν μπόρεσε και να προβλέψει τα δεκάδες προβλήματα που καθημερινά εμφανίζονται και καλούμαστε ακόμη και σήμερα να βρούμε τις λύσεις. Προβλήματα μεταξύ συνιδιοκτητών που προκύπτουν και θα πολλαπλασιάζονται αν δεν προχωρήσουμε εμείς άμεσα στην αναστολή της συγκεκριμένης ρύθμισης, όπως οι ημιυπαίθριοι και υπόγεια που μετατράπηκαν σε χώρους κύριας χρήσης και έχουν, πλέον, εξαντλήσει τον συντελεστή δόμησης σε εξ’ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες. Τι προέβλεπε, αλήθεια, ο 3775 για αυτά; Τίποτα.

Ακούστε άλλο παράδειγμα: Σήμερα υπάρχουν μαγαζιά χωρίς καμία πολεοδομική παράβαση, που δεν μπορούν να πάρουν άδεια αλλαγής χρήσης, γιατί κάποιος στον πέμπτο όροφο της ίδιας πολυκατοικίας έχει τακτοποιήσει ημιυπαίθριο και από τη στιγμή που η άδεια της οικοδομής είναι κοινή το μαγαζί, πλέον, έχει πρόβλημα. Προέβλεπε κάτι ο 3775 γι’ αυτό; Όχι, βέβαια, τίποτα.

Έχουμε επιχειρηματίες που σήμερα δεν μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν τελειωμένες οικοδομές, αφού ο τακτοποιημένος οικονομικά ημιυπαίθριος παραμένει πολεοδομικά αυθαίρετος.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είπε πώς θέλησε να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό που δεν είπε είναι πώς εκμεταλλεύτηκε ένα υπαρκτό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και υπό τον παραπλανητικό όρο τακτοποίηση αποσκοπούσε σε ένα εύκολο, εισπρακτικό στόχο και τίποτα άλλο. Αυτό που δεν είπε είναι πώς με την είσπραξη ενός προστίμου, επέβαλε στο νομοταγή πολίτη να υποστεί τις συνέπειες της πράξης αυτού που παρανόμησε. Αυτό που δεν είπε είναι πώς μετά από προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι πολίτες, ενδεχομένως, θα βρεθούν καθηλωμένοι, καθώς όλη αυτή νομοθετική ακροβασία είναι πολύ πιθανόν να ακυρωθεί.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα που προκύπτουν από τις διατάξεις των άρθρων 40 και 41 με την ανακοίνωση των θέσεων της Κυβέρνησης για το θέμα των ημιυπαιθρίων θα γίνουν και κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις σε επιμέρους ζητήματα. Δεν γίνεται, όμως, οι παρεμβάσεις μας στο Γ.Ο.Κ. να είναι αποσπασματικές και να γίνονται χωρίς εις βάθος μελέτη όλων των παραμέτρων.



Δεν μπορεί υπό την πίεση που δημιούργησε η προχειρότητα των άρθρων 40 και 41 να προχωρήσουμε και πάλι σε αποσπασματικές ρυθμίσεις, χωρίς να έχουμε συνυπολογίσει τις ενδεχόμενες παρενέργειες.

Για το λόγο αυτό έχουν συγκροτηθεί και δουλεύουν σήμερα στο Υπουργείο επιστημονικές επιτροπές, που θα δώσουν συνολικές απαντήσεις όσον αφορά το ΓΟΚ και το νέο τρόπο έκδοσης και ελέγχου των οικοδομικών αδειών.

Το πρόβλημα που δημιούργησε η ρύθμιση της λεγόμενης «τακτοποίησης» ταλαιπωρεί σήμερα εκατοντάδες συμπολίτες μας και έχει εγκλωβίσει μερικές χιλιάδες ακόμη, οι οποίοι θα το καταλάβουν δυστυχώς όταν χρειαστεί να προβούν σε κάποια ενέργεια αξιοποίησης του ακινήτου τους. Παλεύουμε καθημερινά σε εντατικούς ρυθμούς, έτσι ώστε να δώσουμε λύση πριν να είναι πλέον πολύ αργά. Γι’ αυτό ακριβώς και αναστείλαμε τις διατάξεις της τακτοποίησης του ν.3775. Γιατί καθημερινά όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας εγκλωβίζονταν χωρίς να το ξέρουν.

Γι’ αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι, είμαστε σήμερα εδώ, για να βρούμε εκείνες τις διαδικασίες που θα εγγυηθούν τη λύση του προβλήματος των πολιτών, αλλά και τη βιωσιμότητα του αστικού περιβάλλοντος των πολεοδομικά υπέρμετρα βεβαρημένων περιοχών, εκτός αν μας προτείνετε να δοθεί ένα μήνυμα στην αγορά ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει και πως ο καθένας θα μπορεί να συνεχίσει να παρανομεί και να κερδοσκοπεί εις βάρος του περιβάλλοντος, είτε μιλάμε για φυσικό είτε για δομημένο.

Με τη ρύθμιση που εμείς σε περίπου ένα μήνα θα φέρουμε, θα αντιμετωπίζουμε επίσης όλες τις εκκρεμότητες και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από το ν.3775. Τα άρθρα 40 και 41 σε σχέση με το ΓΟΚ, οι περιπτώσεις των μεταβατικών σταδίων, οι ασάφειες σε σχέση με τα παραπάνω θα απαντηθούν συνολικά. Η αποσπασματική αντιμετώπισή τους είναι αυτή η οποία προκαλεί τη σύγχυση.

Είμαστε υποχρεωμένοι, λοιπόν, να επιλύσουμε μια κατάσταση που ούτε δημιουργήσαμε ούτε βεβαίως συμφωνήσαμε με τη λογική που δημιούργησε. Η επίλυση πρέπει να είναι νόμιμη και δίκαιη, ώστε όχι μόνο να ξεπαγώσει την αγορά γύρω από την οικοδομή αλλά να δημιουργήσει για το μέλλον προϋποθέσεις ευνομίας.

Σήμερα στέλνουμε αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους πολίτες, ότι η πολιτεία αυτή τη φορά θα προσπαθήσει σ’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα να δώσει οριστικές λύσεις. Δεν θα ανεχθεί και άλλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Δεν θα παίξει με τους νόμους και δεν θα περιπαίξει τη νομιμότητα.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ