Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

5.2.10

Απάντηση ΥΦΥΠΕΞ, κ. Σπύρου Κουβέλη, σε επίκαιρη ερώτηση του ΛΑ.Ο.Σ.

O Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Σπύρος Κουβέλης, απαντώντας σήμερα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργου Καρατζαφέρη, την οποία υποστήριξε ο βουλευτής του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ, είπε ότι η διαδικασία χρηματοδότησης προβλέπεται από Κανονισμό και έχει προϋποθέσεις, οι οποίες, εφόσον πληρούνται, οι προτάσεις γίνονται αποδεκτές από το Υπουργείο Εξωτερικών. Η αξιολόγηση γίνεται από Επιτροπή.



Εφόσον οι προτάσεις είναι σύννομες και συμφωνούν με τους στόχους που έχουν τεθεί, τότε προτείνεται και η χρηματοδότησή τους από το Υπουργείο. Κατά τη διάρκεια ελέγχου που διενεργούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν υπάρξει περιπτώσεις Οργανώσεων που δεν τήρησαν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.



Προβλέπεται και διαδικασία καταλογισμού και απαίτησης των χρημάτων από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εφόσον δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. «Σε αρκετές περιπτώσεις έχει ζητηθεί αυτό. Όπως επίσης έχουν υπάρξει και περιπτώσεις που έχουμε ζητήσει και τη συνδρομή του πρώην ΣΔΟΕ, όταν αυτό δεν έχει γίνει σωστά. Και βέβαια τα ποσά αυτά γίνονται απαιτητά και μέσω της Εφορίας» τόνισε ο κ. Κουβέλης.



Ο κ. Υφυπουργός πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση προτάσσει τη διαφάνεια. Γι’ αυτό το λόγο στο εξής κάθε σύμβαση και κάθε χρηματοδότηση θα αναρτάται στο διαδίκτυο. «Δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση, την οποία ο πολίτης δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει την πορεία της, δηλαδή να γνωρίζει τους λόγους χρηματοδότησης της κάθε Οργάνωσης και το σκοπό αυτής, καθώς και την εξέλιξη της εκτέλεσης του έργου», τόνισε. Ο κ. Κουβέλης ανέφερε, επίσης, ότι τούτο αποτελεί πρακτική σε όλες τις χώρες του κόσμου και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να μην το κάνει.



Επιπλέον, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι το ζητούμενο είναι να κινητοποιηθεί η ελληνική τεχνογνωσία, οι Έλληνες, η φυσική παρουσία ανθρώπων, εθελοντών κ.λπ. Στόχος είναι να είναι παρόντες οι Έλληνες στις χώρες που δίνεται αναπτυξιακή βοήθεια. Η οικονομική διπλωματία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της χώρας και στο μέτρο αυτό η Κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει τη λειτουργία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.



Τέλος, σε ό,τι αφορά στο μεγάλο αριθμό των Οργανώσεων, είπε ότι υπάρχει ένα Μητρώο Οργανώσεων όπου αυτές καταγράφονται. Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι αυτό το Μητρώο να περιέχει και στοιχεία ιστορικά για τις σχέσεις με τις Οργανώσεις, ώστε κατά την αξιολόγηση στοιχείων και προτάσεων να υπάρχει και να λαμβάνεται υπόψη η ιστορική συνέχεια και συνέπεια της κάθε Οργάνωσης.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ