Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

19.1.10

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦ.ΟΙ.Α.Ν., κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ

Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, απαντώντας στην επερώτηση των βουλευτών της ΝΔ, σχολίασε αρχικά την έλλειψη αυτοκριτικής τους για τους χειρισμούς της προηγούμενης Κυβέρνησης, που «παρέδωσε» το ΕΣΠΑ με απορρόφηση μόλις 3% στο τρίτο έτος υλοποίησής του.


Σε σχέση με το κλείσιμο του Γ’ ΚΠΣ, ο κ. Αρναουτάκης επισήμανε ότι το Σεπτέμβριο του 2009, το Πρόγραμμα παρουσίαζε υστέρηση απορροφητικότητας 700 εκατ. Ευρώ, την οποία, όμως, η Κυβέρνηση κατάφερε να καλύψει τους τελευταίους τρεις μήνες με ορθολογική χρήση του ΠΔΕ.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, «δημιουργούνται υποχρεώσεις στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων από τις ανεξέλεγκτες εγκρίσεις επενδύσεων του αναπτυξιακού νόμου, με αποτέλεσμα τη μη επάρκεια, τουλάχιστον για φέτος, των εθνικών πόρων για τη χρηματοδότηση ενεργειών. Για παράδειγμα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ο αγροτικός τομέας, οι φυσικές καταστροφές πληρώνονται σιγά-σιγά, σταδιακά, μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.»

Για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ ο Υφυπουργός είπε, ότι το Υπουργείο προχωράει στην απλοποίηση διαδικασιών ένταξης πράξεων, με σκοπό τη μεγαλύτερη επιτάχυνση υλοποίησης των έργων, στην κατάργηση του δεύτερου σταδίου πιστοποίησης προτύπου ΕΛΟΤ για όλα τα τομεακά και τα περιφερειακά προγράμματα, στην κατάργηση των δεκατριών Αναπτυξιακών Οργανισμών των Περιφερειών και της «ΝΟΜΟΣ Α.Ε.», καθώς και στην τροποποίηση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, σε μια πιο λειτουργική κατεύθυνση του νομοθετικού πλαισίου, σχετικά με την επικαιροποίηση και αναθεώρηση των μελετών για την επιτάχυνση ένταξης των έργων.



Παράλληλα, τόνισε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ενδυναμώσει τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα, χωρίς όμως τη λογική της συρραφής έργων αλλά με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που θα λειτουργούν πολλαπλασιαστικά.



Κλείνοντας, ο Υφυπουργός εξέφρασε τη ξεκάθαρη βούληση του Υπουργείου Οικονομίας για να μπει τέλος στην περιττή γραφειοκρατία, στις πολύπλοκες διαδικασίες, στην απουσία αναπτυξιακού σχεδιασμού και στην εγκατάλειψη της ελληνικής περιφέρειας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι πολιτικές που έχουν μηδαμινή αποτελεσματικότητα, δηλαδή οι πολιτικές των κυβερνήσεων Καραμανλή στον τομέα της διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων, είναι αποτυχημένες πολιτικές. Αυτές τις πολιτικές είμαστε αποφασισμένοι να τις αλλάξουμε, με απλοποιημένες διαδικασίες, με έμφαση στις πράσινες δράσεις και με στροφή στην αποκέντρωση και στην περιφερειακή ανάπτυξη.»

Τέλος, ο κ. Αρναουτάκης ξεκαθάρισε τη δέσμευση του Υπουργείου ότι «το ΕΣΠΑ πρέπει να τρέξει και θα τρέξει.»
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ