Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

19.1.10

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ ΑΡΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΡΩΝΗ


ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ ΑΡΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΡΩΝΗ
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΙΣ 14.1.2010


Επί των Άρθρων του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας:
«Ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, διατάξεις για την επεξεργασία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς και άλλες διατάξεις»

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): ………. Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δημήτρης Τσιρώνης, Βουλευτής του Νομού Άρτας. Το λέω για να θυμόμαστε και τους νομούς.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν από λίγο ολοκληρώθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο εξέτασε και ενέκρινε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, για να βγούμε από την κρίση που μας οδήγησε η Νέα Δημοκρατία στα πεντέμισι χρόνια της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής της, με τις λαθεμένες πολιτικές που ακολούθησε στην οικονομική πολιτική αυτά τα τελευταία χρόνια που ομολογουμένως οδήγησαν τη χώρα στο χάος και σ’ ένα τραγικό αδιέξοδο που σήμερα το πληρώνει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.
Το πιο σημαντικό όμως –και το αναφέρω εδώ στο Κοινοβούλιο- είναι ότι αυτό το Πρόγραμμα Σταθερότητας για πρώτη φορά θα συζητηθεί στη Βουλή στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων σήμερα το απόγευμα. Και μάλιστα ακούστηκαν και αντιρρήσεις ότι είναι λίγος, ότι δεν είναι επαρκής ο χρόνος προετοιμασίας, αφού θα συζητηθεί στις 17.00΄ το απόγευμα, μετά από τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Μα, κύριοι συνάδελφοι, μπορεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας με τα προβλήματα που έχει η ελληνική οικονομία να περιμένει για να συζητηθεί, να πάει για την άλλη εβδομάδα όταν καθημερινά η χώρα δέχεται τεράστιες κερδοσκοπικές επιθέσεις σ’ όλη την οικονομική πολιτική της, στην αξιοπιστία της διεθνώς; Μπορούμε να παίζουμε μ’ αυτά τα πράγματα; Και είναι πολύ σημαντικό, κι έπρεπε να το χαιρετίσουν όλες οι πτέρυγες της Βουλής, ότι επιτέλους για πρώτη φορά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά στη Βουλή συζητείται το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, μιας οικονομίας που ξέρουμε όλοι πώς έφθασε μέχρι εδώ, στην κατάντια που έφθασε.
Και για να σταματήσουν και οι εντυπώσεις σχετικά με τις αναφορές που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα για το έγινε στις πρώτες εκατό μέρες του ΠΑ.ΣΟ.Κ., θα πω πως τέτοιο έργο που έγινε στις εκατό πρώτες μέρες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχει ξαναγίνει από καμία άλλη ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν. Και για να εξηγούμαι, έγινε και σε θεσμικό επίπεδο και σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και με μια σειρά μέτρα τα οποία θα ανακουφίσουν την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία.
Σε θεσμικό επίπεδο έγινε ο νέος νόμος των προσλήψεων για ένα αξιοκρατικό σύστημα στο Δημόσιο. Σήμερα διαθέτουμε ένα καινούργιο νόμο που ψηφίσαμε τον προηγούμενο μήνα εδώ στη Βουλή.
Παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το Σαββατοκύριακο, από τον Υπουργό Εσωτερικών το νέο σχέδιο «Καλλικράτης» για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, μια διοικητική μεταρρύθμιση που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες ενός ευρωπαϊκού κράτους, ενός κράτους που θέλουμε να λέγεται σύγχρονο και να μας οδηγήσει στο μέλλον. Αυτές είναι μεταρρυθμίσεις.
Σε οικονομικό επίπεδο αναδιανέμουμε το εισόδημα υπέρ των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων με το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης που δώσαμε, αλλά και με μια σειρά μέτρα που θα ακολουθήσουν και στο φορολογικό τομέα και στη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά και σε επιμέρους πολιτικές τις οποίες το κάθε Υπουργείο αναπτύσσει.
Επίσης ενισχύουμε τον τομέα της Παιδείας με επιπλέον 1 δισεκατομμύριο το χρόνο από το 2010.
Στον τομέα της Υγείας ενισχύουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Για την προστασία των δανειοληπτών, των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας είναι το σημερινό, το προτεινόμενο νομοσχέδιο που έρχεται να λύσει μια σειρά από ζητήματα, όπως και το νομοσχέδιο που έγινε η πρώτη ανάγνωσή του στη Βουλή, του ίδιου Υπουργείου, του Υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, που αφορά επίσης τη ρύθμιση των χρεών των φυσικών προσώπων, που εκεί θα υπάρχουν και οι ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια. Διότι σήμερα μεγάλο ποσοστό των στεγαστικών δανείων δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί και πάρα πολλοί συμπολίτες μας, πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο. Και αυτό το νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα από το Υπουργείο θα έρθει για να ρυθμίσει αυτά τα ζητήματα μ’ έναν τρόπο σοβαρό, μ’ έναν τρόπο υπεύθυνο και μ’ έναν τρόπο που θα σέβεται πρώτα απ’ όλα την προσωπικότητα του κάθε νοικοκυριού, της κάθε ελληνικής οικογένειας.
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του νομοσχεδίου για την προστασία των δασών. Όπως βλέπετε τα αναφέρω επιγραμματικά.
Και είναι και μια σειρά ρυθμίσεων που έγιναν στον αγροτικό τομέα, οι επιδοτήσεις που καταφέραμε να δώσουμε, παρ’ όλο που δεν είχατε προχωρήσει καθόλου, παρά μόνο σ’ ένα μικρό ποσοστό, στην ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων και δεν μπορούσαμε να δώσουμε επιδοτήσεις. Κι όμως καταφέραμε να δώσουμε προκαταβολές 40%, 50% και 60% και πολύ σύντομα, σ’ ένα δίμηνο θα τις ολοκληρώσουμε για τους αγρότες μας και θα μπορέσουμε να δώσουμε επιτέλους τις επιδοτήσεις που δικαιούνται. Γιατί είχαν φθάσει στο πουθενά. Με όλες αυτές τις ρυθμίσεις που έγιναν -και να μην τα αναφέρω, να μην εξαντλήσω το θέμα, για να μπω και στην ουσία του νομοσχεδίου- μπορέσαμε και τις δώσαμε, για να ανακουφίσουμε πολύ γρήγορα και μ’ έναν άμεσο τρόπο όλους τους Έλληνες οι οποίοι καταπονούνται.
Και δεν λέμε ότι μπορέσαμε και λύσαμε σε εκατό ημέρες τα προβλήματα. Εννοείται πως όχι. Αντιμετωπίζουμε όμως, μία σειρά ζητημάτων με ένα τρόπο υπεύθυνο και με έναν τρόπο που συμβαδίζει με τις προγραμματικές μας εξαγγελίες και τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις.
Σε ό,τι αφορά το προτεινόμενο νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση εκείνο που θα ήθελα να σημειώσω είναι ότι στην αρμόδια Επιτροπή έγινε μία πάρα πολύ διεξοδική συζήτηση. Μάλιστα την ημέρα που είχαμε την ακρόαση των φορέων, όλοι οι φορείς, όλοι οι επαγγελματοβιοτέχνες, όλοι μικρομεσαίοι ακόμα και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών στην αρμόδια Επιτροπή επί της αρχής το δέχθηκε το νομοσχέδιο, γιατί η ουσία του νομοσχεδίου δεν είναι μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες φτάνουν περίπου στο 10% –και αντιλαμβάνεσθε ότι μπορεί να αντιμετωπιστούν, είναι πολύ μικρό αυτό το ποσοστό για τις τράπεζες, το 10%- αλλά κυρίως όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται όλες αυτές τις ημέρες και η διαμάχη αν συμφωνεί η Κυβέρνηση με τις τράπεζες ή πού διαφωνούν είναι για τα ενήμερα δάνεια. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έρχεται η Κυβέρνηση με έναν πολύ υπεύθυνο τρόπο να δώσει μία ανάσα και μια πνοή στις επιχειρήσεις που πλέον είναι οριακά γι’ αυτές να έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη. Δηλαδή, πρέπει και στους συνεπείς επαγγελματίες, οι οποίοι με όλο αυτό το βάρος μέσα σε αυτή την κρίση μπορούσαν να είναι συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες, να δώσουμε μία ανάσα. Πρέπει να τους βοηθήσουμε να ορθοποδήσουν.
Είναι, αν θέλετε, κύριε Υφυπουργέ, προς το συμφέρον των τραπεζών και αυτή η ρύθμιση, κατά τη δική μου την άποψη, γιατί αν οδηγήσουμε στο χάος και αυτές τις επιχειρήσεις που σήμερα εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους, από πού θα εισπράξουν οι τράπεζες; Εγώ θα έλεγα ότι είναι και προς το συμφέρον τους και κακώς αντιδρούν οι τράπεζες.
Όταν οι τράπεζες πέρυσι αντιμετώπισαν πρόβλημα ήρθε η ελληνική πολιτεία –ανεξάρτητα που διαφωνούσαμε εμείς στη διαδικασία και στο ότι έπρεπε να γίνει ένα ταμείο αναχρηματοδότησης των τραπεζών και με ένα διαφορετικό τρόπο και με ένα διαφορετικό έλεγχο τότε στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών κ.ο.κ.- και με τα 28.000.000.000 ευρώ και με τις εγγυήσεις που έδωσε τους παρείχε αυτή τη ρευστότητα και μπόρεσαν έτσι οι τράπεζες να ξεπεράσουν την κρίση και να είναι σήμερα έτοιμες να βοηθήσουν και τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα, κύριε Υπουργέ, να μετακυλύουν το κόστος, αν θέλετε, προς τις επιχειρήσεις. Το ζήτημα δεν είναι να το μετακυλήσουν, αλλά το ζήτημα είναι να βρεθεί αυτή η χρυσή τομή. Νομίζω ότι το Υπουργείο και η Υπουργός μετά τη διεξοδική διαβούλευση που έκανε επί τόσο διάστημα βρήκαν τη χρυσή τομή. Νομίζω, επίσης, ότι όλες οι πτέρυγες πρέπει να την ψηφίσουν και πρέπει να προχωρήσουμε για να δώσουμε πνοή στις επιχειρήσεις.
Τώρα, οι άλλες ρυθμίσεις που γίνονται για τον «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» είναι πολύ σημαντικές γιατί ξέρουμε όλοι πολύ καλά στις τοπικές κοινωνίες που ζούμε –και εγώ στη δική μου περιοχή, στην Άρτα- ότι ο εμπορικός κόσμος, οι μικρομεσαίοι που πήραν μία σειρά από δάνεια οι πιο πολλοί απ’ αυτούς έχουν φτάσει για πολύ μικρά ποσά να είναι γραμμένοι στον «ΤΕΙΡΕΣΙΑ». Αυτό σημαίνει ότι είναι απαγορευτικό γι’ αυτούς στο μέλλον να πάρουν κάποιο δάνειο από κάποια τράπεζα χωρίς να βάλουν όχι μόνο το σπίτι τους, αλλά να βάλουν και το κεφάλι τους, να βάλουν και τα παιδιά τους υποθήκη. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Αν θέλουμε πραγματικά να προχωρήσουμε και να κάνουμε ένα άλμα και να δώσουμε τη δυνατότητα στην ελληνική αγορά, να δώσουμε διέξοδο στις ελληνικές επιχειρήσεις, τότε πρέπει να υιοθετήσουμε αυτό το νομοσχέδιο. Εγώ δεν λέω ότι λύνει όλα τα προβλήματα. Αντιμετωπίζει όμως, με ένα σαφέστατο τρόπο αυτό το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα σε αυτή τη μεγάλη κρίση. Πρέπει να βοηθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να βγουν από αυτό το τούνελ, να δουν φως στην άκρη του τούνελ για να μπορέσει να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία. Να βοηθήσουν και οι ελληνικές επιχειρήσεις, να βοηθήσει και το τραπεζικό σύστημα με αυτή την προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός να ξεπεράσουμε την κρίση. Μία κρίση, η οποία είναι τεράστια γιατί το χάσμα είναι τεράστιο και διαρθρωτικό. Αυτό πρέπει να το ξεπεράσουμε όλοι μαζί.
Νομίζω ότι με αυτό το νομοσχέδιο, που όλες οι πτέρυγες της Βουλής θα πρέπει να το αποδεχθούν, μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα. Ένα βήμα όχι μετέωρο, αλλά ένα βήμα σταθερό και βήμα-βήμα θα προχωρήσουμε, όπως μας έδωσε την εντολή ο ελληνικός λαός πριν από τρεισήμισι μήνες να προχωρήσουμε με σταθερότητα, με αποφασιστικότητα και με γενναιότητα. Αυτό το δείχνει καθημερινά με την εμπιστοσύνη του. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αυτό δείχνουν: ότι ο ελληνικός λαός τις επιλογές μας τις κρίνει θετικά και θα προχωρήσουμε με αυτό τον τρόπο.
Σας ευχαριστούμε πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ