Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

1.12.09

«Ξαναφέρνουμε την ελπίδα» τόνισε ο πρωθυπουργός, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης και την έκτακτη εισφορά των μεγάλων επιχειρήσεων.

«ΕΚΤΑΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»
ΟΜΙΛΙΑ      ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ      ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ      ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ      ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
                                                     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ




Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα για μας - αλλά πιστεύουμε και για το Κοινοβούλιο και για τη χώρα - είναι μια ξεχωριστή μέρα.

Σήμερα, συζητείται η πρώτη μεγάλη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που ανέδειξαν με τη ψήφο τους οι Έλληνες πολίτες στις 4 του Οκτώβρη.

Σήμερα, συζητείται ένα σχέδιο νόμου, που φέρει συμβολικά και ουσιαστικά τη σφραγίδα της πολιτικής μας, μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και με πολιτικές που καταδικάστηκαν, διότι έφεραν την ανασφάλεια, την ύφεση και τον μαρασμό.

Χαράσσουμε σαφή διαχωριστική γραμμή με το νομοσχέδιο που σήμερα εισάγουμε προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για όλους μας, ενισχύουμε στην πράξη, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς εξαιρέσεις, εκατομμύρια οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.

Η ψήφισή του αποτελεί ένα μήνυμα σε όλους όσοι μας τίμησαν με την ψήφο τους, ότι υπηρετούμε με συνέπεια αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε.

Είναι και μήνυμα σε όσους δεν μας ψήφισαν, ότι δεν κάνουμε διακρίσεις. Στηρίζουμε κάθε οικογένεια που έχει ανάγκη, που αγωνιά για το μέλλον το δικό τους, της οικογένειάς τους, αλλά και για την προοπτική της χώρας.

Είναι και ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους αυτούς που καλλιεργούσαν ή ακόμα καλλιεργούν την απαισιοδοξία και την παραίτηση στους Έλληνες.

Είναι ένα μήνυμα προς όλους αυτούς που έλεγαν «δεν μπορούμε», «δεν γίνεται», «σας κοροϊδεύουν», «πού θα βρείτε τα λεφτά;».

Τα βρήκαμε τα λεφτά!

Όχι για να τα σπαταλήσουμε, αλλά για αυτούς που έχουν ανάγκη.

Και αυτή η πρόταση νόμου συμβολίζει μία από τις βασικές μας αρχές στον νέο τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.

Την αρχή της αλληλεγγύης.

Μια αντίληψη, που λέει ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα, ούτε διχαστικά διλήμματα, όταν κινδυνεύει η συνοχή της κοινωνίας μας.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία μας, αυτές δεν μας εγκλωβίζουν. Ξέρουμε ότι μπορούμε. Ξαναφέρνουμε την ελπίδα.

Μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον, φροντίζοντας παράλληλα και τα δημόσια οικονομικά μας και την αναπτυξιακή μας προοπτική και τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη από προστασία και στήριξη.

Με τη συμμετοχή όλων. Εν προκειμένω, με τη συμμετοχή όσων είναι οικονομικά πιο ισχυροί και ικανοί να συμβάλουν στην εξασφάλιση της συνοχής της κοινωνίας μας.

Αυτή είναι η Κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Και όπως ξεκινάμε σήμερα με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, έτσι θα συνεχίσουμε σε όλη μας τη διακυβέρνηση.

Μια κυβέρνηση, που στόχο έχει να φτιάξει γερά θεμέλια για μια κοινωνία αξιών.

Νέα εμπιστοσύνη βασισμένη σε μια κοινωνία δικαίου.

Αρχές και αξίες, που διασφαλίζουν προοπτική και σιγουριά για τον πολίτη.

Σταθερότητα και δημιουργικότητα στην κοινωνία μας.

Είμαστε μαζί με εκείνους που ζουν μια δύσκολη, μια πολύ σκληρή καθημερινότητα.

Είμαστε μαζί με αυτούς που εργάζονται σκληρά και δυσκολεύονται πραγματικά όλο και πιο πολύ να τα φέρουν πέρα. Ή ακόμη χειρότερα, συνθλίβονται βιώνοντας το δράμα της ανεργίας.

Το βλέμμα μας δεν θα φύγει ούτε στιγμή από εκείνους που χρειάζονται την αρωγή της Πολιτείας στην προσπάθειά τους για μια καλύτερη ζωή.

Αν ο πρώτος μας στόχος είναι να προχωρήσουμε στην έξοδο από τη σημερινή κρίση, κεντρικός στόχος είναι τελικά η οικοδόμηση μιας κοινωνίας ανάπτυξης, κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης.

Όλοι, με το μέρισμά τους στην ανάπτυξη, στην ευημερία, στην προοπτική και στις ευκαιρίες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα λάβουν την πρόσθετη οικονομική ενίσχυση που προβλέπει το σχέδιο νόμου, με την τελική δαπάνη να ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Στηρίζονται κατά προτεραιότητα οι οικογένειες με παιδιά και οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με χαμηλά εισοδήματα.

Αφορά καταρχήν περίπου 450 χιλιάδες οικογένειες, στις οποίες θα διατεθούν περισσότερα από 350 εκατομμύρια ευρώ.

Στην δεύτερη μεγάλη κατηγορία, δικαιούχοι είναι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Ο αριθμός των δικαιούχων ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια συμπολιτών μας, στους οποίους πρόκειται να διατεθούν πάνω από 700 εκ. ευρώ.

Το ύψος της ενίσχυσης είναι από 300 έως 400 ευρώ και προορίζεται για την ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι συνταξιούχοι με πολύ χαμηλό εισόδημα, τα άτομα με αναπηρίες, οι νεφροπαθείς, όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση, τα απροστάτευτα τέκνα, οι ανασφάλιστοι και οι άνεργοι ή, οι επιδοτούμενοι από τον Ο.Α.Ε.Δ. και το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.

Η ενίσχυση αυτή:

· είναι αφορολόγητη,

· δεν υπόκειται σε κρατήσεις,

· δεν κατάσχεται,

· δεν συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο,

· δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Ε.Κ.Α.Σ.

· και δεν συνυπολογίζεται για την καταβολή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Και εδώ οφείλω να επισημάνω την εξαιρετικά χρήσιμη διαβούλευση που έγινε κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ενσωματώσει το Υπουργείο Οικονομικών τρεις σημαντικές βελτιώσεις:

Πρώτον, σε δικαιούχους που καλύπτουν το οικογενειακό και εισοδηματικό κριτήριο και είναι και άνεργοι, χορηγείται διπλό επίδομα -και οικογενειακό και έκτακτο για ανέργους.

Δεύτερον, το παίρνουν όλοι οι συνταξιούχοι με εισόδημα κάτω από το εισοδηματικό κριτήριο του ΕΚΑΣ.

Τρίτον, το επίδομα δεν μπορεί να συμψηφιστεί με χρέη προς το Δημόσιο, πρόβλεψη που ούτως ή άλλως υπήρχε και στο αρχικό σχέδιο νόμου, η οποία όμως συμπληρώθηκε και με το ακατάσχετο και από τράπεζες.

Και αναφέρω το γεγονός αυτό, διότι είναι απόδειξη ότι το έργο της Κυβέρνησης μπορεί και να ενισχυθεί και να βελτιστοποιηθεί, όταν όλοι μας συμβάλλουμε με καλή πίστη και έχουμε στο επίκεντρο της σκέψης μας και της πολιτικής μας τους πολίτες.

Αποδεικνύει αυτή η διαδικασία και αυτή η τελική βελτίωση και δύο ακόμα βασικές αρχές της νέας πρακτικής στην διακυβέρνηση της χώρας.

Πρώτον, την αξία της διαβούλευσης, που όλο και περισσότερο θα αναπτύσσεται από την Κυβέρνησή μας, στην Βουλή, στην κοινωνία και στο διαδίκτυο. Πάντα με γνώμονα την σύνθεση των αντιθέσεων, με βάση το κοινό καλό, τον ίδιο τον πολίτη.

Και δεύτερη αρχή, αυτή της διαφάνειας. Όπου θα γνωρίζει ο πολίτης και ο φορολογούμενος πού πάνε τα λεφτά του. Είναι βασική αρχή σεβασμού μας προς τον Έλληνα φορολογούμενο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο προσπαθήσαμε και εντάξαμε στις προβλέψεις του νόμου όλους όσοι σήμερα είναι αδύναμοι.

Μέσα στην σημερινή οικονομική κρίση, το θεωρώ απαράδεκτο όσο και άδικο να την πληρώνουν αυτοί που καμία ευθύνη δεν έχουν. Όσοι εδώ και χρόνια καλούνται να καλύψουν κάθε φορά τις τρύπες στην οικονομία, που δημιουργήθηκαν από τις ανεύθυνες και άδικες πολιτικές της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Ενώ από την άλλη, μπορούμε να σώζουμε με τεράστια ποσά τράπεζες και τραπεζίτες.

Γι’ αυτό και δηλώνω κατηγορηματικά ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να ανοίξουμε στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας - τους ανθρώπους αυτούς - την πόρτα σε μια καλύτερη ζωή. Παρά την κρίση, είμαστε εδώ για να τους προστατεύσουμε.

Γι’ αυτό αποφασίσαμε η ενίσχυση αυτή να μην επιβαρύνει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Αντιθέτως, θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από επιχειρήσεις και άτομα που βρίσκονται σε πλεονεκτική οικονομική θέση μέσα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε.

Παράλληλα, αυτή η αναδιανομή δεν επιβαρύνει περαιτέρω το έλλειμμα του Δημοσίου, το οποίο παραλάβαμε σε δυσθεώρητο ύψος.

Η ενίσχυση θα καλυφθεί από την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης, που θα καταβάλουν οι επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη κερδοφορία στη χώρα, καθώς και οι μεγάλες ακίνητες περιουσίες.

Εφαρμόζει αυτό το νομοσχέδιο στην πράξη την πολιτική μας, της αναδιανομής.

Και είναι πολύ θετικό για την κοινωνία μας και για τη συνοχή της ότι οι κοινωνικοί εταίροι, που εκπροσωπούν τις μεγάλες επιχειρήσεις με την υψηλότατη αυτή κερδοφορία, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κυβέρνησης να ασκήσουν τον κοινωνικό τους ρόλο.

Δεν είναι απλά ένα πνεύμα κοινωνικής συνευθύνης. Θεωρώ ότι είναι πνεύμα πατριωτικό, τόσο σημαντικό σε περιόδους μεγάλης δυσκολίας για τη χώρα, όλοι, από τη θέση που βρίσκεται ο καθένας μας, να αντιλαμβανόμαστε την κοινωνική, την μεγάλη μας πατριωτική ευθύνη. Να συμμετέχουμε σε μια κοινή, σε μια συλλογική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση που βιώνουμε, με τον πιο δίκαιο και ομαλό τρόπο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το μέτρο της οικονομικής ενίσχυσης είναι ένα έκτακτο μέτρο σε έκτακτες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Και είναι μόνο ένα δείγμα γραφής της πολιτικής μας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μεσοπρόθεσμα να υπάρξει ένα σταθερό δίκτυ κοινωνικής προστασίας, ένα κοινωνικό κράτος που θα χρηματοδοτείται απρόσκοπτα μέσα από μόνιμους μηχανισμούς αναδιανομής, μέσα από ένα δίκαιο φορολογικό πλαίσιο, παράλληλα με την πραγματική αύξηση όλων των εισοδημάτων, μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το κράτος πρόνοιας της χώρας μας υπολείπεται τραγικά, με αποτέλεσμα είτε την εκτεταμένη ανεργία, την περιθωριοποίηση πολλών κοινωνικών ομάδων, είτε την πίεση για προσλήψεις τύπου stage στο Δημόσιο.

Βασικός στόχος και της διαβούλευσης που σύντομα ξεκινούμε με κοινωνικούς εταίρους και την κοινωνία των πολιτών, είναι να χτίσουμε ένα σοβαρό και αποτελεσματικό κράτος πρόνοιας για όλους.

Ναι, η ανθρωπιά είναι για μας αξία διακυβέρνησης, και όχι πράξη πρόσκαιρης φιλανθρωπίας.

Όπως ανάγκη είναι να δημιουργήσουμε, και όχι μόνο να αναδιανείμουμε πλούτο, μέσα από την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας και τη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη. Διότι σήμερα η χώρα μας καταναλώνει περισσότερο απ’ όσο παράγει. Σήμερα αγοράζουμε ξένα και δεν πουλάμε προϊόντα ελληνικά.

Εάν δεν αναπροσανατολιστεί η οικονομία και δεν διευρυνθεί η παραγωγική βάση της χώρας, εάν δεν δημιουργηθεί νέος πλούτος και μεγαλύτερο εθνικό εισόδημα, όχι μόνο τα παιδιά μας δεν θα βρίσκουν δουλειά, αλλά θα τσακωνόμαστε μεταξύ μας για το πώς θα μοιράζουμε μία όλο και μικρότερη πίτα.

Η πράσινη ανάπτυξη είναι το νέο στρατηγικό στοίχημα. Στοίχημα για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας. Θα κινητοποιήσει κεφάλαια και ανθρώπινους πόρους. Είναι όμως και ζήτημα κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης, γιατί θα αποτελέσει το βασικότερο εργαλείο αναδιανομής εισοδήματος των τελευταίων δεκαετιών, σε όφελος των πολλών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κλείνω καλώντας όλους σας, όλους τους συναδέλφους βουλευτές, από όλα τα κόμματα, να δείξουν την κοινωνική τους ευαισθησία και να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.

Απευθυνόμενος στους συναδέλφους από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σας λέω ότι μπορεί πολιτικά να μας χωρίζουν με άλλους λιγότερα και με άλλους περισσότερα. Όμως υπάρχει κάτι, το οποίο πρέπει να μας ενώνει όλους. Ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τον τόπο. Είναι η ευαισθησία, η ανθρωπιά για εκείνους τους συμπολίτες μας που περνούν δύσκολα. Από κοινού, μπορούμε να στείλουμε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Για όλους εκείνους που δεν ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.

Ξέρουμε - τα προβλήματα δεν θα λυθούν ως διά μαγείας, από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως, η Κυβέρνηση είναι σήμερα εδώ. Έχει ξεκινήσει μια τιτάνια προσπάθεια, για να βγούμε από το τέλμα. Για να ελπίσουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ξανά.

Και σήμερα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε, για να προστατεύσουμε, για να δώσουμε την ευκαιρία, μετά από πολύ καιρό, να πιστέψουν σ’ αυτή την ελπίδα εκείνοι οι συμπολίτες μας που την έχουν χάσει εδώ και χρόνια.

Ξαναφέρνουμε την ελπίδα.

Σας ευχαριστώ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ